Home Δήμος Δελφών Η πρώτη συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου κ. Θ.Παναγιωτόπουλου: «Αδιαπραγμάτευτα ανεξάρτητος», λέει για το συνδυασμό του
Δήμος Δελφών - 21 Μαρτίου, 2014

Η πρώτη συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου κ. Θ.Παναγιωτόπουλου: «Αδιαπραγμάτευτα ανεξάρτητος», λέει για το συνδυασμό του

Δημοσιεύτηκε στην Ώρα της Φωκίδας, Αρ. Φυλ. 1916/22 κ 23-3-2014

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Θ.Παναγιωτόπουλος στην πρώτη του συνέντευξη τονίζει για το συνδυασμό του:

«Αδιαπραγμάτευτα ανεξάρτητος»

-Μιλάει για την έλλειψη διάθεσης του κ. Φουσέκη για δημοκρατική διαδοχή, τις διαφωνίες τους σε θέματα ουσίας, το «δαχτυλίδι» στον κ. Ταγκαλή, τους συμβούλους που θα συμμετάσχουν στην κίνησή του.

-Κάνει τον προσωπικό και πολιτικό του απολογισμό και ανακοινώνει τους βασικούς άξονες της διοίκησης που οραματίζεται.

 

 

 

Μια άλλη εικόνα, τελείως διαφορετική, για τις σχέσεις του με το δήμαρχο ξεδιπλώνεται μέσα από τα όσα ισχυρίζεται σε συνέντευξή του ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος, τα οποία οδηγούν σε κατάρρευση πολλούς «μύθους».

Ξεκαθαρίζει ότι από καιρό ήταν στις προθέσεις του η υποψηφιότητά του, ενώ τονίζει ότι είχε τη διαβεβαίωση του κ. Φουσέκη ότι δεν θα θελήσει να ανανεώσει τη θητεία του. Τονίζει δε, ότι η μεταστροφή του νύν Δημάρχου, αλλά και οι σημαντικές διαφορές στις απόψεις τους σε θέματα ουσίας για το δήμο, τον οδήγησαν να διαχωρήσει τη θέση του. Η εικόνα λοιπόν του «πολιτικού δίδυμου» δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ο κ. Παναγιωτόπουλος επικαλείται σοβαρές διαφωνίες σε θέματα ουσίας και μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ότι «υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που διαφωνούσε σε εσωτερικό επίπεδο».

Επιπλέον, τονίζει ότι η υποψηφιότητά του προηγήθηκε αυτής του κ. Ταγκαλή, η οποία έγινε μια εβδομάδα αργότερα.  Δεν παραλείπει δε, να μιλήσει ξεκάθαρα για «δαχτυλίδι», τονίζοντας ότι ανακοινώθηκε από τον ίδιο το Δήμαρχο. Υποστηρίζει ότι δεν τον ενοχλεί η «ντρίπλα» του Δημάρχου, αλλά δηλώνει ότι τον προβλημάτισε η μεθόδευσή της, η οποία θεωρεί ότι επιβεβαίωσε την έλλειψη διάθεσης διαδοχής με δημοκρατικές διαδικασίες.

Επιπλέον ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλάει για τη συμβολή του στην παρούσα Δημοτική Αρχή και ανακοινώνει τους τομείς στους οποίους θα κινηθεί η θητεία, αν είναι ο επόμενος δήμαρχος. Λέει ξεκάθαρα ότι λειτουργήσει στην κατεύθυνση της άρσης κάθε τοπικισμού εντός των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων. Δίνει έμφαση στο πολιτικό χαρακτήρα του δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεσμεύεται για ένα πλατιά δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης με σημαντικό ρόλο στους δημότες, δημοκρατικές διαδικασίες και σαφείς ρόλους και αρμοδιότητες στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Οι αντιδήμαρχοι και η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχουν επιτελικό ρόλο, στο μοντέλο που οραματίζεται ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

«Ο κ. Φουσέκης είχε την πρόθεση να μην είναι ξανά υποψήφιος»

 

ΩτΦ: Κε Παναγιωτόπουλε είστε το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο αυτών των εκλογών. Ήταν ξαφνική απόφαση ή από καιρό προετοιμαζόσασταν;

 

Θανάσης Παναγιωτόπουλος: Η πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Δελφών ωρίμασε σιγά – σιγά μέσα μου αρκετό χρονικό διάστημα πριν την ανακοινώσω.

 

ΩτΦ: Κανένας δεν περίμενε ότι θα βγείτε κόντρα στο Δήμαρχο, του οποίου ήσασταν από τους πιο στενούς συνεργάτες για να μην πούμε ο στενότερος, ενώ μεταξύ σας είχε αναπτυχθεί και μια δυνατή φιλία. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θα παραμείνει. Εσείς γιατί κάνατε αυτή την κόντρα κίνηση;

 

Θ.Π.: Οι αποφάσεις μου δεν έχουν προσωπικά κριτήρια, αντίθετα έχουν πάντα σαν βασικό τους κίνητρο αυτό που εγώ κρίνω ωφέλιμο για τον τόπο μου. Η πεποίθησή μου και η πληροφόρησή μου ήταν ότι ο κ. Φουσέκης είχε την πρόθεση να μην είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος, έχοντας ήδη συμπληρώσει έναν πλήρη κύκλο τεσσάρων θητειών στην Αυτοδιοίκηση.

Πίστευα, όπως πίστευαν και οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούσα τότε, ότι είχε έλθει η ώρα για ανανέωση του σκηνικού στο Δήμο Δελφών, κάτι το οποίο θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμο για το Δήμο και για την περιοχή μας.

Η αιφνιδιαστική μεταστροφή του κ. Φουσέκη να ανακοινώσει στα μέσα Φεβρουαρίου την εκ νέου υποψηφιότητά του, με δεδομένες τις σημαντικές διαφορές απόψεών μας σε θέματα ουσίας για το Δήμο και τις πολιτικές πρακτικές, με οδήγησε στην απόφαση να διαχωρίσω την πορεία μου, κάτι που τυγχάνει αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμά μου και κάτι που εξέφρασε, κατά τη γνώμη μου, τις προσδοκίες μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας.

 

«Δεν υπήρχε ειλικρινής διάθεση δημοκρατικής διαδοχής»

 

ΩτΦ: Σας ενόχλησε η «ντρίπλα» του κ. Φουσέκη με τον κ. Ταγκαλή;

 

Θ.Π.: Η «ντρίμπλα» που εσείς αναφέρετε δε με ενόχλησε, αλλά με προβλημάτισε η μεθόδευσή της, η οποία επιβεβαίωσε και δικαίωσε τις δικές μου εκτιμήσεις και ενστάσεις ότι δηλαδή δεν υπήρχε ειλικρινής διάθεση δημοκρατικής διαδοχής, παρά μόνο προέκυψε η κίνηση αυτή ως ένας αναγκαίος ελιγμός τακτικής μετά από τη δική μας τολμηρή και ξεκάθαρη στάση ρήξης.

 

ΩτΦ: Πολλοί σας κατηγορούν ότι εσείς κινηθήκατε πρώτος στην κατεύθυνση διάσπασης του συνδυασμού και διατείνονται ότι πρέπει να τα βρείτε με τον κ. Ταγκαλή. Υπάρχει περιθώριο συναίνεσης;

 

Θ.Π.: Εγώ διαχώρισα τη θέση μου πολιτικά απέναντι στον κ. Φουσέκη και όχι απέναντι στον κ. Ταγκαλή. Η υποψηφιότητα του κ. Ταγκαλή ανακοινώθηκε επίσημα μία εβδομάδα μετά τη δική μου, αφού πρώτα προαναγγέλθηκε ως «δαχτυλίδι» από τον κ. Φουσέκη. Σε προσωπικό επίπεδο δε με χωρίζει τίποτα με τον κ. Ταγκαλή. Αυτή τη στιγμή όμως εκφράζουμε δυο τελείως διαφορετικές πολιτικές πρακτικές, οι οποίες προοιωνίζουν και δυο διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο που ο καθένας μας προτίθεται να διοικήσει το Δήμο.

Η «συναίνεση» λοιπόν, για την οποία μιλάτε, δεν συνδέεται με την προσωπική μας σχέση, αλλά εξαρτάται από το κατά πόσον θα μπορούσε ο ένας να προσχωρήσει στο πολιτικό σκεπτικό του άλλου, κάτι το οποίο εγώ σε καμία περίπτωση δε μπορώ να πράξω, σύμφωνα με τις βασικές αρχές και τις θέσεις της Κίνησής μας.

 

«Η «Ανανεωτική Δύναμη» είναι αυστηρά ανεξάρτητη κομματικά»

 

ΩτΦ: Στήνετε ανεξάρτητο συνδυασμό, αλλά στο πλευρό σας βλέπουμε δυο σημαντικούς ανθρώπους της ΝΔ. Ο ένας είναι ο πρώην υφυπουργός κ. Γιάννης Μπούγας. Ο άλλος ο πολιτευτής κ. Κώστας Παπαθανασίου. Θα έχετε ανάλογη στήριξη από σημαντικά πρόσωπα άλλων κομμάτων;

 

Θ.Π.: Η στήριξη στο πρόσωπό μου προέρχεται από σημαντικά στελέχη όχι μόνο της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ και πολλών άλλων κομμάτων, αλλά και από σημαντικούς ανθρώπους με πολιτική δράση που δεν εντάσσονται σήμερα σε κάποιον κομματικό χώρο.

Η ανεξαρτησία του συνδυασμού μας είναι αδιαπραγμάτευτη, ωστόσο θα επιδιώξουμε και θα έχουμε ισχυρή παρουσία ικανών προσώπων που προέρχονται από διάφορους ιδεολογικούς χώρους, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η δική μας πρόταση έχει αυστηρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και δεν εξυπηρετεί καμία κομματική σκοπιμότητα.

 

ΩτΦ: Αν πάρετε τελικά εσείς τη στήριξη της ΝΔ, δε φοβάστε ότι θα περιοριστεί πολύ η εκλογική πίτα και αντί να σας ωφελήσει θα σας βλάψει;

 

Θ.Π.: Σας είπα και νωρίτερα ότι ο συνδυασμός μας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εκφράσει κανέναν συγκεκριμένο κομματικό χώρο. Εμείς ζητήσαμε και ζητάμε στήριξη από στελέχη όλων των χώρων που εκτιμούν τα χαρακτηριστικά της Κίνησής μας, όπως αυτά εκφράζονται στην ιδρυτική μας διακήρυξη και όπως θα εξειδικευτούν περαιτέρω με τις βασικές μας προγραμματικές θέσεις που σύντομα θα δημοσιευτούν, διευκρινίσαμε όμως εξαρχής ότι η «Ανανεωτική Δύναμη» είναι αυστηρά ανεξάρτητη κομματικά.

 

ΩτΦ: Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα ονόματα που παρουσιάσατε με τη διακήρυξή σας. Τελικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι σας στηρίζουν ή τώρα που άλλαξαν τα πράγματα στο βασικό αντίπαλο συνδυασμό έχουμε και εκεί ανακατανομές;

 

Θ.Π.: Η ομάδα μας είναι απολύτως συνεκτική και συμπαγής διότι στηρίζεται σε αρχές και κοινό όραμα για τον τόπο. Στο πρόσωπό μου αυτοί οι άνθρωποι δεν στηρίζουν κυρίως έναν άνθρωπο με συγκεκριμένα προσωπικά χαρακτηριστικά, αλλά και μερικά ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η πολιτική τόλμη, η αποφασιστικότητα για συγκρούσεις όταν το απαιτεί το κοινό καλό, αλλά και η δημοκρατικότητα και ομαδικότητα στη δημόσια δράση.

 

«Οι δυσκολίες είναι σαφώς μεγάλες όταν χτίζεις κάτι εκ θεμελίων και δεν κάνεις ένα απλό «πανωσήκωμα»»

 

ΩτΦ: Η κ. Μαίρη Ανδρεοπούλου είναι η μοναδική από τον αντίπαλο συνδυασμό που μετακινήθηκε σε εσάς ή πρέπει να περιμένουμε και άλλους;

 

Θ.Π.: Οπωσδήποτε θα δείτε αρκετά ακόμη αξιόλογα και ικανά στελέχη από τη δημοτική παράταξη της νυν δημοτικής αρχής, αλλά και από άλλες δημοτικές παρατάξεις, να στελεχώνουν και να υποστηρίζουν τη δική μας Κίνηση.

 

ΩτΦ: Ποιά είναι η πιο δύσκολη Δημοτική Ενότητα για εσάς και πως σκοπεύετε να την αντιμετωπίσετε;

 

Θ.Π.: Σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες υπάρχουν ήδη δραστήριοι πυρήνες μας, που διευρύνουν κάθε μέρα την επιρροή μας, προβάλλοντας τις θέσεις μας για το μέλλον του Δήμου μας.

Οι δυσκολίες είναι σαφώς μεγάλες όταν χτίζεις κάτι εκ θεμελίων και δεν κάνεις ένα απλό «πανωσήκωμα», αλλά έτσι μπορείς να δομήσεις αυτό που πραγματικά ανταποκρίνεται σήμερα στις πολλές και πιεστικές ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. 

 

ΩτΦ: Για ποια πράγματα αισθάνεστε υπερήφανος αυτή τη θητεία και για ποια θα θέλατε να αλλάξετε τους χειρισμούς που έγιναν;

 

Θ.Π.: Σ’ αυτήν τη θητεία εργάστηκα ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου επί μία τριετία νυχθημερόν, αναλαμβάνοντας πάρα πολλές δύσκολες αποστολές εκτός των στενών καθηκόντων μου. Ενδεικτικά μπορώ να σας πω ότι: α) Συνέβαλα καθοριστικά στην επιτυχή μέχρι σήμερα πορεία του σύνθετου προβλήματος του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας, συνεχίζοντας μια προσπάθεια πολλών ετών που διεξάγαμε με τους συλλογικούς φορείς της πόλης, β) Οργάνωσα σε μεγάλο βαθμό τη διεκδίκηση απέναντι στην ΕΥΔΑΠ που έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς (απομένουν όμως πολλά βήματα), γ) Οργάνωσα από την πλευρά του Δήμου με μια πολύμηνη και επίμοχθη προσπάθεια το σημαντικό Συνέδριο για το Κάστρο της Άμφισσας, ώστε για πρώτη φορά σήμερα έχουμε εικόνα και μάλιστα ολοκληρωμένη για τη σειρά των παρεμβάσεων που πρέπει να κάνουμε στο σπουδαίο αυτό μνημείο, δ) Ασχολήθηκα με τη διάσωση του Δημοτικού Ωδείου Άμφισσας από το βέβαιο «λουκέτο» επιτυγχάνοντας μαζί με μια καλή ομάδα την κατακόρυφη αναβάθμισή του σε λίγους μόνο μήνες του 2013, ε) Έλαβα την πρωτοβουλία για τον απεγκλωβισμό έπειτα από 20 και πλέον χρόνια της επέκτασης σχεδίου πόλης Άμφισσας, που βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο ανάθεσης της μελέτης πράξης εφαρμογής, στ) Πρότεινα την οργάνωση ενός νέου συστήματος διαχείρισης του Ελαιώνα μας υπό τον τίτλο «Σύστημα ολιστικής διαχείρισης του Ελαιώνα της Άμφισσας», που θα συγκεντρώνει και θα ενώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμο, Περιφέρειας, Ε.Α.Σ., Τ.Ο.Ε.Β. κλπ) και θα χαράζει κοινή στρατηγική για όλο το πλέγμα των ζητημάτων του Ελαιώνα (παραγωγή, τυποποίηση, προώθηση των προϊόντων, προστασία από καταστροφές, τουριστική ανάδειξη, διαχείριση αποβλήτων κλπ), κάτι που θα αποτελέσει και πολιτική μας πρόταση για τις εκλογές, ζ) Επίσης ασχολήθηκα με πολλά και σύνθετα νομικά θέματα του Δήμου (λ.χ. την υποδειγματική ενσωμάτωση των 100 περίπου καταργηθέντων Ν.Π.Δ.Δ. στον κορμό του Δήμου) αλλά και με πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας και του Δήμου, καθώς και με θέματα καθημερινότητας (ιδίως για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των μνημείων μας και την ασφαλή λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων) και η) Τέλος, καθημερινά επί τρία χρόνια υπήρξα στο πλευρό των υπαλλήλων του Δήμου μας και των συμπολιτών μας επιλύοντας μικρά και μεγάλα θέματα που τους απασχολούσαν.

Οπωσδήποτε σε μια αυτοδιοικητική θητεία γίνονται και λάθη απ’ τους αυτοδιοικητικούς, τα οποία όμως από την πλευρά μου δεν έγιναν με κακή προαίρεση. Ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου δεν έχει άλλωστε κατά νόμο διοικητικές αρμοδιότητες, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνουν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι ορίζουν και τον κεντρικό σχεδιασμό του Δήμου. Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις που εξέφρασα σε εσωτερικό επίπεδο (ομάδες εργασίας, επιτροπές κλπ) τις διαφωνίες μου για αρκετά θέματα, φρόντιζα όμως να μη δημοσιοποιώ ευρέως τις ενστάσεις μου, προκειμένου να προστατευτεί το έργο και η προσπάθεια της δημοτικής αρχής. 

 

ΩτΦ: Ποιοί είναι οι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία;

 

Θ.Π.: Οι στόχοι μας και οι βασικές προτάσεις μας θα δημοσιευτούν αναλυτικά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ωστόσο θα μπορούσα να συνοψίσω τις θέσεις μας σε τρεις βασικούς άξονες: α) Αποφασιστικότητα εκ μέρους του Δήμου προκειμένου να λύνονται ή να βελτιώνονται τα θέματα καλής λειτουργίας των πόλεων και των χωριών μας, χωρίς να μας εμποδίζουν διάφορες μικρο-ισορροπίες που δεσμεύουν σε πολλά επίπεδα τον τόπο μας, β) Ουσιαστική ενασχόληση του Δήμου με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο μας, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από την ύπαρξη ή μη αρμοδιότητας εκ μέρους μας κλπ. Ως τέτοια θέματα πρωτίστως προβάλλουμε τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να ξεκινήσει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας με βασικό μοχλό το Δήμο Δελφών, τις μεγάλες διεκδικήσεις που πρέπει να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν με τη στήριξη των συμπολιτών μας (ΕΥΔΑΠ, Υποδομές Υγείας – Παιδείας, Παραδοσιακός Ελαιώνας κλπ), καθώς επίσης και την ιδιαίτερη έμφαση που πρέπει να δοθεί στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας για τις μεγάλες ομάδες πληθυσμού που πλέον χρειάζονται στήριξη και γ) Ένα πιο αποτελεσματικό διοικητικό μοντέλο για το Δήμο με μεγαλύτερο ρόλο στις δημοτικές και τοπικές Κοινότητες και επιτελικό ρόλο στους Αντιδημάρχους και την Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά και με ανοιχτή γραμμή ειλικρινούς διαβούλευσης με τους συμπολίτες μας για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

 

«Υπάρχουν ακόμη τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες στο Δήμο Δελφών και γενικότερα στην περιοχή μας»

 

ΩτΦ: Αν κάποιος σας ρωτήσει «γιατί να σε ψηφίσω;» τι θα του απαντήσετε;

 

Θ.Π.: Είμαι ένας άνθρωπος παθιασμένος με τον τόπο μου. Από τα χρόνια των σπουδών μου ήδη, μέσα από συλλόγους και κινήσεις πολιτών,  αφιέρωσα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς μου σε καλές προσπάθειες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και για τον πολιτισμό στην περιοχή μας.

Εδώ και χρόνια, πολύ πριν αναμειχθώ στην Αυτοδιοίκηση, έχω δώσει μαζί με καλούς φίλους – ενεργούς πολίτες πολλούς και σημαντικούς αγώνες για τα δίκαια του τόπου μας.

Η θητεία μου στην Αυτοδιοίκηση μου επιβεβαίωσε την πεποίθηση ότι (χωρίς να απαξιώνω τις μέχρι σήμερα προσπάθειες) υπάρχουν ακόμη τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες στο Δήμο Δελφών και γενικότερα στην περιοχή μας.

Πιστεύω ότι έφτασε πλέον η ώρα να προχωρήσει ο Δήμος Δελφών στο μέλλον χωρίς κυριαρχικές προσωπικές αντιλήψεις και χωρίς δεσμεύσεις του παρελθόντος και αυτός ήταν ο βασικός λόγος της ίδρυσης της «Ανανεωτικής Δύναμης» από ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, μια επιλογή ρηξικέλευθη και ριζοσπαστική, μια επιλογή ρήξης με τις μικρο-ισορροπίες που κρατούν καθηλωμένο εδώ και χρόνια τον τόπο μας.

Είμαι βέβαιος ότι, πλαισιωμένος από άξιους ανθρώπους της τοπικής μας κοινωνίας, έχω τη δυνατότητα ως Δήμαρχος Δελφών, να πετύχω τους στόχους που αναλυτικά θα εκθέσουμε στις βασικές μας προγραμματικές θέσεις και που όλοι μαζί συγκροτούν ένα συνεκτικό όραμα για ένα Δήμο Δελφών αποτελεσματικό στη λειτουργία του, καθημερινά στο πλευρό του πολίτη, συντονιστή και εμψυχωτή των καλών προσπαθειών στην περιοχή μας και σχεδιαστή ενός νέου παραγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου για τον τόπο μας.

 

«Οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό τομέα»

 

ΩτΦ: Πιστεύετε ότι οι καλλικρατικοί δήμοι έχουν τη δυνατότητα ουσιαστικής και δυναμικής διεκδίκησης, που να μπορεί να έχει αποτέλεσμα, σε θέματα κεντρικής πολιτικής, τα οποία προκύπτουν ή έχουν συνάφεια με την οικονομική κρίση;

 

Θ.Π.: Οι καλλικρατικοί Δήμοι έχουν τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση να διεκδικούν ουσιαστικά και δυναμικά όλα τα δίκαια του τόπου, αλλά και να αντιπαλεύουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε τοπικό επίπεδο και πολλές φορές οι αγώνες αυτοί έχουν προεκτάσεις κεντρικής πολιτικής.

Η δική μας λογική είναι ότι μια αδέσμευτη δημοτική αρχή, όπως αυτή που εμείς προτείνουμε, θα χαράξει ένα δυναμικό διεκδικητικό πλαίσιο και θα δώσει τους αγώνες αυτούς, όχι προσχηματικά, αλλά με τόλμη και στρατηγικό σχέδιο, προκειμένου να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω επιβάρυνση του επιπέδου ζωής σε μια περιοχή που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει οξυμμένα προβλήματα, όσο λίγες περιοχές της χώρας.

 

ΩτΦ: Μια που μιλάμε για οικονομική κρίση, θα ήθελα να σταθούμε λίγο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και να σας ρωτήσω από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας, κατά όσο έχει δυνατότητα ένας δήμος να απαλύνει το πρόβλημα δημοτών που έχουν φτάσει σε όρια οικονομικής εξαθλίωσης;

 

Θ.Π.: Με τους μικρούς πόρους που διαθέτει ο Δήμος και με το απαραίτητο νοικοκύρεμα που πρέπει να γίνει στα οικονομικά μας, οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό τομέα.

Η νέα προγραμματική περίοδος (νέο Ε.Σ.Π.Α.) θα δίνει ειδική προτεραιότητα και θα στρέψει αρκετούς πόρους στην αντιμετώπιση των πολύ οξυμμένων κοινωνικών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…