Home Δήμος Δελφών «Μάχη» Φουσέκη – Δρακάκη για το διυλιστήριο
Δήμος Δελφών - 30 Απριλίου, 2013

«Μάχη» Φουσέκη – Δρακάκη για το διυλιστήριο

 Ο πόλεμος της ατάκας
«Μάχη» Φουσέκη – Δρακάκη για το διυλιστήριο
– Ν. Φουσέκης: «Αγγίζετε τα όρια των εξυπνακισμών»
– Γ. Δρακάκης: «Εσείς διοικούσατε το διυλιστήριο από το παρασκήνιο μαζί με τους αχυρανθρώπους σας»
 
 «Άναψαν τα αίματα» στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, με αφορμή τη συζήτηση για την ένταξη των βελτιώσεων του διυλιστηρίου στο ΕΣΠΑ, με το Δήμαρχο κ. Νίκο Φουσέκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Δρακάκη να εξαπολύουν μύδρους ο ένας στον άλλον.
Εκφράζοντας την αντίθεσή του για το σύνολο του έργου ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Δρακάκης, έθεσε το ζήτημα της ΕΥΔΑΠ και του χρέους των 27 εκ. ευρώ, τονίζοντας πως δεν είναι κατάλληλες οι εποχές για τη δημιουργία νέου διυλιστηρίου, αφού υπάρχουν σε εκκρεμότητα κάποια ζητήματα. Από την μεριά του ο δήμαρχος εξέφρασε την άποψη, ότι οι τοποθετήσεις του κ. Δρακάκη αγγίζουν τα όρια του εξυπνακισμού, επισημαίνοντας πως ήταν ένας από αυτούς που διαχειρίστηκαν την τύχη του διυλιστηρίου αφού όλα αυτά τα χρόνια διατελούσε κατ’ επανάληψη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Απαντώντας ο κ. Δρακάκης κατηγόρησε το δήμαρχο ότι εκείνος μαζί με τους αχυρανθρώπους του, δημιούργησε το υπέρογκο χρέος στην ΕΥΔΑΠ, διοικώντας το διυλιστήριο από το παρασκήνιο…
Ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ επιχειρεί η Δημοτική Αρχή
Μέσω ΕΣΠΑ επιχειρεί να ολοκληρώσει τις βελτιώσεις του διυλιστηρίου η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δελφών, μετά το πράσινο φως που έδωσε η ΕΕΤΑΑ για ένταξη νέων έργων στον άξονα της επεξεργασίας υδάτων.
Πιο συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Δελφών στο Δημοτικό Συμβούλιο, επεσήμανε πως η ΕΕΤΑΑ το 2011 είχε βγάλει κάποια πρόσκληση με τίτλο «επεξεργασία υδάτων», μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας 2007-2013, η οποία αφορούσε αποκλειστικά εντάξεις συνεχιζόμενων έργων, που είχαν πρόβλημα από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τέλος Φεβρουαρίου του 2012 έγινε μια τροποποίηση της προκήρυξης αυτής, προφανώς επειδή τα διατιθέμενα χρήματα που ήταν 6,5 εκ. ευρώ στο μέτρο αυτό δεν καλύφθηκαν από συνεχιζόμενα έργα του ΘΗΣΕΑ και με αυτή την τροποποίηση η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στο Καρπενήσι από την ΕΕΤΑΑ σε σύσκεψη των εκπροσώπων των δήμων Στερεάς, δόθηκε πλέον η δυνατότητα να εισαχθούν και νέα έργα.
Ο ίδιος τόνισε πως ο δήμος Δελφών μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ετοίμασε μια μελέτη η οποία είχε ως θέμα την βελτίωση των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου του παλιού συνδέσμου στο οποίο γίνεται η επεξεργασία των υδάτων και υδροδοτούνται οι Δημοτικές Ενότητες Άμφισσας, Ιτέας και Γαλαξιδίου. «Οι εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου αυτού είναι 30κονταετίας και χρίζουν άμεσης συντηρήσεως με πολύ μεγάλες αντικαταστάσεις μηχανολογικού εξοπλισμού. Αυτό το έργο το είχαμε βάλει να χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να το χρηματοδοτήσουμε από σχετικό πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό προτείνω να παραλάβουμε τη μελέτη και να εγκρίνουμε την κατάθεση του Τεχνικού Δελτίου στο πρόγραμμα», ανέφερε ο Δήμαρχος.
Να σημειώσουμε πως σε παρέμβασή του ο Αντιδήμαρχος κ. Στάθης Μαντζώρος επεσήμανε πως όταν εκπονήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, λόγω του ότι το έργο θα γίνονταν από ιδίους πόρους, προσπάθησαν να εντάξουν σε αυτή τις πιο αναγκαίες εργασίες ώστε να μην φτάσει σε υψηλά επίπεδα ο προϋπολογισμός του έργου. Πρότεινε δε να αφεθεί ανοιχτό το σκέλος του ποσού, αφού προέκυψε η τεράστια αυτή ευκαιρία να μπει στο ΕΣΠΑ, ώστε να δοθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη όπου θα συμπεριληφθούν και οι εργασίες που δεν είχαν τεθεί αρχικά. 
Φουσέκης εναντίον Δρακάκη
Σκηνές απείρου κάλλους βιώσαμε για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, με πρωταγωνιστές το Δήμαρχο κ. Νίκο Φουσέκη και το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Δρακάκη φυσικά, οι ατάκες των οποίων έδιναν και έπαιρναν για πάνω από δέκα λεπτά.
Τοποθετούμενος λοιπόν στο θέμα ο κ. Δρακάκης και εκφράζοντας μια εντελώς διαφορετική άποψη, εστίασε τόσο στο ελλιπές της μελέτης από τη στιγμή που και ο κ. Μαντζώρος παραδέχτηκε ότι λείπουν σοβαρά στοιχεία, όσο και την υπερκοστολογημένη μελέτη. Πέρα από αυτό όμως ο κ. Δρακάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα που εκκρεμεί με την ΕΥΔΑΠ, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν σε τέτοια φάση να συζητιέται θέμα δημιουργίας νέου διυλιστηρίου. «Θεωρώ ότι θα έπρεπε πρώτα να είχατε συνεννοηθεί με την ΕΥΔΑΠ για να λυθεί άπαξ διαπαντός. Το να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να τα πηγαίνουμε στο μέλλον δε βοηθά σε τίποτα, αντιθέτως γίνεται χειρότερη η κατάσταση και διογκώνονται τα προβλήματα. Θεωρώ ατυχή και άσκοπη όλη αυτή τη διαδικασία τη στιγμή που δεν έχει επιλυθεί το θέμα με την ΕΥΔΑΠ.», ανέφερε ο κ. Δρακάκης.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος κ. Νίκος Φουσέκης ξεκαθάρισε πως υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα με το διυλιστήριο, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει. «Είτε περάσει, είτε όχι στην ΕΥΔΑΠ, θα περάσει ως περιουσιακό στοιχείο του δήμου στην διαπραγμάτευση που θα κάνουμε. Αν θέλετε κ. Δρακάκη δώστε μου ένα μαγικό ραβδάκι να λύσουμε το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης, στο ύψος της διαφιλονικούμενης εκκρεμότητας των 27 εκ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας επεσήμανε πως ένας από αυτούς που διαχειρίστηκαν τις τύχες του διυλιστηρίου ήταν και ο κ. Δρακάκης όντας μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τα προηγούμενα χρόνια. «Αντί να ευχαριστούμε το Θεό που εμφανίστηκε ένα πρόγραμμα το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να λύσουμε το πρόβλημά μας, θέτετε ζητήματα εκτός θέματος και στα όρια των εξυπνακισμών. Σε λίγο θα καταρρεύσουμε, δεν θα μπορούμε να πιούμε νερό αύριο το πρωί», τόνισε ο Δήμαρχος
Απαντώντας ο κ. Δρακάκης ξεκαθάρισε πως ήταν απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διυλιστηρίου και όχι πρόεδρος. Ρίχνοντας ευθείες βολές στο δήμαρχο τόνισε πως τα χρέη τα δημιούργησε εκείνος από το παρασκήνιο μαζί με τους αχυρανθρώπους του. «Τα χρέη τα δημιουργήσατε εσείς που διοικούσατε το διυλιστήριο από το παρασκήνιο, εσείς και οι προκάτοχοι σας, εσείς που επί της ουσίας ως δήμαρχος Άμφισσας είχατε στήσει το Διοικητικό συμβούλιο με τους αχυρανθρώποους σας. Κάθε φορά διοικούσατε το όργανο και τα χρέη τα δημιουργήσατε εσείς με την εμμονή σας να μην συναλλάσσεστε με την ΕΥΔΑΠ και με το χρέος να διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Αυτό κάνετε και σήμερα. Προσπαθείτε να κλείσετε τα μάτια και να βάλετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, δημιουργώντας μια εκτρωματική κατάσταση με χρέος 27 εκ ευρώ», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Δρακάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…