Home Εικόνες Αρχικής Ι. Μπούγας από την Αθηνα : Αυταπόδεικτο το έργο στη Φωκίδα

Ι. Μπούγας από την Αθηνα : Αυταπόδεικτο το έργο στη Φωκίδα

 

Την ανανέωση της εμπιστοσύνης των ετεροδημοτών της Φωκίδας στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησε κατά την κεντρική του ομιλία στην Αθήνα ο υπ.βουλευτής Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αλλά και στο τεράστιο έργο που έχει προωθηθεί στη Φωκίδα, με ναυαρχίδα το διαγώνιο άξονα, αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θέτουν τα θεμέλια για την επόμενη μέρα.
Από την ομιλία του δεν έλειψε και η κριτική προς την αντιπολίτευση και τις προτάσεις των αντίπαλων χώρων.

Παραθέτουμε απόσπασμα από την ομιλία του κ. Μπούγα:

Τα μεγάλα έργα θα
τονώσουν την απασχόληση

από την πρώτη κιόλας μέρα της εκλογής μου παραμένω βαθιά πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη ενός τόπου επιτυγχάνεται με τα μεγάλα έργα.
Το δημογραφικό πρόβλημα παρουσιάζεται ως κυρίαρχο και υπαρξιακό, θα έλεγα, ζήτημα στη Φωκίδα.
Κομβικό ρόλο στη μείωση του πληθυσμού θα διαδραματίσει η ενίσχυση της απασχόλησης στην περιοχή μας, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί -κατά τρόπο ουσιαστικό- μόνο μέσω των μεγάλων έργων.
Οι σημαντικές αυτές παρεμβάσεις συνιστούν ιστορικές ευκαιρίες αναβάθμισης των υποδομών αλλά και των υπηρεσιών για ολόκληρη την Π.Ε. Φωκίδας.
Θα προσφέρουν, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, πολύτιμες θέσεις εργασίας σε πολλούς συμπολίτες μας.
Θα κάνουν την ουσιαστική διαφορά, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και θα ανοίξουν νέους ορίζοντες. Θα αλλάξουν τελικά την μοίρα του τόπου μας.
Από την αρχή αυτής της θητείας, ήμουν απολύτως βέβαιος για το τι χρειάζεται η Φωκίδα και είχα σχεδιάσει την στρατηγική διεκδίκησης των αναγκαίων έργων.
Ήμουν βάσιμα αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουν και εν τέλει πράγματι προχώρησαν, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε.

“Επεδιώκα εμμονικά
το διαγωνιο”

Ξέρετε ότι από το 2004 που εξελέγην πρώτη φορά Βουλευτής επεδίωκα σχεδόν εμμονικά την κατασκευή του Διαγωνίου Άξονα «Θερμοπύλες-Ιτέα-Αντίρριο».
Πιστεύω βαθιά ότι η υλοποίησή του θα αλλάξει πράγματι τα δεδομένα στην Φωκίδα και στην Κεντρική Στερεά.
Αντιμετώπισα από τότε δριμύτατη αμφισβήτηση, καλοπροαίρετα ή κακόβουλα σχόλια από διάφορα μέτωπα.
Δεν σας κρύβω ότι και το 2004 αλλά και το 2019, δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες η κατασκευή του Διαγωνίου, που θα συνδέσει την δυτική με την ανατολική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Η κυρίαρχη αντίληψη ήταν να επιλεγεί η βόρεια διαδρομή – ανατολικά από τα όρια Μαγνησίας-Φθιώτιδας να διέρχεται από Ευρυτανία και να καταλήγει νότια, στην Αιτωλοακαρνανία.
Η λύση αυτή εύρισκε και ευρύτατη πολιτική αποδοχή.
Μίλησα, αμέσως μετά την εκλογή μου με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο εξήγησα με επιχειρήματα τα οφέλη της κατασκευής του δρόμου Λαμία-Άμφισσα-Αντίρριο για την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία.
Τόνισα ότι έχει να εκτελεστεί μεγάλο έργο στη Φωκίδα πάνω από 50 χρόνια.
Δουλέψαμε εντατικά, και σε τρία περίπου χρόνια, έγιναν όσα θα απαιτούσαν δεκαετίες για ένα τόσο μεγάλο εθνικής σημασίας έργο.
Σχεδιάσαμε, διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, ανακηρύχθηκε έργο εθνικής σημασίας.
Δημοπρατήθηκε, υπογράφηκε η σύμβαση, εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος και ήδη άρχισαν οι εργασίες υλοποίησής του.
Πρόκειται για ένα από τα 4 μεγαλύτερα οδικά έργα που εκτελούνται αυτή τη περίοδο, το πιο ακριβότερο και πιο σύνθετο τεχνικά.
Βρίσκεται στη θέση 14 μεταξύ των 20 μεγαλύτερων έργων όλης της Χώρας.

Επόμενη πρόκληση η
ολοκλήρωση διαγωνίου

Η επόμενη πρόκληση πλέον είναι η ολοκλήρωσή του δρόμου μέχρι το Αντίρριο και κυρίως η προετοιμασία της Φωκίδας να αξιοποιήσει τα τόσα πλεονεκτήματα τόσο κατά το χρόνο της κατασκευής του, όσο και μετά από αυτή.
Η επιτυχής διεκδίκηση του έργου αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής γεωγραφικής θέσης του τόπου μας, ως προς τα έργα και τις επενδύσεις μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία.
Αποτελεί ασφαλώς και μερική άρση των αδικιών σε βάρος της Π.Ε. Φωκίδας, που βίωναν οι κάτοικοί της επί δεκαετίες.
Κάνει πράξη την δέσμευση του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη Φωκίδα, ότι για τη ΝΔ «δεν υπάρχει ξεχασμένη Ελλάδα, δεν υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες».

Εμβληματικό έργο ο
παραλίμνιος

Ακριβώς αυτή η κατηγορηματική διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε και με την έναρξη κατασκευής του εμβληματικού έργου του παραλίμνιου αγωγού της λίμνης του Μόρνου.
Το έργο αυτό, που διεκδικούσαν και ανέμεναν για δεκαετίες οι πολίτες της Δωρίδας, δημιουργεί πια νέα δεδομένα για ολόκληρη τη Φωκίδα.
Είναι γνωστό, ότι μετά την κατασκευή του Ταμιευτήρα για την προστασία της ποιότητας του νερού, επιβλήθηκαν περιορισμοί που απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα πέριξ της τεχνητής λίμνης, σε απόσταση 1.500 μ., με αποτέλεσμα την ερήμωση της περιοχής της ορεινής Δωρίδας.
Μόνο ο παραλίμνιος αγωγός μπορεί να επιτρέψει την ασφαλή διάθεση των λυμάτων των οικισμών πέριξ της λίμνης και των φυλακών Μαλανδρίνου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην βελτίωση της ποιότητας του νερού.
Όντως, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος εντάχθηκε επιτέλους στο Ταμείο Ανάκαμψης με ημερομηνία ολοκλήρωσης 31.12.2025 και συνολικό προϋπολογισμό περίπου 24 εκατ. ευρώ.
Τι έχουν άραγε να πουν όλοι όσοι μας αμφισβητούσαν ή ακόμη και μας λοιδορούσαν πριν λίγο καιρό και χαρακτήριζαν το έργο «φαραωνικό» για τα δεδομένα της Δωρίδας και «αστικό μύθο», που όμως τώρα επιτέλους υλοποιείται;

Πολυπόθητο ο ταμιευτηρας στο Χάρμισκο

Ας δούμε και τον πολυπόθητο ταμιευτήρα Τολοφώνος στο «Χάρμισκο» – ήδη ορίστηκε ο ανάδοχος του έργου της κατασκευής φράγματος επί της κοίτης του ρέματος Ερατεινής στην περιοχή του τέως καποδιστριακού Δήμου Τολοφώνας και των σχετικών έργων μεταφοράς και διανομής του νερού.
Το έργο θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης των αρδευτικών αναγκών της περιοχής σε βάθος χρόνου. Θα συνεισφέρει παράλληλα στην αποκατάσταση των επιβαρυμένων εξαιτίας της υπεράντλησης φυσικών πόρων (κυρίως των υπογείων υδάτων), απ’ όπου αρδεύεται και υδρεύεται σήμερα η περιοχή.
Μεγάλα έργα επίσης συνολικού ποσού 45εκ ευρώ, όπως η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και η προστασία από τις βραχοπτώσεις του Αρχαιολογικού χώρου, καθώς επίσης και έργα ύδρευσης εκτελούνται με χρηματοδότηση από το Τ.Α

Παραδοσιακός ελαιώνας

Μια μεγάλη παρέμβαση είναι ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας.
Σε ότι αφορά στον ελαιώνα είναι υπερήφανος για δύο σημαντικές θεωρώ παρεμβάσεις μου. Τη διεκδίκησή μου στα όργανα της ΕΕ το 2005 στις Βρυξέλλες για την έγκριση του γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος στήριξης των παραγωγών, που μέχρι σήμερα στηρίζει κάθε χρόνο με 4-5 εκατομμύρια ευρώ τους παραγωγούς κι έδωσε για πρώτη φορά την ονομασία «παραδοσιακός ελαιώνας Άμφισσας» και
Τη συμβολή μου στο σχέδιο αναβίωσης και προστασίας του ελαιώνα, με την αποφασιστική και συγκινητική καθοδήγηση του ίδιου του Πρωθυπουργού και την καθοριστική συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Για την καταστροφή του Ελαιώνα ενημέρωσα άμεσα τους Ευρωβουλευτές, προκάλεσα ερώτηση στην κομισσιον, τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά και το σύνολο των εμπλεκόμενων Υπουργών.
Η αναβίωση έγινα τάχιστα. Από την Ομάδα έργου «Ξαναφυτεύουμε τους Δελφικούς Ελαιώνες». 30000δωρεάν δενδρύλλια, επισκευή γεωτρήσεων, καταβολή δαπάνης ηλεκτρικού ρεύματος, δωρεάν σεμινάρια στους αγρότες μας. Τάχιστη καταβολή αυξημένων αποζημιώσεων.
Θυμηθείτε τι έγινε ή μάλλον τι δεν έγινε το 2013. Δεν αναλήφθηκε καμία απολύτως θεσμική πρωτοβουλία, εγκαταλείφτηκε ο ελαιώνας στην τύχη του και δεν έλαβαν αποζημιώσεις οι πληγέντες παραγωγοί και όλα αυτά δημιούργησαν νομοτελειακά τις προϋποθέσεις της δεύτερης καταστροφή.
Αποφασίσαμε να δούμε την πρόσφατη καταστροφή σαν ευκαιρία!
Πρόσφατα δρομολογήσαμε την αποκατάσταση και ανάδειξη του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, που αποτελεί φυσική συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
Δημιουργήθηκε ειδικός φορέας διαχείρισης, με συμμετοχή του δημόσιου τομέα, μεγάλων επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και της αυτοδιοίκησης.
Η καταστροφή από τις πυρκαγιές ήταν ευκαιρία αναβίωσης του τμήματος που κάηκε, καθώς επίσης αξιοποίησης του ελαιώνα ως σύνθετου πολιτιστικού και αγροτικού προϊόντος.
Για την επίτευξη του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης, προβλέπονται καινοτόμες δράσεις αγροτικής, πολιτιστικής και τουριστικής αξιοποίησης του Ελαιώνα με δημιουργία ήπιων δράσεων εντός αυτού.
Ενδεικτικά, αναφέρω την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής με την αποκατάσταση των αρχαίων μονοπατιών Κίρρας-Δελφών (15 χλμ) και Ι. Μ. Προφήτη Ηλία Χρισσού-Άμφισσας (7 χλμ).
Πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα ακόμη γραφειοκρατικό οργανισμό, αλλά έναν ευέλικτο, εξωστρεφή φορέα.
Είναι ένα πρότυπο θεσμικό εργαλείο για την προστασία, αλλά και ανάδειξη του ελαιώνα προς όφελος ολόκληρης της Φωκίδας.
Τα μεγάλα αυτά έργα κι οι θεσμικές πρωτοβουλίες υπέρ της Φωκίδας δεν δρομολογήθηκαν, ούτε σχεδιάστηκαν τυχαία ή «εν κενώ».
Απαιτήθηκε προετοιμασία και συνεργασία μεγάλου διαστήματος και πολλών φορέων.
Για πρώτη φορά ιστορικά, συζητήθηκε (το 2021) ειδικώς η αδικία που συντελείται επί δεκαετίες σε βάρος των πολιτών της Φωκίδας, κατόπιν της σύγκλησης της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.
Κατόπιν προσωπικού μου αιτήματος, τα μέλη του Κοινοβουλίου ενημερώθηκαν για την επιβολή εκ μέρους της Πολιτείας επαχθών περιορισμών λόγω υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.
Οι απαγορεύσεις αυτές έχουν ουσιαστικά στραγγαλίσει την ανάπτυξη του νομού.
Δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, δεν διαφύλαξαν επαρκώς τα προστατευτέα δημόσια αγαθά, για την προστασία των οποίων θεσμοθετήθηκαν.
Αναγνωρίστηκε επιτέλους από όλους η υποχρέωση του Κράτους να παρέχει στη Φωκίδα αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη.

Αναβαθμιση Υγείας

Παραλάβαμε ένα υποβαθμισμένα Νοσοκομείο με κλειστές τις βασικές κλινικές του.
-Δημιουργήσαμε ένα νέο Οργανισμό με αύξηση των κλινών, των ιατρών και του προσωπικού.
-Ανταποκριθήκαμε στην πανδημία.
– Αποκτήσαμε μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
-Το Γενικό Νοσοκομείο μας είναι από τα λίγα σε ολόκληρη τη χώρα, που κατάφερε να διατηρήσει σταθερό ή και να αυξήσει τον αριθμό του ιατρικού προσωπικού.
-Μέχρι σήμερα, λειτουργούν όλες ανεξαιρέτως οι κλινικές του, περιλαμβανομένης της Παθολογικής Κλινικής, η οποία μέχρι το 2019 δε λειτουργούσε καν ή κατά διαστήματα απλώς υπολειτουργούσε.
Προχωράμε με:
-Διαρκή ενίσχυση με ιατρικό νοσηλευτικό διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
-Με Πλήρη κάλυψη εφημεριών.
-Με προμήθεια εξοπλισμού 1,4εκ ευρώ
– Με ενίσχυση Κ.Υ από Ταμείο Ανάκαμψης ενίσχυση από το 2.435.543 ευρώ, εκ των οποίων 1.289.016 ευρώ στο Κ.Υ. Ιτέας και 1.146.527 ευρώ στο Κ.Υ. Λιδωρικίου
-Η αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας αποτελεί στοίχημα της επόμενης τετραετίας. Θα προσληφθούν 10.000 ιατροί και νοσηλευτές.
-Θα δοθεί έμφαση όχι μόνο στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αλλά και στην τηλεϊατρική, στις δομές ψυχικής υγείας.
-Με δωρεάν Προσωπικό Ιατρό και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.
-Η πρωτοβάθμια υγεία θα μετατραπεί επιτέλους από μεγάλος ασθενής σε πρωταγωνιστή της κοινωνικής πολιτικής της ΝΔ.

Στην Ασφάλεια

-Ενισχύσαμε την Αστυνομική Διεύθυνση με αστυνομικό προσωπικό
-Προμηθευθήκαμε εξοπλισμό και μέσα
-Νέο Αστυνομικό Τμήμα στην Γραβιά (κατασκευή κτηρίου και ενίσχυση με προσωπικό)
-Καλύπτουμε όλες τις οργανικές θέσεις
-Μειώσαμε την εγκληματικότητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Λ. Αναγνωστόπουλος: Το πρόγραμμα δράσης της πενταετίας για τη Δ.Ε. Άμφισσας

Η ομάδα της «Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών», με επικεφαλής τον Λουκά Αναγνωστόπουλο παρ…