Home Δήμος Δελφών “Η σημερινή Δημοτική Αρχή υπέκυψε στον «πελατειασμό», την «ευνοιοκρατία…»
Δήμος Δελφών - 17 Απριλίου, 2019

“Η σημερινή Δημοτική Αρχή υπέκυψε στον «πελατειασμό», την «ευνοιοκρατία…»

 ΙΩΑΝΝΗΣ  Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Με τον συνδυασμό
«ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ»
Και υποψήφιο Δήμαρχο τον
ΤΑΓΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
 
Καθ΄οδόν  προς  τις  Αυτοδιοικητικές  εκλογές  Α΄βαθμου του Μαϊου και το κλίμα «ζεσταίνεται».
Ο  «Κλεισθένης» δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην πράξη και σίγουρα θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό  τοπίο στους Δήμους από αυτό που γνωρίζαμε εώς σήμερα.
Γίνεται επιτακτική λοιπόν η ανάγκη να μιλήσουμε ειλικρινά ,γνήσια και αυθεντικά για Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εμείς στον συνδυασμό «Επιλογή Ευθύνης» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Ταγκαλή είναι απόφασή μας να κινηθούμε  σε αυτό το πλαίσιο κριτικής , δημιουργικού διαλόγου ,μακριά από ιδεοληψίες  και φανατισμούς ,με συλλογική αυτοεπίγνωση αλλά και κοινή λογική.
Μιλώντας με φίλους πραγματικούς ,δοκιμασμένους στο χρόνο ,οι οποίοι «εισπράττουν» από συζητήσεις σε παρέες , καφενεία και μου μεταφέρουν διάφορα θα ήθελα να πω τα εξής :
Δεν πρόκειται όσον με αφορά να  προβώ ούτε σε «κυνήγι μαγισσών» ,ούτε να ρίξω λάσπη στον ανεμιστήρα ή να  αναπαράγω αλληγορικούς «μύθους» που μου «έδωσε» ένας εν δυνάμει  «Αίσωπος».Και αυτό διότι όχι μόνο δεν είναι του χαρακτήρα μου αλλά γνωρίζω  ότι η τακτική αυτή δεν οδηγεί πουθενά.
Η «ολίσθηση» δια του ακραίου λόγου ,οι συνεχείς κατηγορίες και καταγγελίες δεν βοηθούν ούτε στον δημιουργικό διάλογο αλλά ούτε και στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν το Δήμο μας .
Η Α΄θμια Τοπική Αυτοδίοικηση ο πιο κοντινός θεσμός κράτους  προς τον πολίτη παίζει ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο. Υφίσταται να επιλύνει  άμεσα προβλήματα και να δημιουργεί  προοπτικές  ,όσο το δυνατόν και στα πλαίσια αρμοδιοτήτων της ,για το μέλλον του .
    Άλλοτε ο στόχος επιτυγχάνεται ,άλλοτε όχι. Για το λόγο αυτό ο νομοθέτης  προβλέπει την διεξαγωγή ανά τέσσερα έτη εκλογών ώστε να εκφράζεται  η ελεύθερη βούληση και προτίμηση του πολίτη-δημότη.
Είναι γνωστό ότι η Ά θμια Τ.Α. είναι επιφορτισμένη με πολλές αρμοδιότητες.
Γνωστό είναι επίσης ότι η εκχώρηση αυτή δεν συνδέεται με ανάλογους χορηγούμενους  πόρους αλλά ούτε και μέσα  από την Κεντρική Διοίκηση.
Οι  οικονομικοί πόροι ποτέ δεν «αρκούν» ,το έλλειμμα σε προσωπικό ,κυρίως εξειδικευμένο, είναι οφθαλμοφανές  και υπάρχει και ο «σκόπελος» της πολυνομίας  και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις βαθμίδες διοίκησης του Κράτους .
Και  ερωτώ , είναι ικανά  τα παραπάνω   να οδηγήσουν την Αιρετή Διοίκηση σε «αστοχία» σε «αποτυχία»?
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά  ΟΧΙ.
Αν θα τα καταφέρει μια Δημοτική Αρχή στην λειτουργία και αποτελεσματικότητα του φορέα- Δήμου παρουσιάζοντας ουσιαστικό έργο προς τους δημότες  εξαρτάται απόλυτα από την ικανότητα των διοικούντων ,την γνώση , τον ζήλο ,την συνεργατικότητα και το όραμα που διαθέτουν ,το υπόβαθρο αρχών και αξιών που τους διέπει.
Τοπική Αυτοδιοίκηση  με διοικούντες που δεν ενστερνίζονται τον διάλογο ,την σύνθεση απόψεων ,που δεν «αφουγκράζονται» τους δημότες και τα θέλω τους  , που στην διάρκεια της  θητεία τους είναι «άφαντοι» και  προσπαθούν στο τέλος της  να τους εξαπατήσουν  με  «δήθεν» έργο που «ΘΑ» υλοποιηθεί ,με διασπάθιση πόρων προς «άγραν ψήφων» ,με μοναδική προσφορά  το «άρτον και θεάματα»  , ώστε να υφαρπάξουν την ψήφο , δυστυχώς έχει αποτύχει  στην  λειτουργία της. Τα παραδείγματα πολλά και διαχρονικά.
Η  σημερινή Δημοτική Αρχή υπέκυψε στις ανωτέρω  παθογένειες  αλλά και στον  «πελατειασμό» ,την «ευνοιοκρατία». Άλλωστε πέντε χρόνια θητείας ήταν αρκετά για να «καλλιεργηθούν».
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  όμως οι ατομικές επιθυμίες πρέπει να υποχωρούν μπρός στο συλλογικό συμφέρον.
Όσον αφορά το έργο της  , είναι κοινή διαπίστωση  ότι  καθ΄ όλη την διάρκεια της πενταετούς  θητείας  της  φάνηκε να  εστίασε  σε συγκεκριμένη κατηγορία δράσεων. Εγώ προσωπικά   ως δημότης και μόνιμος κάτοικος  «εισέπραξα» κυρίως  προσπάθειες δράσεων πολιτιστικής ψυχαγωγίας .
Θέλοντας να είμαι σαφής  αλλά και ειλικρινής μαζί σας ,  θα πω ότι ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν ακράδαντα στην διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής ,πολιτιστικής   κληρονομιάς καθώς και της λαογραφικής παράδοσής μας.Και στις δράσεις ανάδειξης των στοιχείων αυτών οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να διαδραματίζουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο ,συμμετέχοντας ενεργά τόσο με οικονομικούς πόρους όσο και μέσα.
 Όμως το ίδιο «ευαίσθητος» είμαι όσον αφορά και στις προτεραιότητες και το σκοπό ύπαρξης της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης .Θεωρώ εξίσου σημαντικά στοιχεία πολιτισμού και ευημερίας μιας τοπικής κοινωνίας:
•Την καθημερινή καθαριότητα σε όλη την έκτασή της με την έγκαιρη , αποτελεσματική αποκομιδή των απορριμμάτων σε οικισμούς πόλεις και χωριά ,την απολύμανση κάδων , την διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων ,την καθαριότητα πλατειών ,οδών ,κοινοχρήστων χώρων.
•Την συντήρηση και επέκταση των δικτύων  κοινής ωφέλειας ύδρευσης ,αποχέτευσης , ομβρίων  ώστε να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η δημόσια υγεία.   Αντίθετα ενώ δεν είδαμε αυτά ,σε πόλεις και χωριά ,η Δημοτική Αρχή έσπευσε να ιδρύσει  Δ.Ε.Υ.Α ,η οποία είναι ήδη από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας με ελλειμματικό ισοζύγιο. Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» αντιλαμβάνονται την σκοπιμότητα και επίσπευση της ενέργειας αυτής. 
•Την συντήρηση των υποδομών κτιριακών ,οδών ,κοινοχρήστων χώρων κτλ  πριν καταρρεύσουν.
•Τον έγκαιρο ,στοχευμένο  προγραμματισμό ,τον σχεδιασμό νέων δράσεων και  την κατασκευή έργων που θα αφήνουν το αποτύπωμα του οφέλους τους στον συνδημότη μας , κάνοντας την καθημερινότητα του πιο εύκολη και ποιοτική.
•Τα συντηρημένα , εκσυγχρονισμένα  ως προς τον εξοπλισμό αλλά και την βιοκλιματικότητα  κτίρια όπως  σχολεία , παιδικοί σταθμοί ,αθλητικοί  χώροι.
•Τις ασφαλείς  Πιστοποιημένες Παιδικές Χαρές ώστε με ασφάλεια να παίζουν τα παιδιά.
•Τα συντηρημένα και με ευπρέπεια περιποιημένα  Νεκροταφεία  σε όλη την έκταση του Δήμου.
•Την αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων.
•Τις καθαρές, λειτουργικές και καλαίσθητες παραλίες με  έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις   για μας αλλά και τους επισκέπτες .
•Τον αποτελεσματικό φωτισμό στις πόλεις  ,και στα χωριά που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας .Μας  έχει λείψει αυτό είναι κοινή ομολογία ας μην το ξεχνάμε. Τώρα στα τελευταία της θητείας της παρούσης Δημοτικής Αρχής  έγινε εκχώρηση του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτη. Δείγμα της ανικανότητας σχεδιασμού και λειτουργίας της  εν λόγω υπηρεσίας από την Δημοτική Αρχή.
•Την διεύρυνση των κοινωνικών παροχών και κάθε δυνατής βοήθειας προς τους συνδημότες που βρίσκονται σε «δυσμενή» θέση με δίκαια κριτήρια.
•Την εξασφάλιση συνθηκών απασχόλησης με την προσέλκυση επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος .Βασικά εργαλεία η εκπόνηση και ολοκλήρωση των ΣΧΟΑΠ αλλά και των Σχεδίων επέκτασης οικισμών. Δεν μπορεί να έρθει να επενδύσει κανείς στον τόπο μας  όταν δεν βρίσκει την κατάλληλη υποδομή (ΒΙ.ΠΕ. κτλ). Και η περιοχή μας αυτό ακριβώς χρειάζεται την προσέλκυση δύο- τριών μονάδων χαμηλής όχλησης (π.χ. τυποποίηση-συσκευασία τροφίμων) ώστε να δημιουργηθούν 130-170 μονάδες εργασίας  με τις προεκτάσεις αυτών.
•Τις  ενέργειες  ανάδειξης  τόσο των προϊόντων του  Πρωτογενή τομέα μας ,αλήθεια ποια η θέση στην αγορά σήμερα της  βρώσιμης  ελιά μας ?? αλλά και του Τουριστικού προϊόντος το οποίο πρέπει με σαφήνεια και ρεαλισμό να προσδιορίσουμε (τι μορφή τουρισμού και που την θέλουμε).
   
Τα παραπάνω και πολλά άλλα εντάσσονται στις Προγραμματικές Δηλώσεις του συνδυασμού μας «Επιλογή Ευθύνης». 
Ας μην ξεχνάμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας δυναμικός θεσμός στον οποίο η ταχύτητα και η ευελιξία των διοικούντων φέρνει αποτελέσματα. Εκεί έγκειται και η γοητεία της . 
Ο  αντίκτυπος  της περιορισμένης-ελλιπούς  λειτουργίας μιας   Δημοτικής Αρχής γίνεται αντιληπτός από τον κόσμο ο οποίος εκφράζει συχνά την απέχθεια του προς τον ίδιο το  θεσμό με ισοπεδωτικές εκφράσεις όπως «τίποτα δεν αλλάζει» και  «όλοι το ίδιο είναι» . Αυτή η συλλήβδην κατάταξη αποτελεί και την μεγαλύτερη παγίδα. Η απαξίωση  του θεσμού γνωρίζουμε όλοι ποιους ευνοεί.Ξέρετε ότι τα πάντα αλλάζουν  και όλοι δεν είναι το ίδιο . Όπως βασικό στοιχείο της αυτογνωσίας μας πρέπει να είναι και το ουδείς  αναντικατάστατος.
Το σύστημα διοίκησης στην Α΄θμια Τ.Α. είναι γνωστό ότι είναι  «Δημαρχοκεντρικό» ,επίκεντρο αποτελεί το πρόσωπο του Δημάρχου. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσωπο του πρέπει να συγκεντρώνει μια σειρά «ηγετικών» ικανοτήτων. Δεν θα περιγράψω τις αρετές που οφείλει  να διαθέτει  αλλά θα επισημάνω μόνο ότι ο εγωκεντρισμός και οι εμμονές δεν έχουν καμιά θέση σε αυτόν που θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του κοινού ,συλλογικού καλού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ,το κορυφαίο συλλογικό όργανο λήψης  καθοριστικών αποφάσεων αλλά και  όργανο  «ελέγχου» ενός  Δήμου  ,αρκετές  φορές  «προσπαθώντας» να εξελιχθεί σε «Κοινοβούλιο» ή «έδρα δικαστηρίου»  χάνει τον σκοπό ύπαρξής του σύμφωνα με τα οριζόμενα  του νομοθέτη, με τραγελαφικά αποτελέσματα και τελικά οδηγείται στην απαξίωση. Εδώ  λοιπόν πρέπει και ελπίζω να δούμε την    διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 
Το σύστημα εκλογής της  απλής  αναλογικής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις  προσεχείς εκλογές  ,  ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί η διαφωνεί ως προς την επιλογή του ,  σίγουρα θα διαμορφώσει  διαφορετικές συνθέσεις  Δημοτικών Συμβουλίων από αυτές που έχουμε γνωρίσει -συνηθίσει ως τώρα. Και εκεί θα φανεί η ωριμότητα ,η ικανότητα , η γνώση και εμπειρία , η σύνεση των ανθρώπων που θα εκλεγούν ,η διάθεσή τους  για  προσφορά με στόχο όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την  χάραξη προοπτικών  για το Δήμο μας .
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια,εξαιτίας  και της γενικότερης «κρίσης» , διαμορφώθηκε και καλλιεργήθηκε μια κατάσταση αυτοδιοικητικής πολιτικής  λειτουργίας  ένδειας η καλύτερα «χαμηλών προσδοκιών».  Νομίζω ότι ήρθε η ώρα η κατάσταση αυτή να αλλάξει . 
Δεν μπορώ να προβλέψω  ποιες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει η κάλπη και το νέο σύστημα εκλογής.Θα τις δούμε εκείνη την μέρα η καλύτερα το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων. 
Εκείνο  που δεν θέλω όμως σε καμιά περίπτωση να διαπιστώσουμε εκείνη την ώρα είναι χάσματα διαφορών  εξαιτίας της «καρεκλο-προσκόλλησης» και του εγωισμού μας. 
Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους , είναι εδώ καθημερινά απέναντί μας και  η επίλυσή τους  μας  αφορά όλους .
Όλα αυτά ας τα έχουμε υπόψη όλοι όσοι ψηφίζουμε , την στιγμή που πίσω από το παραβάν «σταυρώνουμε» το ψηφοδέλτιο!!!
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…