Home Εικόνες Αρχικής Λ. Αναγνωστόπουλος: “21 λόγοι που πρέπει να καταψηφιστεί η δημοτική αρχή”
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 13 Ιουλίου, 2023

Λ. Αναγνωστόπουλος: “21 λόγοι που πρέπει να καταψηφιστεί η δημοτική αρχή”

Είκοσι + ένας (21) λόγοι για τους οποίους η δημοτική αρχή Ταγκαλή πρέπει να καταψηφιστεί από τους κατοίκους της Δ.Ε. Άμφισσας έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υποψήφιος δήμαρχος κ Λουκάς Αναγνωστόπουλος διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος δεσμευται σε περίπτωση που εκλεγεί να προχωρήσει στην υλοιποίηση τους.

“ Είναι πραγματικά ζωτικό για την Άμφισσα να υπάρξει Αλλαγή Σελίδας και να περάσει η σκυτάλη σε ανθρώπους με ειλικρίνεια, τόλμη, σχέδιο και αίσθηση καθήκοντος.
Η επιλογή βρίσκεται στα χέρια του κάθε πολίτη από εμάς. Η απόφαση που θα λάβουμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023, θα έχει άμεσες επιπτώσεις για το μέλλον όλων μας και πρωτίστως για τους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους.”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Αναγνωστόπουλος και καταθέτει τους 21 λόγους ως εξής:

1) Πάγωσαν χωρίς κανέναν λόγο την εφαρμογή της επέκτασης σχεδίου πόλης Άμφισσας (650 νέα οικόπεδα), την οποία βρήκαν το 2019 έτοιμη και πλήρως εξοφλημένη (μετά από τεράστια προσπάθεια, σοβαρό σχεδιασμό και αφού λύθηκαν νομικά ζητήματα τριών δεκαετιών). Οι πολίτες της Άμφισσας ακόμη σήμερα χρεώνονται με ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα, αλλά οικόπεδα (οικοδομήσιμα) δεν έχουν!

2) Δεν επέδειξαν την αναγκαία μέριμνα για το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της πόλης, τον περιφερειακό δρόμο προς Χάρμαινα και Κάστρο, που τους παραδόθηκε το 2019 πλήρως μελετημένο, αδειοδοτημένο και ενταγμένο σε χρηματοδότηση. Κάθε δημοτική αρχή στην θέση τους, θα είχε επικεντρωθεί στον εφικτό στόχο να δημοπρατήσει άμεσα το έργο. Εδώ όμως περνούσαν οι μήνες, περνούσαν τα χρόνια και κανείς δεν ασχολούταν σοβαρά! Αποτέλεσμα: Σήμερα, 4 χρόνια μετά, το έργο μόλις δημοπρατήθηκε, η συμβασιοποίησή του θα πάρει πολλούς μήνες και η έναρξη εργασιών ακόμη περισσότερους, ενώ κανονικά θα έπρεπε το έργο να έχει τελειώσει ή έστω να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

3) Ακύρωσαν (προβάλλοντας αστείες και ανυπόστατες δικαιολογίες) το έργο του Χώρου Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων, που παρέλαβαν δημοπρατημένο και με ανάδοχο. Έργο εντελώς απαραίτητο, το οποίο θα έδινε ασφαλή χώρο σε 100 φορτηγά και λεωφορεία, που σήμερα στριμώχνονται μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης μας.

4) Σταμάτησαν κάθε προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης στο ζήτημα των Ρομά. Όχι μόνο παραπλάνησαν τον κόσμο μας επί χρόνια ως αντιπολίτευση, αλλά και ως δημοτική αρχή συνέχισαν να εμπαίζουν τους Αμφισσιώτες, ότι δήθεν έχουν στο μυαλό τους συγκεκριμένες λύσεις, τις οποίες όμως για κάποιον λόγο κρατούσαν μυστικές… Μπλόκαραν την διαδικασία αποξήλωσης και μεταφοράς του μεγάλου τελευταίου παράνομου καταυλισμού (μπροστά από το ΒΙΟ.ΠΑ.), που την βρήκαν δρομολογημένη στο τελικό της στάδιο, ακυρώνοντας έναν σχεδιασμό δεκαετιών και δεν έκαναν το παραμικρό βήμα προς καμία κατεύθυνση.

5) Απαξίωσαν την πολιτιστική υποδομή της Άμφισσας. Καμία φροντίδα δεν επέδειξαν για τα δημοτικά μουσεία (Πινακοθήκη Παπαλουκά και Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης – Οικία Πανουργιά). Ακύρωσαν κάθε αξιόλογη προοπτική για το παλιό Νοσοκομείο με την αχρείαστη μετατροπή του σε διοικητικές υπηρεσίες, ενώ ήταν ένας (εν ενεργεία και κυρίως εν δυνάμει) εκπληκτικός χώρος Πολιτισμού και Τέχνης.

6) Υποβάθμισαν σοβαρά την πολιτιστική παράδοση και ζωή της πόλης. Εκμηδένισαν την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, οδηγώντας (με τις επιλογές τους) σε βύθιση πολιτιστικούς θεσμούς μεγάλης αξίας όπως το Symptom Project και φέρνοντας σε μίζερη – διεκπεραιωτική κατάσταση το Φεστιβάλ Δελφών. Ακόμη και διοργανώσεις με βαθιές ρίζες, όπως οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις και τα Φωκικά κατέβηκαν δυστυχώς αρκετά επίπεδα από το σημείο που τις παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή.

7) Αδιαφόρησαν για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» που παρέλαβαν χρηματοδοτημένο και σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό το πρόγραμμα κάθε συγκροτημένη δημοτική αρχή θα το αξιοποιούσε εντατικά για να αναβαθμίσει ουσιαστικά την εικόνα και την λειτουργία της αγοράς. Εδώ όμως, έγιναν ελάχιστα. Πού είναι οι 40 νέες φωτιστικές γιρλάντες; Πού είναι τα ηλεκτρικά mini-bus; Πού είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα; Πού είναι (κυρίως) οι εναρμονισμένες αισθητικές παρεμβάσεις στις προσόψεις περισσοτέρων από 110 καταστημάτων της πόλης; Με το ζόρι, στον τελευταίο χρόνο της θητείας τους κατάφεραν να τοποθετήσουν το wi-fi στο κέντρο, ένα από τα πολλά υποέργα που περιλάμβανε το Open Mall της Άμφισσας.

8) Εγκατέλειψαν κάθε δυναμική αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου. Παρέδωσαν εκ νέου τους πεζοδρόμους και τα πεζοδρόμια στην αναρχία και στην ασυδοσία. Άφησαν σκόπιμα σε πλήρη απαξίωση τον νέο εμπορικό πεζόδρομο της οδού Γιαγτζή, αντί να πραγματοποιήσουν αρχιτεκτονική παρέμβαση, όπως είχε σχεδιαστεί και όπως κάνει κάθε σοβαρός Δήμος μετά την οριστικοποίηση της πεζοδρόμησης. Όταν μάλιστα σου έχει τύχει ένα πρόγραμμα σαν το Open Mall σε μια τόσο μικρή πόλη όπως η Άμφισσα, είναι φυσικό κι επόμενο να το συνδυάσεις με ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα αναβάθμισης της αγοράς, με στόχους και δράσεις. Δυστυχώς ο κ. Ταγκαλής και οι συν αυτώ επέδειξαν μεγάλη αδιαφορία (αν όχι εμπάθεια)!

9) Σαμποτάρισαν το τεράστιο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αντικατάστασης του οδοφωτισμού σε όλον τον Δήμο (πλήρως παραδομένο το 2019, έπειτα από έναν πετυχημένο διεθνή διαγωνισμό), το οποίο όχι μόνο θα εξοικονομούσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον Δήμο μας ετησίως, αλλά και θα άλλαζε ριζικά την εικόνα των πόλεων και των χωριών μας. Αποτέλεσμα σήμερα: Μια Άμφισσα κακοφωτισμένη στους δρόμους και στις πλατείες της, με ποικιλία χρωματικών αποχρώσεων λαμπτήρων και σκοτεινή σε πολλά σημεία.

10) Με σχεδόν αντιθεσμικό τρόπο (μέσα σε μια νύκτα και χωρίς καμία ουσιαστική προδικασία, απ’ αυτές που προβλέπει ο νόμος) κατάργησαν την εγκεκριμένη και πολύ αξιόλογη αρχιτεκτονική μελέτη της πλατείας Ησαΐα (που είχε προκύψει έπειτα από αναλυτική διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς) και τροποποίησαν το σχέδιο της πλατείας, ώστε δήθεν να έχει την σφραγίδα τους… Αποτέλεσμα; Ένα έργο (που και αυτό άλλοι το εμπνεύστηκαν, το οργάνωσαν και το παραδώσανε έτοιμο για υλοποίηση) οδηγήθηκε σε πλήρη αποτυχία! Μια πλατεία (και μάλιστα η κεντρική της πόλης μας) χωρίς καμία αρχιτεκτονική έμπνευση και χωρίς καμία βελτίωση στην λειτουργία και στην βιοκλιματική απόδοσή της.

11) Υποβάθμισαν σοβαρά το επίπεδο καθαριότητας και τάξης της πόλης. Μετά από μια περίοδο υπερπροσπάθειας, χάρη στην οποία είχαν καθαρίσει και τακτοποιηθεί οι δημοτικοί στύλοι, οι πινακίδες, τα παγκάκια, οι ζαρντινιέρες και οι καθρέπτες της πόλης (με την στήριξη τότε όλης της κοινωνίας), ξαναγυρίσαμε στο παλιό μοτίβο με τους μαντεμένιους στύλους γεμάτους κηδειόχαρτα και ενοικιαστήρια, τις πινακίδες και τους καθρέπτες με αυτοκόλλητα ποδοσφαιρικών ομάδων, τις γλάστρες παραμερισμένες και παρατημένες και τις πληροφοριακές πινακίδες σπασμένες, μουτζουρωμένες και λεηλατημένες. Μια εικόνα της πόλης μας δυστυχώς τριτοκοσμική…

12) Εγκατέλειψαν κάθε πρωτοβουλία για τον Ελαιώνα της Άμφισσας (από τις πολλές και σημαντικές που είχαν κληρονομήσει), μέχρι που φτάσαμε στην καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022… Έχοντας λ.χ. στα χέρια τους ως «προίκα» μεγάλες πρωτοβουλίες, όπως η συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακόμη με το κορυφαίο αμερικάνικο Πανεπιστήμιο «Yale», απέτυχαν (ή αδιαφόρησαν) για τον στόχο να μετατρέψουν αυτές σε κάτι θεσμικό και οραματικό για την Άμφισσα και τον Ελαιώνα της, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Ξέχασαν παντελώς την συνεργασία με τους παραγωγούς, τους ιδιοκτήτες και τους φορείς τους, ενώ εγκατέλειψαν την τεράστια προεργασία που τους παραδόθηκε για το Διαχειριστικό Σχέδιο του Ελαιώνα και για την ίδρυση σχετικού «Φορέα Διαχείρισης», μέχρι που τους τα υπενθύμισε με οδυνηρό τρόπο η πυρκαγιά…

13) Αδιαφόρησαν για τον πιο εμβληματικό χώρο της πόλης, το Κάστρο μας. Το Κάστρο τους παραδόθηκε το 2019 στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων 20 ετών (το θέατρο πλήρως επισκευασμένο και λειτουργικό, εξωτερικός φωτισμός σε άριστη κατάσταση, τοποθέτηση για πρώτη φορά εσωτερικού φωτισμού, το μονοπάτι από τα Πηγάδια επισκευασμένο και φωτισμένο, τραπεζοπάγκοι και παγκάκια για τους επισκέπτες, η περίφραξη φροντισμένη, μπάρα ελέγχου εισόδου οχημάτων κ.λπ.). Μέσα στην τρέχουσα θητεία τα μισά από τα παραπάνω χάλασαν και κανείς από τον Δήμο δεν έβαλε ούτε μία πρόκα! Για κάποια αξιοποίηση του χώρου (εκδήλωση, νέα πρωτοβουλία κ.λπ.) δεν συζητάμε καν…

14) Αδιαφόρησαν και για τον δεύτερο πιο εμβληματικό χώρο της πόλης, την παραδοσιακή συνοικία της Χάρμαινας. Επί 4 χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε εκεί ούτε μια εκδήλωση (μουσική, εικαστική ή λόγου), κάτι πρωτοφανές στα χρονικά από το 1980 μέχρι σήμερα. Για κάποια νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία, ούτε λόγος…

15) Άφησαν σε σταδιακή διάλυση και παντελώς αναξιοποίητο το Πάρκο της Ελιάς, που τους παραδόθηκε το 2019 μόλις εγκαινιασμένο, έναν χώρο που κατά κοινή ομολογία θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην πολιτιστική ζωή και στην αναψυχή των συμπολιτών μας. Η ομάδα όμως του κ. Ταγκαλή δεν φαίνεται καθόλου να συμφωνούσε…

16) Καθυστέρησαν υπέρμετρα και αδικαιολόγητα (σε βαθμό να κινδυνέψει η εκτέλεσή τους) μεγάλα έργα που κληρονόμησαν κι αυτά σχεδιασμένα, προετοιμασμένα και ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως η εγκατάσταση ελαστικού ταρτάν στίβου στο δημοτικό στάδιο Άμφισσας και η μετατροπή της οικίας Γαζή στην νέα δημοτική πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς».

17) Εγκατέλειψαν κάθε ενέργεια ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, ενώ ασφαλώς δεν προσέθεσαν καμία νέα ιδέα ή πρωτοβουλία για το καίριο αυτό θέμα (όπως και πουθενά αλλού βέβαια…). Η Άμφισσα θα μπορούσε να αποτελεί μια πρόταση συμπληρωματικά με Δελφούς, Ιτέα, Γαλαξίδι και Παρνασσό. Αυτό απαιτούσε την συνέχιση ενεργειών αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της πόλης, αλλά και συγκεκριμένα έργα υποδομής (ανάδειξη μνημείων, πολιτιστικές διαδρομές, ενέργειες προβολής, δημοτικός ξενώνας στην οικία Τσικνή που αποκτήθηκε για τον σκοπό αυτόν το 2016 κ.α.). Πρόκειται για όλα αυτά ακριβώς που εγκατέλειψε ή και ανέστρεψε η σημερινή δημοτική αρχή.

18) Δεν συνέχισαν καμία πρωτοβουλία (από τις πολλές που βρήκαν) για το Πανεπιστήμιο της πόλης μας (Παράρτημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), σαν να μην τους αφορούσε καθόλου το θέμα (ούτε τα μυριάδες προβλήματα που προέκυψαν εκεί, ενώ αυτοί αμέριμνα διοικούσαν…). Ο όρος «Δελφικό Πανεπιστήμιο», γύρω από το οποίο στοιχήθηκε ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα στην προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, έπαψε ακόμη και να προφέρεται από την σημερινή διοίκηση του Δήμου. Για κάποια νέα σχετική πρωτοβουλία, ούτε λόγος…

19) Απέτυχαν στην διαχείριση και ανάδειξη της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, εκτροχιάζοντας μια διαδικασία στην οποία η πόλη μας είχε ποντάρει πολλά και σ’ έναν τομέα που είχε αρχίσει να αποκτά σημαντικό ρόλο.

20) Αδιαφόρησαν πλήρως για το ζήτημα του Γηροκομείου της πόλης, το οποίο ναι μεν ως Ίδρυμα είχε ήδη από πολλών ετών χρεοκοπήσει και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων είχε ήδη από το έτος 2014 κλείσει, όμως το κτίριο διατηρήθηκε (με μέριμνα της προηγούμενης δημοτικής αρχής) σε καλή κατάσταση και παραδόθηκε φροντισμένο, ασφαλές και τακτοποιημένο. Σήμερα, μετά από 4 χρόνια, δεν έχει παραμείνει παρά ένα βανδαλισμένο και λεηλατημένο ερείπιο. Ασφαλώς δεν αναλήφθηκε και καμία απολύτως πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του μεγάλου αυτού οικοδομικού συγκροτήματος στο κέντρο της πόλης…

21) Το χειρότερο απ’ όλα: Υπήρξε η δημοτική αρχή Ταγκαλή η μοναδική στην πρόσφατη ιστορία, που δεν άρθρωσε ούτε μία φρέσκια ιδέα, ούτε ένα νέο σχέδιο, ούτε ένα μικρό ή μεγάλο όραμα γι’ αυτήν την πόλη. Στην προηγούμενη δημοτική θητεία (όπως προκύπτει και από τα παραπάνω) υλοποιήθηκαν ή σχεδιάστηκαν και θεμελιώθηκαν τουλάχιστον 20 – 25 σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την πόλη. Σήμερα, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια διοίκησης της ομάδας Παναγιώτη Ταγκαλή, η Άμφισσα δεν έχει ακούσει ή διαβάσει από αυτούς τίποτα ουσιώδες. Τι προτείνουν ο κ. Ταγκαλής και οι συνεργάτες του για την πόλη; Τι σχεδιάζουν; Τι θέλουν να πετύχουν; Εδώ δεν υπάρχει καμία απάντηση! Φαινόμενο μοναδικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…