Home Πολιτισμός Κίνδυνος απώλειας ζωών λόγω έλλειψης δεύτερου ακτινοδιαγνώστη
Πολιτισμός - 19 Απριλίου, 2014

Κίνδυνος απώλειας ζωών λόγω έλλειψης δεύτερου ακτινοδιαγνώστη

Καμπανάκι κινδύνου  , για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, χτυπά
η μοναδική ιατρός ακτινοδιαγνώστρια που διαθέτει το νοσοκομείο κα Λάουρα Raffo τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη περίπτωση ακόμη και  να χαθεί ανθρώπινη ζωή μόνο και μόνο για το γεγονός ότι  αν η ίδια πάρει κάποια στιγμή άδεια δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό να την αναπληρώσει κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις.
Στο σημείο που πραγματικά ανατριχιάζει κανείς είναι όταν γνωστοποιεί ότι για το θέμα έχει ενημερώσει τόσο τη βουλευτή κα Μανδρέκα όσο και την αντιπεριφερειάρχη κα Γαζή οι οποίες όμως δεν έκαναν απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος.
Από την κριτική της όμως δεν λείπει ούτε η πρώην υποδιοικήτρια του νοσοκομείου κα Δήμητρα Καραγιώργου λέγοντας ότι «πως έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια του Νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια»
Τέλος σημειώνει ότι έχει πλέον κουραστεί από την υπερπροσπάθεια ανακοινώνοντας ότι ήδη έχει καταθέσει αίτηση σε Ιατρικό Σύλλογο της γεννετριεράς της Ιταλίας προκειμένου να μετακομίσει και να εργαστεί στην πατρίδα της

Σε σχετική ερώτησή μας η κα Λάουρα Raffo, επεσήμανε πως χειρίζεται πέντε μηχανήματα, κλασική ακτινολογία, υπέρηχο, μαστογράφο, αξονικό και οστική πυκνότητα. Τόνισε δε, πως αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Άμφισσας είναι η μοναδική ακτινοδιαγνώστρια, αφού η σύμβαση του επικουρικού ιατρού έληξε στις 4 Απριλίου.
Απαντώντας στην ερώτησή μας, πόσα περιστατικά υποδέχεται καθημερινά, ξεκαθάρισε πως κατά μέσο όρο βλέπει 20-25  ασθενείς. «Τα περιστατικά που βλέπω καθημερινά προέρχονται από τις πρώτες βοήθειες,  εσωτερικά του Νοσοκομείου και φυσικά από τα ραντεβού. Όπως καταλαβαίνεται το βάρος είναι τεράστιο. Είμαι υποχρεωμένη να κάνω εξετάσεις και να βγάζω την πρώτη διάγνωση για όλους αυτούς τους ασθενείς καθημερινά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα την ημέρα της επίσκεψής μας, μας έδειξε πάνω από δέκα ακτινογραφίες και εξετάσεις που έπρεπε να ελέγξει και η ώρα ήταν μόλις 11:00!!!
Αναφορικά με τις εφημερίες, η κα Raffo, επεσήμανε πως εκτός από την καθημερινή τυης εργασία κάνει και  επτά ημέρες το μήνα εφημερίδα , τονίζοντας πως αν δεν υπάρχει ακτινολόγος σε κάποιο επείγον περιστατικό μπορεί να κινδυνέψουν ακόμα και ζωές. «Αν δεν εφημερεύει ακτινολόγος σε ένα επείγον περιστατικό, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών. Για παράδειγμα αν έρθει στο Νοσοκομείο περιστατικό από τροχαίο και λείπω και οι γιατροί ψάχνουν για τυχόν εσωτερική αιμορραγία πως θα το διαπιστώσουν όταν δεν θα υπάρχει ακτινολόγος;», αναρωτήθηκε η γιατρός.
Στην ερώτησή μας αν έχει ενημερώσει για τα μεγάλα αυτά προβλήματα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και γενικότερα τους αρμοδίους, η κα Raffo, τόνισε πως έχει μιλήσει με τη Βουλευτή Φωκίδας κα Μανδρέκα, έχει επισκεφτεί την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κα Γαζή στο γραφείο της και έχει στείλει έγγραφο στην 5η ΥΠΕ από τον Ιούνιο του 2013, ωστόσο δεν έλαβε απαντήσεις. «Με την κα Μανδρέκα μίλησα τηλεφωνικά το περασμένο καλοκαίρι και μου είπε ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα, έκτοτε δεν έκανε κάτι για να λυθεί. Παράλληλα επισκέφτηκα την κα Γαζή στο γραφείο της και της εξήγησα την κατάσταση όπου δεν έλαβα καμία δέσμευση. Επίσης έστειλα σχετικό έγγραφο προς την 5η ΥΠΕ αλλά ουδέποτε έλαβα απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σκληρή κριτική όμως άσκησε στην τέως Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Δήμητρα Καραγιώργου, τονίζοντας πως έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια του Νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια. «Ο κ. Δάρρας ανέλαβε μία κατάσταση εντελώς διαλυμένη από την κ. Καραγιώργου. Φυσικά πρώτος υπεύθυνος είναι ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης αλλά θεωρώ πως «βοήθησε» να γίνει τραγικότερη η κατάσταση και η κα Καραγιώργου η οποία δεν «χτύπησε το χέρι στο τραπέζι» απαιτώντας άμεσα γιατρούς για τη στελέχωση του Νοσοκομείου», ανέφερε. Ξεκαθάρισε δε πως σε συζήτηση που είχε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δάρρα τις τελευταίες ημέρες, δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει τουλάχιστον να φέρει πίσω τον επικουρικό ιατρό.
«Αν είχα μπροστά μου τον Υπουργό Υγείας, θα εξέφραζα έντονα την αγανάκτησή μου και θα του έλεγα πως η κατάσταση δεν πάει άλλο! Είμαι μόνη μου σε μία κλινική που χρειάζονται το λιγότερο τρεις ακτινολόγοι για να βγαίνουν τόσο οι εφημερίες όσο και η καθημερινότητα. Ειλικρινά έχω κουραστεί πολύ και δε σας κρύβω ότι έχω σκεφτεί σοβαρά να τα παρατήσω. Ήδη έχω κάνει χαρτιά για να φύγω στην Ιταλία. Αν μου έλεγε κάποιος για παράδειγμα να φύγω ακόμα και τώρα για την Αθήνα, θα το έκανα στο δευτερόλεπτο. Με έχει κουράσει τόσο πολυ η επαρχία, που δεν θα το σκεφτόμουν καν…», ανέφερε κλείνοντας η κα Λάουρα Raffo.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…