Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Καθοριστική για τις αποφάσεις μου»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 16 Φεβρουαρίου, 2018

«Καθοριστική για τις αποφάσεις μου»

 Πηγή: Έντυπη έκδοση «Ώρα της Φωκίδας»

 

Αν και έπαψε να είναι αντιπεριφερειάρχης στις πρόσφατες αλλαγές κράτησε όλες του τις αρμοδιότητες, παραμένοντας ο «απόλυτος άρχοντας» της επιχειρηματικότητας στη Στερεά Ελλάδα. Ο Θέμης Χειμάρας είναι ένας άνθρωπος που αποδεικνύει έμπρακτα και καθημερινά το ενδιαφέρον του για την επιχειρηματικότητα και προσπαθεί να δημιουργεί τις πολιτικές συνθήκες που την ενισχύουν.

Σε συνέντευξή του στην ΩτΦ μιλάει για τα πολιτικά του σχέδια και θέτει προϋπόθεση την αλλαγή του νόμου για τις αποφάσεις του, ενώ εστιάζει ιδιαίτερα στην κατάργηση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη και το «σταυρό» που θα λαμβάνουν οι σύμβουλοι εκτός της ΠΕ που εκλέγονται.

Αναφέρεται στα κέντρα επιχειρηματικότητας, αλλά και τι άλλες δομές που δημιουργούνται για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας, όπως το άνοιγμα σε νέες αγορές και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που συμμετέχουν σε εκθέσεις. Μιλάει και για τους σχεδιασμούς που αφορούν το φυσικό αέριο.

 

 

 

«Νέες θέσεις εργασίας θα φέρει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις»

 

 

ΩτΦ: Κρατήσατε το χαρτοφυλάκιο της επιχειρηματικότητας και εξακολουθείτε να οργώνετε τη Στερεά Ελλάδα. Γιατί είστε σε τόσο έντονη κινητικότητα αυτό το διάστημα;

 

Θ.Χ.: Η “Επιχειρηματικότητα” απορροφά το μεγαλύτερο και πιο γόνιμο κομμάτι της ζωής μου, καθώς ως επιχειρηματίας ο ίδιος, καταβάλω καθημερινά τη δική μου προσπάθεια, γνωρίζω τον κλάδο και τις δυνατότητες του, αλλά συνάμα βιώνω και τα προβλήματα του.

Είναι βαθιά μου πεποίθηση, πως η ανάπτυξη του τόπου και η δημιουργία νέων,  σταθερών, θέσεων εργασίας, και όχι απασχόλησης, θα προέλθει μέσα από την στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη επενδύσεων και όχι από τον δημόσιο τομέα.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις δράσεις μας και στις επαφές μας, γιατί απλά ως περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζουμε το θέμα με συνέπεια και συνεχεία, με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη στην Περιφέρεια μας. Δηλαδή, θα έλεγα ότι το σωστό είναι ότι βρισκόμαστε σε “συνεχή κινητικότητα”.

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι ξεκινήσαμε το 2018 με την παράλληλη οργάνωση 6 εκθέσεων, με την πλήρη οργάνωση της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, με επαφές με τις νέες διοικήσεις των επιμελητηρίων της Στερεάς Ελλάδας, με τη συμμετοχή μας σε νέα Ευρωπαϊκά έργα και με το σχεδιασμό μια σειράς νέων κοινωνικών δράσεων που θα ακολουθήσουν άμεσα.

Διαχειρίζομαι το αξίωμα του Περιφερειακού Συμβούλου με τον ίδιο τρόπο από την πρώτη ημέρα της θητείας μου και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι το τέλος.

Είναι η αιτία της ενασχόλησής μου με τα δημόσια πράγματα.

 

 

ΩτΦ: Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας σας ως αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας για ποια επιτεύγματα σας είστε υπερήφανος και τι θα επιδιώξετε το αμέσως επόμενο διάστημα;

 

Θ.Χ.: Δεν νομίζω πως η απόφαση του Μπακογιάννη, να συνεχίσει να μου εμπιστεύεται το ίδιο ακριβώς χαρτοφυλάκιο, με αυτό που είχα ως Αντιπεριφερειάρχης, επιτρέπει να κάνω απολογισμό. Ουσιαστικά άλλαξε μόνο ο τίτλος. Στην ουσία τώρα.  

Είμαι ικανοποιημένος για το σύνολο της πολιτικής που έχουμε χαράξει αυτά τα χρόνια, για όλη την δουλειά που έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται, και για όσα έχουν επιτευχθεί, μικρά ή μεγάλα δεν τα ξεχωρίζω, γιατί όλα είναι σημαντικά.

Είμαι ευχαριστημένος με την προώθηση και την διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου της εγκατάστασης Δικτύων Φυσικού Αερίου στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα την Άμφισσα και το Καρπενήσι.

Είναι μια προσπάθεια που απαιτούσε πάνω από το 50% του καθημερινού μου χρόνου, όπως και του ίδιου του Περιφερειάρχη μας.

Συσκέψεις επι συσκέψεων με την ΔΕΔΑ, καθημερινές συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πολλά άλλα, τα οποία μας έφεραν στο σημείο να είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα, που «έβαλε τα χρήματα στο τραπέζι του έργου» και προετοιμάζει διαγωνισμούς. Είπαμε ότι θα αλλάξουμε τον ενεργειακό χάρτη της Στερεάς Ελλάδας και το υλοποιούμε με αποφασιστικότητα.

Είμαι ικανοποιημένος γιατί τις 30-40 επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας που συμμετείχαν μαζί μας σε εκθέσεις που οργανώσαμε το 2016, τις κάναμε 175 το 2017. Για τις 5 εκθέσεις στο εξωτερικό που για πρώτη φορά συμμετείχαμε, για τις νέες γραμμές παραγωγής που στήνουν επιχειρήσεις μας προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση από το εξωτερικό. Είμαι ευχαριστημένος για τον ετήσιο προγραμματισμό εκθέσεων που πρώτη φορά καταθέσαμε στο ΠΣ μας και για την γενικότερη κουλτούρα εξωστρέφειας, που με συνέπεια καλλιεργούμε ως περιφερειακή αρχή. Αρκεί να σας πω πως στην πρώτη μεγάλη έκθεση του 2018 στην Αθήνα στο τέλος Ιανουαρίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε με 25 επιχειρήσεις, όσες ακριβώς και η Περιφέρεια Κρήτης, που έχει μακρά παράδοση σε αυτού του είδους τις πολιτικές.

Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος γιατί από τις 25 προτάσεις που έχουμε υποβάλλει απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Περιφέρειά μας σε συνεργασία με πάνω από 80 φορείς χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 5 ήδη εγκρίθηκαν και υλοποιούνται. Γνωρίζετε πως τοποθετήσαμε εξ αρχής την Στερεά Ελλάδα στο χάρτη των Περιφερειών της Ευρώπης και συμμετέχουμε σε έργα προϋπολογισμού 22 περίπου εκ  ευρω και το κάναμε με ίδιες δυνάμεις.

Είμαι ευχαριστημένος γιατί μέσα στο 2017, καταφέραμε να στήσουμε δύο νέες δομές, την «Γέφυρα», η οποία έχει ήδη αναλάβει να σηκώσει το βαρύ φορτίο της ενίσχυσης των συμπολιτών μας που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας και το «Κέντρο Στήριξης Επιχειρήσεων», που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, θα ενημερώνει σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και θα προσελκύει επενδυτές.

 

Αν για κάτι είμαι υπερήφανος, είναι για τους λιγοστούς συνεργάτες μου, οι οποίοι ανέχονται τους ρυθμούς μου και εργάζονται δίπλα μου ακατάπαυστα.

 

Επίσης είμαι υπερήφανος για τον μελισσοκόμο από την Εύβοια και τον ελαιοπαραγωγό από τη Φωκίδα, που με αποκαλούν «Θέμη».

Μοναδική επιδίωξη μου για τη συνέχεια είναι να είμαι συνεπής και αποτελεσματικός σε όλα αυτά που από την αρχή σχεδιάσαμε και οραματιστήκαμε, από κοινού με τον Περιφερειάρχη μας. Να μπορούμε να αξιολογηθούμε στη βάση αριθμητικών δεδομένων.   

 

 

«Αν αυτά που κάνουμε ως περιφέρεια τα υλοποιούσε με συνέπεια το κεντρικό κράτος, η εικόνα θα άλλαζε ταχύτερα προς το καλύτερο»

 

 

ΩτΦ: Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η Περιφέρεια στον τομέα του Επιχειρείν και σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει σε κεντρικό επίπεδο;

 

Θ.Χ.: Η άποψη μου είναι ότι η Περιφέρεια, ως φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι αποτελεσματική και πρέπει να ενισχύει με κάθε τρόπο τον τομέα του Επιχειρείν.

Για τον λόγο αυτό έχουμε χαράξει και ακολουθούμε συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα αυτό. Εργαζόμαστε για τη διασφάλιση ενός ελκυστικού προ-επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για την προβολή της περιφέρειας μας, για την αύξηση του τουρισμού μας,  για την εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία, υφιστάμενου και νέου, και γενικά βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στη μεγάλη αλυσίδα του ‘Επιχειρείν’.

Ωστόσο, ως περιφέρεια δεν έχουμε θεσμικά τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πολιτικές, για αυτό προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με την πολιτεία όσο καλύτερα μπορούμε, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά, αλλά και τις καλές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που απαιτεί η σύγχρονη εποχή.

Επι παραδείγματι, το επόμενο διάστημα θα μας δείτε να συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς και τους απλούς πολίτες της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, με στόχο να προετοιμάσουμε τον Χάρτη των Επενδυτικών Ευκαιριών της Στερεάς Ελλάδας. Ένα δυναμικό εργαλείο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να προσελκύσουμε μεθοδικά επενδύσεις στην περιοχή μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αν και χρόνια διαθέτουμε ως περιφέρεια, δεν αξιοποιούνται και δεν προωθούνται από κανέναν.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή, αλλά και τις υπόλοιπες που ανέλυσα παραπάνω, δεν περιλαμβάνονται αποκλειστικά στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.

Είναι πεποίθησή μου, πως η αυτοδιοίκηση οφείλει να ξεπερνά αυτό το πλαίσιο και να δημιουργεί πολιτικές που στο τέλος θα ενθαρρύνουν το επιχειρείν και θα αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να την ακολουθούν. Αν και αυτό κάνουμε από την αρχή, συνειδήτα δεν το προβάλουμε, γιατί κάτι τέτοιο περισσότερο δημιουργεί προβλήματα, απ’ ότι λύνει. Πιστεύω ακράδαντα πως, αν αυτά που κάνουμε ως περιφέρεια τα υλοποιούσε με συνέπεια το κεντρικό κράτος, η εικόνα θα άλλαζε ταχύτερα προς το καλύτερο.

 

ΩτΦ: Είμαστε μια περιφέρεια που συμμετέχει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά παράλληλα όλοι οι δείκτες είναι αρνητικά υψηλά (π.χ. φτώχεια, ανεργία κλπ). Πως εξηγείτε πρακτικά αυτό που εκ πρώτης όψεως μοιάζει ασύμβατο;

 

Θ.Χ.: Δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια, στην Περιφέρεια μας οι δείκτες της ανεργίας και της φτώχειας είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Περιφέρειά μας έχει πέσει θύμα μίας στατιστικής στρέβλωσης, που την κατέτασσε, επί σειρά ετών, στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Στόχου 2, θεωρώντας την πλουσιότερη και πιο αναπτυγμένη από τις υπόλοιπες, δεδομένου ότι το κεφαλήν ΑΕΠ της εμφανίζεται πολύ υψηλότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα, λόγω της βιομηχανικής συγκέντρωσης στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας με συγκεκριμένη και ακλόνητη επιχειρηματολογία καταβάλλουμε προσπάθειες για να  αποκατασταθεί αυτή η αδικία για την Στερεά Ελλάδα.

Βάσει στοιχείων του 2014, το ΑΕΠ/κάτ. ανέρχεται στο 61% του μέσου όρου της ΕΕ-28 (σχεδόν ίσο με τον σταθμισμένο μέσο όρο των ελληνικών περιφερειών μετάβασης -61,5%) και επομένως η Περιφέρεια μεταπίπτει defacto στην κατηγορία των «λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών». Την ίδια στιγμή εμφανίζει τη μεγαλύτερη, μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ποσοστιαία μείωση ΑΕΠ/κάτ. (25%), κατά την περίοδο 2010-2014, από όλες τις ελληνικές περιφέρειες.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, τα οποία παραθέτει με κάθε ευκαιρία ο Περιφερειάρχης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, θέλω να πιστεύω πως θα επιτύχουμε στους στόχους μας και στην επόμενη προγραμματική περίοδο η Στερεά Ελλάδα, θα χρηματοδοτηθεί με όρους δικαιοσύνης. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά είμαι αισιόδοξος.

 

 

«Η υπερφορολόγηση των επαγγελματιών, λειτουργεί ως ο πλέον ενισχυτικός παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη του παρεμπορίου και της φοροδιαφυγής»

 

 

ΩτΦ: Οι επαγγελματίες σήμερα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα το παραεμπόριο είναι μια μάστιγα με μεγάλο κόστος, τόσο στις μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όσο και στην εθνική οικονομία. Εσείς ως περιφέρεια, μέσα από τις δομές που έχετε στήσει, τι μπορείτε να κάνετε;

 

Θ.Χ.: Το παραεμπόριο δυστυχώς ανθεί, κι απ’ ότι φαίνεται οι μηχανισμοί πάταξης του πολύχρονου φαινομένου χωλαίνουν, παρά την προσπάθεια του αρμόδιου Υπουργείου  να πείσει ότι η κατάσταση ελέγχεται.

Το φαινόμενο, που πλήττει καίρια το υγιές εμπόριο, δεν αντιμετωπίζεται με περιοδικούς ελέγχους

Χρειάζεται συντονισμός των ενεργειών των αρμοδίων αρχών, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται οργάνωση και συνεργασία στη διαχείριση των καταγγελιών και των πληροφοριών.

Η Περιφέρεια, στo πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που της δίνει η σχετική νομοθεσία, παρακολουθεί στενά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της και, αν και οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι μεγάλες, προσπαθεί να διασφαλίζει ότι αυτοί δουλεύουν αδιαλείπτως και απρόσκοπτα.

Αξίζει βέβαια να σταθούμε στις έρευνες που καταδεικνύουν πως η υπερφορολόγηση των επαγγελματιών, λειτουργεί ως ο πλέον ενισχυτικός παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη του παρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Είναι απλό πιστεύω. Κανένας δεν θέλει να είναι παράνομος, αρκεί να φορολογείται δίκαια και να μην αναγκάζεται να πληρώνει στο κράτος το 80 με 90% του τζίρου του.

Αυτά είναι τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, στα οποία ομόφωνα οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν. Είναι δεδομένο πως εφόσον υπάρξει εθνική στρατηγική στην εφαρμογή πολιτικών που θα ευνοούν την επιχειρηματικότητα, οι δανειστές μας θα είναι σύμφωνοι. Η Κύπρος είναι κοντά. Ας ρίξουν μια ματιά.

 

ΩτΦ: Τεράστιο είναι το πρόβλημα και με τις δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων που προσπαθούν να επιβιώσουν ή επιθυμούν να επεκταθούν. Μια καλή υποστηρικτική δομή ήταν οι συνεταιριστικές τράπεζες, αλλά δυστυχώς στην περιφέρειά μας κατέρρευσαν και οι δυο (Λαμίας και Εύβοιας). Οι δομές της περιφέρειας σε τι βαθμό μπορεί να παρέμβουν για την επίλυση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων;

 

Θ.Χ.: Σε γενικές γραμμές, οι συνεταιριστικές τράπεζες υπήρξαν αρωγοί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας και ήταν πάντα ένας καλός συνεργάτης για τις επιχειρήσεις μας. Απ’ ότι φάνηκε όμως, οι περισσότερες αντιμετώπιζαν προβλήματα βιωσιμότητας, δεν είχαν εξυγιάνει όσο θα έπρεπε τα χαρτοφυλάκιά τους, με αποτέλεσμα την ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Περιφέρεια προφανώς και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και να δανειοδοτήσει τις επιχειρήσεις. Αυτό που μπορεί να κάνει, και το κάνει, είναι να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, οι οποίοι καταλήγουν στις επιχειρήσεις με την μορφή χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στήριξης, και ταυτόχρονα να προωθεί τις συνέργειες, την εξωστρέφεια, την υιοθέτηση καλών πρακτικών, την έρευνα, την καινοτομία κ.α. εργαλεία, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον, με μικρότερες ανάγκες δανεισμού και ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από τις τράπεζες.  

Θα πρέπει βέβαια και οι τράπεζες να αξιοποιήσουν προς όφελος των επιχειρήσεων τα χρηματοδοτικά εργαλεία εγγυοδοσίας που λαμβάνουν από Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και να μην συνεχίσουν να αποβλέπουν στο προσωρινό κέρδος και στη βελτίωση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών καταστάσεών τους.

Αν πέσουμε, θα πέσουμε όλοι μαζί. Αυτό νομίζω πως δεν το έχουν αντιληφθεί στο βαθμό που πρέπει.

 

«Κίνητρα για την ανάπτυξη της  επιχειρηματικότητας»

 

ΩτΦ: Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ανεργία στη Στερεά Ελλάδα, μέχρι τώρα όμως δεν έχουμε δει την Περιφέρεια, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και άλλους επιχειρηματικούς φορείς να ζητήσουν την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος επιδοτούμενων νέων θέσεων εργασίας. Που οφείλεται αυτό;

 

Θ.Χ.: Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της Περιφέρειας. Δουλεύουμε στενά στο σχεδιασμό δράσεων που θα ενισχύουν τις επιχειρήσεις διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον παρέχοντας εργαλεία και δομές όπως το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων που ανέφερα προηγούμενα.

 

Άλλωστε, πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος για την μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης είναι η δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ανάπτυξη, άνθηση της τοπικής και της εθνικής οικονομίας και αύξηση της απασχόλησης.

Μοντέλα του παρελθόντος που απλά επιδότησαν προσωρινές θέσεις απασχόλησης χωρίς διασφάλιση της βιωσιμότητας τους, δεν έχουν θέση στο σχεδιασμό μας. Πρωτοβουλίες και σχέδια απασχόλησης χωρίς αύριο μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Αντίθετα ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που θα αξιοποιούν πόρους προς όφελος των ανέργων και θα εγγυώνται μόνιμες θέσεις αποτελούν προτεραιότητά μας.

Στη κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια συνεργάζεται με το Υπουργείο Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προετοιμάσει δράσεις κατάρτισης και προώθησης στην αγορά εργασίας. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη εθνική στρατηγική στο συγκεκριμένο πεδίο, προσπαθούμε να την δημιουργήσουμε από κοινού. Το επόμενο βήμα αυτής της διαδικασίας, θα είναι η συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, για τον σχεδιασμό της υλοποίησης.

 

ΩτΦ:  Φυσικό αέριο. Το περιμένουμε όλοι για να μειώσουμε τα έξοδά μας. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις πρωτεύουσες των πέντε νομών, αλλά και για ολόκληρη την περιφέρεια;

 

Θ.Χ.: Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης της Περιφέρειας, έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του δικτύου Φυσικού Αερίου. Η σύνδεση της Λαμίας, της Χαλκίδας, της Λιβαδειάς, της Θήβας, της Άμφισσας και του Καρπενησίου και η διάθεση Φυσικού Αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη του τόπου μας.

Είναι η πρώτη μεγάλη παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την οποία θέσαμε στην Επίτροπο των Περιφερειών από το 2015, και αξιοποιήσαμε στο μέγιστο βαθμό την υποστήριξη τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ωρίμανση του έργου.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση δένδρων διανομής, παροχετευτικών αγωγών και σχετικού εξοπλισμού, με στόχο τη λειτουργική ολοκλήρωση των υποδομών διανομής και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των αστικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις 6 πόλεις της Περιφέρειας.

Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 305 χιλιομέτρων δικτύου και 4 μετρητικών – ρυθμιστικών σταθμών (M/R). Ειδικότερα:

-           Λαμία: 91 χιλ.

-           Χαλκίδα: 100 χιλ.

-           Θήβα: 34 χιλ.

-           Λειβαδιά: 50 χιλ.

-           Άμφισσα: 15 χιλ.

-           Καρπενήσι: 15 χιλ

Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διαθέτει χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού της Προγράμματος.

Ο Περιφερειάρχης, από τον Νοέμβριο του 2017, έχει υπογράψει την ένταξη του έργου Συνολικού Προϋπολογισμού 47 εκ €, εκ των οποίων η περιφέρεια εισφέρει 21,2 εκ €.  και ως εκ τούτου θεωρώ πως εμείς έχουμε κάνει αυτό που απαιτούνταν από την πλευρά μας, με αξιοζήλευτη ταχύτητα.

Τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ΔΕΔΑ, απομένει η επίσημη έγκριση της δανειοδότησης του έργου, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αναμένεται να έχει ληφθεί μέσα στον Μάρτιο.  Στόχος της εταιρείας είναι η προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών άμεσα και η υπογραφή συμβάσεων για την εκτέλεση των έργων μέσα στο 2018. Αυτό που εμείς διεκδικούμε και στο οποίο εργαζόμαστε, είναι η εκτέλεση των έργων σε όλες τις πόλεις μας, να αρχίσει μέσα στο 2018. Δεν εξαρτάται βέβαια από μάς, αλλά βρισκόμαστε κυριολεκτικά πάνω από το έργο.

 

 

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο, να διευρύνουμε τους τομείς που καλύπτουμε, αλλά και το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε»

 

 

ΩτΦ:  Βλέπουμε ότι η περιφέρεια συμμετέχει σε κάποιες εκθέσεις επιλεκτικά, ενώ πρόσφατα με το Ντουμπάι, παρατηρήσαμε ότι επιχειρείτε να ανοίξετε τη «βεντάλια», καλύπτοντας ολοένα και περισσότερους κλάδους. Το 2018 να περιμένουμε περαιτέρω επέκταση;

 

Θ.Χ.: Η Περιφέρεια μας υλοποιεί το τελευταίο καιρό ένα συντονισμένο και στοχευμένο πρόγραμμα συμμετοχής σε κλαδικές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Στόχος μας είναι η οργανωμένη και αποτελεσματική προβολή των προϊόντων και του συνόλου του παραγωγικού και τουριστικού κεφαλαίου της Περιφέρειας μας στην εγχώρια και διεθνή αγορά. 

Η επιλογή των συμμετοχών μας γίνεται βάση των δυνατών κλάδων μας, οι οποίοι είναι ο αγροδιατροφικός κλάδος, ο τουρισμός αλλά και άλλοι, όπως αυτός των δομικών υλικών, που παρουσιάζει μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες.

Φυσικά στη επιλογή μας, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες όλων των ειδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια μας . Δηλαδή, συμμετέχουμε σε εκθέσεις για τον μικρό και νέο παραγωγό, που πρέπει πρώτα να εκπαιδευτεί σε θέματα marketing και πώλησης, ώστε να αποκτήσει συνεργασίες πέραν των ορίων της Περιφέρειας μας, αλλά συμμετέχουμε και σε μεγάλες εκθέσεις στο εξωτερικό για τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις μας, που χρειάζονται υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη τους. Επιλέγουμε εκθέσεις κυρίως εμπορικές (Β2Β), αλλά δεν λείπουν και τα καταναλωτικά εκθεσιακά γεγονότα τοπικού χαρακτήρα  (B2C) που απευθύνονται κυρίως στον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος επιθυμεί να γευτεί και να γνωρίσει ιδιαίτερα προϊόντα με ανώτερες οργανοληπτικές ιδιότητες. Στην τελευταία περίπτωση, ο παραγωγός της Στερεάς Ελλάδας επωφελείται από την άμεση επαφή με τον τελικό αποδέκτη του προϊόντος του.

Στο πλαίσιο του ανωτέρω σχεδιασμού, προσπαθούμε κάθε χρόνο, να διευρύνουμε τους τομείς που καλύπτουμε, αλλά και το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε.

Το περασμένο έτος προσθέσαμε στο εκθεσιακό μας πλάνο ακόμη έναν δυναμικό κλάδο με εξαγωγικές δυνατότητες, τα δομικά υλικά και τις κατασκευές και οργανώσαμε για πρώτη φορά τη συμμετοχή μας στη διεθνή έκθεση BIG 5 Show στο Ντουμπάι, με σκοπό να ενισχύσουμε την προσπάθεια των συγκεκριμένων εταιρειών και για να τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν τις εμπορικές πρακτικές στα ΗΑΕ, τα οποία αποτελούν μια αγορά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Φέτος, επιχειρούμε για πρώτη φορά την προβολή μας στην Ασιατική αγορά, στις ΗΠΑ, αλλά και στη Σουηδία, καθώς είναι  η Νο1 στην Ευρώπη στην αγορά και κατανάλωση βιολογικών και φυσικών προϊόντων.

 

ΩτΦ: Να περιμένουμε την παραμονή σας στην περιφέρεια ή ισχύουν οι φήμες ότι «μετακομίζετε» από την αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή;

 

Θ.Χ.: Αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό καριέρας, δεν σας κρύβω πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Σκουρλέτη, στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΝ.ΠΕ. να προαναγγέλλει το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση, που προετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Θεωρώ πως αυτό που η ίδια η αυτοδιοίκηση, δεν έχει το θάρρος να προτείνει, φαίνεται να το κάνει ο ίδιος ο υπουργός. Η διόρθωση στρεβλώσεων, όπως η κατάργηση του διορισμού των χωρικών Αντιπεριφερειάρχών και η επιλογή του Περιφερειάρχη από τους άμεσα εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους, επαναφέρει την λογική στη θέση της, επαναφέρει στους ψηφοφόρους και όχι σε κλειστά γραφεία, την επιλογή των άριστων και όχι των αρεστών.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, στο νέο νόμο προβλέπεται η θεσμοθέτηση της λειτουργίας των Συμβουλίων Περιφερειακής Ενότητας, στα οποία θα μετέχουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, στα πρότυπα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, και θα εισηγούνται τα θέματα της ενότητας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πιστεύω πως ενισχύεται η εστίαση στην ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων της κάθε περιοχής.

Στα θετικά του νέου προτεινόμενου νόμου, βάζω και την δυνατότητα που δίνεται στο εκλογικό σώμα, να ψηφίσει πέραν των τοπικών υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων και έναν σύμβουλο άλλης Περιφερειακής Ενότητας. Θεωρώ πως μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλων των Συμβούλων, στο σύνολο της Περιφέρειας και συνάμα ενδυναμώνει την ουσιαστική περιφερειακή συνείδηση, κάτι που αν θέλετε ίσως αποτελεί ικανή συνθήκη και προϋπόθεση, για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος.

Συνεπώς, η διόρθωση των στρεβλώσεων που ανέφερα, επηρεάζει καταλυτικά την  απόφασή μου, σε σχέση με το αν θα ζητήσω από τους συμπατριώτες μου τη δυνατότητα να συνεχίσω να υπηρετώ την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση που θα διεκδικώ, για όσο καιρό ασχολούμαι με τα κοινά, θα είναι αυτή του άμεσα εκλεγμένου, του πραγματικά αιρετού.

Επίσης, η προσωπική μου σχέση με τον Κώστα Μπακογιάννη είναι ισχυρή και τολμώ να πω δοκιμασμένη σε δύσκολες καταστάσεις. Σήμερα αισθάνομαι δικαιωμένος, σε σχέση με αυτό που έλεγα στις εκλογές του 2014, ότι ο Μπακογιάννης είναι ο άνθρωπος που θα αλλάξει την Στερεά Ελλάδα προς το καλύτερο. Ως εκ τούτου, η όποια απόφασή μου θα είναι το αποτέλεσμα συνεννόησης με τον αρχηγό μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Κύριοι και Κυρίες της νυν Περιφερειακής Αρχής, «τα καλά νέα» ξεκινούν από τις αλήθειες των πραγμάτων.

Διαβάζω στον τύπο τον απολογισμό – σχεδιασμό του νυν περιφερειάρχη & συνεργατών …