Μαλλιά κουβάρια για τον ελαιώνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Οι χάρτες, τα καπέλα και οι λαϊκιστές
Μαλλιά κουβάρια για τον ελαιώνα το Περιφερειακό Συμβούλιο
Οι χάρτες, τα καπέλα και οι λαϊκιστές
-Πως ο Περιφερειάρχης κατηγόρησε έμμεσα τους ιδιώτες για τα ακαθάριστα, αλλά δε αναγνώρισε την δική τους ευθύνη για την ακαθάριστη εθνική.
-«Ο Περιφερειάρχης ήταν εδώ, στην πρώτη γραμμή και μας κρατούσε το χέρι», είπε βαθιά συγκινημένος ο αντιπεριφερειάρχης.
-«Μέσα από το facebook συντονιζόμασταν. Αυτή ήταν η οργάνωσή σας», κατήγγειλε ευθέως ο Δρόσος Παρασκευάς.
Ενδεικτική της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζεται διαχρονικά ο ελαιώνας της Άμφισσας από την πλευρά της περιφερειακής αρής ήταν η συζήτηση με αφορμή την κατάθεση ερωτήσεων και προτάσεων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας
«Κανένας σχεδιασμός»
Με συγκινησιακά φορτισμένο λόγο ο κ. Δρόσος Παρασκευάς, «πυρόπληκτος» πια και ο ίδιος περιέγραψε εικόνες, συναισθήματα, αλλά και την ανεπάρκεια συντονισμού.
«Είναι μια καταστροφή που την περιμέναμε και δεν είχαμε κάνει απολύτως τίποτε. Η ανησυχία μας είναι καταγεγραμμένη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Άμφισσας. Ενδιάμεσα στις δυο μεγάλες φωτιές, άλλες δέκα φορές είχαν ξεσπάσει εστίες. Είναι η τύχη του ελαιώνα να καίγεται», είπε. Ευχαρίστησε τον σύμβουλο Μπαμπη Φάκο που καβάλησε το μηχάνημα και άνοιγε την αντιπυρική ζώνη! «Γνήσιοι πυροσβέστες της ξαπλώστρας, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Οι υπεύθυνοι της περιφέρειας άνοιγαν τουριστικό χάρτη και φορούσαν καπελάκια από άλλη περιφερειακή ενότητα. Τέτοια οργάνωση και συντονισμό είχατε που γράφαμε μέσω facebook ποιος να πάει που!
Είναι πυρόπληκτοι πια και όχι αγρότες οι κτηματίες του ελαιώνα. Είχαμε σημάδια και πυρκαγιές από το 2013 έως τώρα και δεν κάναμε τίποτε. Πόσες ελιές κάηκαν στη θητεία μας έχουμε λογαριάσει; Πόσους τόνους λαδιού θα στερηθούν φτωχές οικογένειες», αναρωτήθηκε.
Ο κ. Παρασκευάς στην ερώτησή του ανέφερε τα εξής:
«Στις 4 Ιουλίου 2022 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον ελαιώνα της Άμφισσας. Πολύ γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα να καταστραφούν 45.000 με 50.000 ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα γης. Επίσης κτηνοτροφικές μονάδες και κυψέλες μελισσών. Η πυρκαγιά σταμάτησε στη θάλασσα, λίγο έξω από την Ιτέα, όπως άλλωστε συνηθίσαμε σε τέτοιες εικόνες.
Εκτός το περιβαλλοντικό πλήγμα, θλιβερή είναι και η εικόνα στο Δελφικό Τοπίο που κατά τα άλλα, “προστατεύεται” από την UNESCO.
Στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η τοπική κοινωνία, η καταστροφή από την πυρκαγιά είναι η χαριστική βολή στο πτώμα της Φωκίδας.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και φυσικά της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, είναι πολύ μεγάλες, κάτι που είχα επισημάνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Άμφισσα στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Ως συνήθως, δεν δόθηκε καμία σημασία στις επισημάνσεις μου. Το αποτέλεσμα θα το βλέπουμε για πολλά χρόνια.
Ερωτάται η Περιφέρεια:
Είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των υπόλοιπων φορέων να βοηθήσουν τους πυροπαθείς ελαιοπαραγωγούς του Ελαιώνα της Άμφισσας;
Θα μεριμνήσει η Περιφέρεια να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο ακέραιο, και το τελευταίο ελαιόδεντρο, την ηρτημένη εσοδεία αυτής της καλλιεργητικής περιόδου που κάηκε αλλά και των επόμενων ετών έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά και να λαμβάνουν πάλι παραγωγή από τα κτήματά τους;
Θα μεριμνήσει η Περιφέρεια για την άμεση άρδευση του νέου κατεστραμμένου τμήματος του Παραδοσιακού Ελαιώνα και κυρίως για την άρδευση των νεόφυτων δέντρων;
Θα λειτουργήσει ξανά το Τ.Ο.Ε.Β. Άμφισσας όπως στο παρελθόν;
Σκέπτεται η Περιφέρεια να συνεργαστεί με τον μοναδικό Σύλλογο των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών “Αρισταίος” που αποτελείται από επιστήμονες και έμπειρα μέλη στην καλλιέργεια της ελιάς; Σίγουρα θα είναι καλύτεροι και πολύ πιο χρήσιμοι από τους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς του Νομού μας!
Σκέπτεται ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας να επανεξετάσει την απόφασή του και αντί, για πρόσληψη δασολόγου, (κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων) να προχωρήσει στην αντικατάσταση του γεωπόνου που συνταξιοδοτείται;
Κάνω έκκληση στον Περιφερειάρχη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να στηριχτούν οι συγκεκριμένες προτάσεις για την αναγέννηση του Ελαιώνα της Άμφισσας. Διαφορετικά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ιστορία θα γράψει, ότι στη δική μας θητεία έσβησε ιστορία χιλιάδων ετών, που επέζησε από πολέμους και εισβολείς. Κι αυτό θα γραφτεί στον λογαριασμό μας και δυστυχώς δεν αλλάζει.
ΟΧΕ προτείνει η Κ.Μπατζελή
ΟΧΕ για τον ελαιώνα πρότεινε η κ. Κατερίνα Μπατζελή, η οποία τόνισε ότι θα μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο πρόγραμμα. Μίλησε για την ανάγκη αλλαγής ορίων του Δελφικού τοπίου ζήτησε την επίσπευση συμπληρωματικών έργων όπως του αρδευτικού, τα οποία θέλει να προγραμματιστούν άμεσα. Πρότεινε ακόμη συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να βγει σχέδιο προστασίας του ελαιώνα, ενώ τόνισε ότι άμεσα πρέπει να γίνει πρόγραμμα αναφυτεύσεων. Ενημέρωσε δε πως η παράταξη θα θέσει το θέμα προς δημόσια διαβούλευση.
Αναλυτικά πρότεινε ειδικό πρόγραμμα προστασίας Παραδοσιακών και Ιστορικών Ελαιώνων: Δελφικός Ελαιώνας και ζήτησε να μη σκεπαστεί με τις στάχτες η ιστορία των Ιστορικών Ελαιών.
«Με αφορμή την τραγική καταστροφή περίπου 12.000 στρέμματα γης, εκ των οποίων 3.000 ελαιώνας, μέρος του Δελφικού Τοπίου, λόγω της πυρκαγιάς στις 04-07-2022, τα προβλήματα και τις παραλείψεις που αναφέραμε για την καταστροφή αυτή με το Δελτίο Τύπου της παράταξης μας στις 6-07-2022(επισυνάπτεται),
Εκτιμούμε ότι πρέπει να περάσουμε ΑΜΕΣΑ στην λήψη αποφάσεων για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών των πληγεισών περιοχών αλλά και διαρθρωτικών πολιτικών, παρεμβάσεων , που θα ενισχύσουν μακροχρόνια τις περιοχές αυτές με ανθεκτικές υποδομές αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και θα διασφαλίσουν την παραγωγική δραστηριότητα και ανταγωνιστικότητα τους.
«Να μην σκεπαστεί με τις στάχτες η ιστορία των Ιστορικών Ελαιών»
Υπεύθυνοι για την σημερινή αντιμέτωπη της κρίσης που έχει δημιουργηθεί είναι η ίδια η κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή, οι οποίοι οφείλουν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα και να μην επαναληφθούν τραγικές καθυστερήσεις αποζημιώσεων όπως έχει γίνει στις τελευταίες φυσικές καταστροφές .Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση δοκιμάστηκε και κρίθηκε ο συντονισμός του επιτελικού κράτους, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, των πυροσβεστικών δυνάμεων και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Θέτουμε ζητήματα της άμεσης αντιμετώπισης αλλά και μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης και ανάδειξης του Δελφικού Ιστορικού Χώρου με το πολυπαραγωγικό του μοντέλο.
Πρώτον:
Ειδικότερα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων :
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022 και ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτού;
- Με ποιο τρόπο θα αποκατασταθούν τα ελαιόδεντρα που καταστράφηκαν, αν επιχορηγηθούν άμεσα δενδρύλλια ελιάς της τοπικής ποικιλίας για την άμεση επαναφύτευση όσων ελαιώνων καταστράφηκαν πλήρως ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια του τοπίου και η πολιτιστική ιστορικότητα του
- Ποια μέτρα αρωγής θα εφαρμοσθούν στους ελαιοπαραγωγούς που δεν έχουνε συμπληρωματικά ή εναλλακτικά εισοδήματα
- Ποιές θα είναι οι από κοινού δράσεις τους για δημιουργία ή και ενίσχυση αντιπυρικών ζωνών και εξοπλισμού βασικών υποδομών πυρόσβεσης σε πόλεις και χωριά στα όρια του Ελαιώνα Άμφισσας, Άμφισσα, Αγ. Γεώργιος, Αγ. Κωνσταντίνος Σερνικάκι, Ιτέα, Χρισσό, Ελαιώνας.
Δεύτερον
Εμείς ως παράταξη καταθέτουμε και θα διαπραγματευτούμε με κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους τα σημαντικά ζητήματα των παραδοσιακών ελαιώνων, αρχής γινομένης του Δελφικού Ελαιώνα.
Ο ελαιοκομικός κλάδος στο σύνολο του είναι πολύ σημαντικός για την τοπική, περιφερειακή ανάπτυξη, την στήριξη του εμπορικού ισοζυγίου αλλά και την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών πιστοποιημένων ελαϊκών προϊόντων στην διεθνή αγορά .
Συμπληρωματικά με την κεντρική και ενιαία ενίσχυση του ελαιοπαραγωγικού κλάδου(ελιάς και ελαιολάδου), είναι σκόπιμο να στηριχτούν οι ιστορικοί και παραδοσιακοί ελαιώνες με προστιθεμένη αξία στην οικονομία αλλά και στο πολιτιστικό αποτύπωμα του κάθε τόπου.
Α .Οι παραδοσιακοί ελαιώνες της χώρας:
Έχουν τεράστια κοινωνική και περιβαλλοντική αξία.
Αποτελούν ένα μόνιμο αποδέκτη CO2 που λειτουργεί σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης.
Φιλοξενούν πολυάριθμα είδη χλωρίδας και πανίδας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην διατήρηση της «βιοποικιλότητας»
Έχουν υψηλότερο κόστος καλλιέργειας και χαμηλή παραγωγικότητα, η οποία οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητα στους ή και συνεχή εγκατάλειψη
Καταλαμβάνονται από σύγχρονες φυτοασθένειες με συνέπειες στο περιβάλλον, το κλίμα και την διάβρωση του εδάφους.
Oι ελαιώνες στα πλαίσια της ΚΑΠ εντάχθηκαν στις «Δενδρώδεις καλλιέργειες» και έτσι ενισχύονται με τις γενικές στρεμματικές ενισχύσεις τους. Αποτέλεσμα της οριζόντιας αυτής αντιμετώπισης είναι τα ελαιόδεντρα και δη οι παραδοσιακοί ελαιώνες να χάνουν την πραγματική αξία τους που είναι πολλαπλάσια της στρεμματικής.
Οι ενισχύσεις των περίπου 550 εκατ. ευρώ , που παρεχόταν μόνο στους ελαιώνες, αφού μειώθηκαν αρχικά σε μόνο 470 εκατ. ευρώ , κατανεμήθηκαν στην συνέχεια σε σειρά άλλων δενδρωδών καλλιεργειών, με αποτέλεσμα η ανά στρέμμα αναλογούσα ενίσχυση να μειωθεί μέχρι και 70%.
Στις στρεμματικές ενισχύσεις δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, περιφερειακές ούτε μεταξύ κατοχυρωμένων παραδοσιακών ιστορικών ελαιώνων και μη.
Το ασφαλιστικό σύστημα του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει πλήρως την απώλεια εισοδήματος από φυσικές καταστροφές ούτε να προβεί σε πλήρη κάλυψη του παραγωγικού κόστος αναφυτεύσεων, δραστηριότητα η οποία πρέπει να γίνει άμεσα στο Δελφικό Ελαιώνα.
Β. Στα πλαίσια των αποφάσεων για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού κλάδου, την ανθεκτικότητα του στις κλιματικές αλλαγές, την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και την συμβολή της πολιτιστικής διαδρομής και ταυτότητας του κάθε τόπου , ο ελαιοκομικός κλάδος πρωτοστατεί στο συνδυασμό των πολλαπλών αυτών χαρακτηριστικών.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να διεκδικήσει «ειδικό πρόγραμμα».
Προτείνουμε :
1.Την ένταξη και κατοχύρωση του Δελφικού Ελαιώνα σε πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων(ΟΧΕ), εφόσον πληροί τις προϋπόθεσες του προγράμματος και μάλιστα μπορεί να αποτελέσει και πιλοτικό πρόγραμμα για την ένταξη και άλλων πιστοποιημένων παραδοσιακών και ιστορικών ελαιώνων.
2.Την ολοκλήρωση της μελέτης διαχείρισης του Ελαιώνα που είναι υποχρεωτική διαδικασία και την επιβάλλει η απόφαση για την αλλαγή των ορίων ζώνης Α και Β Δελφικού Τοπίου, από το 2012.
3.Στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ΚΑΠ 2027 και των περιφερειακών πολιτικών που θα την συνθέσουν, είναι σκόπιμο όπως κατοχυρωθούν ειδικές συμπληρωματικός ενισχύσεις για τους ελαιοπαραγωγούς ιστορικών ελαιώνων, όπως εκείνης της συνδεδεμένης/άμεσες ενισχύσεις, στήριξης παραγωγών συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι κάτοχοι έκτασης κάτω των τεσσάρων (4)στρεμμάτων, συμπληρωματικής ενίσχυσης βάση της ποιότητας του προϊόντος αλλά και των εδαφολογικών χαρακτηριστικών των εκτάσεων, πέρα εκείνων που θα κατοχυρωθούν οριζόντια.
4.Τα συμπληρωματικά έργα υποδομής, εκτός του αρδευτικού συστήματος που πρέπει να απεμπλακεί και να ολοκληρωθεί τάχιστα, όπως περιβαλλοντικής προστασίας, φύλαξης, πυρασφάλειας και καθαρισμού, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακής διασύνδεσης των εργασιών και υπηρεσιών για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αλλά και των προβλέψεων επικίνδυνων φαινόμενων ,είναι σκόπιμο να προγραμματιστούν άμεσα σε συνεργασία και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Άμφισσας που οφείλει να είναι μεταξύ των βασικά υπευθύνων για την επιστημονική και παραγωγική λειτουργία του Ελαιώνα . Ειδικότερα, ζεύξη της πυρασφάλειας με τα έργα άρδευσης και των γεωτρήσεων καθώς και ηλεκτρονική εφαρμογή για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας, με γεωγραφικό υπόβαθρο και σύστημα GPS σε real time παρακολούθηση του μετώπου φωτιάς. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να κατοχυρωθεί ως «smart enviromental and digital management» στο Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις αλλά τις δυνατότητες που προκύπτουν από την UNESCO, ώστε να μην χαθεί κρίσιμος χρόνος.
5.Αίτημα στήριξης και αποζημιώσεων από την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ταμείο Αλληλεγγύης για αποζημιώσεις και έργα υποδομών στην περιοχή, λόγω της μεγάλης καταστροφής. Το βασικό κριτήριο δεν είναι τόσο η πληγείσα έκταση αλλά η απώλεια της προστιθέμενης αξίας του πληττόμενου προϊόντος-ελαιοδέντρων και ελιάς-στο ακαθάριστο εισόδημα του Νομού.
6.Ειδικό ασφαλιστικό σύστημα εισοδηματικών αποζημιώσεων και κάλυψης του κόστους αναφυτεύσεων για ειδικές κατηγορίες προστατευμένων προϊόντων και ιστορικών ελαιώνων που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον αναθεωρημένο στις περιπτώσεις κάλυψης κινδύνων από τον ΕΛΓΑ και την διαδικασία κρατικών ενισχύσεων στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ,πολιτική που μπορεί να ενταθεί ως εθνική και περιφερειακή πρόταση στην νέα ΚΑΠ
7.Η ολοκλήρωση του έργων Άρδευσης του Ελαιώνα Άμφισσας και Πεδιάδας Μόρνου, των αποθεμάτων σε Εύηνο και Μόρνο, της λειτουργικότητας του παλαιού δικτύου, της ανάγκης για μικρές φυσικές δεξαμενές, είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» στην μεγάλη εικόνα της διαχείρισης και προστασίας των Υδάτινων Πόρων. Είναι αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης τους διότι εάν ΔΕΝ, τότε θα κατονομαστούν οι «υπεύθυνοι», κατέληξε.
«Ο καθένας κάνει ότι μπορεί χωρίς να περιμένει να τον γράψουν οι εφημερίδες», είπε ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Χρήστος Δούρος.
Τα ξεκατινιάσματα
Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Δελμούζου στάθηκε αφορμή για να δείξουν περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης το επίπεδό τους για άλλη μια φορά. «Κάηκαν 12.500 στρέμματα, τα 3000 κτήματα και 45.000 ελαιόδεντρα. Σε ένα χρόνο περίπου θα ξέρουμε πόσα από αυτά είναι νεκρά. Ο λαϊκισμός και η αμετροέπεια δεν έχουν τέλος», είπε όπου τον διέκοψε η κ.Μπατζελή να τον ρωτήσει για ποιον το λέει αυτό. Όταν απάντησε για τον κ.Παρασκευά, του ζήτησε να κατανοήσει τη σοβαρότητα του θέματος και να μη λαϊκίζει. «Είστε αντιπεριφερειάρχης. Μη χαρακτηρίζετε τις τοποθετήσεις των συναδέλφων σας», του είπε. «Όταν είμαστε στην πρώτη γραμμή της φωτιάς δε μπορούμε να ακούμε για καπελάκια που φοράμε». Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο περιφερειάφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός όπου και της ζήτησε να «μην έχετε επιλεκτική ευαισθησία».
«Η πυρκαγιά δεν έσβησε στη θάλασσα. Έφτασε στα πρώτα σπίτια της Ιτέας και έσβησε από όλους εμάς. Ο περιφερειάρχης ήταν εκεί παρόν, με όλους εμάς. Μας κρατούσε το χέρι και στο χάρτη που κάναμε είχε καλέσει ΣΟΠΠ με ολους τους πολιτικούς και μη φορείς», είπε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δελμούζος, απαντώντας στον κ. Παρασκευά. «ΣΟΠΠ σε πυρκαγιά πρώτη φορά έχω δει. Πρώτη φορά άνοιξε η υπερχείλιση του Μόρνου με παρέμβαση του Περιφερειάρχη. Αν δεν έπαιρνε ο Περιφερειάρχης τηλέφωνο δεν άνοιγαν. Μάλιστα ήθελαν και mail του Διοικητή της Πυροσβεστικής», είπε. «Αν τώρα φόραγα τα καπελάκια της Γραμμένης Οξυάς που έχω πάει να δω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί, σε μια γειτονική περιοχή, τότε να με κατακρίνετε κ.Παρασκευά. Οι γεωτρήσεις λειτουργούν με ρεύμα και το πρώτο που κόβεται στην πυρκαγιά είναι το ρεύμα. Χαίρομαι που ο κ. Παρασκευάς βρήκε ότι οι ελιές που κάηκαν ανήκουν σε αγρότες κατά κύριο επάγγελμα που δεν το έχουν βρει οι υπηρεσίες. Ο ελαιώνας είναι τον κληρονόμων, οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ. Και δεν έχετε κάνει τίποτε γι’ αυτό κ.Παρασκευά. Αν δεν είχαν έρθει τα πτητικά μέσα θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Η φωτιά δε χρειάζεται να είσαι μάγος για να τη σβήσεις. Θέλει δυνάμεις και τύχη. Μη σκέφτεστε πόσες χιλιάδες δέντρα κάηκαν, αλλά πόσα εκατομμύρια γλίτωσαν», είπε.
«Στη στροφή στο Γαλαξίδι έσβησε η φωτιά. Στις 2 τη νύχτα καιγόμασταν», είπε ο κ. Παρασκευάς. «Δικαστήριο κάνει και καταδικάζει», πετάχτηκε δυσαρεστημένος ο Περιφερειάρχης. «Δε μπορεί συνέχεια να στήνει ένα σύμβουλο ο αντιπεριφερειάρχης και να πυροβολεί», είπε.
Να σημειωθεί ότι ακολούθησε έντονη δυσαρέσκεια όλων των παρατάξεων που δεν τους άφηναν να μιλήσουν.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Απόστολος Γκλέτσος τόνισε «δεν είμαστε δικαστήριο να ψάξουμε να βρούμε ενόχους, αλλά θα ψάξουμε να βρούμε ευθύνες για να μην επαναληφθεί. Πριν ένα μήνα ήμασταν στην Άμφισσα και είχαμε μαλώσει με τον πρόεδρο που δεν είχε κανένα θέμα της περιοχής. Αντί να μιλήσουμε για τον ελαιώνα, λέγαμε για άλλες περιοχές», είπε. «Τα φωνάζαμε ότι δεν έχετε κάνει τίποτε. Ο συντονισμός δεν έγινε, φάνηκε και από το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.
«Ο Λαός δε θέλει εμάς στις πυρκαγιές, πυροσβέστες θέλει. Τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να είναι εκεί για άλλους λόγους, αλλά δεν μπορεί να το προκρίνουν. Εσείς δεν έχετε όρεξη να δώσετε λύσεις, γυρίζετε πίσω από την ουρά σας. Νόμιμα, με τους νόμους που ψηφίζετε θα μείνουν χωρίς αποζημίωση πολλοί δικαιούχοι», τόνισε ο κ. Μπασδέκης.
Στην απάντησή του ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός εξήγησε ότι οι ντόπιοι έχουν και μια ιδιαίτερη φόρτιση. «Έχω κατηγορηθεί ότι στις φυσικές καταστροφές υπερασχολούμε. Ανάβουν κάθε χρόνο πάνω από 500 φωτιές. Κάποιες παίρνουν διάσταση. Αν είχαν καθαριστεί τα ιδιωτικά οικόπεδα, ίσως να ήταν άλλο το αποτέλεσμα, όπως και αν υπήρχε το αρδευτικό σε λειτουργία. Στο αναπτυξιακό πεδίο ο ελαιώνας είναι ένας σοβαρότατος οικονομικός πόρος. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο, ώστε να ξέρουμε το ακριβές μέγεθος της ζημιάς. Θέλουμε να προχωρήσουν άμεσα και συμπεριληπτικά με τις αποζημιώσεις», τόνισε και ενημέρωσε ότι η περιφέρεια είναι σε συνεννοήσεις.
Τέλος ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι απαιτούνται δράσεις στην αναπτυξιακή κατεύθυνση του ελαιώνα, ώστε να γίνει πιο αναγνωρίσιμος και να αποδίδει σημαντικότερους πόρους.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…