Home Δήμος Δελφών Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα μεταλλεία και το ενδεχόμενο απολύσεων
Δήμος Δελφών - 17 Φεβρουαρίου, 2019

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα μεταλλεία και το ενδεχόμενο απολύσεων

 ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ

 
 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ                                      ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΩΝ
 
               Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ                                                                           Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
 
 
 
                                                                                                                         Άμφισσα 13 / 2 / 2019                
 
 
 
Προς
 
 
Την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών
 
Τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων :
 
Κ.κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, Παναγιώτη Μέγκο, Γιώργο Ιωσηφίδη, Γιώργο Δρακάκη
 
 
 
 
    Κύριοι,
 
    Στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 15/2/2019 ζητάμε να προτάξετε ως θέμα συζήτησης το παρακάτω κείμενο των Σωματείων που το προσυπογράφουμε.
 
     Το τελευταίο διάστημα οργιάζουν οι φήμες και οι ψίθυροι για πιθανές απολύσεις συναδέλφων μας μετά και από τις δημοσιοποιήσεις για σοβαρή μείωση του προγράμματος και (σύμφωνα και με δημοσιεύματα) μείωση του κόστους. Τα ο ανησυχητικό είναι ότι όλα τα παραπάνω διοχετεύονται από πρώτα στελέχη της εταιρείας και γι αυτούς τους λόγους θα πρέπει η ανησυχία να διακατέχει όλη την περιοχή και πρώτα και πάνω απ όλους τους τοπικούς Φορείς. Ήδη στο παρελθόν, πάντα μετά από κάθε τέτοιου είδους φήμες, ερχότανε οι θύελλες
 
     Βάζουμε ζήτημα σε εσάς, σαν αρμόδιο όργανο της περιοχής, να πάρετε θέση. Η επιχείρηση εκμεταλλεύεται ένα εθνικό προϊόν, έναν πλούτο που ανήκει στους κατοίκους της Φωκίδας και κατ επέκταση στο λαό της Ελλάδας. Δεν νοείτε να απολύει εργαζομένους της, στην όποια δυσκολία αντιμετωπίζει, που μπορεί πολύ εύκολα να την αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί στην πρώτη «κρίση» (όπως μας λέει και που μπορεί και η ίδια η εταιρεία να τη δημιουργεί τεχνητά, για τους δικούς της λόγους) να στέλνει στα αζήτητα τους εργαζομένους της σε μια περιοχή, σε έναν Δήμο, που η ανεργία «χτυπάει κόκκινο». Δεν μπορείτε κύριοι σύμβουλοι να αδιαφορήσετε μπροστά στην κραυγή απόγνωσης, της δικής μας και των οικογενειών μας. Πάρτε θέση:
 
 
«Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση από τα μεταλλεία της Φωκίδας. Τα δικά μας μεταλλεία.»
 
 
Ένωση Εργαζομένων στα μεταλλεία της Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ
 
 
 
 
 
 
Σωματείο Χειριστών
 
 
 
 
 
Σωματείο Τεχνιτών & βοηθών «Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ»
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η τοποθέτησή μας στο συμβούλιο.
 
 
   Η εταιρεία ΙΜΕΡΥΣ το παίζει έξυπνα το παιχνίδι. Δεν χρησιμοποιεί το μαστίγιο όπως έκανε ο προκάτοχός της Παπαχρονόπουλος αλλά το καρότο.  Το αποτέλεσμα βέβαια είναι το ίδιο. Η με κάθε θυσία αύξηση της κερδοφορίας για τα θέλω των μετόχων της. Μαζί με το καρότο βέβαια έρχεται και η τρομοκρατία του στυλ, πρόσεξε τι θα κάνεις, τι απόφαση θα πάρετε, σε ποιους θα πείτε για τα συμβάντα και άλλα τέτοια που γεύονται κυρίως ή πρώτα από όλα οι συνδικαλιστές.
 
    Επειδή έγινε αναφορά από τον κ. δήμαρχο ότι πρέπει να συνεχίζεται η λειτουργία του μεταλλείου αλλά με όρους και κανόνες, εμείς έχουμε να πούμε ότι όροι και κανόνες υπάρχουν για να παραβιάζονται, χωρίς βέβαια να αλλάζει κάτι. Όροι και κανόνες υπάρχουν για την περιβόητη ανάπτυξη ή το πώς θα βγάλει περισσότερα και ευκολότερα κέρδη ο κάθε μονοπωλιακός όμιλος. Πόσες φορές για παράδειγμα ήρθε η επιθεώρηση μεταλλείων (πάντα κάτω από την πίεση των Σωματείων και ποτέ από μόνη της) και έριξε και κάποια πρόστιμα. Πολλές. Και τι έγινε! Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και τα ατυχήματα και τα παρ ολίγων ατυχήματα και η πολιτική της εταιρείας είναι στην ίδια πάντα κατεύθυνση. Και τα μαθήματα ασφάλειας που κάνει η εταιρεία στους εργαζομένους της (για να υλοποιούνται οι όροι και οι κανόνες) είναι για στάχτη στα μάτια. Είναι για να βουλώνουν στόματα. Επειδή εμείς σαν συμβούλιο δεν μπορούμε να ήμαστε και με το ληστή και με το χωροφύλακα σπέρνοντας τη συμπάθειά μας και μόνο όπως κάνατε οι παρατάξεις σας για τους ΔΧήδες και επειδή  τις όποιες απολύσεις που ήδη έχει ξεκινήσει η ΙΜΕΡΥΣ θα τις πληρώσει ακριβά όλος ο τόπος, πρέπει, κατά την άποψή μας να κάνουμε τα ακόλουθα.
 
    Να εκδώσουμε ψήφισμα όπου να αναφέρουμε:
 
   Το κόστος για τις οικογένειες των εργαζομένων αλλά και συνολικά του δήμου μας θα είναι τεράστιο από την οποιαδήποτε απόλυση, όπως τεράστιο είναι και το οικολογικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στην περιοχή η μεταλλευτική δραστηριότητα.
 
    Δεν θα δεχτούμε καμία απόλυση κανενός εργαζόμενου από τα μεταλλεία. Να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι απολυμένοι.
 
    Να σεβαστεί και να υλοποιήσει η εταιρεία τις προτάσεις των Σωματείων (που είναι συμβατές με τον μεταλλευτικό κανονισμό) για την ασφάλεια των εργαζομένων.
 
    Να ξεκινήσει τις αποκαταστάσεις των «κρατήρων» που η ίδια δημιούργησε εδώ και έναν αιώνα περίπου, όταν αποκόμιζε τεράστια κέρδη.
 
    Δεν θα δεχθούμε καμία προσφορά από την ΙΜΕΡΥΣ είτε μελέτη είτε χορηγία. Άποψή μας είναι να αποστείλουμε πίσω, στην εταιρεία, τη μελέτη που μόλις προχθές έκανε δεκτή η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για τη σπηλιά στο Γαλαξίδι.
 
    Το κόστος για τις οικογένειες των εργαζομένων αλλά και συνολικά του δήμου μας θα είναι τεράστιο όπως τεράστιο είναι και το οικολογικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στην περιοχή η μεταλλευτική δραστηριότητα.
 
   Να επικεντρώνεται στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου των Σωματείων
 
«Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση από τα μεταλλεία της Φωκίδας. Τα δικά μας μεταλλεία.»
 
  Το έγγραφο αυτό ψήφισμα να αποσταλεί προς την εταιρεία και προς κάθε αρμόδιο (βουλευτή, Υπουργεία, κοινοβουλευτικές ομάδες) και να δημοσιευτεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση δικτύωσης ΣΒΘΣΕ με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ…