Home Uncategorized Μας νουθετεί, για την άποψή μας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν.Λουπάκος: Δημοτική Αρχή σε σύγχυση!

Μας νουθετεί, για την άποψή μας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν.Λουπάκος: Δημοτική Αρχή σε σύγχυση!

Πρωτοφανής είναι η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να μας «νουθετήσει» για την άποψή μας, εγκαλώντας μας ότι δε γνωρίζουμε να διαβάζουμε ισολογισμούς, όπως γνωρίζει προφανώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Λουπάκος.

Σε κείμενό του στο facebook ο κ. Λουπάκος θεωρεί ότι δε γνωρίζουμε να διαβάζουμε ισολογισμούς επειδή προφανώς δεν οδηγηθήκαμε στο αφήγημα που ο ίδιος έστησε και ανέγνωσε με την εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επειδή, εμείς δε θεωρούμε ότι ο δήμος πρέπει να έχει πλεόνασμα, ούτε και χρέος, αλλά ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα. Επειδή, θεωρήσαμε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή νίκησε το χρέος καθώς τη δεύτερη κιόλας χρονιά παρουσίασε 142.000 ευρώ. Εκτός φυσικά και αν ο κ. Λουπάκος με τις γνώσεις της οικονομικής επιστήμης που θεωρεί ότι έχει, εκτιμά πως το χρέος στην ΕΥΔΑΠ που ενσωματώθηκε το 2017 ήταν «προίκα» του Παναγιωτόπουλου την οποία κουβάλησε από το σπίτι του. Ηθελημένα ξεχνούν τις πάμπολλες δικαστικές αποφάσεις που έφτασαν στα χέρια του κ. Αναγνωστόπουλου τα χρόνια που ήταν αντιδήμαρχος οικονομικών και οι οποίες αφορούσαν την προηγούμενη δημοτική αρχή! Γι’ αυτές κουβέντα. Όλη η συζήτηση γίνεται μόνο για μια δικαστική απόφαση που ήρθε από την περίοδο Παναγιωτόπουλου.

Αναρωτιέμαι όμως ειλικρινά, ο κ. Λουπάκος που τόσο πολύ αγωνιά να αφήσει πλεόνασμα στο δήμο, γιατί ενώ είναι δημόσιος υπάλληλος και μπορεί να πληρώνεται από τη δουλειά του, έχει επιλέξει να πληρώνεται από το δήμο, μήπως για τα λίγα χρήματα που βγαίνουν επιπλέον;

 

Το κείμενο του κ.Λουπακου

 

Επίσης, ο κ. Λουπάκος, στο κείμενο που θα δημοσιεύσουμε αυτούσιο και το οποίο ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook θεωρεί ότι το 1 εκ ευρώ της πλατείας Θεάτρου είναι οφειλή του κ. Παναγιωτόπουλου, αν και έρχεται από την πρώτη καλλικρατική θητεία με συγκεκριμένες αστοχίες, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το κείμενο του κ.Λουπάκου είναι το εξής:

 

Όταν οι αριθμοί διαβάζονται «λάθος» οφείλουμε να το επισημαίνουμε

Σχετικά με το «Δάμασαν το έλλειμμα» (του 2019), που γράφτηκε σήμερα στον τοπικό τύπο, μία παρατήρηση και μία απαραίτητη διευκρίνηση.

Παρατήρηση:

Δεν έχουμε την απαίτηση να μπορούν να διαβάζουν όλοι ισολογισμούς και προϋπολογισμούς, έχουμε όμως την επιθυμία όταν γίνονται τέτοιου είδους «κρίσεις εντυπώσεων» να παρατίθενται τα πραγματικά δεδομένα.

Διευκρίνηση:

Όπως ειπώθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο, το έλλειμμα του 2019 ήταν στα 0,67 εκ. ευρώ χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό:

  • Η επιβάρυνση του Δήμου με 1,45 εκατ. ευρώ οφειλές, οι οποίες προέκυψαν μετά από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στην πλατεία Θεάτρου αλλά και στις προφορικές αναθέσεις που έγιναν επί της προηγούμενης θητείας.
  • Το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ, το οποίο ήταν εγγεγραμμένο κατά το προηγούμενο έτος
  • Οι συμβασιοποιημένες δαπάνες-οφειλές για την ύδρευση και αποχέτευση οι οποίες μεταφέρθηκαν λόγω αρμοδιότητας στη νεοσύστατη τότε Δ.Ε.Υ.Α.

Η παρούσα θητεία, και αυτό δε χωρά καμία αμφισβήτηση, πρώτο της μέλημα και προεκλογική μας δέσμευση, ήταν να προχωρήσει άμεσα στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, μέσω και της αποτύπωσης της οικονομικής κατάστασής του. Ήτοι, να ολοκληρώσει τους ισολογισμούς που εκκρεμούσαν από το 2013 και μετά (αλήθεια, τι έκαναν επί αυτού οι… δαμαστές τόσα χρόνια;), πράγμα το οποίο σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτύχει καθώς φτάνουμε στο σημείο, αρχής γενομένης από τον ισολογισμό του 2022, να εγκρίνεται στην ώρα του (έως τον Οκτώβριο του 2023).

Η παρούσα θητεία, κι αυτό επίσης δε χωρά καμία αμφισβήτηση, πληρώνει πλέον με μεγαλύτερη συνέπεια τις προμήθειες-εργολαβίες, καθώς έχει μειώσει τον εν λόγω χρόνο, από τους 8-12 μήνες που ίσχυε κατά το παρελθόν στους 3!

Στόχος μας είναι η δημιουργία πλεονάσματος, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις, να είμαστε συνεπείς, να αισθανόμαστε ασφαλείς και να ανταποδίδουμε στους Πολίτες ακόμη καλύτερες υπηρεσίες.

Αυτά τα λίγα, ως επισημάνσεις, προκειμένου να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, με την εκ νέου παράθεση μίας παρατήρησης: Αν δεν γνωρίζεις ρωτάς, εκτός κι αν γνωρίζεις και ηθελημένα παραθέτεις τα δεδομένα με στρεβλό τρόπο. Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι ισχύει και δεν μας αφορά. Άλλωστε δεν είναι δικό μας ζήτημα. Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και μιλάμε μέσα από τα πραγματικά δεδομένα που δεν χωρούν αμφισβήτησης.

 

Τα likes

 

Ιδού λοιπόν τα likes αυτών που θεωρούν ότι ο κ. Λουπάκος έχει τη γνώση να κρίνει και αν διαβάσει ισολογισμό και εμείς δεν την έχουμε:

 

Θυμιος Κατσαρελης, Anargyros Talamagas, Vagelis Kousoulas, Giannis Varvatos, Sotiris Sotiropoulos, Βαλάντης Καρλιαύτης, Θανάσης Αδαμάκος, Κώστας Κατσαρέλης, Αθηνά Κατσαρέλη, Ioanna Tagali, Φανή Βακλαϊδή, Dimitris Mastrogiannopoulos, Βασιλική Σεγκούνη, Gioyla Fasitsa-loupakou, Βασω Κυριτση, Μαρία Φαλίδα, Κατερίνα Φακούτσου, Efi Topali, Ελένη Καλλία, Γιαννης Καλλιχορος, Ρέα Πανωραία, ‘Εφη Θεοδωρακοπούλου, Γεώργιος Τσατσαρώνης, Teta Bassanou. Grivas Efthimios, George Floros, Labros Mavr, Andreas Zaxaropoulos, Stathis Papaivannoy, Violetta Faropoulou, Kostas Loupakos, Konstantinos Mastrokostopoulos, Παναγιώτης Ταγκαλής, Thanasis Zefi Mamarelis, Donna Boza και Iraklis Fotakis.

 

Τα μεγάλα ψέματα

 

Την ανάρτηση του κ. Λουπάκου επιδοκίμασαν μέλη της Δημοτικής Αρχής, κολλητοί και συγγενείς, αδέλφια και ξαδέλφια. Γιατί εκεί περιορίζονται πλέον όσοι εξακολουθούν να τους πιστεύουν. Είναι τα μέλη των οικογενειών τους που ευνόητα δεν τους εγκαταλείπουν, τα μέλη της Δημοτικής Αρχής που έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την ομάδα τους και όσοι συνεργάζονται μαζί τους.

Η κοινωνία έχει προ πολλού παύσει να τους εμπιστεύεται και να τους ακολουθεί και αυτό δεν έχει να κάνει με το αν θα βγουν ή δε θα βγουν στις επόμενες εκλογές, αλλά με το πόσο αξιόπιστοι είναι και δεν είναι καθόλου.

Και δεν είναι αξιόπιστοι γιατί υποσχέθηκαν την άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Άμφισσα επί συνόλου, αλλά άφησαν κλειστή τη Γιαγτζή που είναι η ραχοκοκαλιά των ρυθμίσεων.

Δεν είναι αξιόπιστοι γιατί κατήγγειλαν το Δίκτυο Δελφών και όχι μόνο το κράτησαν, αλλά κάνουν και «πολιτική».

Δεν είναι αξιόπιστοι γιατί έπνεαν τα μένεα κατά της ΔΕΥΑ και τώρα ξαφνικά είναι το καμάρι τους.

Δεν είναι αξιόπιστοι γιατί δεν επέτρεψαν να γίνει ο οικισμός των Ρομά, υποσχέθηκαν ότι έχουν άλλο χώρο καλύτερο και αποδείχθηκε τρία και πλέον χρόνια μετά «άνθρακες ο θησαυρός».

Δεν είναι αξιόπιστοι γιατί από το στόμα τους δε βγήκε ούτε μια αλήθεια! Ο πολιτικαντισμός σε όλο του το μεγαλείο και την έκταση. Φυσικά, την ευθύνη έχει ο ίδιος ο Δήμαρχος που χαράσσει την πολιτική.

Ανάμεσα στα μέλη της Δημοτικής Αρχής είναι και άνθρωποι με φιλότιμο. Άνθρωποι που την ιδρώνουν τη φανέλα. Δυστυχώς όμως παρασύρονται σε μια στρατηγική μικροψυχίας και εμπάθειας. Δεν θέλουν να παραδεχτούν αυτό που λένε τα ίδια τα νούμερα. Ε, ναι, λοιπόν! Η δημοτική αρχή Παναγιωτόπουλου πάλεψε παλικαρίσια με το θηρίο του χρέους και αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει όσο και αν τους πονάει. Ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος αποχώρησε από την πολιτική. Όμορφα, αθόρυβα και ήσυχα. Χωρίς «επανιδείν» και αποχαιρετισμούς, χωρίς προσδοκίες και ελπίδες. Δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Αντί να δείξουν γενναιότητα και γενναιοδωρία και να πουν την αλήθεια, που δεν είναι από το ότι οι τελευταίες Δημοτικές Αρχές παλεύουν να μειώσουν το έλλειμμα, προσπαθούν να κοντύνουν τους προηγούμενους για να βγουν αυτοί «σωτήρες» και «φωστήρες».

Όχι ειλικρινά, εμείς αυτό το παιχνιδάκι δεν θα το παίξουμε. Χειροκροτητές και κλακαδόρους έχουν αρκετούς. Δε θέλουν κι άλλους. Τα νούμερα μιλούν μόνα τους και τα υπενθυμίζουμε, οι ίδιοι τα παρουσίασαν:

 

Τι τους ενόχλησε

 

Αλήθεια θα μας πουν τι τους ενόχλησε; Με την ανάρτηση στο facebook και όσα προηγήθηκαν προφορικά  δεν ξεκαθαρίζουν τι θεωρούν ψέμα από το δημοσίευμα. Έχουν μια άλλη άποψη. Θεωρούν ότι πρέπει να παράγουν πλεονάσματα. Δικαίωμά τους. Δικό μας δικαίωμα είναι να θεωρούμε ότι ο δήμος δεν πρέπει να παράγει πλεονάσματα, ούτε και χρέη, αλλά να έχει ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα.

Γράψαμε επίσης ότι λόγω της πανδημίας, της πλατείας Θεάτρου και της δικαστικής απόφασης δε μπορούν να κριθούν το 2020. Γιατί τους ενοχλεί αυτό. Πώς να τους κρίνουμε μια χρονιά που καθίσαμε στα σπίτια μας, δεν έγινε καμιά εκδήλωση και ανεστάλησαν όλα τα προγράμματα τουριστικής προβολής, πολιτισμού και άλλες δραστηριότητες. Μια χρονιά με τα μουσεία και άλλες δομές κλειστές σε μεγάλα διαστήματα. Με υπαλλήλους σε τηλεργασία. Μα, αν τους κρίναμε θα ήμασταν εμπαθείς και προκατειλημμένοι.

Τι τους ενόχλησε λοιπόν; Τους ενόχλησε ότι μετά από τόσα χρόνια «δικαιώσαμε» την πολιτική Παναγιωτόπουλου, μας το είπαν εξάλλου. Μα, δεν τη δικαιώσαμε εμείς. Οι ισολογισμοί που έφεραν, αυτοί τον έκριναν. Θυμάμαι κάποτε, ένας από τα μέλη της σημερινής αρχής, μου είχε πει το 2019, πως από τους ισολογισμούς θα αποδειχθεί ότι το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας» που είχαμε αποδώσει στον κ. Αναγνωστόπουλο δεν αντιστοιχεί στην πολιτική του γιατί τα αποτελέσματά του θα μας διαψεύσουν. Του είχα απαντήσει χαριτολογώντας ότι ο ισολογισμός του 2019 θα τον κρίνει και θα του «αφαιρεθεί» ο τίτλος αν αποδειχθεί ότι έχει δίκιο.

Μας είπαν επίσης, ότι το πρωτοσέλιδο «Δάμασαν το έλλειμμα» δεν θα το έγραφε ούτε επικεφαλής αντίπαλης παράταξης. Προφανώς δεν θα το έγραφαν οι αντίπαλοι του κ. Ταγκαλή. Χωρίς να θέλω να τους υποτιμήσω, δεν κατάλαβαν καν όχι ψήφισαν τέλη χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όλα τα βασικά στοιχεία για να κριθεί η εισήγηση. Δεν πήραν χαμπάρι ότι δεν είχαν καν γνώση για το σύνολο των τετραγωνικών που δηλώνουν πια οι Δελφοί, για να κρίνουν αν το ποσοστό της μείωσης αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Για να γράψεις την αλήθεια πρέπει να αφιερώσεις ώρες μελέτης, ψαξίματος, διαβάσματος. Οι αντίπαλοι του κ. Ταγκαλή δεν είναι έμμισθοι του δήμου. Έχουν επαγγελματική δραστηριότητα από την οποία βιοπορίζονται. Οι άνθρωποι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες μέχρι εκεί που μπορούν.

Προσωπικά δεν θεωρώ εαυτόν αντίπαλο ούτε του κ. Ταγκαλή, ούτε κανενός άλλου δημάρχου. Κάνω μια δουλειά και προσπαθώ να την κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Όταν μεταφέρω ένα συμπέρασμα το κάνω με τη γνώση και την εμπειρία που έχω, παρεμβάλλοντας φυσικά ο υποκειμενικός παράγοντας της κρίσης μου. Εξυπακούεται πως όσοι διαφωνούν δε με διαβάζουν.

Ειλικρινά ο κ. Ταγκαλής και η ομάδα του δεν έχει ανάγκη τα δικά μας «ζήτω». Έχει κόσμο και μέσα ενημέρωσης με το λιβανιστήρι στο χέρι. Άλλωστε προσωπικά έχω αλλεργία στο λιβάνι, όπως και σε όλες τις βαριές οσμές!

Αφήσαμε για το τέλος το τελευταίο μέρος του κειμένου του κ. Λουπάκου. Λέει λοιπόν:

«Αυτά τα λίγα, ως επισημάνσεις, προκειμένου να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, με την εκ νέου παράθεση μίας παρατήρησης: Αν δεν γνωρίζεις ρωτάς, εκτός κι αν γνωρίζεις και ηθελημένα παραθέτεις τα δεδομένα με στρεβλό τρόπο. Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι ισχύει και δεν μας αφορά. Άλλωστε δεν είναι δικό μας ζήτημα. Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και μιλάμε μέσα από τα πραγματικά δεδομένα που δεν χωρούν αμφισβήτησης».

Επειδή είμαστε από εκείνους τους τύπους που πραγματικά όταν δε ξέρουμε ρωτάμε. Πόσα επιπλέον τετραγωνικά προστέθηκαν στους Δελφούς και ποια η αντιστοιχία τους με το ποσοστό μείωσης; Γιατί δεν ενημερώθηκε το Σώμα, γιατί δεν ακούστηκαν τα στοιχεία; Γιατί δε δόθηκε η εισήγηση; Γιατί μέχρι τώρα δεν είναι στις εισηγήσεις που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του δήμου. «Εκτός κι αν γνωρίζεις και ηθελημένα παραθέτεις τα δεδομένα με στρεβλό τρόπο» κε Αντιδήμαρχοι για να οδηγηθεί το Σώμα σε μια απόφαση επ’ ωφελεία του δήμου, που όμως δεν έχει σχέση με την έννοια της «ανταποδοτικότητας»! Μήπως αυτός είναι ο ορισμός της παραπλάνησης;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…