Home Κοινωνικοί φορείς Μάιο ή Οκτώβρη η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Φωκίδας
Κοινωνικοί φορείς - 27 Μαρτίου, 2014

Μάιο ή Οκτώβρη η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Φωκίδας

Φωτογραφία από τη χειροτονία του Μητροπολίτη Αργολίδας

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή

Μάιο ή Οκτώβρη η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Φωκίδας

Ώρα της Φωκίδας / 27-3-2014

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι επόμενοι μήνες για τα εκκλησιαστικά ζητήματα της Φωκίδας, μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη κ.κ. Αθηναγόρα.

Σύμφωνα με κύκλους της Μητρόπολης Φωκίδας και πληροφορίες από την Γραμματεία της Ιερά Συνόδου η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη θα διεξαχθεί τον Οκτώβρη κατά την τακτική συνεδρίαση της διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εκτός και αν τον Μάιο συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος. Τα ονόματα των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τη Μητρόπολη Φωκίδας δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά το Πάσχα.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδας, έχει τεθεί ως τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.κ. Ιερόθεος, ο οποίος τη Δευτέρα βρέθηκε στη Φωκίδα προκειμένου να τελέσει την δοξολογία για την 25η Μαρτίου και την περιφορά της εικόνας, ωστόσο αμέσως μετά τη λειτουργία επέστρεψε στη Ναύπακτο επειδή ανήμερα της Εθνικής Επετείου έπρεπε να βρίσκεται στην έδρα του. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα προσπαθήσει να είναι παρών στη γιορτή της πόλης τον Απρίλη.

 

Η διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη

 

Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις, η εκλογή νέου Μητροπολίτη γίνεται κατά την σύγκληση της Ιερά Συνόδου τον Οκτώβρη μήνα. Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο για το πότε ακριβώς θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος, όσο και το ποιοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές, θα το γνωρίζουμε μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Να σημειώσουμε ότι στην Ιερά Σύνοδο συμμετέχουν 80 Μητροπολίτες. Αρχικά εκδίδεται ο κατάλογος με τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται για την πλήρωση της θέσης του Μητροπολίτη. Στην πρώτη φάση των εκλογών οι 80 συμμετέχοντες στην Ιερά Σύνοδο, έχουν δικαίωμα τριών ψήφων. Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση βγαίνει το λεγόμενο «τριπρόσωπο» δηλαδή οι τρεις υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους. Κατόπιν διεξάγεται νέα ψηφοφορία με τους τρεις αυτούς υποψηφίους, όπου οι 80 Μητροπολίτες αυτή τη φορά ψηφίζουν μόνο έναν.

 

Τι θα ακολουθήσει μετά την εκλογή του

 

Σας παραθέτουμε την διαδικασία που έχει ακολουθηθεί παλαιότερα σε άλλες Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα, μετά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη.

Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα: Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας θα πρέπει να ειδοποιηθεί ο νεοεκλεγμένος Μητροπολίτης να προσέλθει στο χώρο συνεδριάσεων της Ιεραρχίας. Μόλις προσέλθει ο νεοεκλεγείς θα τελεστεί κατ’ αρχήν στο χώρο συνεδριάσεων το «Μικρό Μήνυμα». Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Ιεραρχίας θα προσφωνήσει τον εκλεγέντα και θα του ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Στην προσφώνηση θα απαντήσει ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Μητροπολίτης, όπως θα αποκαλείται πλέον ο εκλεγείς και θα δηλώσει αν αποδέχεται το αποτέλεσμα. Αν δεν υπάρξει αποδοχή της εκλογής η διαδικασία θα επαναληφθεί.

Αμέσως μετά την αποδοχή της εκλογής θα τελεστεί το «Μεγάλο Μήνυμα». Πρόκειται για εκκλησιαστική ακολουθία, μετά το τέλος της οποίας εκπρόσωπος της Ιεραρχίας θα διαβάσει την απόφαση του Σώματος για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη, ο οποίος στη συνέχεια θα διαβάσει τη διαβεβαίωση αποδοχής της εκλογής του. Τα δύο αυτά κείμενα θα είναι γραμμένα σε κώδικα και θα υπογραφούν από το νέο Μητροπολίτη, τον Αρχιεπίσκοπο και τους συμμετέχοντες Αρχιερείς.

Χειροτονία: Αν ο εκλεγείς είναι ήδη επίσκοπος, είναι αυτονόητο ότι δεν απαιτείται χειροτονία. Εκλογή διακόνου σε θέση Μητροπολίτη, αν και τυπικά είναι δυνατή, δεν έχει πραγματοποιηθεί τα νεότερα χρόνια στην Ελλάδα  για να έχουμε 2 χειροτονίες πρώτα σε πρεσβύτερο και μετά σε επίσκοπο.  Αν βέβαια, εκλεγεί Αρχιμανδρίτης, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η χειροτονία του σε επίσκοπο. Η χειροτονία ενός επισκόπου γίνεται στη διάρκεια της λειτουργίας και είναι μια λαμπρή τελετή, που συνήθως μεταδίδεται και από την τηλεόραση της Δημόσιας Τηλεόρασης. Τόσο κατά τη διάρκεια του όρθρου όσο και κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας κυριαρχούν οι ύμνοι της Κυριακής της Πεντηκοστής. Μετά τη δοξολογία και πριν την έναρξη της λειτουργίας ο χειροτονούμενος, κρατώντας στα χέρια του το Ευαγγέλιο και πατώντας σ’ ένα πανί, πάνω στο οποίο θα είναι ζωγραφισμένα τρεις ποταμοί, μια πόλη κι ένας αετός, θα απαγγείλει το Σύμβολο της Πίστεως και θα διαβάσει την ομολογία πίστεως. Το μυστήριο τελείται πριν το αποστολικό και το ευαγγελικό ανάγνωσμα. Αναμένεται να παραστούν πολλοί Μητροπολίτες. Όποιος απ’ αυτούς προεξάρχει (εκτός απροόπτου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος) θα προσφωνήσει το χειροτονούμενο για να ακολουθήσει η αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτη.

Η εκλογή και χειροτονία πρέπει να γνωστοποιηθούν επισήμως στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την υπουργό Παιδείας, η οποία ασκεί και τον έλεγχο νομιμότητας.

Διαβεβαίωση: Τη σκυτάλη παραλαμβάνει στη συνέχεια η Πολιτεία. Μέσα σε δέκα μέρες από την επίσημη γνωστοποίηση πρέπει να εκδοθεί, με πρόταση του υπουργού Παιδείας, Προεδρικό Διάταγμα «περί αναγνωρίσεως και καταστάσεως» του εκλεγέντος το οποίο και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μετά την κοινοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προς την Ιεραρχία ο νέος Μητροπολίτης θα δώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων την παρακάτω διαβεβαίωση: «Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιεροσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

Ενθρόνιση: Η διαδικασία της διαδοχής στο μητροπολιτικό θρόνο της Φωκίδας θα ολοκληρωθεί με την επίσημη τελετή της ενθρόνισης.  Σύμφωνα με τα ειωθότα η ενθρόνιση θα ξεκινήσει με την επίσημη υποδοχή του νέου Ποιμενάρχη σε κεντρικό σημείο της πόλης  από το Δήμαρχο, ο οποίος και θα τον προσφωνήσει. Θα τον προσφωνήσει επίσης ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Ναυπάκτου ο οποίος και θα του παραδώσει συμβολικά την ποιμαντορική ράβδο.

Στις προσφωνήσεις, τόσο του Τοποτηρητή όσο και του Δημάρχου, θα απαντήσει ο νέος Μητροπολίτης.

Στη συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή με κατεύθυνση το Μητροπολιτικό Ναό όπου ο νέος Μητροπολίτης θα εγκατασταθεί στο θρόνο του για να πραγματοποιηθεί η τελετή της ενθρόνισης στη διάρκεια της οποίας, εκτός της εκκλησιαστικής ακολουθίας θα συμβούν και τα παρακάτω: Αρχικά θα διαβαστούν από εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου η «Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τον ιερό κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος» και το Προεδρικό Διάταγμα,

Προσφωνήσεις θα απευθύνουν εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Τοποτηρητής ή κάποιος άλλος από τους παριστάμενους Αρχιερείς, εκπρόσωπος του ιερού κλήρου της Χίου (συνήθως ο Πρωτοσύγκελος) και ενδεχομένως εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη, των τοπικών αρχών και άλλων φορέων.

Στο τέλος της τελετής ο νέος Μητροπολίτης θα εκφωνήσει τον ενθρονιστήριο λόγο του που αποτελεί ουσιαστικά τις προγραμματικές του δηλώσεις για τη διαποίμανση της Μητρόπολης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…