Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Η περιοχή χρειάζεται ενδιαφέρον»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 16 Ιανουαρίου, 2019

«Η περιοχή χρειάζεται ενδιαφέρον»

 Ο Μανώλης Μαυρομάτης ανήκει στο νέο αίμα που μπαίνει στην τοπική πολιτική πραγματικότητα. Μετά την εκλογή του στη ΔΗΜΤΟ Δωρίδας, κάνει την επόμενη έκπληξη και στέκεται στο πλευρό του νύν Δημάρχου κ. Γιώργου Καπεντζώνη για να πορευτούν στο δύσκολο δρόμο μιας εκλογικής διαδικασίας.

Η κομματική του ιδιότητα δεν τον εμπόδισε καθόλου να συνεργαστεί με τον κ. Καπεντζώνη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι βαθιά του πεποίθηση είναι πως η αυτοδιοίκηση δεν χωράει κόμματα. Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο συνδυασμός αυτός είναι ανεξάρτητος και «το αποδεικνύεται εμπράκτως πέραν αμφισβήτησης από τους Δημοτικούς Συμβούλους του που ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους».

Σε ηλικία μόλις 26 ετών πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την Αθήνα και να συνεχίζει τη ζωή του στη γενέτειρα της συζύγου του Βασιλικής Σοφιού, Πεντάπολης Δωρίδας, όπου ζουν και σήμερα μαζί με τα δυο τους παιδιά. Ως ενεργητικός πολίτης ασχολήθηκε με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, αλλά και τον Αετό Λιδωρικίου και σήμερα προσπαθούν να δημιουργήσουν ομάδα Κανόε – Καγιάκ, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της λίμνης Μόρνου.

Μέσα από τις σελίδες μας ξεδιπλώνει το δικό του όραμα για τον τόπο και αναλύει τους στόχους και τις επιδιώξεις του για την περιοχή μέσα από τη συνεργασία του με τον κ. Καπεντζώνη.

 

ΩτΦ: Πως είναι ένας νέος άνθρωπος να εγκαταλείπει την Αθήνα και να ζει με την οικογένειά του στην Πεντάπολη;

Μ.Μ.: Είμαι πολύ τυχερός γιατί μεγάλωσα στα Ν. Λιόσια τα οποία μέχρι και τα 10 μου χρόνια θύμιζαν επαρχία με αλάνες και γειτονιές που ο ένας γνώριζε τον άλλο. Όπως καταλαβαίνετε ήμουν συνέχεια έξω και οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι γεμάτες παιχνίδι και επαφή με την φύση. Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές να μην με δυσκολέψει η ζωή στην Πεντάπολη αλλά αντίθετα να είναι επιλογή να ζήσω με την οικογένεια μου εδώ, έτσι ώστε τα παιδιά μου να μεγαλώσουν στην φύση και όχι εγκλωβισμένα στην Αθήνα. Τρεις βασικοί παράγοντες συντέλεσαν στο να έρθουμε από το 2008 εδώ. Ο πρώτος είναι ότι η σύζυγος μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πεντάπολη, ο δεύτερος είναι  ότι ο τόπος αμέσως με κέρδισε από την πρώτη μου επίσκεψη με την μοναδική του ομορφιά και την υπέροχη λίμνη και ο τρίτος ότι σαν αστυνομικός μπόρεσα να πάρω μετάθεση στο Αστυνομικό τμήμα Δωρίδας. Με βάση τα παραπάνω θεωρώ πως υπάρχουν νέοι που φεύγουν από την Αθήνα και ξεκινούν τις οικογένειες τους σε επαρχιακές πόλεις έχοντας λιγότερα προνόμια από εμένα οπότε αυτούς θαυμάζω περισσότερο και για αυτούς πρέπει να φροντίσουμε να δουλέψουμε για να είναι η μετάβαση τους ευκολότερη.

 

ΩτΦ: Ασχολείστε με το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Αγίας Σοφίας Πεντάπολης, αλλά και τον Αθλητικό Πολιτιστικό όμιλο Αετός Λιδωρικίου. Πόσο εύκολο είναι να συμμετέχεις σε συλλογικούς φορείς σε μια μικρή και ορεινή περιοχή; Βοηθά ο δήμος τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς;

Μ.Μ.:Υπάρχουν δυσκολίες αλλά και πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα τόσο μια ενορία όσο και ένα Αθλητικό Σωματείο στην Αθήνα ή σε μεγάλες πόλεις νομίζω καταλαβαίνετε ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα έργα και δράσεις από ότι σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Εδώ από την άλλη τα πράγματα δεν είναι απρόσωπα. Αυτό μαζί με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε τόσο στο εκκλησιαστικό συμβούλιο όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αετού Λιδωρικίου όπου όλοι μαζί προσπαθούμε και προσφέρουμε ο καθένας στον δικό του τομέα, αντισταθμίζει τις όποιες ιδιαιτερότητες του τόπου. Αυτή η συνεργασία επεκτείνεται και στον Δήμο Δωρίδας αλλά και στην Μητρόπολη Φωκίδας, πάντα τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος όσο και ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Καπετζώνης αλλά και όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι δίπλα μας σε ότι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και μαζί με την μεγάλη και εθελοντική προσφορά του κόσμου έχουμε πετύχει αρκετά. Συμπερασματικά εάν υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και σε μικρές και ορεινές περιοχές όπως η δική μας μπορούν να γίνουν πολλά.

 

ΩτΦ: Εσείς γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το δήμο; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε;

Μ.Μ.: Θεωρώ ότι ο σκοπός του ανθρώπου   είναι η προσφορά και η βοήθεια στον συνάνθρωπο κι αν θέλουμε κάτι να αλλάξει πραγματικά οφείλουμε να ασχοληθούμε ενεργά. Η προσφορά στον τόπο και ειδικά στην νεολαία που είναι και το μέλλον είναι ο βασικότερος λόγος που με ώθησε να ασχοληθώ για πρώτη φορά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019. Θέλω αργότερα να μπορώ να κοιτάω στα μάτια τόσο τα παιδιά μου όσο και όλους τους νέους ανθρώπους λέγοντας τους ότι προσπάθησα να τους αφήσω έναν καλύτερο τόπο από αυτόν που βρήκα και ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

 

ΩτΦ: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου Δωρίδας είναι ότι ο κύριος όγκος των Δωριέων μένει στην Αθήνα, την Πάτρα ή τη Ναύπακτο. Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η διαρροή μυαλών και δύναμης της περιοχής;

Μ.Μ.: Ο κάθε άνθρωπος επιδιώκει να καλύψει και να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες του έτσι ώστε να ζει σε μια περιοχή και να δημιουργήσει οικογένεια. Πέρα όμως του βιοπορισμού χρειάζεται να καλύπτονται και οι κοινωνικές ανάγκες με την παροχή κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης, παροχές στην παιδεία,  την ασφάλεια, και πολιτιστικές δράσεις. Είναι αναγκαίο λοιπόν να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές, να δημιουργηθούν νέες και παράλληλα να δοθούν κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας τόσο στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή όσο και στον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές αυτού. Όπως σας είπα προηγουμένως είμαι από τους τυχερούς που ήρθα εδώ έχοντας εργασία. Ειδικά στις μέρες μας η απασχόληση είναι το σημαντικότερο κίνητρο για να επιστρέψει ή να μείνει κάποιος εδώ.

 

ΩτΦ: Αν καταφέρετε να εκλεγείτε τι θα επιδιώξετε να πετύχετε για το σύνολο της Δωρίδας, αλλά και για την περιοχή σας;

Μ.Μ.: Είτε εκλεγώ είτε όχι πάντα θα προσπαθώ στο βαθμό που μπορώ για την ανάπτυξη της περιοχής. Αν εκλεγώ σίγουρα θα έχω περισσότερες δυνατότητες να κινηθώ προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης όλης της Δωρίδας, την βελτίωση των συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων και την διευκόλυνση της αγροτικής οικονομίας. Μερικές δράσεις προς τον σκοπό αυτό είναι η εκμετάλλευση της παρουσίας των φυλακών του Μαλανδρίνου, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για την πλήρη στελέχωση του κέντρου υγείας Λιδωρικίου με ιατρούς και ιατρικό εξοπλισμό, την ύδρευση αλλά και την κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού αποχέτευσης.  Πέρα από αυτό υπάρχει η δυνατότητα της αξιοποίησης των ιστορικών περιπατητικών μονοπατιών, σε συνδυασμό με την προώθηση και προβολή της ιστορίας του Λιδωρικίου. Έχω έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις και με λίγη προσπάθεια θα εντάξουν στα τουριστικά πακέτα τους την ορεινή Δωρίδα με την λίμνη του Μόρνου τον χειμώνα και τις πανέμορφες παραλίες μας με τα Τριζόνια το καλοκαίρι. Στόχος μου είναι η ένταξη σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, η μέγιστη απορρόφηση κονδυλίων για την αγροτική παραγωγή καθώς και η διευκόλυνση επιχειρηματιών για επενδύσεις είτε στον αγροτουρισμό είτε στα υπέροχα παραθαλάσσια χωριά μας. Ο οδικός άξονας Λιδωρικίου – Αθ. Διάκου χρειάζεται να βελτιωθεί ειδικά στο κομμάτι της Συκιάς για την διέλευση μεγάλων οχημάτων. Πρώτη φορά εδώ σας ανακοινώνω ότι έχει ήδη ξεκινήσει αλληλογραφία με την Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε- Καγιάκ για την ένταξη στις δραστηριότητες του Αετού Λιδωρικίου του κανόε καγιάκ στην λίμνη του Μόρνου, κάτι που θα έχει μεταξύ των άλλων και τεράστιες δυνατότητες  τουριστικής εκμετάλλευσης. Παρόλο που έχω να σας πω πάρα πολλά δεν θα το κάνω για να μην κατηγορηθώ με την γνωστή παροιμία που λέει για τον Μανώλη και τα λόγια, αντίθετα όπως σας έχω ήδη πει προτιμώ να κρίνομαι  από τις πράξεις μου. Το σίγουρο είναι ότι θα έχω συνεχή επικοινωνία και θα είμαι δίπλα σε όλους τους δημότες της Δωρίδας ακόμα και των πιο απομακρυσμένων  χωριών προσπαθώντας να δίνω λύσεις συνεχίζοντας το έργο της δημοτικής αρχής, και αυτό είναι η μεγαλύτερη υπόσχεσή μου.

 

ΩτΦ: Ο αθλητισμός τι σημαίνει σε μικρές και ορεινές περιοχές, όπως το Λιδωρίκι;

Μ.Μ.:Η παιδεία είναι από τα σημαντικότερα αγαθά που είναι αναγκαίο να έχει ένας άνθρωπος. Μέσα σε αυτή περιλαμβάνεται και η αθλητική παιδεία. Οι προσπάθειες που έχουμε καταβάλει τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια σαν Αετός Λιδωρικίου σε συνεργασία και με την βοήθεια του Δήμου Δωρίδας, πιστεύω ότι έχει θεαματικά αποτελέσματα. Η ακαδημία μας έχει τον αριθμό ρεκόρ των σχεδόν 30 παιδιών από όλη την ευρύτερη περιοχή του Λιδωρικίου. Εδώ θέλω να συγχαρώ τους γονείς ιδιαίτερα από τις απομακρυσμένες περιοχές που με κόπο και κόστος φέρνουν τα παιδιά στην προπόνηση. Αυτό δίνει δύναμη και κίνητρο για συνέχιση της προσπάθεια μας επιβεβαιώνοντας ότι γίνεται καλή δουλειά πάνω στα παιδιά. Το γήπεδο του Λιδωρικίου έχει αναβαθμιστεί αισθητά με την συντήρηση και αποκατάσταση του χλοοτάπητα και του συστήματος ποτίσματος καθώς και του φίλτρου που πρώτη φορά τοποθετήθηκε μετά από πολλά χρόνια, με την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων στις κερκίδες καθώς και με την αγορά απαραίτητου αθλητικού προπονητικού εξοπλισμού. Αυτή η κινητοποίηση φέρνει σε επαφή τους νέους μας και τους κινεί το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Νέοι από την περιοχή που διαμένουν στην Αθήνα έρχονται στον τόπο τους για να λάβουν μέρος στους αγώνες του πρωταθλήματος και του κυπέλλου της Φωκίδας. Εκτός από το Ποδόσφαιρο έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν τμήματα βόλεϊ και μπάσκετ καθώς και ρυθμικής γυμναστικής.  Πέρα λοιπόν από όλα τα εμφανή πλεονεκτήματα που έχει η καλλιέργεια του αθλητικού ιδεώδους σε μια μικρή περιοχή είναι και ένα κίνητρο για τους γονείς η αίσθηση ότι προσφέρουν στα παιδιά τους υπηρεσίες αντάξιες μιας μεγάλης πόλης.

 

ΩτΦ: Οι ορεινές περιοχές έχουν πολλές και βασικές ελλείψεις, ενώ δεν δίνουν διέξοδο σε νέους ανθρώπους, μικρά παιδιά και εφήβους. Τι αισθάνεστε ότι χρειάζεται η περιοχή σας και τι ρόλο μπορεί να παίξει ο δήμος στην κατεύθυνση αυτή;

Μ.Μ.: Ο Δήμος Δωρίδας όπως σαν ανέφερα έχει ήδη δείξει τις ευαισθησίες του σε ότι αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες ενώ ενισχύει μέσω χορηγιών κάθε χρόνο τα αθλητικά σωματεία τόσο για τα παιδικά τμήματα όσο και για τα άλλα αθλήματα. Ήδη υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων σε σχολικές μονάδες και γήπεδα του Δήμου. Μαζί με τις αθλητικές δραστηριότητες στόχος είναι να υπάρξει συνεργασία με τις τοπικές ενορίες και την Μητρόπολη Φωκίδας για την εκπόνηση επιμορφωτικών σεμιναρίων όπως και με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Λιδωρικίου αλλά και όλης της Δωρίδας οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά, για την λειτουργία της φιλαρμονικής καθώς την πραγματοποίηση πολλών εκδηλώσεων όπως θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες, προωθώντας παράλληλα τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας.

 

ΩτΦ: Έχετε εκλεγεί στη ΔΗΜΤΟ Δωρίδας και ανήκετε στο χώρο της ΝΔ. Τι σας έκανε να συνεργαστείτε με τον δήμαρχο που δεν προέρχεται από το χώρο σας;

Μ.Μ.:Η αυτοδιοίκηση ειδικά σε μικρούς Δήμους οφείλει να είναι ανεξάρτητη και πολυσύνθετη με ενωτικό χαρακτήρα. Δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζεις τις πολιτικές στον Δήμο ή να ξεχωρίζεις τους Δημότες βάση κομματικών ή άλλων κριτηρίων ειδικά εδώ που είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Ο κ. Καπεντζώνης ήδη από το 2010 κατεβαίνει ως ανεξάρτητος Δήμαρχος κάτι που αποδεικνύεται εμπράκτως πέραν αμφισβήτησης από τους Δημοτικούς Συμβούλους του που ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Η Νέα Δημοκρατία  όπως και τα λοιπά κόμματα, πολύ σωστά, κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και δεν δίνει χρίσματα ή στηρίξεις σε υποψήφιους Δημάρχους σε μικρούς Δήμους, απελευθερώνοντας τον κόσμο ώστε να επιλέξει τον άμεσο εκπρόσωπο του με βάση τις ικανότητες του και το έργο του. Πέρα από αυτά με τον Δήμαρχο μέσα από όλους τους συλλογικούς φορείς που συμμετέχω, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είχαμε πολύ συχνή συνεργασία, ήρθαμε κοντά και είδα ότι είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχω πολλά κοινά και εκτιμώ πολύ.

 

ΩτΦ: Μια που μιλάμε για κόμματα, μέσα στη ΝΔ έχουμε δει έντονες αντιπαλότητες μεταξύ διαφόρων ομάδων. Τι αντίκτυπο έχουν όλα αυτά στην κοινωνία και σε τι βαθμό επηρεάζουν αρνητικά στην εκλογιμότητα του κόμματος;

Μ.Μ.:Η κοινωνία ιδιαίτερα μετά την κρίση έχει αλλάξει, πλέον δεν είναι δεδομένος κανένας και δεν χωρούν ομάδες ή προσωπικές ατζέντες. Ο κόσμος θέλει οι πολιτικοί να δουλεύουν, μόνο με παραγωγή έργου και ειλικρίνεια στις μέρες μας καταξιώνεται κάποιος, όχι μόνο πολιτικά αλλά σε όλους τους τομείς. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά από το παρελθόν δεν επιβιώνει και δεν έχει μέλλον γιατί απλά δεν θα της το δώσει ο λαός. Οι όποιες προσωπικές φιλοδοξίες υπάρχουν  στον χώρο μας οι οποίες ως ένα βαθμό είναι και θεμιτες δεν διασπούν και δεν επηρεάζουν την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας ειδικά σε πολύ σοβαρά θέματα που ανακύπτουν όπως είναι αυτό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Θεωρώ λοιπόν οτι όλα τα στελέχη έχουμε άψογη συνεργασία αξιοποιώντας την ενέργεια των νέων και την εμπειρία των παλιών πάντα με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής μας.

 

ΩτΦ: Το επάγγελμά σας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Πόσο ασφαλείς όμως μπορούμε να είμαστε, όταν όλες οι υγειονομικές και κοινωνικές δομές έχουν ατονήσει και υπολειτουργούν;

Μ.Μ.:Το αίσθημα της ασφάλειας όπως σωστά αναφέρετε δεν απορρέει μόνο από την Αστυνομία αλλά και από τις υγειονομικές και κοινωνικές παροχές. Είναι γεγονός πως γενικά στην χώρα μας μετά και την κρίση οι δομές αυτές έχουν πράγματι ατονήσει. Οι συνέπειες της έλλειψης προσωπικού και επαρκούς χρηματοδότησης τόσο στην Αστυνομία, την Υγεία αλλά και την Παιδεία ειδικά στην επαρχία είναι περισσότερο εμφανείς και όλοι μας τις βιώνουμε καθημερινά. Στην Δωρίδα λόγω των μορφολογικών και κλιματικών ιδιαιτεροτήτων οι αποστάσεις που πρέπει να καλύψει το περιπολικό, το ασθενοφόρο ή τα παιδιά μας για να πάνε στο σχολείο είναι μεγάλες. Ο Δήμος Δωρίδας με τις αρμοδιότητες που έχει και τις δυνατότητές του προσπαθεί όσον είναι δυνατόν να αμβλύνει αυτές τις δυσκολίες. Με την παραχώρηση κτιριακών υποδομών για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιδωρικίου καθώς και την χορήγηση αναλωσίμων ειδών και με την επιχορήγηση ενοικίου για τους ιατρούς του Κέντρου υγείας Λιδωρικίου. Πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα όπως δημοτική συγκοινωνία περισσότερα κίνητρα για την στελέχωση όχι μόνο των μονάδων υγείας αλλά και των σχολείων και γενικά των δημοσίων υπηρεσιών.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω μερικές από τις απόψεις μου. Γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, ειδικά όμως για την Δωρίδα και το νόμο Φωκίδας γιατί παντού βλέπω ανθρώπους με όρεξη για προσφορά και ένα καλύτερο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ το δήμαρχο κύριο Γιώργο Καπεντζώνη για την στήριξη και εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, ευχαριστώ την οικογένεια μου που όχι μόνο συνηγορεί αλλά με βοηθάει στις επιλογές μου και όλη την Δωρίδα που πραγματικά με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ. Εύχομαι καλή επιτυχία στους συνυποψήφιους μου αλλά και σε όλους τους υποψήφιους στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί πραγματικά έχουμε όλοι μαζί ενωμένοι την υποχρέωση να κάνουμε πολλά για αυτόν τον υπέροχο κι ευλογημένο τόπο. Σας ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μελών και φίλων του Παραρτήματος Φωκίδας της Ε.Α.Ε.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μελών και φίλων διοργανώνει το Παράρτημα Φωκίδας της Ελληνικής …