Home Π.Ε. Φωκίδας Κ.Παπαθανασίου προς Γ.Γαζή: «Είδαμε τ’ αποτελέσματα των σχεδιασμών σας»
Π.Ε. Φωκίδας - 5 Οκτωβρίου, 2013

Κ.Παπαθανασίου προς Γ.Γαζή: «Είδαμε τ’ αποτελέσματα των σχεδιασμών σας»

 Με έκπληξη διάβασα την απάντηση της Περιφερειακής Αρχής Στερεάς Ελλάδος, και συγκεκριμένα της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Γιώτας Γαζή, σε Ερώτηση πού κατέθεσα μαζί με τον Θανάση Χειμάρα σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου 2013 και τις ενέργειες πού προτίθεται η Περιφέρεια να κάνει, προκειμένου να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον και να αποζημιωθούν οι πληγέντες ιδιοκτήτες των καμένων εκτάσεων.

Επικαλείται η κ. Αντιπεριφερειάρχης την ύπαρξη «γενικού σχεδίου Δασικών πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», καθώς και «μνημόνιο ενεργειών εμπλεκόμενων υπηρεσιών πού συζητήθηκε στο Συντονιστικό Όργανο της 15ης Απριλίου 2013 στο οποίο εγώ δεν συμμετείχα». Κατ’ αρχήν είναι αληθές ότι δεν συμμετείχα στο εν λόγω Όργανο, διότι δεν επιθυμώ ο ρόλος μου να είναι διακοσμητικός, όπως συμβαίνει σε τέτοιες πολυμελείς και αναποτελεσματικές επιτροπές. Τα αποτελέσματα των «σχεδίων δασικών πυρκαγιών», πού υποτίθεται, συζητήθηκαν στο εν λόγω Όργανο, τα είδαμε στις 5 Αυγούστου, και κυρίως τα βίωσαν οι πληγέντες συμπολίτες μας. Άλλωστε, αν είχαν σχεδιασθεί και εφαρμοσθεί ανάλογα σχέδια δεν θα ζητούσε η Περιφέρεια, όπως παραδέχεται η κ. Γαζή, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη σύντομη επίσκεψή του στον ελαιώνα να εγκρίνει: α) υποέργο πυροπροστασίας με κρουνούς στο έργο άρδευσης του ελαιώνα και β) μελέτη πυροπροστασίας του ελαιώνα

Η έκταση της καταστροφής, η ατυχής αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, η αβεβαιότητα για συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Πολιτείας, αναφορικά με την πλήρη αποκατάσταση του καμένου φυσικού περιβάλλοντος και την αποζημίωση των πληγέντων ελαιοκτηματιών, είναι αδιάσειστα στοιχεία πού συνηγορούν στο γεγονός της ανυπαρξίας αποτελεσματικού μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών στον ιστορικό ελαιώνα της Άμφισσας.

Η Ερώτηση πού υπέβαλλα από κοινού με τον Θανάση Χειμάρα δεν έχει απαντηθεί, αν εξαιρέσουμε την τυπική παράθεση «ενεργειών κατόπιν εορτής» και διάφορες κοινοτυπίες πού συνήθως χρησιμοποιούν οι δημόσιες υπηρεσίες όταν θέλουν να καλύψουν τις αναμφισβήτητες ευθύνες τους.

Επίσης, ερωτηματικά εγείρονται για την απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και για το ρόλο της στην πιστή παρακολούθηση της σύμβασης με τον εργολάβο του έργου άρδευσης του ελαιώνα, από συνεργείο του οποίου προκλήθηκε η πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, τι εννοεί όταν λέει ότι « έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα πυροπροστασίας πού προβλέπονται από τη σύμβαση…»; Δηλαδή αδυνατούμε να προβλέψουμε τι θα γινόταν αν δεν είχαν τηρηθεί!!

Τέλος, εκτός από τον διεκπεραιωτικό ρόλο της προώθησης αιτημάτων και υπομνημάτων στην Κυβέρνηση, η Περιφέρεια επιβάλλεται να αναδειχθεί σε βασικό μοχλό διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων συμπολιτών μας και να συνδράμει ουσιαστικά στο έργο της Δικαιοσύνης για απόδοση ευθυνών. Η αίσθηση πού υπάρχει στην τοπική κοινωνία είναι εντελώς αρνητική για το ρόλο της Περιφερειακής Αρχής στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. «Απαντήσεις», όπως αυτή της κ. Γαζή, δεν συνδράμουν στο στόχο της πλήρους αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στον καμένο ελαιώνα και στη διαλεύκανση της αλήθειας.

 

 Κωνσταντίνος Γ. Παπαθανασίου

Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…