Home Εικόνες Αρχικής ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στις 30 Ιουνίου μέλη του ΔΣ του Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, μαζί με ΙΔΟΧ αρχαιοφύλακες από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Θέμα της συνάντησης ήταν οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και η μη χορήγηση των προβλεπόμενων ΜΑΠ.

Έκπληξη προκάλεσε στο Σωματείο και τους εργαζόμενους η απάντηση της προϊσταμένης σχετικά με τη μη χορήγηση των προβλεπόμενων ΜΑΠ (καπέλα, ειδικά παπούτσια, αντιηλιακά κτλ.), καθώς όπως δήλωσε δεν γνώριζε πως είναι υποχρεωτικό να παρέχονται από την Εφορεία στους εργαζόμενους! Η ίδια ισχυρίστηκε ότι δαπάνησε προσωπικά χρήματα για να αγοραστούν καπέλα και αντιηλιακά, ζητώντας παράλληλα από τους εργαζόμενους να υπογράψουν έγγραφο πως η προϊσταμένη δεν φέρει ευθύνη αν κάποιος έχει αλλεργία στα συγκεκριμένα αντιηλιακά, ενώ ειδικά για τα καπέλα ζήτησε από τους εργαζόμενους να τα επιστρέψουν με τη λήξη της σύμβασής τους και μάλιστα ονομαστικά!


Στη συνέχεια της συνάντησης, τέθηκε το ζήτημα της έλλειψης φυλακίων προκειμένου να μην είναι οι εργαζόμενοι διαρκώς εκτεθειμένοι στον ήλιο, ενώ αναφέρθηκε ότι στα ήδη υπάρχοντα φυλάκια δεν υπάρχουν ψυγεία και κλιματιστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως όσα φυλάκια υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τοποθετήθηκαν μετά από σχετική παρέμβαση του Σωματείου. Και ενώ τα παράπονα και οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για τις συνθήκες εργασίας στους Δελφούς, στον καύσωνα της περασμένης Παρασκευής η προϊσταμένη κράτησε το χώρο ανοιχτό, παραβλέποντας τις οδηγίες του Υπουργείου, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους επισκέπτες. Τελικά, ο χώρος έκλεισε μετά από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας!

Επιπρόσθετα, στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η έλλειψη χημικών τουαλετών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να καταφεύγουν οπουδήποτε στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς η τοποθέτησή τους δεν εγκρίνεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο! Άραγε το ΚΑΣ δεν μπορεί να εγκρίνει τουαλέτες για τους εργαζόμενους, αλλά με περισσή άνεση εγκρίνει την κραυγαλέα τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Νημποριό της Εύβοιας; Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι ανάγκες των εργαζομένων δεν βρίσκονται σε προτεραιότητα μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων…


Όσον αφορά τις βάρδιες των αρχαιοφυλάκων, επισημάναμε πως θα πρέπει να γίνονται με εναλλαγές, ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία των εργαζομένων. Κάτι που αποτέλεσε αφορμή για ένα ακόμη έγγραφο εκ μέρους της προϊσταμένης, μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας του ΔΣ του Σωματείου, όπου αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα, όπως αυτό διαμορφώνεται. Το θράσος δεν σταμάτησε εκεί, καθώς η προϊσταμένη καλούσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν το εν λόγω έγγραφο προκειμένου να την επιβραβεύσουν για τις ενέργειές της (!). Ευθαρσώς απείλησε τους εργαζόμενους ότι η μη υπογραφή του εγγράφου θα οδηγήσει σε καταγγελία της σύμβασης! Είναι προφανές ότι η προϊσταμένη μετά από τη συνάντηση του Σωματείου και τους εργαζομένους βρίσκεται σε πανικό και προσπαθεί απεγνωσμένα να αποσπάσει τη συναίνεσή τους με τους πλέον ανορθόδοξους τρόπους. Γνωρίζει, όμως, ότι πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να σιωπήσουν οι εργαζόμενοι, καθώς και με τέτοιου είδους εκβιαστικές κινήσεις στην ουσία υποκινεί μια κατάσταση που ξεσκεπάζει τις προθέσεις της.

Ο εργασιακός Μεσαίωνας, όμως, για τους εργαζόμενους των Δελφών δεν σταματά εδώ, αφού συχνά πυκνά έρχονται αντιμέτωποι και με άλλους εκβιασμούς και εκφοβισμούς από την πλευρά της προϊσταμένης, με έμμεσους και άμεσους τρόπους. Προφανώς, με αυτήν την τακτική στοχεύει στο να επικρατεί σιγή ιχθύος για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον χώρο. Το Σωματείο διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές στους χώρους εργασίας θα αποτελούν αιτία καταγγελίας και δημοσιοποίησής τους, προκειμένου να γίνεται παντού γνωστό ότι πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα των αρχαιολογικών χώρων, όπως οι Δελφοί, κρύβεται ένα εργασιακό κάτεργο.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας και διεκδικούμε:

 
•    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους ΙΔΟΧ, καθώς καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
•    Μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους ΙΔΟΧ από την πρώτη μέρα της σύμβασης. Τα έξοδα να καλύπτονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι από την «ευγενική χορηγία» του κάθε προϊσταμένου!
•    Πλήρως εξοπλισμένα φυλάκια σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων.
•    Τουαλέτες με εύκολη πρόσβαση για όλους τους εργαζόμενους στους αρχαιολογικούς χώρους.
•    Διακοπή εργασιών και κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου στους 38°C.
•    Κανένας συνάδελφος να μην υποκύψει σε  εκβιασμούς του κάθε εκπρόσωπου του Υπουργείου Πολιτισμού.


Δίνουμε τη μάχη καθημερινά, σε κάθε χώρο δουλειάς, συσπειρωμένοι με το Σωματείο μας, παλεύοντας  για σύγχρονες συνθήκες εργασίας, για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για πολιτισμό ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…