Home Δήμος Δελφών “Καθολική απαίτηση να αναδειχτούν τα Μάρμαρα”
Δήμος Δελφών - 30 Μαΐου, 2020

“Καθολική απαίτηση να αναδειχτούν τα Μάρμαρα”

Είναι το μοναδικό χωριό της Φωκίδας και ένα από τα ελάχιστα πανελλαδικά που,   μετά από απαίτηση των κατοίκων του,  μεταφέρθηκε  διοικητικά από τη Δωρίδα που άνηκε μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του “Καποδίστρια”  στον τότε αυτόνομο δήμο Γαλαξιδίου και συνεπακόλουθα στο σημερινό δήμο Δελφών.

Ο λόγος για το πανέμορφο χωριό των Αγίων Πάντων που βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα των δύο δήμων της Φωκίδας, σε απόσταση 12 χλμ. δυτικά από το Γαλαξίδι, 55 χλμ. ανατολικά από τη Ναύπακτο και μόλις 1 χλμ. από την Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιτέας.

Η Κοινότητα αποτελείται από τρεις οικισμούς: τον ανατολικό, το δυτικό και τον παραλιακό.

Ειδικά ο τελευταίος  αποτελεί το κόσμημα της Δ.Ε. Γαλαξιδίου, ένας επίγειος παράδεισος που Χειμώνα – Καλοκαίρι χαϊδεύουν  τα κύματα του  Κορινθιακού.

Μέχρι τη δεκαετία του 1912 το χωριό ήταν γνωστό με το όνομα Βίδαβος αλλά με το ΦΕΚ 261Α – 31/08/1912 διορθώνεται σε Βύδαβη, ονόματα άγνωστης προέλευσης. Στα  1930 ,με το ΦΕΚ 251Α – 24/07/1930, μετονομάζεται σε  Άγιους Πάντες, από τον ομώνυμο ιερό ναό που βρίσκεται στη μέση των δύο παλαιότερων χρονολογικά οικισμών, του Ανατολικού και του Δυτικού.

Είναι ένας μαγευτικός προορισμός  για τους φυσιολάτρες  αλλά και  τους λάτρεις του ιστορικού τουρισμού, καθώς   στο πάνω χωριό σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση τα τείχη της αρχαίας Τολοφώνας, όπως  τα κατέγραψε και παρουσίασε ο Γάλλος αρχαιολόγος και ερευνητής Λυσιέν Λερά (Lycien Lerat) στο βιβλίο του “Οι Εσπέριοι Λοκροί,”

Το χωριό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 έχει 315 μόνιμους κατοίκους ,κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο ζωντανά χωριουδάκια   της περιοχής αφού έχει καταφέρει , συν τοις άλλοις, να κρατήσει πολλά από τα νέα παιδιά στο χωριό που   ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό,  με τη γη ή και συνδυαστικά εργάζονται δίπλα στο Γαλαξίδι ,στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.

 

Οι προτεραιότητες του “προέδρου

 

Μετά τις τελευταίες εκλογές νέος πρόεδρος στην Κοινότητα εξελέγη ο κ Θύμιος Κατσικώστας. Είναι η πρώτη φορά που διεκδίκησε τον προεδρικό θώκο αν και στο παρελθόν είχε ξαναεκλεγεί ακόμη 3 φορές μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, κάτι που τον καθιστά παλιά καραβάνα στα κοινά .

Άνθρωπος δραστήριος που αγαπά το χωριό του και δείχνει μεγάλη όρεξη και κινητικότητα για την ανάπτυξή του, όπως και ο κ Γιώργος Γεροδήμος , παλιός πρόεδρος , που σήμερα συνεργάζονται αρμονικά για την επίλυση των προβλημάτων του χωριού.

“Το χωριό μας είναι πολύ ζωντανό. Από τους περίπου 315 κατοίκους του οι ηλικιωμένοι είναι περίπου το 1/4 . Οι υπόλοιποι είναι νέοι και είμαι ευχαριστημένος που έχουμε καταφέρει να τους κρατήσουμε στο χωριό και να το κάνουμε ένα από τα πιο ζωντανά της περιοχής”, θα μας πουν  με έμφαση αρχικά οι κ Κατσικώστας και Γεροδήμος για να αναλύσει   στη συνέχεια ο πρόεδρος τις προτεραιότητές του για την παρούσα θητεία

“Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι αρκετά αλλά με τη συνεργασία των αιρετών μας ελπίζω να καταφέρουμε να λύσουμε αρκετά από αυτά. Ήδη με το δήμαρχο κ Ταγκαλή έχουμε συναντηθεί και μας υποσχέθηκε να βοηθήσει, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης κ Δελμούζος ο οποίος τελευταία μας είχε στείλει για πάνω από 15 ημέρες ένα

γκρέιντερ για  να καθαρίσουμε  τον αγροτικό δρόμο του χωριού και τον ευχαριστούμε για αυτό. Ωστόσο,  ο στόχος μας είναι κάποια στιγμή να πέσει άσφαλτος στο συγκεκριμένο δρόμο και ελπίζουμε μελλοντικά να μας βοηθήσει σε αυτό, ειδικά που το κόστος δεν είναι μεγάλο.”, θα μας πει χαρακτηριστικά .

Επιπλέον, στους άμεσους στόχους που θέτει   είναι να ομορφύνουν τον κυκλικό κόμβο εισόδου στο χωριό ο οποίος σήμερα παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης, αν και περυσι, περίπου τέτοια εποχή, η τότε δημοτική αρχή δαπάνησε αρκετά χρήματα για να φυτέψει λουλούδια τα οποία φέτος τα περισσότερα είναι μαραμένα και απλά χρειάζεται να ξαναμπεί γκαζόν και να σταματήσει να είναι “φαλακρός”.

Από εκεί  και πέρα ξεκινούν τα μεγαλόπνοα σχέδια. “Όραμα δικό μου  αλλά και απαίτηση όλων των κατοίκων είναι να φτιαχτεί το λιμάνι “Τσαμοχρήστου”, που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του οικισμού,  όπως κοιτάς τη θάλασσα , αλλά και να κάνουμε ένα δασάκι στο χώρο που ξεκινά αμέσως μετά το τέλος του υπάρχοντος λιμανιού στην αριστερή πλευρά. Ήδη έχουμε ένα μονοπάτι που μπορεί ο καθένας να περάσει και έχουμε φυτέψει κάποια δέντρα που όταν μεγαλώσουν θα καταστήσουν το χώρο ιδανικό για περπάτημα δίπλα στη θάλασσα. Εκεί σκεφτόμαστε  να φτιάξουμε και τη “σκάλα του Αγγέλου” για να μπορεί κάποιος να κατεβαίνει στο νερό να κολυμπήσει αλλά και να τοποθετήσουμε ένα παγκάκι για να μπορεί ο κόσμος να κάθεται και να αγναντεύει στον Κορινθιακό” θα μας πει ο πρόεδρος  για να τονίσει  στη συνέχεια ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το χωριό είναι το δίκτυο ύδρευσης που αποτελείται στην ολότητά του από καρκινογόνες σωλήνες αμιάντου και πρέπει επειγόντως να αλλαχθούν.

“Είναι γνωστό το πρόβλημα. Εμείς δεν πίνουμε νερό από το κεντρικό δίκτυο γιατί φοβόμαστε μην αρρωστήσουμε. Το νερό που έρχεται από την Άμφισσα περνά μέσα από αμιαντοσωλήνες που από χρόνια έχει απαγορευτεί η χρήση τους για λόγους υγειινής. Αυτό το νερό το χρησιμοποιούμε κυρίως για πλύσιμο ενώ πίνουμε από τη βρύση του χωριού, από μια πηγή που ξεκινάει από το παλιό υδραγωγείο και είναι πεντακάθαρο.

Μιλήσαμε για το πρόβλημα με τον κ Ταγκαλή και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ κ Σωτηρόπουλο και μας υποσχέθηκαν ότι με την πρώτη ευκαιρία και μόλις επιτρέψουν τα οικονομικά θα σκύψουν στο πρόβλημα. Ωστόσο,, μας προέτρεψαν μέχρι τότε να ζητήσουμε βοήθεια από το βουλευτή Φωκίδας κ Μπούγα για να μεσολαβήσει στην Πολιτική Προστασία και υφυπουργό κ Χαρδαλιά για να μας βγάλει ένα κονδύλι, περίπου 60-70.000 ευρώ, για το έργο της αντικατάστασης ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Έχουμε σκοπό το επόμενο διάστημα μαζί με εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου να τον επισκεφτούμε και να του θέσουμε το πρόβλημα ζητώντας τη βοήθειά του” θα μας πει χαρακτηριστικά.

 

Να αναδειχτούν τα  “Μάρμαρα”

 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αγωνία του προέδρου είναι να αναδειχτούν τα “Μάρμαρα”, όπως τα αποκαλεί,    τα τείχη της αρχαίας Τολοφώνας, σύμφωνα με το  Γάλλο  αρχαιολόγο και ερευνητή  Λυσιέν Λερά (Lycien Lerat) όπως τα κατέγραψε στο βιβλίο του “Οι Εσπέριοι Λοκροί,” και  συγχρόνως ταυτοποίησε την αρχαία ονομασία της περιοχής από εντοιχισμένη αρχαία επιγραφή σε μάντρα σπιτιού του ανατολικού οικισμού.

“Εδώ είναι το κάστρο της αρχαίας Τολοφώνας. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 80 στρεμμάτων  που  θα πρέπει το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν προς όφελος της ευρύτερης περιοχής” θα μας πει ξεναγώντας μας στα “Μάρμαρα”  , ο πρόεδρος,  για να πάρει τη σκυτάλη ο κ Γεροδήμος και να πει με παράπονο ότι “μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί για την ανάδειξή τους, ούτε οι προηγούμενοι πρόεδροι του χωριού ούτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων των Δελφών”

Στην περιοχή, όπως μας εξηγούν,  κατά καιρούς έχουν βρεθεί από διάφορους επισκέπτες διάφορα αρχαία αντικείμενα, από επιγραφές, όπως αυτή που υπάρχει στο μουσείο Δελφών,   μέχρι και αρχαία νομίσματα ,  μερικά από τα οποία χρονολογούνται ήδη από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.

Ίσως για αυτό η αγωνία των δυο ανδρών να γίνει, επιτέλους, κάτι με την περιοχή για να μην μπορεί ανεξέλεγκτα  ο καθένας να πηγαίνει και ότι βρίσκει να το αρπάζει και να φεύγει. Και έχουν απόλυτο δίκιο γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να παταχθεί η αρχαιοκαπηλία , άσε που θα μπορούσε να αναβαθμιστεί τουριστικά η περιοχή και από εκεί που οι τουρίστες σήμερα πηγαίνουν μόνο στους Δελφούς και στο μεγαλύτερο τους ποσοστό  εγκαταλείπουν στη συνέχεια το νομό να κάνουν και μια διανυκτέρευση προς όφελος όλων.

 

Μέσα στα τείχη υπάρχουν ακόμη τα ερείπια αρχαίου ναού  αλλά και σιλημένοι , από την αρχαιότητα , τάφοι θα μας εξηγήσει ο πρόεδρος, που θα μας αποκαλύψει ταυτόχρονα ότι στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί αρχαίο υδραγωγείο ,με φυσικά φίλτρα, σκεπασμένο για να μην το βλέπουν οι επιτιθέμενοι εκείνης της εποχής και  το δηλητηριάσουν. Είναι αυτό το υδραγωγείο που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και από εκεί ξεκινά το νερό που καταλήγει στη βρύση του χωριού.

Ακόμη, στο απέναντι βουνό υπάρχουν ίχνη από αρχαίο φυλάκιο που ειδοποιούσε το στρατό μέσα στο κάστρο ότι έρχονται οι πειρατές, οι επιτιθέμενοι και έπαιρναν τα κατάλληλα αμυντικά μέτρα.

“Όλη αυτή η περιοχή από το πάνω χωρίο μέχρι το σημερινό παραθαλάσσιο οικισμό ήταν στην αρχαιότητα θάλασσα. Εμείς στα κτήματά μας έχουμε βρει ακόμη και κοχύλια. Για αυτό σήμερα  τα τείχη φαίνονται να είναι ψηλά στο βουνό” θα μας εξηγήσει ο πρόεδρος για να κλείσει την κουβέντα του  λέγοντας ότι “Πρόσφατα ήρθε στην περιοχή μας και ο δήμαρχος Δελφών κ Ταγκαλής τον οποίο και ξεναγήσαμε. και είναι  απολύτως σύμφωνος στο να αναδειχτεί η περιοχή”

Εμείς από την πλευρά μας θα επιβεβαιώσουμε τα λόγια του προέδρου σημειώνοντας ότι ήδη ο δήμαρχος μίλησε με την προϊσταμένη της Ι ΕΠΚΑ Δελφών κα Ψάλτη    και συζήτησαν το κατά πόσο είναι εφικτή η ανάδειξη της περιοχής που από το 2018 έχει ανακηρυχτεί σε αρχαιολογική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

39 κρούσματα σήμερα στη Φωκίδα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώ…