Home Δήμος Δελφών ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΩΚΙΔΑΣ : ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Δήμος Δελφών - 21 Νοεμβρίου, 2022

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΩΚΙΔΑΣ : ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Την αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 16% για το 2023 σε σχέση με το 2022 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών στην συνεδρίαση της Παρασκευής 18 Νοέμβρη, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό από 2,642 φέτος, στα 3,077 εκατομμύρια ευρώ για το επόμενο έτος.

Μια αύξηση που φτάνει το 33% σε σχέση με το 2018, μόλις 5 χρόνια πριν κι ενώ η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν γονατίσει το λαϊκό εισόδημα, με τα μεροκάματα στα τάρταρα και τις συντάξεις πείνας. Τα 2,3 εκατομμύρια απ’ αυτά προέρχονται μάλιστα από ακίνητα οικιακής χρήσης, δηλαδή σπίτια και κοινόχρηστους χώρους.

 Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική και η ευαισθησία της δημοτικής αρχής στα λαϊκά νοικοκυριά που στενάζουν από την κρατική φοροληστεία και αναλγησία: αυξάνει την φοροαφαίμαξη βάζοντας βαθύτερα το χέρι στην άλλη τσέπη του λαού για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που θα έπρεπε να είναι δωρεάν, γιατί είναι ήδη πληρωμένες στο κράτος. 

Αξιοποιώντας το τρικ των διορθώσεων στα δηλωθέντα τετραγωνικά σπιτιών, βοηθητικών χώρων, καταστημάτων και λοιπά, διατηρεί τους συντελεστές υπολογισμού των ανταποδοτικών σταθερούς, ώστε να μην φανούν άμεσα οι αυξήσεις –σε εκλογική χρονιά μάλιστα– ενώ την ίδια ώρα γεμίζει τα ταμεία της, εξαιτίας των χιλιάδων επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που δηλώθηκαν. Έτσι εξηγείται και η πρεμούρα δημάρχων και κράτους τα προηγούμενα χρόνια, που σχεδόν εκβιαστικά έσπρωχναν τον κόσμο να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά απειλώντας με πρόστιμα: για να μπορούν οι δήμοι να αυξάνουν τους ίδιους πόρους και το κράτος να συνεχίσει να πετσοκόβει την κρατική χρηματοδότηση. Επιπλέον αύξηση θα προκύψει και στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που κι αυτό υπολογίζεται πλέον με τα νέα τετραγωνικά.

Πρόκειται για μια πολιτική λογική που βρίσκει σύμφωνες και τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, ανεξάρτητα αν ψήφισαν ή όχι τις αυξήσεις, από τη στιγμή που είναι υπέρμαχοι της ανταποδοτικότητας, της αυτοχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των Δήμων. Γι’ αυτό και η κριτική τους αναλώθηκε στο αν ο συντελεστής είναι 1,22 στο ένα χωριό και 1,56 στο διπλανό ή εάν η πρόταση της δημοτικής αρχής προέκυψε από μελέτη των δημοτικών υπηρεσιών ή κάποιου ιδιώτη. Την ουσία των αυξήσεων πάντως, δεν θέλησαν να την αγγίξουν και ούτε πρόκειται.

Μόνο που η πραγματικότητα των δημοτών είναι πολύ ζοφερή για να την “ξεπετάει” το Δημοτικό Συμβούλιο έτσι απλά και να καλύπτει με λογιστικά τερτίπια την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Η πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης στα δημοτικά συμβούλια είναι η συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και η πλήρης χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. H επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών, η κατάργηση των μνημονιακών νόμων και η απόδοση κατ’ έτος του συνόλου των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση.

Γιατί τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, τα λαϊκά στρώματα, τα έχουν ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια μέσω της ληστρικής άμεσης και έμμεσης φορολόγησης απ’ το κράτος. Ανταπόδοση όμως δεν βλέπουν, ούτε σε έργα, ούτε στις αναγκαίες υπηρεσίες κι ας καταβάλουν έως και το 95% των κρατικών εσόδων, με τον πακτωλό όμως αυτών των χρημάτων να πηγαίνει μέσω “αναπτυξιακών” νόμων, επιχορηγήσεων κ.λπ., έμμεσα ή άμεσα στους μεγάλους επιχειρηματίες.

Απεναντίας, αυτό που εισπράττουν είναι επιπλέον υποβάθμιση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών με ταυτόχρονη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς ευθύνης των Δήμων, νέα χαράτσια και τέλη. 

Σταθερά τα τελευταία χρόνια και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όλο και περισσότερες κρατικές αρμοδιότητες μεταφέρονται στους Δήμους, δίχως την αντίστοιχη μεταβίβαση χρημάτων και προσωπικού. Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή που στοχεύει στην φοροαφαίμαξη και επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος μέσω των Δήμων, προκειμένου να απελευθερωθεί ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Σε αυτή την πολιτική βάζει πλάτη η πλειοψηφία των Δήμων της χώρας στηρίζοντάς την με συνεχείς αυξήσεις στα δημοτικά – ανταποδοτικά τέλη, με εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους και μετακύλιση του κόστους στους δημότες. Το ίδιο και ο Δήμος Δελφών. Και οι τρεις δημοτικές αρχές που πέρασαν, αυτή την πολιτική υπηρέτησαν.

Απ’ τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αναγκαία και άμεση απάντηση στο σήμερα και στους προϋπολογισμούς του 2023 που θα έρθουν προς ψήφιση, αποτελεί η διεκδίκηση γενναίας μείωσης του οικιακού συντελεστή κάτω από τη μονάδα σε όλες τις κοινότητες. Η μείωση του επαγγελματικού συντελεστή με παράλληλη δημιουργία ξεχωριστού αυξημένου επαγγελματικού συντελεστή για επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας (βιομηχανίες, αλυσίδες σουπερμάρκετ, εταιρείες τηλεφωνίας, τράπεζες, πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.). Δεν μπορεί ο επιχειρηματικός όμιλος να λογίζεται το ίδιο με τον μικροεπαγγελματία. Και βέβαια η διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων που απαλλάσσονται ή τυγχάνουν 50% μείωση του Ενιαίου Ανταποδοτικού Τέλους, με μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτή την πρόταση καταθέσαμε στη συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Μια πρόταση δηλαδή που βρίσκεται στην κατεύθυνση της πολιτικής που ασκεί η Λαϊκή Συσπείρωση στην Πάτρα από το 2014 που ανέλαβε και προχώρησε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών σχεδόν κατά 50%, ενώ ταυτόχρονα απάλλαξε 100% ή μείωσε κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε 12 κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι ΚΕΑ, κ.λπ.). 

  Άμφισσα, 21 Νοεμβρίου 2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…