Home Συνεντεύξεις-Άρθρα “Θέλει αρετή και τόλμη η ευημερία των πολλών!”
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 1 Ιουλίου, 2019

“Θέλει αρετή και τόλμη η ευημερία των πολλών!”

“Δεν υπάρχει μη ρεαλιστική ανυπακοή παρά μόνο «ρεαλιστική ανυπακοή»Επειδή απλά η ανυπακοή δεν αρκεί. Για να έχει δύναμη, πρέπει να συνδυάζεται με την κατάθεση ρεαλιστικών, υπεύθυνων προτάσεων” τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής   με το ΜΕΡΑ 25 κ Παναγιώτης Κούτρης ο οποίος επιπλέον καταθέτει στους πολίτες  τις βασικές αρχές του κόμματός του αλλά και απαντά στο ερώτημα σχετικά με την προσωπική του πολιτική διαδρομή και την απόφασή του να διεκδικήσει την έδρα στη Φωκίδα

 

 

Είστε μέλος αλλά και υποψήφιος   του DiEM25 στη Φωκίδα . Οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρεσβεύει και ευαγγελίζεται αυτό το κόμμα,  γνωρίζουν μόνο τον επικεφαλή κ Γιάνη Βαρουφάκη και την περίφημη φράση  «ουαου» που απηύθυνε στον Νταισεμπλουμ στην αρχή της διαπραγμάτευσης . Μιλήστε μας  λιγάκι περισσότερο για τις βασικές αρχές του κόμματός σας και πείτε μου σε ποιες χώρες δραστηριοποιείται. 

 

• Επειδή η Ελλάδα ασφυκτιά και ερημοποιείται σε μια Ευρώπη που παραπαίει και αποδομείται.

• Επειδή όσο χώρες όπως η Ελλάδα ασφυκτιούν η Ευρώπη θα παραπαίει, ενισχύοντας την ασφυξία της πατρίδας μας.

Μόνον ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της δίχως- σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας μπορεί να καταργήσει την χρεοδουλοπαροικία δίνοντας ανάσες στην χώρα, ελπίδα και ανακούφιση στους πολίτες.

Αυτό ακριβώς πρεσβεύει το ΜέΡΑ25, το ελληνικό πατριωτικό μέτωπο των υπεύθυνα ανυπάκουων ευρωπαϊστών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πρώτου στην ιστορία δι-εθνικού πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και της κάθε χώρας μας ξεχωριστά – του DiEM25.

To DiEM25 δραστηριοποιείται στις παρακάτω χώρες με τους αντίστοιχους κομματικούς σχηματισμούς:

Η Αλλαγή (Αυστρία)

Πειρατικό Κόμμα (Τσεχία)

Η Εναλλακτική (Δανία)

Génération.s (Γαλλία)

Nouvelle Donne (Γαλλία)

Δημοκρατία στην Ευρώπη (Γερμανία)

Δημοκρατία σε Κίνηση (Γερμανία)

ΜέΡΑ25 (Ελλάδα)

Δημοκρατία και Αυτονομία (Ιταλία)

Μαζί (Πολωνία)

LIVRE (Πορτογαλία)

Actúa (Ισπανία)

 

 

Εσείς , αν δεν κάνω λάθος προέρχεστε από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο κ Βαρουφάκης που διετέλεσε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου. Γνωρίστε μας λιγάκι τον εαυτό σας, την πολιτική σας διαδρομή και πείτε μου πως καταλήξατε στο συγκεκριμένο κόμμα.

 

Από μαθητής ακόμη εντάχτηκα στην μαθητική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ ΠΑΜΚ, όπου θητευσα γραμματέας της.

Στη συνέχεια διετέλεσα Αναπληρωτής Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1982 έως το 1984.

Το 1983 που εισάχθηκα στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, εκλέχτηκα με τη στήριξη της ΠΑΣΠ πρόεδρος της Επιτροπής 1ου έτους της Α.Β.Σ.Θ.

Το 1998 κατέβηκα υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος Φωκίδας με τον Συνδυασμό του Απόστολου Καραχάλιου, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ & τον Συνασπισμό.

 Παρέμεινα απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ και στήριζα πάντα τις επιλογές του μέχρι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 2010 προσέφυγε στο Δ.Ν.Τ. για οικονομική στήριξη της χώρας. Διαφοροποιήθηκα με όλες αυτές τις επιλογές και με την επιβολή Μνημονίων βάζοντας την χώρα σε καθεστώς Χρεοδουλοπαροικίας.

Όλο αυτό το διάστημα παρέμεινα θαυμαστής των απόψεων του κ. Βαρουφάκη, με αποκορύφωμα την ένταξή μου στο DiEM25 σχεδόν με την ίδρυσή του.  

 

 

Το DiEM25 σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής». Ερώτημα πρώτο: ανυπακοή σε ποιόν; Ερώτημα δεύτερο: Υπάρχει και μη ρεαλιστική ανυπακοή;

 

Α) «ευρωπαϊκή ανυπακοή»

• Επειδή ο μόνος τρόπος να είναι κανείς υπεύθυνος σήμερα είναι να μην υπακούει στις παράλογες πολιτικές που ερημοποιούν την χώρα.

• Επειδή ο μόνος τρόπος να επιστρέψει ο σεβασμός στον Κοινοβουλευτισμό, στο Σύνταγμα, στην απλή λογική, είναι να τερματιστεί η τυφλή υπακοή «προς τας υποδείξεις» της τρόικας εξωτερικού κι εσωτερικού.

Σήμερα, οι αυθεντικά ευρωπαϊστές αρνούνται να υπακούουν δουλικά στους ανίκανους ψευδο-τεχνοκράτες που, στον βωμό στενών ολιγαρχικών συμφερόντων, καταστρέφουν την Ελλάδα, απαξιώνοντας παράλληλα την Ευρώπη.

 

Β) Δεν υπάρχει μη ρεαλιστική ανυπακοή παρά μόνο «ρεαλιστική ανυπακοή»

Επειδή απλά η ανυπακοή δεν αρκεί. Για να έχει δύναμη, πρέπει να συνδυάζεται με την κατάθεση ρεαλιστικών, υπεύθυνων προτάσεων.

 

 

Βασικές αρχές του ΜΕΡΑ 25 είναι το τρίπτυχο Ευρωπαϊκός Διεθνισμός, Οικονομικός Ορθολογισμός και Κοινωνική Απελευθέρωση.Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. να τα πετύχεις όλα αυτά τη στιγμή που το πάνω χέρι σε αυτήν το έχουν χώρες οικονομικά δυνατές οι οποίες ποτέ μα ποτέ δεν θα αφήσουν χώρες με μέσο επίπεδο ανάπτυξης , όπως η Ελλάδα, να σηκώσουν κεφάλι. Θέλω να πω δεν είναι λιγάκι ουτοπική η συνθηματολογία σας;

 

Εμείς ως ΜέΡΑ25 προτείνουμε ρεαλιστικές, θεραπευτικές, άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις. Αμέσως μετά τις εκλογές, θα δρομολογήσουμε την νομοθέτηση 7 τομών:

•Τερματισμός Λιτότητας με Δραστική Μείωση των Πλεονασμάτων

•Αναδιάρθρωση Δημόσιου Χρέους με Ρήτρα Ανάπτυξης:  Όσο υψηλότερο το εθνικό εισόδημα τόσο πιο πολλά θα εισπράττουν οι δανειστές – και το αντίθετο.

•Κατάργηση της 100% προπληρωμής φόρου. Μέγιστος ΦΠΑ στο 18%. Κατάργηση της προπληρωμής φόρου των επιχειρήσεων και μείωση φορολογικού συντελεστή στο 20% για τις μεσαίες και 15% για τις μικρές.

•Ίδρυση Δημόσιας Εταιρίας Διαχείρισης κόκκινων δανείων ώστε να σταματήσουν άμεσα οι πωλήσεις τους σε αρπακτικά ταμεία καθώς και οι εξώσεις κατοικίας και μικρών επιχειρήσεων

•Ένταξη στο ΙΚΑ όσων εργάζονται με μπλοκάκι πάνω από 8 ώρες την εβδομάδα και 5-ετή φορολογική και ασφαλιστική ασυλία στις επιχειρήσεις νέων ανθρώπων

•Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, με τις μετοχές της να περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία προς ενίσχυση τους.

•Δημόσιο Σύστημα Ψηφιακών Πληρωμών, για δωρεάν συναλλαγές, για να στηριχθεί το πρόγραμμα εναντίον της φτώχειας, για να μειωθεί η εξουσία των τραπεζών και της τρόικας επί της κοινωνίας.

 

Και μας λένε: Και τί θα πουν οι δανειστές

Τους απαντάμε: Το 2015 δεν θα επαναληφθεί. Νομοθέτηση αυτών των αυτονόητων τομών χωρίς διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Μας λένε: Θα μας διώξουν από το ευρώ.

Τους απαντάμε: Αν επιλέξουν σε μια εποχή που η Ιταλία είναι με το ένα πόδι εκτός ευρώ να μας διώξουν επειδή καταργήσαμε την 100% προπληρωμή του φόρου των μικρομεσαίων, ας το κάνουν.

•Την ρήξη ούτε την θέλουμε ούτε την φοβόμαστε

•Το νόμισμα πρέπει να είναι σκλάβος των πολιτών, όχι οι πολίτες σκλάβοι του νομίσματος

Εδώ που φτάσαμε, μετά από 10 χρόνια ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, πρέπει να καταλάβουμε πως:

Θέλει αρετή και τόλμη η ευημερία των πολλών!

 

 

Ο  τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι «…Ο Βαρουφάκης έριξε σε ύφεση την ελληνική οικονομία το 2015» Για το ίδιο τον κατηγόρησε και η ΝΔ . Τι απαντάτε;

 

 

Αντιθέτως, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι όλα τα μνημόνια απέτυχαν στην Ελλάδα και με αυτά οι μόνες που σώθηκαν ήταν συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Όσον αφορά λοιπόν τις παλαιότερες δηλώσεις του κου Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και τις κατηγορίες της Ν.Δ., απαντάμε:

 Το χρέος δεν αυξήθηκε και δεν γκρεμίστηκε το ΑΕΠ επί Βαρουφάκη αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία. Ήταν και τα δύο σχεδόν αμετάβλητα. Ακόμα και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ήταν λίγο καλύτερα όταν παραιτήθηκε από αυτά που παρέλαβε.

Τα νούμερα αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Εκτός αν κάποιος αμφισβητεί όχι μόνο την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, αλλά και την Ευρωπαϊκή.

 

Αρκετοί στο χώρο της ανανεωτικής και ευρωπαϊκής αριστεράς αναρωτιούνται γιατί ο Βαρουφάκης δεν μπορεί να τα βρει με τη ΛΆΕ, το κόμμα της κ Κωνσταντοπούλου και άλλες κινήσεις και κόμματα αναλόγου προσανατολισμού. Τι τους απαντάτε;

 

Συνεργασία με την ΛΑΕ δεν μπορεί να υπάρξει γιατί υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, καθώς εκείνη μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΕΥΡΩ, ενώ «εμείς είμαστε ευρωπαίοι διεθνιστές».

Επίσης αντιτασσόμαστε με την λογική της σεισάχθειας αλλά και στο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» λέγοντας πως η Μέρα 25 έχει άλλες προγραμματικές προτάσεις.

Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς δεν υπάρχει προγραμματική άβυσσος ανάμεσά μας. Το πρόβλημα είναι περισσότερο «χημείας». Άλλωστε ούτε από την πλευρά της πρώην προέδρου της Βουλής υπάρχει κάποια εκφρασμένη διάθεση για συνεργασία.

Το προσκλητήριο πάντως για συστράτευση δεν αφορά άλλα κόμματα, αλλά πολίτες, με τους οποίους υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Για τον κ. Βαρουφάκη δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με κόμματα, καθώς εκτιμά ότι αφενός δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συμφωνιών και αφετέρου δεν έχει ανάγκη κάποια τέτοια συνεργασία. Η δυναμική που έχει αναπτύξει το εγχείρημά του είναι μεγάλη και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

 

 

Το κόμμα σας έχασε για μερικές ψήφους την είσοδο στην ευρωβουλή . Τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παλεύετε με αξιοπρέπεια να πιάσετε το 3% και να μπείτε στη βουλή. Πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και τι προσδοκάτε από τη Φωκίδα;

 

 

Στόχος του ΜέΡα 25 είναι η είσοδος στη Βουλή, δηλαδή να ξεπεράσει το όριο του 3% πανελλαδικά.

Όσον αφορά τη Φωκίδα, προσδοκία μας είναι να ξεπεράσουμε το ποσοστό του 2,50% που έλαβε το ΜέΡΑ25 στις Ευρωεκλογές, τουλάχιστον κατά 1%.

 

 

Μια τελευταία ερώτηση. -Γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε σε μια περιοχή μονοεδρική που οι πιθανότητες εκλογής είναι εξαιρετικά περιορισμένες;

 

Ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα είναι η Άμφισσα. Οι δεσμοί που έχω με την περιοχή είναι ακόμη ισχυροί και θα είναι για πάντα.

 Δεν με προβλημάτισε λοιπόν καθόλου, ότι η Φωκίδα είναι μονοεδρική περιφέρεια, γιατί για μένα η βουλευτική έδρα δεν είναι αυτοσκοπός.

Αυτοσκοπός για μένα είναι να προωθήσω ιδέες και εμπειρίες που θα βοηθήσουν την Ανάπτυξη της Φωκίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μελών και φίλων του Παραρτήματος Φωκίδας της Ε.Α.Ε.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μελών και φίλων διοργανώνει το Παράρτημα Φωκίδας της Ελληνικής …