Home Εικόνες Αρχικής Ι.Μπούγας: “Θα αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες”

Ι.Μπούγας: “Θα αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες”

Σύσκεψη για την αποκατάσταση του Ελαιώνα της Άμφισσας

 

Στο πλαίσιο των μέτρων της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας και στη αναβίωση του τμήματος του ελαιώνα που καταστράφηκε, συγκλήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στην Άμφισσα, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Φωκίδας και Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ, κ. Ιωάννη Μπούγα.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος: ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, οι Αντιδήμαρχοι Άμφισσας κ. Νικόλαος Λουπάκος και Ιτέας κ. Γεώργιος Τσατσαρώνης, η εντεταλμένη σύμβουλος Δελφών κ. Χρύσα Σεγκούνη, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Άμφισσας κ. Παναγιώτης Μερινόπουλος και Ιτέας κ. Μαίρη Καπαρέλη, η Επόπτρια του ΕΛΓΑ Π.Ε. Φωκίδας κ. Νίκη Σταυριανουδάκη, ο Προϊστάμενος ΕΛΓΑ Αγρινίου κ. Βασίλειος Φέζος, καθώς και ο κ. Ευθύμιος Γεωργακόπουλος ως μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση του Δελφικού Τοπίου.

Μετά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας, του Δημάρχου Δελφών και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας, πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο οποίος ανακοίνωσε τα εξής: α) οι αποζημιώσεις θα δοθούν προς όλους όσοι επλήγησαν, χωρίς αποκλεισμούς και περικοπές, με βάση τον νεώτερο ν. 4797/2021, β) για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η αποζημίωση θα ανέρχεται σε ποσό 100 ευρώ ανά δέντρο, περιοριζόμενο κατά το ήμισυ για τους μη επαγγελματίες αγρότες και γ) εντός εξαμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα πορίσματα του ΕΛΓΑ και θα έχουν αποδοθεί οι προκαταβολές στους δικαιούχους, με προοπτική εξόφλησής τους στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Με βάση τις καταγραφές που έγιναν ήδη από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, οι καταστροφές αφορούν πάνω από 2.500 στρέμματα και περίπου 35.000 δέντρα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται ν΄αυξηθεί κατά 4.000 περίπου ελαιόδεντρα, μετά τη διαβεβαίωση του Προέδρου του ΕΛΓΑ ότι μπορούν να καταθέσουν αίτημα αποζημίωσης κι όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ. 

     Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, μαζί με τους συνεργάτες του, ο Επίτιμος Πρόεδρος του  Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γραμματίδης, που ανέλαβε και την αποκατάσταση του Ελαιώνα της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος εξέφρασε αρχικά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την περιοχή και δεσμεύτηκε, σε πρώτη φάση, να προμηθεύσει τους παραγωγούς με ελαιόδεντρα ίδιας ποικιλίας, καθώς και να προβεί στους απαραίτητους καθαρισμούς στον Ελαιώνα. 

     Η παροχή αυτή δεν μειώνει τις λοιπές αποζημιώσεις των δικαιούχων, ούτε συνυπολογίζεται σε αυτές.

      Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, μαζί με όσα (φορολογικά κ.α.) είχαν ανακοινωθεί πρόσφατα από την Κυβέρνηση για την στήριξη των πληγέντων, υπερβαίνουν και μάλιστα σημαντικά τις προτάσεις και αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας.

     Η προσπάθεια της Κυβέρνησης της ΝΔ για την αναβίωση, ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και την στήριξη των παραγωγών θα είναι συνεχής και σε όλα τα επίπεδα.

1 Σχόλιο

  1. Και ποιο το οφελος για την αποκατάσταση του ελαιώνα? Θα ξαναπάει κανένας να ξοδέψει τα εικοσαπλάσια(?) εισπράττοντας αποζημείωση 200 ή 400 ή 1000 ευρώ? Πόσο θα του κοστίσει το ξερίζωμα,το καθάρισμα,η αγορά των ελαιδένδρωνκαι η φύτευση,η περιποίοηση και τό κάθε 15-20 μέρες πότισμα? και ποιός θα του το ποτίσει? Ο ΤΟΕΒ ? Με τί νερό? και μετα από 5-6 χρόνια να του ξανακαούν?!!!! Ο μόνος τρόπος να ξαναγίνει ελαιώνας είναι να αναλάβετε εσείς όλα τα παραπάνω(αναθέσετε σε 5-6 εργολάβους), πλωηρώστε τους για τα παραπάνω και δεν χρειάζονται αποζημειώσεις νομίζω! Για την σωτηρία του ελαιώνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…