Home Π.Ε. Φωκίδας «Η λύση για την ζώνη πέριξ της λίμνης Μόρνου»
Π.Ε. Φωκίδας - 25 Απριλίου, 2019

«Η λύση για την ζώνη πέριξ της λίμνης Μόρνου»

 Η πρόταση της υποψήφιας περιφερειάρχη κ. Κατερίνας Μπατζελή για το μεγάλο πρόβλημα της ορεινής Φωκίδας, που απορρέει από τους ασφυκτικούς περιορισμούς για την προστασία της Λίμνης Μόρνου, δόθηκε στη δημοσιότητα και συνυπογράφεται από τους υποψηφίους συμβούλους της. 

Ως λύση προκρίνεται η κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού, έργο που επανέρχεται στο προσκήνιο, ενώ το τεράστιο κόστος λειτουργίας, που ήταν και ο βασικός λόγος που δεν έγινε το έργο,  η κ. Μπατζελή προτείνει να μετακινηθεί στην ΕΥΔΑΠ και τις Φυλακές Μαλανδρίνου. 
Αναλυτικά οι προτάσεις έχουν ως εξής:
Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Δωρίδας, το Υπ. Περιβάλλοντος, το Υπ. Υποδομών και το Υπ. Υγείας, την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ , να συζητήσουν και να κλείσουν σε αυστηρό ορίζοντα ολίγων μηνών: 
1.ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ :
1.1.Έργο Υποδομής για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των λυμάτων στην περιοχή, δηλαδή βιολογικός καθαρισμός που θα αντιμετωπίσει συνολικά τα προβλήματα και στη Δ.Ε. Λιδωρικίου αλλά και στις Φυλακές Μαλανδρίνου. Συζητήσεις γίνονται. Ελπίζουμε σύντομα να καταλήξουν σε έργο με αρχή, μέση και τέλος και σαφές χρονοδιάγραμμα. 
1.2.Το κόστος διαχείρισης του έργου θα πρέπει να αναληφθεί είτε από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και στο μέρος που αναλογεί, από τις Φυλακές, που ήδη ετήσια πληρώνουν υψηλό τίμημα για την μεταφορά των λυμάτων.
1.3. Σημειώνουμε, ως παρατήρηση την ακύρωση έργου, από κυβέρνηση Σαμαρά, που αφορούσε από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, τον βιολογικό καθαρισμό Λιδωρικίου, το αποχετευτικό της περιοχής και την παροχέτευση του νερού μετά την επεξεργασία μακριά από τον ταμιευτήρα – χωρίς έκτοτε , από το 2012 – να υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη που να οδηγεί σε σαφή λύση. 
2.ΕΙΔΙΚΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΒΙΟΓΟΛΙΚΩΝ – ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ.
2.1. Έως την συνολική λύση του προβλήματος, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε λύσεις που θα λειτουργήσουν περισσότερο γρήγορα, όπως αυτή της μερικής προσαρμογής της Α5, στοχευόμενα, σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος, με  την χωροθέτηση  τους σε  θύλακες , που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτή διαδικασία αδειοδοτήσεων και λειτουργίας, στις εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων και μεταποίησης προϊόντων.
2.2. Στις περιοχές που θα χωροθετήσουμε ως θύλακες δραστηριοτήτων – θα πρέπει να εγκατασταθούν  κλειστά συστήματα συγκέντρωσης, επεξεργασίας  και χρήσης των επεξεργασμένων αποβλήτων, αυτά που τα προγράμματα αντιμετωπίζουν ως «κυκλική οικονομία».
2.3.  Η επένδυση αυτή, με κοινή μας πρόταση, θα μπορούσε  να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία.
2.4. Το βήμα αυτό, επί της ουσίας, είναι μεταξύ των πραγμάτων  πρέπει να υλοποιηθούν – συγκέντρωση και επεξεργασία αποβλήτων και από τις μονάδες – ώστε να λειτουργήσει η μακροχρόνια και οριστική λύση της Α5.
2.5. Από τους Αιρετούς της περιοχής να αναζητηθούν και να προταθούν νομοθετικές παρεμβάσεις που να επιτρέπουν λύσεις για τις δραστηριότητες κοντά στον Ταμιευτήρα, ανάλογη με αυτή του 2012, συσχέτιση δυναμικότητας εγκαταστάσεων και μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, με απόσταση εγκατάστασης από τον Ταμιευτήρα.
 
Παράλληλα, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και ορθολογικά ζητήματα των Κτηνοτρόφων στη Φωκίδα που, μεταξύ των άλλων – κόστος εφοδίων και ζωοτροφών,  τιμές προϊόντων – αφορούν : 
1.Δικαιώματα βοσκοτόπων,
2.Σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων και προστασία πηγών,
3.Έλεγχος υπηρεσιών για παράνομες ελληνοποιήσεις, 
4.Διάταξη Υπηρεσιών και Επιστημονικό Δυναμικό, να βρίσκονται δίπλα στον παραγωγό, 
5.Εκπαίδευση. Γεωργικές, κτηνοτροφικές , μελισσοκομικές  σχολές κατανεμημένες στην περιφέρεια. Είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει εδώ, στην δική μας προσπάθεια.
6.Υποδομές, δρόμοι – ηλεκτρικό προς τις μονάδες.  
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…