Home Εικόνες Αρχικής Λ. Αναγνωστόπουλος: Το πρόγραμμα δράσης της πενταετίας για τη Δ.Ε. Άμφισσας
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Λ. Αναγνωστόπουλος: Το πρόγραμμα δράσης της πενταετίας για τη Δ.Ε. Άμφισσας

Η ομάδα της «Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών», με επικεφαλής τον Λουκά Αναγνωστόπουλο παρουσιάσει σήμερα το πρόγραμμα δράσης της Δ.Ε. Άμφισσας .
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Άμφισσα ως πρώτος στόχος υπάρχει η διεκδίκηση και αξιοποίηση του κτιρίου του γηροκομείου και ταυτόχρονα εισάγουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τίτλο << Άμφισσα , η πόλη της Επανάστασης>> με μακροπρόθεσμη στόχευση και πολυσχιδείς δράσεις, όπως ανάδειξη ιστορικών μνημείων και κτιρίων, σημείων ενδιαφέροντος
Παράλληλα, προτείνει τη διεξαγωγή συνεδριου κάθε δυο χρόνια αφιερωμένο στο μεγάλο παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο αλλά και τη δημιουργία εκθεσιακού χωρου για το Στοιχειό της Χάρμαινας.
Επιπλέον, υπόσχεται ότι μιας από τις προτεραιότητες θα είναι η δημιουργία πάρκινγκ βαρέων οχημάτων αλλά και την ίδρυση θεματικού πάρκου παραδοσιακών επαγγελμάτων
Σε ότι αφορμά το μείζον ζητημα με την κοινότητα των Ρομά ο κ Αναγνωστόπουλος προτείνει τη διεκδίκηση προγράμματος μετεγκατάστασης , σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας, είτε με τη μορφή επιδότησης ενοικίου σε όλη την επικράτεια είτε με τη μορφή παραχώρησης χρήσης οικιών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (όπως οι εργατικές κατοικίες) και την ταυτόχρονη αποξήλωση των παράνομων καταυλισμών
Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δράσεις για την πόλη της Άμφισσας

=Διεκδικούμε την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην Γηροκομείου Άμφισσας προς όφελος του Δήμου Δελφών και των δημοτών του, τιμώντας τη μνήμη όλων αυτών που δώρισαν την περιουσία τους για κοινωφελούς σκοπούς. 
Το παλιό Νοσοκομείο της Άμφισσας γίνεται και πάλι χώρος πολιτισμού! Επαναφέρουμε τη συνεργασία του Δήμου με την σχολή Καλών Τεχνών και τους άλλους φορείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

= Εισάγουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τίτλο << Άμφισσα , η πόλη της Επανάστασης>> με μακροπρόθεσμη στόχευση και πολυσχιδείς δράσεις, όπως ανάδειξη ιστορικών μνημείων και κτιρίων, σημείων ενδιαφέροντος ( πήγες, είσοδοι παλαιών οικιών), Χαράζουμε νέες διαδρομές μέσα στην παλιά πόλη, ενώνουμε- συνδέουμε και αξιοποιούμε όλα τα μουσεία μας με ηλεκτρονικά μέσα και προχωρούμε στοχευμένα σε προβολή τους στα σχολεία και σε συλλόγους σε όλη την επικράτεια σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

=Δημιουργούμε άμεσα αίθουσα αρχείου «Αλέξανδρου Δελμούζου» προβάλλοντας το υλικό, που έχει στην κατοχή της η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας. Διεξαγωγή του συνεδρίου Αλεξάνδρου Δελμούζου, το όποιο θα επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια σε συνεργασία του Δήμου με άλλους φορείς, όπως είχε ορισθεί κατά το παρελθόν.

Τουριστική ανάπτυξη

=Στοχεύουμε στην ήπια τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας ζωντανεύοντας ξανά το Κάστρο και τη Χάρμαινα.
=Ευπρεπίζουμε και φωτίζουμε ξανά τα μνημεία μας.
=Προγραμματίζουμε σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους και εθελοντές τις Πολιτιστικές μας εκδηλώσεις και τις προβάλλουμε εγκαίρως στους πολίτες.
=Αξιοποίηση του διατηρητέου δημοτικού κτιρίου «Οικία Τσικνή», ως δημοτικού ξενώνα.
=Θα αιτηθούμε στην αρχαιολογική υπηρεσία την συνέχιση των ερευνών στον Μυκηναϊκό τάφο.
=Συνδέουμε άμεσα τρεις σπουδαίες μορφές του πνεύματος και του πολιτισμού της περιοχής μας τον Αλέξανδρο Δελμούζο, τον Άγγελο Σικελιανό και τον Γιάννη Σκαρίμπα και ανοίγουμε τις πόρτες του Δήμου Δελφών σε όλον τον εκπαιδευτικό και μαθητικό κόσμο της χώρας μας
=Δημιουργούμε εκθεσιακό χώρο για το Στοιχειό της Χάρμαινας. Εντάσσουμε στο σχέδιο μας εκθεσιακό χώρο για το επάγγελμα του Βυρσοδέψη.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Αναβαθμίζουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές.
Καταρτίζουμε πρόγραμμα φύλαξης για την προστασία των αθλητικών υποδομών
Εκπονούμε μελέτη για την κατασκευή περίφραξης ασφάλειας στο αθλητικό κέντρο της Προοδευτικής.
Δημιουργούμε ομάδα πολιτών από τους συλλόγους για την προσέλκυση και διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων Πανελλήνιας εμβέλειας.
Στο Στάδιο της Άμφισσας τοποθετούμε όργανα γυμναστικής ανοιχτού χώρου ήπιας άθλησης καθώς και σε κατάλληλο σημείο εντός της πόλης της Άμφισσας.
Υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για την δημιουργία «Δρόμου Περιπάτου» στην Άμφισσα, που θα συμπεριλαμβάνει τις οδούς «Ν. Κορδώνη-10ης Απριλίου, Λ. Καραμανλή – Βασιλοπούλου» συνδέοντας έτσι σχεδόν όλες τις σχολικές μονάδες και τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Δημιουργία χώρου «Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αντιμετώπιση Επικίνδυνων Καταστροφών» στο πρώην γήπεδο μπάσκετ (μπαλόνι) Άμφισσας.
Εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του αθλητικού κέντρου της Άμφισσας και διασύνδεσή του με την πόλη.
Αναβαθμίζουμε τα μικρά γήπεδα της πόλης μας, όπως στις εργατικές κατοικίες και στους Άγιους Πάντες
Ανακατασκευάζουμε όλους τους χώρους παιχνιδιού των παιδιών και δημιουργούμε νέους.
Συστήνουμε υπηρεσία φύλαξης παιδικών χαρών, ώστε να τηρείται το ωράριο λειτουργίας και να αποφεύγονται ατυχήματα αλλά και βανδαλισμοί στον εξοπλισμό.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

-Αξιοποιούμε άμεσα τον εξοπλισμό που διαθέτει ο Δήμος για τα ογκώδη αντικείμενα (φορτηγό αλυσιδάκι- μεταλλικές σκάφες).
-Περισυλλέγουμε και απομακρύνουμε τα εγκαταλελειμμένα οχήματα από την πόλη -Ορθολογική χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων του Δήμου.
-Εξωραΐζουμε και καθαρίζουμε πλατείες, πεζόδρομους ,κοινοχρήστους χώρους, πάρκα και δρόμους κάνοντας παρεμβάσεις στο πράσινο και στον αστικό εξοπλισμό, όπου χρειάζεται ( παγκάκια, ζαρντινιέρες, γλάστρες, μικροί κάδοι απορριμμάτων και στύλους φωτισμού). Δίνουμε ένα τέλος στην εικόνα της ασχήμιας, που έχει επικρατήσει στην πόλη μας την τελευταία τετραετία.
-Ανανέωση του εξοπλισμού καθαριότητας του Δήμου, ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Λειτουργία χώρων υγιεινής στην πόλη μας.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

-Διεκδίκηση χρηματοδοτικού εργαλείου για την αναστήλωση του Παραδοσιακού – Διατηρητέου Οικισμού της Χάρμαινας, με σκοπό την ίδρυση Θεματικού Πάρκου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.
-Έναρξη των διαδικασιών εφαρμογής πράξης αναλογισμού στο σχέδιο πόλης της Άμφισσας, στην περιοχή Νέα πόλη (ΚΤΕΛ – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Δημοτικό στάδιο Άμφισσας.
-Ολοκλήρωση διαδικασιών επέκτασης σχεδίου πόλης Άμφισσας.
-Δημιουργία χώρου στάθμευσης βαρέων οχημάτων.
-Συνεργασία Δήμου Δελφών και ΠΕ Φωκίδας για την ολοκλήρωση των μελετών του οδικού δικτύου Άμφισσας – Λιβάδι Παρνασσού και διεκδίκηση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου, συνδέοντας απευθείας τις Δημοτικές Ενότητες Άμφισσας – Παρνασσού.

-Αξιοποιούμε όλα εκείνα τα σημεία που αναδεικνύουν το φυσικό κάλος της πόλης μας, όπως το τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο.
-Ουσιαστική ενασχόληση με τον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας με έμφαση στην αγροτική οδοποιία, στην πρόληψη πυρκαγιών, στην αποκατάσταση των πληγέντων εκτάσεων, στην ολοκλήρωση του έργου για την άρδευση του και κυρίως για την προώθηση της Ελιάς Αμφίσσης και του ελαιολάδου μας.
-Αξιοποιούμε και αναδεικνύουμε το Πάρκο Ελιάς ως χώρο αναψυχής, εκπαίδευσης και πολιτισμού
-Σε συνεργασία με τις Κοινότητες Σερνικακίου, Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Γεωργίου, ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού από το όποιο οι Γαλαξιδιώτες έφεραν τα κανόνια τους στην Άμφισσα για να συμβάλουν στη απελευθέρωση της.
-Προσπάθεια για την αλλαγή των όρων εγκατάστασης στην περιοχή του ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας (όπως είναι η εγκαταστημένη ισχύ) καθώς και των δημοτικών τελών αλλά και της μείωσης του τιμήματος του βιομηχανικού οικοπέδου, προκειμένου να εναρμονιστούν με τις υπόλοιπες ΒΙ.ΠΕ. της χώρας, στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ– ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Αναβάθμιση των κτιριακών σχολικών υποδομών και συντήρησή τους με προγραμματισμό.
Επιβραβεύουμε την αριστεία των μαθητών σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των Επιμελητηρίων καθώς και του ιδιωτικού τομέα με την μορφή υποτροφιών ή χρόνου εργασίας για απόκτηση εμπειρίας σε αυτές τις δομές που θα συμμετάσχουν.
Αναβαθμίζουμε τον ρόλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας και δημιουργούμε δική της σελίδα στο διαδίκτυο, ψηφιοποιούμε τα κυριότερα αρχεία της και οργανώνουμε εναλλακτικές δράσεις που σχετίζονται με το βιβλίο και την ανάγνωση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΡΟΜΑ

Αναβαθμίζουμε τα ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ και το Βρεφονηπιακό Σταθμό Άμφισσας

Δημιουργούμε νέες υπηρεσίες, όπως κοινωνικό φαρμακείο και γραμμή βοήθειας ηλικιωμένων, ασθενών και αναπήρων επί 24ωρου βάσεως.

Εντάσσουμε στον προγραμματισμό μας γραφείο παρακολούθησης ζώων, αδέσποτων ή μη, ώστε να μην εφαρμόζεται ο νομός κατά το δοκούν . Το γραφείο αυτό θα είναι και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των άλλων αρμοδίων υπηρεσιών και φυσικά των φιλοζωικών σωματείων και των εθελοντών.

Ρομά. Τα πράγματα πρέπει άμεσα να βελτιωθούν προς το καλύτερο. Με αυτό το σκεπτικό θα διεκδικήσουμε αποκλειστικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης των συμπολιτών μας ΡΟΜΑ της Άμφισσας, σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας, είτε με τη μορφή επιδότησης ενοικίου σε όλη την επικράτεια είτε με τη μορφή παραχώρησης χρήσης οικιών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (όπως οι εργατικές κατοικίες) και την ταυτόχρονη αποξήλωση των παράνομων καταυλισμών. Θα αξιοποιήσουμε επίσης όλα τα προγράμματα που τρέχουν για την εκπαίδευση τους όσο και για την εργασία τους. Παράλληλα και μαζί με τους φορείς της πόλης μας, θα ενημερώσουμε
τα συναρμόδια υπουργεία για τις συνέπειες που υπάρχουν όσο αφορά την καταπάτηση του Δελφικού Τοπίου, του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας καθώς και τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαμονή τους δίπλα στον κεντρικό αγωγό ύδατος της ΕΥΔΑΠ.

 

Ειδικότερες δράσεις ανά Κοινότητα της Δ.Ε. Άμφισσας

Κοινότητα Αγίας Ευθυμίας

-Θα αιτηθούμε στην ΕΦΑ Φωκίδας την ανάδειξη του χώρου της Ακρόπολης Αρχαίας Μυωνίας και θα στηρίξουμε έμπρακτα τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων για την αύξηση της επισκεψιμότητας του χώρου.
-Ανάπλαση και εκ νέου διαμόρφωση της πλατείας του οικισμού.
-Αποκατάσταση του οδοστρώματος εντός του οικισμού
-Ουσιαστική βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας της Κοινότητας.

Κοινότητα Αγίου Γεωργίου

-Ανάπλαση του χώρου της Κρήνης
-Αξιοποίηση κοινοτικού καταστήματος για κοινωνικές, πολιτιστικές και δράσεις προβολής του οικισμού
-Ανακατασκευή τμήματος εσωτερικών οδών με σταμπωτό οδόστρωμα.

Κοινότητα Δροσοχωρίου

-Αξιοποίηση του οροπεδίου της «Αργοστίλιας» για την φιλοξενία δραστηριοτήτων αναψυχής όπως πεζοπορίας, ποδηλασίας, κατασκήνωσης κ.α.
-Συντήρηση, σήμανση και προβολή της διαδρομής του μονοπατιού Ε4 σε συνεργασία με της Τοπικές Κοινότητες Βάριανης και Επταλόφου.
-Λειτουργία του παλαιού σχολείου ως δημοτικού ξενώνα, ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία συλλόγων και σωματείων, που επιλέγουν την Κοινότητα για τις δραστηριότητές τους.
-Ανάπτυξη αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά του οικισμού.
-Καλλιέργεια των πηγών και υδρομαστεύσεων που υδροδοτούν τον οικισμό.
Τσιμεντόστρωση της οδού (πρόσβασης) προς το Κοιμητήριο του οικισμού.

Κοινότητα Ελαιώνα

– του Κοινοτικού Καταστήματος καθώς και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
-Ανάδειξη της τοποθεσίας της πηγής «Καλυφτού» και κατασκευή καλαίσθητου μονοπατιού πρόσβασης.
-Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του πρώην Δημοτικού Σχολείου και απόδοσή του για πολιτιστικές χρήσεις.
-Επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ για την Τ.Κ. Ελαιώνα λόγω ανταποδοτικότητας για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ.

Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου

-Προβολή και Προώθηση του Αναρριχητικού Πεδίου «Πόρτες» σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας.
-Ανακατασκευή τμήματος εσωτερικών οδών με σταμπωτό οδόστρωμα

Κοινότητα Προσηλίου

-Ένταξη του έργου «Κατασκευή Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης των οικισμών Μοναστηρίου και Προσηλίου» σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση του.
-Αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης στους οικισμούς. Ασφαλτόστρωση της οδού πρόσβασης στο Προσήλιο (άνω χωριό) και ολοκληρωμένη μελέτη αντιμετώπισης των καταπτώσεων βράχων της οδού πρόσβασης στον οικισμό της Βίνιανης.
-Καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών των οικισμών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Διεύθυνση Δασών.
-Υλοποίηση της απόφασης για τη δημιουργία και λειτουργία «Κέντρου Ενημέρωσης Φαραγγιού Ρεκάς και Ιστορικής Μνήμης» στην Βίνιανη.

Κοινότητα Σερνικακίου

-Λειτουργία του υφιστάμενου Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής για την εκπαίδευση των μικρών μαθητών της περιοχής μας.
-Αναβάθμιση του χώρου του παλαιού Σχολείου, ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Απανταχού Σερνικακιωτών»
-Εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον οικισμό όπως επίσης και στους οικισμούς Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Γεωργίου και μονάδας επεξεργασίας μικρής κλίμακας.
-Στοχευμένες δράσεις για την αντιπυρική θωράκιση του οικισμού, όπως συντήρηση της οδοποιίας περιμετρικά του οικισμού, τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης κ.α.

 

 

 

 

.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση δικτύωσης ΣΒΘΣΕ με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ…