Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Η Πρόεδρος της Τ.Κ. Προσηλίου κ. Αφροδίτη Παπαδήμα σε συνέντευξή της στην ΩτΦ : «Ελπίζω σε καλύτερη συνεργασία με τη νέα Διοίκηση της μεταλλευτικής εταιρείας»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 1 Μαρτίου, 2015

Η Πρόεδρος της Τ.Κ. Προσηλίου κ. Αφροδίτη Παπαδήμα σε συνέντευξή της στην ΩτΦ : «Ελπίζω σε καλύτερη συνεργασία με τη νέα Διοίκηση της μεταλλευτικής εταιρείας»

 Αν και μετρά μόλις έξι μήνες στο… «τιμόνι» της Κοινότητας Προσηλίου, η Πρόεδρος κ. Αφροδίτη Παπαδήμα έχει ήδη ξεκινήσει να βάζει σε σειρά τα προβλήματα του χωριού ενώ σε πολλά ζητήματα έχει ήδη απτά αποτελέσματα. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΩτΦ, μιλά για όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν το χωριό, σχολιάζει τις αλλαγές στην μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ενώ τοποθετείται για την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προσηλίου. 

ΩτΦ: Φέτος για πρώτη φορά η Τοπική Κοινότητα Προσηλίου ετοίμασε άρμα για το Καρναβάλι, σας τα χάλασε όμως ο καιρός. Πως σχολιάστηκε από τους κατοίκους η πρωτοβουλία αυτή; 


Αφροδίτη Παπαδήμα: Ως Κοινότητα δεν κάναμε κάποια εκδήλωση, όμως συμμετείχαμε σε όλη τη διαδικασία προετοιμασίας του Στοιχειού. Μάλιστα βοήθησαν πολλοί χωριανοί, όπως ο κ. Γιώργος Καριαμπάς ο οποίος διέθεσε τσίπουρο για την εκδήλωση και τον ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη συνδρομή του. Επιπλέον για πρώτη φορά η Τ.Κ. Προσηλίου ετοίμασε άρμα για το Καρναβάλι με θέμα «L’ Oreal Paris Excellence Tromocratie –  Di Fylaqui». Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα παιδιά του χωριού που βοήθησαν στην κατασκευή του  κι ας μην έγινε η παρέλαση. Επίσης, ευχαριστώ τον Δήμαρχο Δελφών και τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καραγιάννη για την πολύτιμη βοήθειά τους. Εύχομαι του χρόνου να βοηθήσει ο Θεός να μην βρέξει, για να μην πάνε ο κόπος και τα χρήματα χαμένα. 


ΩτΦ: Πριν από μερικές μέρες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δελφών αποφασίστηκε να οριστεί δικηγόρος για να ξεκαθαρίσει κάποιες υποθέσεις ιδιοκτησίας οικοπέδων στο Προσήλιο. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Α.Π.: Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα για την Τοπική Κοινότητα Προσηλίου. Όντως ορίστηκε δικηγόρος ώστε να μάθουμε τι ανήκει στο Δήμο και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες. Για την ιστορία να αναφέρω πως παραπάνω από 200 οικόπεδα περιήλθαν στην Κοινότητα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων μετά την καταστροφή του χωριού από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Το 1990 αποφασίστηκε να παραχωρηθούν σε αστέγους και οικονομικά αδύνατους κατοίκους δημότες της Κοινότητας. Ωστόσο στους όρους παραχώρησης γίνονταν αναφορά για τον τρόπο διάθεσης, με τον όρο της οικοδόμησης σε μια πενταετία, ο οποίος μπορούσε  να παραταθεί για άλλα τρία χρόνια το πολύ, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας των οικοπέδων. Λόγω οικονομικής κρίσης και στενότητας οι περισσότεροι πολίτες δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν και γι’ αυτό πρέπει ως Δήμος να βοηθήσουμε την κατάσταση και να εξετάσουμε αν μπορεί να δοθεί επιπλέον παράταση.  


ΩτΦ: Στο χωριό αντιμετωπίζετε πολλά προβλήματα με το νερό. Θα πείτε και φέτος το νερό… νεράκι το καλοκαίρι  ή έχετε λάβει τα απαραίτητα μέτρα;

Α.Π.: Πιστεύω ότι φέτος δεν θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα γιατί έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Ήδη στο Μύλο και το Πλατάνι γίνονται ενέργειες ώστε η Κοινότητα το καλοκαίρι να μην μείνει ούτε μία μέρα χωρίς νερό. Με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καραγιάννη έχουμε άριστη συνεργασία και πιστεύω ότι θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο ζήτημα αυτό. 


ΩτΦ: Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι έχει «ανοίξει μέτωπο» μεταξύ εσάς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσηλίου. Μάλιστα έγινε αναφορά στον Εισαγγελέα για τον δρόμο Άμφισσα – Βίνιανη, καταγγέλλοντας τόσο εσάς όσο και τη Δημοτική Αρχή γενικότερα ότι δεν έχετε κάνει τίποτα. Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας…

Α.Π.: Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο δρόμο δεν είναι τωρινό, αλλά δεκαετιών. Παραμένει επικίνδυνος εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ποτέ καμία Δημοτική και Τοπική Αρχή δεν ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν έγινε καμία σοβαρή ενέργεια έστω για να βελτιωθεί ο δρόμος. Παρότι μετράμε μόλις έξι μήνες στη Διοίκηση του Δήμου  σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καραγιάννη, τον Δεκέμβρη του 2014 προχωρήσαμε σε μελέτη για το επικίνδυνο κομμάτι του δρόμου, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει «χθες». Επιπλέον θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε το δρόμο σε κάποιο πρόγραμμα γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν υπάρχουν χρήματα. Το επόμενο διάστημα ως προσωρινή λύση και για να περιοριστούν τα προβλήματα θα διαγραμμιστεί ο δρόμος και θα τοποθετηθούν μπάρες και σηματοδότηση, ώστε οι διερχόμενοι να μπορούν να εντοπίσουν τα επικίνδυνα σημεία. 
Το έργο του δρόμου έπρεπε να είχε γίνει όταν δούλευαν οι εταιρείες και να μην ζητούνται ευθύνες τώρα. Πολλά χρόνια πριν η εταιρεία Δελφοί – Δίστομο είχε προτείνει να φτιάξει το δρόμο και οι τότε τοπικοί άρχοντες είχαν αρνηθεί. Αν το ζήτημα είχε προσεγγιστεί διαφορετικά τότε, σήμερα δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα. Αφού πλέον η εταιρεία δεν εργάζεται εκεί δεν μπορώ και δεν θα ζητήσω ευθύνες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι για την ασφάλεια των κατοίκων του χωριού υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές όπως το «Μουκιχρί» και το «51».
Όσο για την κίνηση του Πολιτιστικού Συλλόγου μόνο «φάουλ» μπορεί να χαρακτηρισθεί. Αν μη τι άλλο πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που έχω λάβει. Χωρίς να μπουν καν στον κόπο να μου δώσουν την ευκαιρία να τους ενημερώσω πήγαν κατευθείαν στον Εισαγγελέα….


ΩτΦ: Μία από τις «πληγές» της Κοινότητας είναι η ελεύθερη βόσκηση η οποία πάντα δημιουργούσε προβλήματα στην περιοχή. Έχετε προβεί σε ενέργειες ώστε να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο;

Α.Π.: Στην Κοινότητα Προσηλίου έχουμε ήδη εφαρμόσει απαγορευμένη ζώνη για ζώα. Συγκεκριμένα απαγορεύεται πλέον στα όρια αλλά και εντός των Οικισμών η ελεύθερη κυκλοφορία, διέλευση και βόσκηση ζώων. Αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε ύστερα από απόφαση της Κοινότητας και μάλιστα έχουν οριστεί πρόστιμα για τους παραβάτες τα οποία ξεκινούν από τα 300 ευρώ. Αυτό που ζητάω από τους κτηνοτρόφους είναι να μην αφήνουν τα ζώα ελεύθερα γιατί το χωριό πρέπει επιτέλους να μπει σε μία τάξη. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι κάτοικοι και είμαι σίγουρη ότι τα προβλήματα θα περιοριστούν. 


ΩτΦ: Η μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή σας, πρόσφατα άλλαξε χέρια. Πως σχολιάζετε αυτήν την εξέλιξη και τι περιμένετε;

Α.Π.: Το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς ασκούσε μία πολιτική ως προς τον τρόπο που λειτουργούσε η εταιρεία, η οποία έθιγε βάναυσα την Κοινότητα Προσηλίου, που αδιαμφισβήτητα είναι η πιο επιβαρυμένη από αυτή τη δραστηριότητα όσον αφορά την κτηνοτροφία, το περιβάλλον κλπ. Επιπλέον έχει καταστραφεί το οδόστρωμα και η ύδρευση από τη διέλευση των βαρέων φορτηγών αυτοκινήτων εντός του οικισμού. 
Όλα αυτά τα χρόνια η Κοινότητα δεν έχει βοηθηθεί ποτέ. Ελπίζω ότι με τη νέα Διοίκηση θα έχουμε καλύτερη συνεργασία. Θα σέβομαι σαν Πρόεδρος το έργο το οποίο παράγουν αλλά θέλω να σέβονται κι εκείνοι με τη σειρά τους, τους θεσμούς και τους κανόνες της Κοινότητας. Εύχομαι μετά από τόσα χρόνια να βγει κάτι θετικό για το χωριό μας, γιατί η εταιρεία εκμεταλλεύεται το δικό μας τόπο, αλλά ποτέ δεν υπήρξε καμία στήριξη προς την Κοινότητα και τους κατοίκους. Ουδέποτε το Προσήλιο έλαβε κάποιο ανταποδοτικό όφελος και γι’ αυτό δηλώνω έτοιμη να παλέψω για κάτι καλύτερο για τον τόπο μου. Σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσω άμεσα συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας. 


ΩτΦ: Τον Μάιο θα υποδεχθείτε στην Κοινότητα ένα σπουδαίο γεγονός και φυσικά αναφερόμαστε στον Πανελλήνιο Αγώνα Ποδηλασίας. Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό το μεγάλο event.

Α.Π.: Όντως πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός το οποίο θα διεξαχθεί στις 17 Μαΐου. Η Τοπική Κοινότητα Προσηλίου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Άμφισσας Νίκο Βενετσάνη και τον Σπύρο Ζουμά, καταφέραμε να πάρουμε τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Αγώνα Ποδηλασίας, ο οποίος θα ξεκινήσει από την τράπεζα Eurobank και θα καταλήξει στο Μοναστήρι του Προσηλίου. Στον αγώνα θα συμμετάσχουν αθλητές όλων των ηλικιών της ομάδας ποδηλασίας του Παναθηναϊκού. 
Θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να έχουμε τέτοιες διοργανώσεις στην Κοινότητα. Διότι οι Σεγδιτσιώτες έχουν μάθει να διεκδικούν και να δίνουν ανάπτυξη όπου και αν βρίσκονται. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…