Home Δήμος Δελφών Καμιά επίπτωση για τους τροφίμους
Δήμος Δελφών - 27 Οκτωβρίου, 2012

Καμιά επίπτωση για τους τροφίμους

 Το Γηροκομείο της Άμφισσας το τελευταίο διάστημα βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, για άλλους λόγους από αυτούς που κανονικά θα επέβαλαν να συζητείται, διότι το επίκεντρο των συζητήσεων θα έπρεπε να είναι η συστηματική και άριστη δουλειά που γίνεται εκεί μέσα.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τα δυο τελευταία χρόνια και το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας. Η επίσχεση ξεκίνησε στις 11/10/2012 με έξι άτομα να γνωστοποιούν στη διοίκηση ότι προχωρούν σε επίσχεση, ενώ την Τετάρτη 24 Οκτώβρη ακολούθησαν ακόμη 18 συνάδελφοί τους.

 Σήμερα το ίδρυμα, αν και αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που το φέρνει στο χείλος του λουκέτου, οι 37 τρόφιμοι απολαμβάνουν κάθε φροντίδα, στοργή και αγάπη, συναισθήματα που επιστρέφουν στο ακέραιο προς τους φροντιστές τους, ενώ δεν έχουν καταλάβει ουσιαστικά το πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμιά επίπτωση στην διαβίωσή τους εκεί, ούτε και έχουν στερηθεί το παραμικρό. Οι ίδιοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια, για το Διευθυντή Γιάννη Πάλλα, αλλά και για όλο το προσωπικό. Μάλιστα, ο κ. Θανάσης Γκόνης χαρακτηρίζει «ναό» το ίδρυμα και εκφράζει την αγανάκτησή του για την Πολιτεία που δεν προστατεύει τη λειτουργία του. Η κ. Γιούλα Αθανασίου από την πλευρά της, συμπονάει τους εργαζόμενους και προσπαθεί να τους συμπαραστέκεται, ενώ ξεκαθαρίζει σαφώς ότι όλοι φέρονται με τον καλύτερο τρόπο στους περιθαλπόμενους, όσα προβλήματα και αν αντιμετωπίζουν.

 Τα προβλήματα όμως είναι υπαρκτά και έχουν αγγίξει τα όρια της επιβίωσης. Οι 26 εργαζόμενοι που ζουν αποκλειστικά από την εργασία τους στο Γηροκομείο και συντηρούν τις οικογένειές τους δεν αντέχουν άλλο. Και όμως, σφίγγουν τα δόντια και εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διότι αισθάνονται ότι έχουν υποχρέωση απέναντι στους ηλικιωμένους που έχουν αναλάβει. «Όταν προέκυψε το πρόβλημα με την επίσχεση, ενημέρωσα την προϊσταμένη αρχή που είναι η Δ/νση Υγείας και Πρόνοιας, την 7η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων και τον Εισαγγελέα. Αμέσως μετά όρισα προσωπικό ασφαλείας, γιατί αυτό που προέχει είναι η φροντίδα των περιθαλπόμενων. Το προσωπικό προς τιμήν του ανταποκρίθηκε και καταφέραμε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών μας», τόνισε ο κ. Πάλλας.

 

Σήμερα, οι συνολικές οφειλές του ιδρύματος αγγίζουν τις 750.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 500.000 οφείλονται στο προσωπικό και οι άλλες 250.000 ε περίπου σε προμηθευτές και τρίτους.

 Ο κ. Πάλλας εξήγησε ότι τα έσοδα από τους τροφίμους ανέρχονται στις 23.000 ευρώ, αν σε αυτά προσθέσουμε και τις 36.000 ε που θα έπρεπε κάθε μήνα να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, τότε τα συνολικά του μηνιαία έσοδα θα ανέρχονταν στις 59.000 ε και θα μπορούσε να ανταποκριθεί άνετα έναντι των 55.000 ε που είναι τα έξοδα. Δυστυχώς όμως, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 292.000 ευρώ και το μεγάλο ζητούμενο είναι να αλλάξει την τακτική του και να καταβάλλει τα χρήματα κάθε μήνα. «Ο ΕΟΠΥΥ δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο σε εμάς. Σε λίγο θα έχουν προβλήματα ακόμη και τα υγιή οικονομικά ιδρύματα. Αυτή η οικονομική του πολιτική πρέπει να αλλάξει. Εμείς έχουμε δημιουργήσει έναν φορέα πανελλαδικά για όλα τα ιδρύματα, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας του Γηροκομείου Ιτέας – και αυτό διεκδικούμε.

  Η πώληση του οικοπέδου

  Σε μεγάλη πληγή εξελίχθηκε τελικά και η πώληση του οικοπέδου στο Χολαργό. Ο κ. Πάλλας αναφορικά με αυτό σημειώνει: «η Διαχειριστική Επιτροπή βλέποντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θεώρησε μονόδρομο την πώληση του οικοπέδου και πιστεύω ότι είναι. Το 2010 η αντικειμενική του αξία σύμφωνα με τους εκτιμητές ήταν 1.690.000 ευρώ, ενώ η εμπορική είχε εκτιμηθεί περί τα 2.300.000ε. Όταν η Διαχειριστική έκανε την αίτηση τήρησε κατά γράμμα το νόμο και δεν προέβη σε καμιά παρανομία. Το 2011 με τον καλλικράτη δημιουργήθηκε τεράστια καθυστέρηση στη στελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και στις αποφάσεις και εγκρίσεις που περιμέναμε. Αναφορικά δε με το Εφετείο στην απόφασή τους δεν συνιστούν την πώληση και αντιπροτείνουν ως πιο ενδεδειγμένη λύση την αντιπαροχή. Στην απόφαση του Δικαστηρίου έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο η ένσταση που στο μεταξύ είχε καταθέσει ο ανιψιός του διαθέτη κ. Κονιάκος η οποία και επηρέασε την τελική απόφαση. Μπροστά στο αδιέξοδο οι εργαζόμενοι δεν είχαν άλλο όπλο, από την κατάσχεση και έτσι πορεύτηκαν. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο δωρητής είχε αφήσει ελεύθερο το οικόπεδο για πώληση, με στόχο να κατασκευαστεί το Γηροκομείο.

 »Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στην έσχατη λύση της κατάσχεσης και έβγαλαν σε πλειστηριασμό το ακίνητο για 750.000 ευρώ. η Διαχειριστική Επιτροπή από την πλευρά της έκανε το καθήκον της κόβοντας την πορεία του πλειστηριασμού και ζητώντας διόρθωση του ποσού, κάτι που έγινε εν μέρει δεκτό από το δικαστήριο το οποίο κοστολόγησε το οικόπεδο στα 1.300.000 ευρώ, ενώ βάζει τιμή εκκίνησης το 1.000.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα γίνει στις 9 Ιανουαρίου και η μοναδική περίπτωση να μην προχωρήσει είναι να είναι άγονος. Στο άκουσμα της απόφασης οι εργαζόμενοι και μη αντέχοντας άλλο απλήρωτοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

 »Μάλιστα τώρα θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε όλα τα ιδρύματα, διότι είναι τρεις υπάλληλοι στην Διεύθυνση Κληροδοτημάτων και δεν μπορούν να τα ελέγξουν, όμως αυτό συνεπάγεται νέα καθυστέρηση και εμείς όσο καθυστερούμε συσσωρεύουμε χρέη» υποστήριξε ο κ. Πάλλας.  Διευκρίνισε δε ότι αν κλείσει το ίδρυμα θα πρέπει τα μισά και πλέον περιστατικά να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

 Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και η Διαχειριστική Επιτροπή πρέπει να λάβει αποφάσεις, είτε να το κλείσει, είτε να το σώσει.

 Τέλος να σημειώσουμε ότι σε ερώτησή μας για την εξέλιξη της δικαστικής προστριβής για την περιουσία των αδελφών Ζήσιμου ο κ. Πάλλας διευκρίνισε ότι από το 2007 και μετά που γνωρίζει καλά τις ενέργειες που έχουν γίνει η Διαχειριστική έχει προβεί χωρίς καθυστερήσεις στην άσκηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων της και διεκδικεί δικαστικά η περιουσία αυτή να παραμείνει στο Γηροκομείο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…