Home Στερεά «Θέλουμε ένα Επιμελητήριο σύμβουλο των μελών του»
Στερεά - 29 Ιανουαρίου, 2018

«Θέλουμε ένα Επιμελητήριο σύμβουλο των μελών του»

 Το όραμά του για το Επιμελητήριο Φθιώτιδας ξεδιπλώνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Θανάση Κυρίτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕσΣ, ενώ παράλληλα καταθέτει την άποψή του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως και τις μικρές οικονομίες των νομών που συνθέτουν τη Στερεά Ελλάδα.

 

 

ΩτΦ: Υπάρχει γιατρειά για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση την τοπική ή τσάμπα παιδευόμαστε;

 

Θ.Κ.: Προκειμένου να σκιαγραφήσουμε το επιθυμητό πρότυπο οικονομικής δραστηριότητας για την ελληνική οικονομία, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, θα πρέπει: (α) να ορίσουμε τους βασικούς ποσοτικούς και κοινωνικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής και (β) να αποφασίσουμε ποιες ενδιάμεσες μεταβλητές-στόχοι θα υποβοηθήσουν στην επίτευξη των τελικών στόχων. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσο εύκολη μπορεί να φαίνεται η διατύπωση των τελικών στόχων, τόσο πολύπλοκες και σύνθετες μπορεί να αποδειχθούν η επιλογή και η χρήση των ενδιάμεσων στόχων. Ως εκ τούτου, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί αφενός ότι οι ενδιάμεσοι στόχοι, όντως, συνδέονται στενά με τους τελικούς στόχους και αφετέρου ότι η επιδίωξη των όποιων ενδιάμεσων στόχων υλοποιείται με τρόπο αποτελεσματικό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής για την ελληνική οικονομία πρέπει να είναι: η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους (δημοσίου και ιδιωτικού) και του ασφαλιστικού συστήματος, η επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή η αύξηση τού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η οποία αρχικά, σε όρους απασχόλησης, θα μεταφράζεται σε κέρδη και, μεταγενέστερα, σε αυξημένα εισοδήματα και η βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.

Για την τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας απαιτείται η άμεση αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών, η άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σε αυτούς τους άξονες θα επικεντρώσουμε τις δικές μας προσπάθειες αμέσως μετά τις εκλογές.

 

 

ΩτΦ: Η Στερεά Ελλάδα αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους, ενώ ανάμεσα στους νομούς που την αποτελούν δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες πόλεις, όπως για παράδειγμα η Πάτρα ή η Λάρισα. Αυτό κατά πόσο είναι διαχωρίσιμο από το Επιμελητήριο;

 

Θ.Κ.: Οι περιοχές μακριά απ’ τα αστικά κέντρα καλούνται να αντιμετωπίσουν ορισμένες ιδιαίτερες οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους. Η χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, το υψηλό μεταφορικό κόστος, οι μικρές και κατακερματισμένες αγορές που εξαρτώνται από περιορισμένο αριθμό οικονομικών τομέων και εξειδικευμένων τμημάτων, καθώς και η επικράτηση των μικρών επιχειρήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση των συγκεκριμένων οικονομιών από επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από ό,τι συμβαίνει σε άλλες περιφέρειες.

Οι πόλεις και οι περιφέρειες αποτελούν καταλύτες και παράγοντες διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και των νεοσύστατων επιχειρήσεων που συμβάλλουν στη διάπλαση ευρωπαϊκής νοοτροπίας, εστιασμένης στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Ως επιμελητηριακοί φορείς οφείλουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για τους επιχειρηματίες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις με τη βοήθεια τοποκεντρικών και δεόντως προσαρμοσμένων στρατηγικών επικεντρωμένων στην αξιοποίηση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων για την προώθηση της εποικοδομητικότερης χρήσης των υφιστάμενων φυσικών και πολιτισμικών αγαθών και των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Ο νομός Φθιώτιδας μπορεί να πρωτοστατήσει στην επιχειρηματική ανασύνταξη της χώρας. Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας πρέπει να χαράξει νέους δρόμους. Να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.

 

 

ΩτΦ: Μια λέξη που «φοριέται» πολύ στον επιχειρηματικό κόσμο είναι η καινοτομία.  Πως μπορείτε όμως να συμβάλετε ως Επιμελητήριο σε αυτή την κατεύθυνση;

 

Θ.Κ.: Σε μια όλο και πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία («οικονομία της γνώσης»), η τεχνολογική εξέλιξη έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στους κανόνες ανταγωνισμού. Σε αυτό το ραγδαίως μεταβαλλόμενο κλίμα στην αγορά, η καινοτομία διαδραματίζει καίριο ρόλο για την ανταγωνιστικότητα και συντείνει στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Η ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) να παραμείνουν ανταγωνιστικές συσχετίζεται με τις προθέσεις τους για υιοθέτηση και εν συνεχεία υλοποίηση καινοτομικών δράσεων, καθώς και την ικανότητα απορρόφησης και αναβάθμισης των τεχνολογικών τους γνώσεων. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η τεχνολογική καινοτομία στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου αποτελεί σημαντικό κλειδί: για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος εντός και εκτός εθνικών συνόρων, για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, καθώς και για την εθνική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό από την πρώτη ημέρα της διοίκησής μας στο Επιμελητηρίου Φθιώτιδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους του νομού, τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα θα προσπαθήσουμε να διασυνδέσουμε την έρευνα με τις ανάγκες της αγοράς. Να θωρακίσουμε τους συναδέλφους επιχειρηματίες της Φθιώτιδας με όλα τα εργαλεία της παγκοσμιοποιημένης γνώσης.

 

 

ΩτΦ: Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

 

Θ.Κ.: Στοίχημα προσωπικό αλλά και συλλογικός στόχος της δικής μας παράταξης, είναι να αλλάξουμε ριζικά το Επιμελητήριο. Θέλουμε ένα Επιμελητήριο ανοικτό για όλους, επιχειρηματικό σύμβουλο όλων των μελών του. Επιδιώκουμε να κλείσουμε οριστικά τα κεφάλαια της κακοδιαχείρισης και των φαινομένων παθογένειας. Έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά να δίνουμε καθημερινά λόγο για τα πεπραγμένα της νέας διοίκησης.

Οδηγός μας είναι η ευθύνη που θα μας αναθέσουν και όχι οι δεύτερες σκέψεις ή οι «επιταγές χωρίς αντίκρισμα». Για όλους εμάς δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής σε φαινόμενα που φτάνουν στα όρια της δικαιοσύνης. Θα δουλέψουμε για όλους με συνέπεια και εντιμότητα.

Θα επιχειρήσουμε σε ένα επιμελητήριο για όλους κι όχι μια κλειστή λέσχη. Ένα Επιμελητήριο που δε θα αφήνει κανέναν επιχειρηματία πίσω, που δε θα αφήνει τη Φθιώτιδα πίσω. Θέλουμε να ανοίξουμε ορίζοντες στον επιχειρηματικό κόσμο της Περιφέρειας μας. Να φέρουμε νέο χρήμα στην αγορά. Γι αυτό και στους βασικούς στόχους μας είναι η δημιουργία τουριστικού κι εξαγωγικού τμήματος. Η Φθιώτιδα πρέπει να ανοιχτεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είναι εκνευριστικό να βλέπει κανείς, κυρίως εμείς που πονάμε τον τόπο μας,  τη στρατηγική θέση του Νομού μας και ταυτόχρονα να βλέπει ότι δεν είμαστε στραμμένοι στις εξαγωγές και στον τουρισμό.

Θέλουμε όμως να ανοιχτούμε και στα μέλη μας. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να επενδύσουμε στη διαφάνεια και στη διαρκή συμμετοχή των μελών μας στη λήψη αποφάσεων. Να δώσουμε και σε όσους νιώθουν αποκλεισμένοι φωνή και λύσεις. Δε γίνεται να μην ξέρουν τα μέλη μας τι κάνει το Επιμελητήριο και να νιώθουν μόνο ότι το πληρώνουν χωρίς αντίκρισμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι στο πρόγραμμά μας η σύσταση ανοιχτών τοπικών επιμελητηριακών συμβουλίων ανά δήμο, η ανάρτηση των προϋπολογισμών στο διαδίκτυο, η online επικοινωνία των μελών με το Επιμελητήριο, η ίδρυση τμήματος εμπορικής διαιτησίας, η συνεργασία με Δήμους Περιφέρεια και Επιμελητήρια γιατί ξέρουμε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του και δεκάδες άλλες ενέργειες για να μπορέσουμε να κάνουμε το θεσμό ελκυστικό και συμμετοχικό ξανά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…