Home Εικόνες Αρχικής Λαική Συσπείρωση Δωρίδας:Για τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Λαική Συσπείρωση Δωρίδας:Για τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου

Η “αποκέντρωση” των ευθυνών για την Παιδεία στους Δήμους και η διαχείριση από τους τοπικούς υπεύθυνους βλάπτει τους μαθητές και τα σχολεία”
Όπως κάθε Σεπτέμβρη, έτσι και φέτος, στον αγιασμό των σχολείων Δήμαρχοι, βουλευτές, πολιτευτές και παράγοντες ευχήθηκαν στους μαθητές καλή πρόοδο, δήλωσαν στήριξη στην προσπάθειά τους.
Στους απολογισμούς των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου μας φαίνεται ανάγλυφα η “αγάπη και η φροντίδα” της κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής για τους μαθητές:
• Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε τα πέντε Δημοτικά Σχολεία και τα δέκα Νηπιαγωγεία του Δήμου μας με 72.000 ευρώ! Οι 24.000 πήγαν στο πετρέλαιο.
Τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής ούτε καν συναντήθηκαν για να συζητήσουν το θέμα του απολογισμού. Μέσω μειλς και τηλεφώνου, με έναν τυπικό γραφειοκρατικό τρόπο έκαναν “τον έλεγχο των στοιχείων και την έγκριση της οικονομικής διαχείρισης” και τα βρήκαν όλα μια χαρά.
Όμως ο ρόλος της Σχολικής Επιτροπής, καθώς και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, του αρμόδιου αντιδημάρχου και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι να κάνουν σωστά τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις αλλά να καταγράψουν τις ανάγκες, να εντοπίσουν τα προβλήματα, να διορθώσουν όσα μπορούν και να ζητήσουν ενίσχυση για να τα αντιμετωπίσουν. Αναρωτήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής αν τα 72.300 ευρώ για το 2022 επαρκούν για τη σωστή λειτουργία τους; Έγιναν όλα τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης (όπως π.χ. η μελέτη πυρασφάλειας που εκκρεμεί χρόνια, ο αντισεισμικός έλεγχος, η προκάτ αίθουσα που πρέπει να τοποθετηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Ευπαλίου για το μάθημα των Η/Υ, για να μην μετακινούνται συνεχώς οι μαθητές από τάξη σε τάξη, και πολλά άλλα ); Καλύφθηκαν όλες οι λειτουργικές ανάγκες; Τα σχολεία μας είναι σύγχρονα και ασφαλή; Είναι καθαρά;
• Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας για τα Γυμνάσια – Λύκεια Ερατεινής, Ευπαλίου, Λιδωρικίου, μετά από δημοσίευμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, έκανε απολογισμό το 2022 (μέσω της Οικονομικής Επιτροπής κι όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο ) μόνο για τα έτη 2019 και 2020.
Στους απολογισμούς η κρατική επιχορήγηση είναι 44.000 ευρώ για το 2019 και 36.361 για το 2020. Μεταφέρεται όμως στο 2019 προηγούμενο υπόλοιπο από το 2018 ύψους 39.049 ευρώ (;) και από το 2019 στο 2020 υπόλοιπο 44.809 ευρώ (!) κι από το 2020 στο 2021 υπόλοιπο 21.829 ευρώ!
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη Δημοτική Αρχή και τα μέλη της Επιτροπής είναι:
 Εκτός της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής κ. Παπαγεωργίου, που κακώς διαχειρίζεται, αποκλειστικά η ίδια, τα χρήματα των σχολείων, γνώριζαν ο αρμόδιος για την Παιδεία αντιδήμαρχος, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο για τα υπόλοιπα αυτά; Είχαν καλυφθεί όλες οι ανάγκες των σχολείων και αυτά ήταν πλεόνασμα; Έχουν τα σχολεία όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό (Η/Υ, φωτοτυπικά, έξοδα συντήρησης κλπ ); Γιατί έχουν καθαρίστρια μόνο για 4 ώρες την ημέρα;
 Κι αν ήταν όλα τακτοποιημένα και είχαν χρήματα γιατί δεν επισκεύασαν το κλειστό γυμναστήριο του Ευπαλίου, αφού η μελέτη είναι έτοιμη και η απαιτούμενη δαπάνη είναι περίπου 45 χιλιάδες, κατά δήλωση του Δημάρχου; Γιατί δεν έκαναν τη μελέτη πυρασφάλειας των σχολείων ή τη στεγάνωση της αίθουσας εκδηλώσεων του Ευπαλίου (κόστους περίπου 15.000 );
 Τα χρήματα αυτά, που δίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών αποκλειστικά για τα Σχολεία (για λειτουργικά και επισκευές- συντήρηση ) και ο Δήμος απλά είναι διεκπεραιωτής, μήπως δόθηκαν σε άλλες ανάγκες του Δήμου, πράγμα απαράδεκτο;
 Γιατί εκκρεμεί ακόμα ο απολογισμός των ετών 2021 – 2022 της Σχολικής Επιτροπής, ενώ ο νόμος προβλέπει πως πρέπει να γίνεται τέλος Μαρτίου κάθε έτους;
Ο ρόλος της Σχολικής Επιτροπής και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής, πέρα από το να μεταβιβάζει άμεσα την κρατική χρηματοδότηση στα σχολεία, είναι να ενδιαφέρεται, να δίνει λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα. Να διεκδικεί αν τα χρήματα δεν φτάνουν. Τώρα λειτουργεί σαν διεκπεραιωτικός γραφειοκρατικός μηχανισμός του κράτους, υπηρετώντας την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολείων, “αποκέντρωσης” και διάχυσης αρμοδιοτήτων και της μετακύλησης του κόστους στους γονείς.
Αφήνουν τα σχολεία χωρίς επισκευές, χωρίς καθαριότητα, χωρίς τα αναγκαία και κομπορρημονούν ότι τα φροντίζουν αφού ισοσκελίζονται τα πενιχρά έσοδα με τα έξοδα. Αλλά τι να περιμένει κανείς από αυτούς που στα εκλογικά τους προγράμματα κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τον εθελοντισμό και πουθενά δεν γράφουν τη λέξη δικαίωμα.
Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, όλοι εμείς που νοιαζόμαστε να μη ρημάξει ο τόπος μας, διεκδικούμε χρηματοδότηση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των σχολείων μας (από τους μόνιμους και επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, ττα προγράμματα και τα βιβλία, τις κτιριακές υποδομές, τον εξοπλισμό, την υγιεινή και ασφάλεια, τα αναλώσιμα, τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες ) αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά.
Στηρίζουμε τα παιδιά μας, να μην κονταίνουν τα όνειρά τους, να μην στριμώχνουν τα δικαιώματά τους, διεκδικούμε μαζί τους ουσιαστική μόρφωση, σταθερή εργασία και ζωή με δικαιώματα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…