Home Εικόνες Αρχικής Λουκάς Αναγνωστόπουλος – Ιτέα: Οι επτά δράσεις ανάπτυξης
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Λουκάς Αναγνωστόπουλος – Ιτέα: Οι επτά δράσεις ανάπτυξης

Τις επτά δράσεις ανάπτυξης της Δ.Ε. Ιτέας (Ιτέα -Κίρρα -Τριταία) έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος δήμαρχος κ Αναγνωστόπουλος στο πλαίσιο του προγράμματος της επόμενης πενταετίας.
Αναλυτικά:

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Η απρόσκοπτη συνεργασία του Δήμου Δελφών και του ΛΤΝΦ (στην αρμοδιότητά του οποίου ανήκει η διαχείριση της παραλιακού μετώπου Ιτέας – Κίρρας) αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για την Δημοτική Ενότητα Ιτέας. Ως εκ τούτου απαιτείται ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός παρεμβάσεων, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας και θα αντιστρέψει τους αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης, με πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο μας.
Η βούληση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το ΛΤΝΦ, είναι η διατήρηση των Κρατικών Λιμενικών Ταμείων και η κατάργηση των αντίστοιχων δημοτικών. Ως δημοτική αρχή, οφείλουμε να σεβαστούμε την επιλογή αυτή, η οποία με βάση τον αρχικό σχεδιασμό οδηγεί στη δημιουργία ενός Οργανισμού Λιμένα με δυνατότητες στελέχωσης υπηρεσιών, όπως οικονομικής και τεχνικής υπηρεσίας.
Ο Δήμος Δελφών σε συνεργασία με το ΛΤΝΦ μπορούν να συμβάλλουν:
*στην καθημερινότητα (καθαριότητα, κοινές πολιτιστικές δράσεις)
*στην τουριστική ανάπτυξη (αύξηση επισκεψιμότητας)
Ο επισκέπτης της Ιτέας, μέσω της θαλάσσιας πύλης εισόδου και όχι μόνο, θα έχει την ευκαιρία με στοχευμένες δράσεις να ενημερώνεται για όλα τα ενδιαφέροντα σημεία του Δήμου Δελφών και να οργανώνει την επίσκεψή του σε αυτά.
Η ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης και οι θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (δράση του ΛΤΝΦ) θα συντελέσουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών παροχής προς τον επισκέπτη.
Παράλληλα αξιοποιούμε τις δημοτικές εκτάσεις της Κίρρας (περιοχή πλησίον ιαματικών πηγών), μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων (δημιουργία θέσεων εργασίας – άνθιση τοπικής οικονομίας).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η καθημερινή καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων θεωρείται αυτονόητη.
Σκοπός μας,
-η υπογείωση των κάδων απορριμμάτων αρχής γενομένης από το εμπορικό κέντρο και την παραλιακή ζώνη, προκειμένου να περιοριστεί η άσχημη εικόνα αλλά και οι δυσοσμίες
-η τοποθέτηση, σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, κάδων συλλογής οικιακών ογκωδών απορριμμάτων.
-Πλατεία Θεάτρου: αξιοποίηση της ως κοινόχρηστου χώρου και δημιουργία μίας σύγχρονης υπαίθριας αγοράς, που θα αντικαταστήσει τη σημερινή ακαταστασία της λαϊκής αγοράς.
-Συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Δήμου Δελφών για την καταγραφή και επίλυση των πραγματικών προβλημάτων Ιτέας – Κίρρας – Τριταίας.
-Χωροθέτηση και κατασκευή δημοτικών χώρων υγιεινής.
-Καταγραφή των αναγκών του δημοτικού φωτισμού και επίλυση αυτών σύμφωνα και με την ενεργή σύμβαση για τον οδοφωτισμό κοινοχρήστων χώρων – αντικατάσταση εορταστικού φωτισμού επί του παραλιακού μετώπου.
-Καταγραφή αναγκών σχολικών μονάδων και επίλυση αυτών.
-Αναβάθμιση καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
-Καταγραφή – Χωροταξία κοιμητηρίων Ιτέας – Κίρρας – Τριταίας.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Η Ιτέα λόγω του μεγάλου πλάτους των πεζοδρομίων που διαθέτει, προσφέρεται για την ανάπτυξη αστικού πρασίνου με φύτευση κυρίως εσπεριδοειδών, που είναι συμβατά και με το περιβάλλον της περιοχής και δημιουργούν όμορφες δεντροστοιχίες σε βάθος χρόνου, μοσχοβολιά κατά την ανθοφορία και εδώδιμους καρπούς (πορτοκάλια, νεράντζια, λεμόνια κ.α.).
Η συντήρηση και η σωστή διαχείριση του πρασίνου αποτελεί κύριο μέλημα μας, καθώς η υγιής ύπαρξή του είναι πρωτίστως δείγμα πολιτισμού.
Ειδική επέμβαση απαιτείται στην οδό Άστιγγος και στο βόρειο τμήμα της Λεωφόρου Ηρώων, οι οποίες είναι οι πλέον παραμελημένες.

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ

Η ρυμοτομία της πόλης της Ιτέας προσφέρεται, όσο σε λίγες πόλεις, για την ανάπτυξη ενός περιμετρικού σύγχρονου ποδηλατόδρομου. Απαιτείται εκπόνηση μελέτης ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα στη στάθμευση των οχημάτων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση ενός τρόπου ζωής φιλικού προς το περιβάλλον και με ανεκτίμητα οφέλη στην υγεία. Ο σχεδιασμός μας θα συνδυαστεί με την αντίστοιχη μελέτη, που εκπονείται ήδη από το Λιμενικό Ταμείο Ν. Φωκίδος (ΛΤΝΦ) για την κατασκευή ποδηλατόδρομου στην παραλία της Ιτέας και της Κίρρας, αλλά και την προμήθεια και ελεύθερη διάθεση στους δημότες ηλεκτρικών ποδηλάτων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Άρτια λειτουργία, συντήρηση, βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ιτέας, σε συνεργασία με όλα τα αθλητικά σωματεία της περιοχής μας.
Πρωταρχικό μέλημά μας, η στήριξη των αθλητικών σωματείων, προκειμένου να διεκδικούν εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Pythia Cup, οι οποίες προάγουν τον αθλητικό τουρισμό με κορυφαία την πρόταση διεκδίκησης και επαναφοράς του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.
Μελέτη και αναζήτηση εκ νέου χρηματοδότησης για την κατασκευή γηπέδου τένις στην Ιτέα.
Ανακατασκευή πλατείας Ιτέας (πλατεία Καραγκούνη).
Σε συνεργασία με το ΛΤΝΦ, δημιουργία χώρων ήπιας άθλησης.
Κατασκευή δεύτερης παιδικής χαράς στον κύριο ιστό της πόλης, με σκοπό την αποσυμφόρηση της ήδη υπάρχουσας. Στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα απαγορεύονται βάσει νόμου οι παιδικές χαρές. Με ενέργειες του ΛΤΝΦ, διασώθηκε η ήδη υπάρχουσα παιδική χαρά, ως υφιστάμενη.
Αναβάθμιση παιδικής χαράς και αθλητικού χώρου στην Τριταία.
Ανάδειξη και φωτισμός του μοναδικού αλσυλλίου των Αγίων Αναργύρων, ως χώρου αναψυχής και αθλητισμού.
Σε συνεργασία με το ΛΤΝΦ, θα συμβάλλουμε στις ανάγκες οριστικής χωροθέτησης των ναυταθλητικών σωματείων και όχι μόνο, στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Καθιέρωση προγράμματος εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια του έτους: χριστουγεννιάτικες, αποκριάτικες, καλοκαιρινές, συναυλίες και δρώμενα, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους.
Διοργάνωση εκδηλώσεων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας σε συνεργασία με τον Εμπορικό – Εξαγωγικό Σύλλογο Ιτέας και τον Σύλλογο Εστίασης.
Αναβίωση εμπορικής έκθεσης με εκπροσώπηση και από όμορες περιοχές, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας.
Συνέχιση των προσπαθειών για τη λειτουργία του Μουσείου της Πόλης.
Επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιτέας (στελέχωση, αναβάθμιση, διασύνδεση με σχολεία).
Ανάδειξη της ιστορίας της Κίρρας, ως επίνειο του αρχαίου Μαντείου των Δελφών, μέσω στοχευμένων πολιτιστικών δράσεων, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ

Έργα υποδομής στην επέκταση σχεδίου πόλεως Ιτέας για να μπορούν να καταστούν εκμεταλλεύσιμα τα οικόπεδα και να δοθεί ανάπτυξη στην πόλη.
Ολοκλήρωση των διαδικασιών κύρωσης της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλεως Κίρρας και εκπόνηση μελέτης για τη μεταγραφή της πράξης στο κτηματολόγιο.
Έμφαση στην κατασκευή των κατάλληλων έργων υποδομής που αφορούν τους κόμβους εισόδου και εξόδου της πόλεως της Ιτέας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προσβασιμότητας ΑΜΕΑ με αξιοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, που εκπονείται από το ΛΤΝΦ, σε συνδυασμό με τη μελέτη αναπλάσεων Ιτέας-Κίρρας και αρχιτεκτονικής υπόδειξης των παραλιακών κατασκευών των καταστημάτων. Πρόκειται για μία μελέτη φιλική προς τον πολίτη, που αναγνωρίζει τις απαιτήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και τις ανάγκες της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αποσυμφορίζοντας την παραλία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, οριστική οριοθέτηση του χειμάρρου Σκίτσα στα όρια Ιτέας – Κίρρας, κατασκευή μικρής γέφυρας στον αγροτικό δρόμο που ενώνει τους δύο οικισμούς, ανακατασκευή της γέφυρας του σημερινού κύριου δρόμου σύνδεσης για μεγαλύτερη χωρητικότητα νερού. Στο πλαίσιο αυτό, θα διανοιχθεί η οδός Δεσφίνης και θα πραγματοποιηθεί σύνδεσή της με το σχέδιο πόλεως Κίρρας.
Εκπόνηση μελέτης για τις ανάγκες ασφάλειας του οικισμού και των κατοίκων της Τριταίας (δεύτερος δρόμος διαφυγής και ζώνη πυρασφάλειας).
Συνεργασία με το ΛΤΝΦ, το οποίο έχει στην αρμοδιότητά του περιοχή πλησίον των εγκαταστάσεων της μεταλλευτικής εταιρείας στην Ιτέα, ώστε να αξιοποιηθεί αυτή ως χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο αποφορτίζονται οι περισσότεροι δρόμοι της Ιτέας και της Κίρρας.

Με τις προαναφερόμενες στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις έχουμε την πεποίθηση πως στην επόμενη δημοτική θητεία 2024-2028 θα μπορέσουμε να δώσουμε την αναπτυξιακή ώθηση στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας, και εν συνεχεία στον Δήμο Δελφών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

«Θύελλα» προκάλεσε η απομάκρυνση του «θεάτρου» από το κάστρο

«Θύελλα» προκάλεσε η απομάκρυνση του «θεάτρου» από το κάστρο Έργο 100 χλδ ε με νέο θέατρο …