Home Εικόνες Αρχικής Λιάνα Πιλάλα Τσακίρη : “Οι πολίτες απαιτούν αξιοπιστία, συνέπεια και σταθερότητα”

Λιάνα Πιλάλα Τσακίρη : “Οι πολίτες απαιτούν αξιοπιστία, συνέπεια και σταθερότητα”

Για τις αιτίες που την ανάγκασαν να προσχωρήσει στο στρατόπεδο Ταγκαλή μιλά στην αποκλειστική της συνέντευξη η υποψήφια δημοτική σύμβουλος και τ Αντιδήμαρχος της ΔΕ Ιτέας κ Λιάνα Πιλάλα Τσακίρη
Ακόμη , καταθέτει στο δημόσιο διάλογο το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας σε περίπτωση που εκλεγεί εκ νέου η παράταξη Ταγκαλή ενώ διεκρυνίζει ότι οι ιαματικές πηγές στο Αγίονερο ανήκουν πλέον στην ΕΤΑΔ .

ΩτΦ :Ήσασταν Δημοτική Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος στη Δ.Ε. Ιτέας με τον τότε Δήμαρχο κ. Παναγιωτόπουλο. Σήμερα θέτετε υποψηφιότητα με τον κ. Ταγκαλή. Τι συνέβη και αλλάξατε στρατόπεδο ;
Λ.Π. : Όπως γνωρίζετε, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά μου ως Δημοτική Σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της περιόδου 2024-2028, επεσήμανα σε όλους τους συμπατριώτες μου από την πόλη της Ιτέας μας ότι, στα χρόνια που αφιέρωσα στα κοινά του τόπου μας, κλήθηκα πολλές φορές να λάβω όχι μόνο εύκολες αλλά και δύσκολες αποφάσεις. Ως γνώμονα, τόσο για τις μεν όσο και για τις δε, είχα πάντοτε την ηθική και τις αξίες που μου μετέδωσε η οικογένειά μου !!!
Στην ερώτησή σας λοιπόν, γιατί με τον κ. Ταγκαλή και όχι με τον κ. Παναγιωτόπουλο, νυν κ. Αναγνωστόπουλο, δεν θα μπορούσα παρά να σας θυμίσω τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής μου από την παράταξη του δεύτερου τον Ιούνιο του 2018. Επειδή, όπως είναι λογικό, ορισμένοι αναγνώστες σας μπορεί και να μην θυμούνται, επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη αναφορά.
Τον Μάιο του 2018, όταν και ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα συζήτησης, η μοναδική ευκαιρία να περάσει το Λιμενικό Ταμείο με έδρα την Ιτέα στο Δήμο Δελφών, χρόνιο αίτημα και των τριών κοινοτήτων Ιτέας-Κίρρας-Τριταίας, προγραμματική μας τότε δέσμευση μετά από εισηγήσεις όλων των Τοπικών Συμβουλίων, με σωρηδόν υπογραφές κατοίκων και σύσσωμη την τότε αντιπολίτευση –μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Δήμαρχος κ.Π.Ταγκαλής – να το στηρίζει, αντί να ληφθεί ομόφωνη απόφαση υπέρ της μοναδικής αυτής ευκαιρίας, ώστε ο Δήμος να έχει υπ’ ευθύνη του όλο το παραλιακό τόξο και δη την βιτρίνα αυτού, την πόλη της Ιτέας μας, δυνάμενος να εφαρμόζει ενιαία αναπτυξιακή πολιτική, η παράταξη του κ. Παναγιωτόπουλου, νυν κ. Αναγνωστόπουλου, με την εκκωφαντική απουσία του πρώτου από τη συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο και την αντικατάσταση αυτού από τον μετέπειτα Αντιδήμαρχο Ιτέας, κ. Λουκά Αναγνωστόπουλο, την ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ !!!
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα από την ως άνω ιστορική συνεδρίαση, η παράταξη του κ. Παναγιωτόπουλου, νυν κ. Αναγνωστόπουλου, μου γνωστοποίησε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής μου με την επικείμενη καταψήφιση της ως άνω μοναδικής ευκαιρίας, θα έπρεπε να αποχωρήσω από Αντιδήμαρχος της πόλης της Ιτέας και από το συνδυασμό. Μου ζητήθηκε κοινώς, να αθετήσω τα πιστεύω μου αλλά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του τότε συνδυασμού μας και να πάω κόντρα στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου.
Με έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων και η ανεξαρτητοποίησή μου πια ήταν μονόδρομος. Εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα επέλεγα την Αντιδημαρχία, προδίδοντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου.
Στην τότε δήλωσή μου περί ανεξαρτητοποίησης, ανέφερα ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστώ ξανά με όσους στέρησαν από τον τόπο μας τη μοναδική εκείνη ευκαιρία να σταματήσει η διαρχία στην πόλη μας. Ο όρκος που δίνουμε ως αιρετοί, προκειμένου να υπηρετούμε το καλό του τόπου μας, είναι ιερός.
Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να δείχνω ανοχή σε ενέργειες που αποβλέπουν στην ταπείνωση των κατοίκων της Ιτέας μας και κατ’ επέκταση και ολόκληρου του Δήμου Δελφών. Το αυτό θα έκανα, δίχως δισταγμό, και για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή που ζει και μεγαλώνει η οικογένειά μου και εγώ.

ΩτΦ: Ποιό είναι το πρόγραμμά σας για τις βασικές υποδομές της Ιτέας ;

Λ.Π. : Σας παραθέτω τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και αυτά που αποτελούν προγραμματικές δεσμεύσεις του συνδυασμού μας και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας.
1 Η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης ύψους 896.339,84 € (ολοκληρωμένο)
2 Ανακατασκευή της παιδικής χαράς της Ιτέας 45.000 € (ολοκληρωμένο)
3 Η δημιουργία ολοκληρωμένων Τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών ύψους 118.792,00 (ράμπες ΑΜΕΑ -ολοκληρωμένο)
4 Η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας (Π/Υ 235.000 € για 4 Δημοτικές ενότητες) (ολοκληρωμένο)
5 Αντικατάσταση προβολέων στο γήπεδο της Ιτέας (πλαστικό 7χ7) (ολοκληρωμένο)
6 Αντικατάσταση φωτισμού στο κέλυφος (κλειστό γήπεδο μπάσκετ) και επίλυση χρόνιων προβλημάτων σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις (ΝΟΙ αντλίες, κλπ) (ολοκληρωμένο)
7 Η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στο κολυμβητήριο ύψους 85.000 €(ολοκληρωμένο)
8 Η ανακαίνιση του Κυριακοπούλειου με τη βελτίωση σχολικών μονάδων ύψους 630.000 €(ολοκληρωμένο)
9 Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το κτίριο ‘Μακεδών’(ολοκληρωμένο)
10 Η αντικατάσταση του κελύφους του κλειστού γυμναστηρίου ύψους 1.500.000 €
11 Ασφαλτοστρώσεις στην Τ.Κ. Κίρρας στην κεντρική οδό Αγ. Ιωάννου (ολοκληρωμένο)
12 Εγκατάσταση WI-FI Παραλία Ιτέας (ολοκληρωμένο)
13 Η κατασκευή ραμπών και W.C. ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες
14 Η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου ύψους 337.307,22 €
15 Η διαμόρφωση του Καψάλειου ως πολυχώρο ύψους 2.201.000,00 €
16 Προμήθεια 1 απορριμματοφόρου και 1 Ι.Χ. (ολοκληρωμένο)
17 Μόνωση ταράτσας στο 3ο Νηπιαγωγείο Ιτέας (ολοκληρωμένο)
18 Αντικατάσταση Αλουμινίων στο Λύκειο Ιτέας (ολοκληρωμένο)
19 Βελτίωση εγκαταστάσεων στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων (ολοκληρωμένο)
20 Πυρασφάλειες σε 5 σχολεία της Δ.Ε. Ιτέας (είναι δημοπρατημένο)
21 Ολοκλήρωση μελέτης χωροθέτησης καταδυτικού πάρκου ύψους 70.000 € -η οποία είναι σε εξέλιξη- η αδειοδότησή του και η εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή του.
22 Ολοκλήρωση μελέτης ψηφιακού μουσείου ύψους 35.000 € -η οποία είναι σε εξέλιξη- και η εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή του.
23 Αντικατάσταση καταθλιπτικού αγωγού με Π/Υ 1.000.000 € (είναι δημοπρατημένο και σύντομα ξεκινάει)
24 Ανάπλαση πλατείας Γηροκομείου με Π/Υ 1.000.000 € (οι μελέτες είναι έτοιμες και τα τεύχη δημοπράτησης και περιμένει στη σειρά για δημοπράτηση…)
25 Ολοκλήρωση σχ. πόλης Κίρρας (είναι σε εξέλιξη)
26 Η κατασκευή νέων γηπέδων αντισφαίρισης ύψους 350.000 € (δεν υλοποιήθηκε γιατί το συγκεκριμένο σημείο που έχει χωροθετηθεί, έχει σημαντικό πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα. Έχει γίνει νέος σχεδιασμός σε νέο σημείο και θα κατασκευαστεί)
27 Η κατασκευή δικτύου φωτισμού λόφου Αγ. Αναργύρων ύψους 60.800,00 € (είναι σε διαδικασία δημοπράτησης)
28 Η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ιτέας
29 Δέσμευση για σύνδεση δορυφορικού INTERNET στην τ. κ. Τριταίας στο άμεσο προσεχές διάστημα.

ΩτΦ: Ως Αντιδήμαρχος, ήσασταν στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών. Τελικά, τι έγινε με τις Ιαματικές Πηγές – «ΑΓΙΟΝΕΡΟ» Κίρρας και δεν προχώρησε το πλάνο ;
Λ.Π. : Κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου ως Αντιδήμαρχος Ιτέας (2016-2018) και μέσω της συμμετοχής μου στον ως άνω φορέα, οι Ιαματικές Πηγές «Αγιόνερο Κίρρας» απέκτησαν πανελλήνια προβολή. Ο φάκελος που παρέδωσα ήταν πλήρως επικαιροποιημένος, εμπεριέχοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία (τοπογραφικό, βιοχημικές αναλύσεις κλπ). Το πρόβλημα έγκειται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Πηγών, καθότι ανήκουν στην ΕΤΑΔ, όπως και η Μαρίνα της Ιτέας μας άλλωστε. Ως αποτέλεσμα του καθεστώτος αυτού, η όποια αξιοποίηση των Πηγών μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη συνεργασία Δήμου και ΕΤΑΔ, δηλαδή Κυβέρνησης. Πολιτική πρωτοβουλία για κάτι τέτοιο δεν υπήρχε το διάστημα εκείνο. Γνωρίζω ότι υπάρχει αλληλογραφία αυτή την αυτοδιοικητική θητεία για να λυθούν θέματα ιδιοκτησιακά (κτηματολόγιο) που έχουν προκύψει, χωρίς ανταπόκριση από την ΕΤΑΔ.

ΩτΦ: Είστε σε ένα συνδυασμό που ο επικεφαλής και τα περισσότερα μέλη του ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τη Ν.Δ. Από την άλλη, ο βουλευτής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τόνισε ότι δεν δόθηκαν χρίσματα. Τι ακριβώς συμβαίνει ;
Λ.Π: Είμαστε ένας συνδυασμός ανεξάρτητος, άνθρωποι έμπειροι στα κοινά, καθώς και νέοι που αγαπούν τον τόπο τους, με έντονο της αίσθημα της προσφοράς. Η γνώμη μου ήταν ανέκαθεν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Ά Βαθμού πρέπει και οφείλει να είναι έξω από κόμματα. Ο Βουλευτής της μονοεδρικής πια Φωκίδας γνωρίζει σαφώς ότι την επομένη των εκλογών θα χρειαστεί να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις του Ά και ΄Β Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους δημοκρατικά ελεγμένους άρχοντες του τόπου μας. Ποτέ ένας Τόπος δεν πήγε μπροστά χωρίς συνεργασίες !!!

ΩτΦ:Πώς μπορεί μια δημοτική αρχή να δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι νέοι να μην φεύγουν από τα χωριά ;
Λ.Π: Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι αν η κυβέρνηση έχει κεντρική πολιτική για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης της επαρχίας. Πέραν της κεντρικής πολιτικής, εμείς ως εν δυνάμει νέα Δημοτική αρχή και όραμα έχουμε και σχέδιο για να αποτελέσουμε τους αρωγούς της κυβέρνησης. Είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια για τη δημιουργία μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) για τους ορεινούς και μειονεκτικούς όγκους και τις κοινότητές μας.
Επομένως, επανερχόμαστε στα ανωτέρω, ότι δηλαδή όλα γίνονται με συνεργασίες. Πρέπει να ξέρεις τι θες και πώς γίνεται αυτό που θες. Εξ όσων γνωρίζω, η νυν Δημοτική Αρχή εκπονεί ήδη παράλληλες μελέτες και επίκειται η παράδοσή της στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Με αυτή ως εργαλείο και με συνεργασίες, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι να μην φεύγουν από τον τόπο μας.

ΩτΦ: Τι σας λέει ο κόσμος στις επαφές που κάνετε σε Δ.Ε. Ιτέας και γενικότερα ; Τι λέει για τη δημοτική αρχή και τι για την αντιπολίτευση ;
Λ.Π:Τόσο ο κόσμος της Ιτέας μας όσο και γενικότερα όλοι οι δημότες του Δήμου μας χρήζουν λύσεων στην καθημερινότητά τους, ενώ απαιτούν αξιοπιστία, συνέπεια και κυρίως σταθερότητα, διότι γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται για μια πενταετία από τη ζωή τους. Είμαι σίγουρη ότι βάσει των κριτηρίων αυτών θα επιλέξουν εκπροσώπους χρήσιμους, διότι, ως γνωστόν, «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».
Η νυν Δημοτική Αρχή δοκιμάστηκε, το ίδιο και η αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει τίποτα το άγνωστο, ούτε το καινούργιο. Η απόφαση θα είναι δική τους και θα δοθεί την 08η Οκτωβρίου. Η «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Ταγκαλή αποτελεί την μόνη αξιόπιστη και σίγουρη επιλογή !!

ΩτΦ: Γιατί κάποιος να επιλέξει να σταυρώσει την Λιάνα την Πιλάλα ;
Λ.Π: Γιατί Λιάνα Πιλάλα ; Πολύ καλή ερώτηση.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς ενασχόλησής μου με τα κοινά του τόπου μας είχα την τιμή να τον υπηρετήσω από ποικίλες θέσεις ευθύνης, όπως Συλλογικότητες, Επιμελητήριο, Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας, Δήμο Ιτέας (Καποδιστριακό), Δήμο Δελφών (Καλλικρατικό). Μοναδικός λόγος για την ενασχόλησή μου αυτή ήταν και είναι η διάθεση της προσφοράς και όχι το προσωπικό συμφέρον. Ο κόσμος μου το αναγνωρίζει, γι αυτό και πάντα με τιμά με την ψήφο του και του είμαι ευγνώμων.
Είμαστε μικρός πληθυσμιακά Δήμος και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Παντού και πάντοτε εργάστηκα με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, χωρίς να υπολογίζω πολιτικό κόστος. Αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ ως άνθρωπο είναι η αδικία. Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν θα βλάψω συνειδητά την πόλη μου και τους συνδημότες μου. Όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο υποψήφιος σε οποιαδήποτε βαθμίδα πρέπει να είναι πρωτίστως σωστός στην οικογένειά του και στη δουλειά του. Λογικό επακόλουθο μετά ότι θα είναι σωστός και στα κοινά.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι ιδιαιτέρως περήφανη που επί θητείας μου στον Καποδιστριακό Δήμο Ιτέας, το 2002, ξεκίνησαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου μας, οι οποίες συνεχίζονται και γιγαντώνονται με την πάροδο των ετών. Η περηφάνια αυτή συνεχίστηκε στη θητεία μου ως Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Φωκίδας, το 2005, όταν και ξεκίνησα τη Γενική Εμπορική Έκθεση στη Μαρίνα Ιτέας. Το σημαντικό αυτό γεγονός, αν και συνεχίστηκε για κάποια χρόνια, δυστυχώς, όταν αποχώρησα από θέσεις ευθύνης, δεν ξανάγινε. Πιστεύω πραγματικά, ότι κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να κρατά ζωντανό ό τι καλό ξεκίνησε να συμβαίνει από την προηγούμενη.

ΩτΦ:Πείτε μας δυο λόγια (βιογραφικό) για εσάς για να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος μιας και πλέον μπορείτε να λάβετε σταυρό από όλες τις Δ.Ε.
Λ.Π:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΛΙΑΝΑΣ (ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ) ΠΙΛΑΛΑ – ΤΣΑΚΙΡΗ
*Διεύθυνση: Ηλία Τρίγκα 51, Ιτέα Φωκίδας, Τ.Κ. : 332-00
*Αρ. Κινητού τηλεφώνου: +306945630102
* Email: [email protected]

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ονοματεπώνυμο: Λιάνα Πιλάλα – Τσακίρη
Έτος Γέννησης: 26/1/1967
Ακαδημαϊκές Σπουδές: Πτυχιούχος Φυσικοθεραπεύτρια
Τόπος Κατοικίας: Ιτέα Φωκίδας
Σύζυγος Πέτρου Τσακίρη, δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Αμφίσσης
Μητέρα τριών τέκνων:
Ιωάννη Τσακίρη, 31 ετών, δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Αμφίσσης,
Ηλία Τσακίρη, 27 ετών, δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Αθηνών,
Κατερίνας – Ασημίνας Τσακίρη, 25 ετών, χειρουργού οδοντιάτρου, με έδρα την Ιτέα Φωκίδας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Έχω εκλεγεί δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Δελφών, κατά την εκλογική περίοδο 2014-2019, από τη Δημοτική Ενότητα Ιτέας.
Άσκησα χρέη προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και Προέδρου Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Δελφών, κατά την χρονική περίοδο 2014-2015.
Διετέλεσα Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ιτέας, Δ. Δελφών, από το τέλος του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2018, όταν και ανεξαρτητοποιήθηκα έως τη λήξη της θητείας μου.
Κατά την χρονική περίοδο 2016-2018, διετέλεσα θεματική αντιδήμαρχος α) Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνοτροφίας – Αλιείας και β) Εμπορίου ενώ γ) κατά τη χρονική περίοδο 2017-2018 διετέλεσα επίσης θεματική αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Δόμησης.
Κατά το παρελθόν, έχω διατελέσει:
Δημοτική Σύμβουλος του Καποδιστριακού Δήμου Ιτέας,
Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας (2 θητείες)
Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…