Home Πολιτικά - Φωκίδα «Καμιά αίτηση για εργασίες αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης του ελαιώνα δεν δέχτηκε η υπηρεσία μας», ξεκαθαρίζει η κ. Ψάλτη
Πολιτικά - Φωκίδα - 8 Αυγούστου, 2013

«Καμιά αίτηση για εργασίες αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης του ελαιώνα δεν δέχτηκε η υπηρεσία μας», ξεκαθαρίζει η κ. Ψάλτη

 «Καμιά αίτηση για εργασίες αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης του ελαιώνα δεν δέχτηκε η υπηρεσία μας», ξεκαθαρίζει η κ. Ψάλτη

Διαψεύδει ισχυρισμούς ότι δεν διανοίγονται δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες και δε λαμβάνονται μέτρα γιατί προσκρούουν στους περιορισμούς

“Η Προστασία του Δελφικού Τοπίου είναι υπόθεση όλων μας”, υποστηρίζει.

Κατηγορική είναι η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Αθανασία Ψάλτη, διαψεύδοντας ισχυρισμούς και φήμες που υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί είναι τόσο αυστηροί που δεν εγκρίνουν ούτε καν εργασίες για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του Δελφικού Τοπίου. «Δεν δεχτήκαμε καμιά άλλη αίτηση, εκτός από μια της Περιφερειακής Ενότητας για τον καθαρισμό ρεμάτων, εντός του ελαιώνα. Κανένα άλλο αίτημα δεν έφτασε σε εμάς», τονίζει.
Να σημειώσουμε ότι από τη Δευτέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και σήμερα, κάποιοι με μισόλογα προσπαθούν να αποποιηθούν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ληφθεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας, διότι οι εργασίες δεν εγκρίνονταν και προσέκρουαν στους περιορισμούς. Αυτό σαφώς είναι μια άθλια προπαγάνδα ανευθυνοϋπέυθυνων, καθώς η ίδια η κ. Ψάλτη μιλάει για τις αντιπυρικές ζώνες που κατασκεύασε εντός του Αρχαιολογικού χώρου.
 
«Εμείς είμαστε αρμόδιοι για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου»
 
Την έντονη θλίψη και απογοήτευσή της για την φωτιά που κατέστρεψε μέρος του Ελαιώνα της Άμφισσας και του Δελφικού Τοπίου, εξέφρασε η Προϊσταμένη της  Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Αθανασία Ψάλτη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η προστασία του Δελφικού Τοπίου είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των Υπηρεσιών ενώ εξέφρασε την ανακούφισή της, που δεν προσβλήθηκε ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών.
Σε ότι αφορά τον καθαρισμό του Ελαιώνα η κα Ψάλτη ξεκαθάρισε πως η Ι’ ΕΠΚΑ έχει καθαρά συμβουλευτικό ρόλο ως προς το τοπίο ενώ δεν διαθέτει καμία αρμοδιότητα στο κομμάτι των ελαιοδένδρων.  
Ανέφερε δε, πως η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, πρόσφατα είχε κάνει αίτημα στην Ι’ ΕΠΚΑ για καθαρισμό των ρεμάτων εντός του Ελαιώνα, προκειμένου να κατασκευαστεί συγκεκριμένο έργο, ενώ τόνισε πως αμφιβάλλει αν έχουν διανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες. 
Αναφορικά με το κομμάτι της αρμοδιότητας της, δηλαδή την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου, ανέφερε πως με επιστολές της είχε ζητήσει από τους ελαιοκτήμονες που τον περιβάλλουν να καθαρίσουν τις εκτάσεις τους. Παράλληλα η Ι’ ΕΠΚΑ προχώρησε έγκαιρα και στην κατασκευή αντιπυρικών ζωνών πέριξ του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου. 
Στην ερώτησή μας, αν οι εγκαταστάσεις που έχουν πληγεί από τη φωτιά θα μπορέσουν να πάρουν άδειες επισκευής, η κα Ψάλτη, τόνισε πως όλες οι νόμιμες θα αδειοδοτηθούν χωρίς προβλήματα. 
Η Προϊσταμένη ανέφερε ακόμα, πως κατά τη διάρκεια της ημέρας που ξέσπασε η φωτιά, με εντολή της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, δόθηκε προφορική οδηγία την οποία μετέφερε τόσο στον Διοικητική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κεφαλά όσο και στην Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Γαζή, να διανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες όπου απαιτηθεί. 
Κλείνοντας η κα Ψάλτη εστίασε στην περιβαλλοντική συνείδηση, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο πλέον να ευαισθητοποιηθούν όλοι, πολίτες και υπηρεσίες, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια δυσάρεστα περιστατικά. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…