Home Εικόνες Αρχικής Ιωάννης Μπούγας, υφυπουργός Δικαιοσύνης :Σε τέσσερις άξονες οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Ιωάννης Μπούγας, υφυπουργός Δικαιοσύνης :Σε τέσσερις άξονες οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Για βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη μιλά, ο υφυπουργός και βουλευτής Φωκίδας κ Ιωάννης Μπούγας ενώ ταυτόχρονα απαντά στο ερώτημα αν είναι υπερ της κατάργησης της θανατικής ποινής.
Ακόμη, αποκαλύπτει ότι αυτήν την περίοδο, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζονται οι προϋποθέσεις της πραγματικής έκτισης σε σχέση με το συνολικό ύψος της επιβαλλόμενης ποινής και την αυστηροποίηση της χορήγησης αναστολής και της υφ’ όρων απόλυσης

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας στο υπουργείο;
Οι βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη αφορούν την άμεση και αποτελεσματική απονομή της, αλλά και τη λειτουργικότητα των δικαστικών υπηρεσιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, επεξεργαζόμαστε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αναλύονται σε τέσσερις άξονες: στην ψηφιακή δικαιοσύνη, στην αναβάθμιση των υποδομών των δικαστικών κτιρίων όλης της Χώρας, στην επιμόρφωση Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων, καθώς και σε αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο την ταχύτερη διεξαγωγή της δίκης και ταυτόχρονη εξασφάλιση των Συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Είστε υπέρ της θανατικής ποινής όταν πρόκειται για ειδεχθή εγκλήματα;
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, ανήκει στα κράτη που δεσμεύονται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κ.α. Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στα ευνομούμενα κράτη που συμμετέχουν στα συστήματα αυτά, ως ασυμβίβαστη με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Η Χώρα μας δε θα μπορούσε να αποστεί από τις διεθνείς αυτές συνθήκες.

Όταν λέμε ισόβια θα γίνουν κάποτε πραγματικά ισόβια ή θα βγαίνουν έξω σε 5-6 χρονια;
Εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών που πρέπει να επιβάλλονται από τα Δικαστήρια για βαριά αδικήματα, μεγάλη σημασία έχει και η πραγματική έκτιση σημαντικού μέρους της εκάστοτε ποινής. Αυτή την περίοδο, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζουμε τις προϋποθέσεις της πραγματικής έκτισης σε σχέση με το συνολικό ύψος της επιβαλλόμενης ποινής και την αυστηροποίηση της χορήγησης αναστολής και της υφ’ όρων απόλυσης.

Υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας στις φυλακές της χώρας. Υπάρχουν σκέψεις για ανέγερση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων και αν ναι πού;
Όπως ανέφερα, μελετάμε πώς οι ποινές θα λειτουργούν όντως αποτρεπτικά, σε συνδυασμό και με την καθιέρωση εναλλακτικών ποινών, όπως η δυνατότητα επιβολής κοινωφελούς εργασίας, αλλά και η αύξηση του ορίου των χρηματικών ποινών και διοικητικών προστίμων.
Παρόλα αυτά, ο υπερπληθυσμός των φυλακών, διαχρονικά στην Ελλάδα, είναι αδιαμφισβήτητος, όπως κι ότι η κατανομή των ατόμων στη φυλακή δεν είναι ομοιογενής σε όλη τη χώρα. Συνεπώς, η προώθηση παρεμβάσεων για την ελάφρυνση των δυσµενών παραγόντων του σωφρονιστικού μας συστήµατος αποτελεί προτεραιότητα για το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Θα ξεκαθαριστούν κάποτε νομικά οι αρμοδιότητες των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων για την αποφυγή πυρκαγιών;
Η εφαρμοστέα νομοθεσία, που καθορίζει όχι μόνο τα κονδύλια που δικαιούται η αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της πρόληψης των πυρκαγιών αλλά και τις σχετικές υποχρεώσεις της, είναι απολύτως συναφής. Τη συμμόρφωση των Δήμων και των Περιφερειών της Χώρας με τις κείμενες διατάξεις τη θεωρώ αυτονόητη.
Το φετινό καλοκαίρι αποδεικνύεται το πλέον δύσκολο των τελευταίων ετών. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε την Πατρίδα μας, τους εαυτούς και την περιουσία μας. Οφείλουμε να ακολουθούμε τις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας και να μην αναλαμβάνουμε επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιάς δραστηριότητες, καθώς και να καταγγέλλουμε αμέσως στις Αρχές οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση υποπέσει στην αντίληψή μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…