Home Δήμος Δωρίδας «Μάχη» Καπεντζώνη – Παπαγεωργίου για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Παιδείας και Πολιτισμού
Δήμος Δωρίδας - 9 Ιανουαρίου, 2014

«Μάχη» Καπεντζώνη – Παπαγεωργίου για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Παιδείας και Πολιτισμού

 Μήλον της έριδος αποτέλεσε για το Δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη και τον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας Παναγιώτη Παπαγεωργίου, η συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του Οργανισμού Παιδείας και Πολιτισμού και συγκεκριμένα οι δαπάνες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Παπαγεωργίου άσκησε σκληρή κριτική στο Δήμαρχο για τη στάση που ακολουθείται από τη Δημοτική Αρχή αναφορικά με τις δαπάνες του Νομικού Προσώπου, ενώ εστιάζοντας στις εκδηλώσεις, επισήμανε πως τα έξοδα για «κοψιδοσυνάξεις» και «γυφτονταράβερα» συλλόγων που έχουν έδρα ακόμα και στην Αθήνα, έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ από την άλλη μεριά έχουν προβλεφθεί μόλις 3.000 ευρώ για εργασίες στα λαογραφικά μουσεία του Δήμου, τονίζοντας παράλληλα πως έχει αργήσει χαρακτηριστικά η λειτουργία τους. 

Ο κ. Δήμαρχος ωστόσο ξεκαθάρισε πως ο Δήμος στήριζε και πάντα θα στηρίζει τους Συλλόγους που προσφέρουν πολιτιστικό έργο, είτε αυτοί έχουν έδρα τη Δωρίδα είτε την Αθήνα. 
Ανέφερε δε πως ήταν πολιτική επιλογή να διατηρηθεί το νομικό πρόσωπο το οποίο χαρακτήρισε ως μικρό υπουργείο του δήμου.
 
Να σημειώσουμε πως την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του Νομικού Προσώπου πραγματοποίησε ο υπάλληλος του Δήμου κ. Θεόδωρος Τσώνος ο οποίος ανέλυσε τα έσοδα και τα έξοδα τα οποία ισοσκελίζονται στο ποσό των 300.890,64 ευρώ. 
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τα τακτικά έσοδα ανέρχονται στις 202.726 ευρώ, οι εισπράξεις υπέρ δημοσίου, ασφαλιστικών φορέων και τρίτων σε 63.000 ευρώ ενώ το χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενου έτους στις 35.164,64 ευρώ. Στα έξοδα για αμοιβές προσωπικού προϋπολογίσθηκε το ποσό των 106.500 ευρώ, για αμοιβές αιρετών και τρίτων και παροχές τρίτων 49.420 ευρώ, για λοιπά γενικά έξοδα 16.700 ευρώ, για προμήθειες, αναλώσεις υλικών 24.700 ευρώ, για πληρωμές και υποχρεώσεις 16.407,40 ευρώ, για λοιπές αποδόσεις και προβλέψεις 63.000 ευρώ, για αγορές: 14.000 ευρώ, για έργα: 9.500 ευρώ και το αποθεματικό στα 663,24 ευρώ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τάσος Παγώνης αρχικά στην τοποθέτησή τόνισε πως είναι σημαντικό το ότι έφτασε για ψήφιση ο προϋπολογισμός μέσα στο 2013, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι φτάνει στον μαγικό αριθμό των  300.000 ευρώ και κάτι. Επίσης σε ότι αφορά τις δαπάνες έκανε κάποιες παρατηρήσεις και συγκεκριμένα ανέφερε ότι το ποσό των 3.000 ευρώ για την συντήρηση των εκθεμάτων των τριών λαογραφικών  μουσείων πολύ μικρό, ενώ σχολίασε αρνητικά τις 7.000 ευρώ που έχουν προβλεφθεί για αμοιβές λογιστών ζητώντας από την Πρόεδρο του Νομικού προσώπου κ. Σπυροπούλου να αναλύσει τις εργασίες που θα γίνουν. Ακόμα ζήτησε εξηγήσεις για το ποσό των 2.000 ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί για αμοιβές συμβούλων αλλά και το ποσό των 9.000 ευρώ για νέες δομές. 

Απαντώντας η κα Πένυ Σπυροπούλου ανέφερε πως οι διαχειριστικές επιτροπές των Μουσείων θέτουν υπόψη του Νομικού Προσώπου τις ανάγκες που προκύπτουν. 
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως τόνισε, έχουν συγκεντρωθεί τα υλικά και απομένει η συντήρησή τους προκειμένου να εκτεθούν. 
Η ίδια ξεκαθάρισε πως απαιτούνται κάποιες εργασίες ακόμα προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μουσεία μέχρι το Πάσχα. Σε ότι αφορά τις 3.000 ευρώ η κα Σπυροπούλου τόνισε πως το ποσό αυτό αφορά μόνο τις προθήκες και πως ανάλογα τα εκθέματα θα αποδειχθεί στο τέλος αν είναι πολλά ή λίγα τα χρήματα για το συγκεκριμένο σκοπό που προϋπολογίσθηκαν. 
Για το ποσό των 7.000 ευρώ που έχει προβλεφθεί για αμοιβές λογιστών η κα Σπυοπούλου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νομικό Πρόσωπο ύστερα από συνενώσεις που έγιναν. 
«Είναι πολύπλοκο το θέμα. Καταρχήν πρέπει να παρουσιάσουμε κι εμείς όπως και ο δήμος ισολογισμούς απολογισμούς κλπ, γιατί έχουμε ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις και περνάμε και από το παρατηρητήριο. Δεν το έχουμε κάνει γιατί από τον Παιδικό σταθμό Ευπαλίου δεν έχουμε απολογισμό για τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έγινε ποτέ και δεν γνωρίζω καν που οφείλεται αυτό. Πρέπει λοιπόν να έρθουν λογιστές να κάνουν απογραφή γιατί δεν ξέρουμε ούτε εμείς, τι ακίνητη περιουσία έχουμε  ακριβώς. Πρέπει να  αποτυπωθούν αυτά, να γίνουν έλεγχοι και να συνταχθούν οι ισολογισμοί και απολογισμοί εκεί που δεν υπάρχουν », ανέφερε. Σε ότι αφορά τις αμοιβές συμβούλων και τις 2.000 ευρώ που έχουν προβλεφθεί, τόνισε πως από το πρόγραμμα Νιάρχος που τρέχει μέσω ΕΣΠΑ επιδοτούνται παιδάκια για να φοιτήσουν στους παιδικούς σταθμούς και αναγκαστικά ανατέθηκε σε εταιρεία η εκπόνηση του. Όπως η ίδια ανέφερε φέτος κατάφεραν να ενταχθούν μόνο 4 παιδιά, ωστόσο ξεκαθάρισε πως του χρόνου θα μπουν περισσότερα, ότι η επιδότηση για τα τροφεία κυμαίνεται από 1500 έως 3000 ευρώ και η εταιρεία απλά λαμβάνει ποσοστό και κάθε παιδί που τελικά συμμετέχει στο πρόγραμμα. 

Καπεντζώνης VS Παπαγεωργίου

Έντονη κριτική στην τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Δημοτική Αρχή άσκησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος δήλωσε από την πρώτη κιόλας πρότασή της τοποθέτησής του ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου για λόγους αρχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράταξη τα δύο πρώτα χρόνια κατηγορούσαν τις επιχορηγήσεις σε συλλόγους και τώρα ίσως ενόψει των εκλογών «χάλασε η σούπα» με αποτέλεσμα να ακολουθείται πάλι η τακτική το «κοψιδοσυνάξεων» και των «γυφτονταράβερων», κάτι που όπως τόνισε επαναφέρει τον προϋπολογισμό σε φειδωλά επίπεδα. Ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε την αντίθεσή του ως προς τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου, επισημαίνοντας πως αυτές οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να απορροφηθούν στο δήμο ώστε να μην υπάρχουν πρόσθετες αμοιβές αιρετών και παραπανίσια έξοδα. 
«Αισθάνομαι κοροϊδία όταν ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που δεν εφαρμόζεται. Η μπάντα στην Ερατεινή για παράδειγμα δεν δουλεύει, δεν υπάρχουν στολές και όργανα παρότι έχει φτάσει τα είκοσι παιδιά. Τα μουσεία από την άλλη μεριά που είναι κόσμημα ειδικά για την περιοχή του Λιδωρικίου δεν λειτουργούν και πιστεύω ότι η Δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά σε αυτό το θέμα. Όσο και να βιάζεται να τα λειτουργήσει δεν θα προλάβει ούτε μέχρι το Σεπτέμβρη και αυτό οφείλεται μάλλον στην απειρία και την προχειρότητα αφού επί τέσσερα χρόνια δεν καταφέραμε να τα λειτουργήσουμε», ανέφερε ο κ. Παπαγερωγίου.
Σχολίασε δε, ιδιαίτερα αρνητικά το ποσό των 10.000 ευρώ που έχει προβλεφθεί για συνδιοργανώσεις Συλλόγων, ενώ απευθυνόμενος στο Δήμαρχο ανέφερε πως το χειροκρότημα που εισπράττει από αυτές τις εκδηλώσεις διαρκεί μόλις ένα βράδυ και ότι θα μπορούσε ο δήμος να φανεί πιο χρήσιμος με το να δώσει υλικές υποδομές στους Συλλόγους όπως μικοφωνική, προτζέκτορα κλπ που θα μείνουν και όχι να πέφτουν χρήματα για ορχήστρες, γυφτονταράβερα και παλαμάκια. 
Απαντώντας ο Δήμαρχος ανέφερε πως από την αρχή της θητείας της Δημοτικής Αρχής έγινε πολιτική επιλογή να διατηρηθεί το νομικό πρόσωπο το οποίο προέκυψε από δεκαπέντε συγχωνεύσεις  «Το νομικό πρόσωπο λειτουργεί ως ένα μικρό υπουργείο στο δήμο. 
ναλαμβάνει να διαχειριστεί κάποια πράγματα σε ένα δήμο που έχει περιορισμένο προσωπικό, που δεν έχει τους υπαλλήλους των γειτονικών δήμων που είναι σε εκατοντάδες, αφού εμάς δεν είναι ούτε καν 5 δεκάδες οι υπάλληλοι. Οι άλλοι δήμοι μπορούν να ανταπεξέλθουν με τον τρόπο που είπατε επειδή έχουν  πολλούς υπαλλήλους. Απλά δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη. Είναι μια επιλογή που λειτουργεί με τη φιλότιμη προσπάθεια ενός και μόνο υπαλλήλου που δεν είναι αποκλειστικά στο νομικό πρόσωπο αφού έχει κι άλλες υποχρεώσεις», ανέφερε ο κ. Δήμαρχος.
Σε ότι αφορά τις δαπάνες ξεκαθάρισε πως οι προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί παντού και πως στο νομικό πρόσωπο έγινε περικοπή 40.000 ευρώ με αποτέλεσμα να σημειωθεί μια δυσπραγία, όπως ήταν λογικό, σε αυτά που είχαν προβλεφθεί. 
«Δεν υπάρχει καμία προεκλογική διάθεση. Όταν κάποιος δεν έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να κάνει παρατηρήσεις και να ζητά εξηγήσεις γιατί δεν υλοποιήθηκε κάποιος κωδικός από τη στιγμή που δεν ψήφισε. Και αναφέρομαι σε σας κ Παπαγεωργίου. Όταν πήγατε και χειροκροτήσατε μια εκδήλωση συλλόγου η οποία από μόνη της στοίχισε το τριπλάσιο και παραπάνω της αμοιβής της προέδρου του νομικού προσώπου δεν μπορώ να θεωρήσω ότι μιλάμε αντικειμενικά ή ότι γίνεται σπατάλη. Όλα γίνονται με απόλυτη ισορροπία, κόβονται συνεχώς δαπάνες, όπως η γιορτή της τράτας και γίνεται συνετή διαχείριση. Επίσης δεν μπορεί ο σύλλογος του Μαλανδρίνου να δικαιούται χρήματα και ο σύλλογος της Αμυγδαλιάς να μη δικαιούται επειδή έχει έδρα στην Αθήνα. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλους τους συλλόγους. Εκδηλώσεις όπως της Ποτιδάνειας που έχουν πανελλήνια εμβέλεια ή για τα Διάκεια και τα Μακρυγιάννεια φυσικά και δεν μπορούν να καταργηθούν. Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι οι εκδηλώσεις των πρώην δήμων συνολικά κόστιζαν πάνω από 230.000 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν τώρα να δαπανούνται 30.000 ευρώ και να κάνετε κριτική για αυτά τα δεδομένα. Εσείς ποτέ δεν κάνατε καμία πρόταση και καμία παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για κανένα έργο, ούτε καν για το σχολείο που εργάζεστε. Μόνος μου διαπίστωσα ότι το σχολείο δεν έχει μικροφωνική και ζήτησα αμέσως να γίνουν ενέργειες. Φτάνει πια αυτή η κριτική. Μέχρι να εμφανιστεί ο Καπεντζώνης στο στερέωμα ήσασταν σύμβουλος μειοψηφίας. Παρότι εκλεχθήκατε με την πλειοψηφία συνεχίζετε να φέρεστε ως σύμβουλος της μειοψηφίας», ανέφερε ο κ. Καπεντζώνης, απευθυνόμενος στον κ. Παπαγεωργίου. 

Ωστόσο ο κ. Παπαγεωργίου δεν άφησε τα λεγόμενα του Δημάρχου αναπάντητα και πέρασε στην αντεπίθεση ξεκαθαρίζοντας πως ήταν ο πρώτος που έθιξε το θέμα της αίθουσας του σχολείου του, που βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση προκειμένου να επιδιορθωθεί. «Προσωπικά δεν κάνω τίποτα για τα παλαμάκια. Όλα τα αιτήματα έρχονται ως σύλλογος διδασκόντων γιατί δεν θέλω να φαίνομαι μπροστά. Την πολιτική «κατόπιν ενεργειών μου» δεν την υιοθετώ γιατί προτιμώ να λειτουργώ συλλογικά», τόνισε. Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις ανέφερε πως φυσικά πηγαίνει σε αυτές που θεωρεί αξιόλογες. «Στην Ποτιδάνεια γι’ αυτό πήγα παρότι είχα εκφράσει την αντίθεσή μου για τα 10.000 ευρώ που έδωσε ο δήμος. Θα μπορούσαμε με αυτά τα χρήματα να βοηθήσουμε την μπάντα να κάνει συναυλίες σε όλο το δήμο. Αν είχατε κάνει αυτό θα είχατε εξασφαλίσει και την επανεκλογή σας», ανέφερε. 
Κλείνοντας ο κ. Δήμαρχος τόνισε πως η βοήθεια της μπάντας έχει κατανεμηθεί σε τρία σωματεία, στο Λιδωρίκι, την Τολοφώνα και το Ευπάλιο προκειμένου να πάνε παιδιά από όλες τις περιοχές. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…