Home Δήμος Δωρίδας Η κατάσταση για τη ΝΔ στη Δωρίδα εξελίσσεται άσχημα: «Γόρδιος δεσμός» η συναίνεση
Δήμος Δωρίδας - 20 Ιανουαρίου, 2014

Η κατάσταση για τη ΝΔ στη Δωρίδα εξελίσσεται άσχημα: «Γόρδιος δεσμός» η συναίνεση

Η κατάσταση για τη ΝΔ στη Δωρίδα εξελίσσεται άσχημα:

«Γόρδιος δεσμός» η συναίνεση

-Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται από στελέχη της περιοχής για τους χειρισμούς του κ. Γ.Ξηρομάμου, αλλά και και τη στάση της Βουλευτού κ. Ασπασίας Μανδρέκα και του υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Κώστα Παπαθανασίου.

-Η κατάσταση και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί λειτουργούν διασπαστικά και επιφέρουν κόπωση και εκνευρισμό στον κόσμο της συντηρητικής παράταξης στη Δωρίδα.

 

Σε άλυτο γρίφο εξελίσσεται η αναζήτηση για την πολυπόθητη συναίνεση σχετικά με την κάθοδο του ψηφοδελτίου της ΝΔ και αυτόν που τελικά θα ηγηθεί να πάει τη συντηρητική παράταξη σε εκλογές.

Η μέχρι τώρα κατάσταση έχει φέρει έντονο εκνευρισμό και αγανάκτηση σε πολλά στελέχη της ΝΔ που βλέπουν κάποιους «κομματικούς παραγοντίσκους» να προσπαθούν να διαλύσουν το χώρο που για πολλές δεκαετίες κυριαρχεί, όπως τονίζουν ιστορικά στελέχη της περιοχής.

Η στάση του κ. Τάσου Παγώνη να μην κάνει πίσω ενώ διαπιστώνει και ο ίδιος ότι το κλίμα δεν είναι καλό γι’ αυτόν, αλλά και τα «ήξεις αφίξεις» του κ. Μπάμπη Κόκκινου, ο οποίος μέχρι τώρα ακολουθεί την τακτική του δίπορτου έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα, τόσο τη βάση, όσο και αυτούς που για πολλά χρόνια εκτίθενται και κατεβαίνουν με τη ΝΔ στην περιοχή.

Ο κ. Παγώνης, όπως δηλώνει και επίσημα στην εφημερίδα μας, θεωρεί ότι δεν είναι αυτός το πρόβλημα. «Ας ξεκαθαρίσει ο κ. Κόκκινος τι θέλει και μετά του λέω τι θέλω και εγώ», μας λέει, φανερά ενοχλημένος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Ευπαλίου πατάει στο γεγονός ότι ο κ. Κόκκινος δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα ανάμεσα στο δήμο Δωρίδας και το Νότιο Αιγαίο με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πολιτική θολούρα γύρω από τις πραγματικές του προθέσεις, ενώ η στάση του δίνει χώρο σε αυτούς που εκφράζουν την άποψη ότι χρησιμοποιεί «πιεστικά»  προς την ηγεσία της ΝΔ την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στη Δωρίδα για να πετύχει κάποια άλλη πολιτική του επιδίωξη. Εξάλλου ο όρος που έβαλε να ηγηθεί εφόσον όλοι οι πρώην δήμαρχοι των καποδιστριακών δήμων συμμετάσχουν μέσα στο ψηφοδέλτιό του βάζει απέναντί του ακόμη και κάποιους που είχαν εκφράσει δημόσια την προτίμησή τους στο πρόσωπό του, όπως ο πρώην Δήμαρχος Λιδωρικίου κ. Γιώργος Κουλούλας, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Ερατεινής κ. Ανδρέας Άνθιμος, που εκλαμβάνουν τα λεγόμενα του κ. Κόκκινου ως μια υπέρμετρη πίεση που ξεπερνά τα εσκαμμένα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Κουλούλα προ ολίγων ημερών στην εφημερίδα μας, ο οποίος τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να πιέσει να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί ο ίδιος. «Η εποχή που γινόντουσαν γάμοι με το ζόρι πέρασαν ανεπιστρεπτί», μας λέει πρώην στενός συνεργάτης του κ. Άνθιμου.

Παράλληλα ο κ. Κόκκινος φαίνεται να εξέλαβε την απάντηση του κ Παγώνη την προηγούμενη εβδομάδα ως αρνητική, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Το «κάνε ό,τι καταλαβαίνεις», κατά τον κ. Παγώνη σημαίνει αν θέλεις προχώρα. Διατηρεί όμως το δικαίωμα ν’ αμφισβητεί τη διαδικασία που έγινε προ δυο εβδομάδων στο Λιδωρίκι. Άλλωστε, ακόμη και ουδέτερα στελέχη της ΝΔ εξέλαβαν τη συγκεκριμένη διαδικασία ως «στημένη» και εξέφρασαν την άποψη ότι έχει σοβαρές ευθύνες ο κ. Γιώργος Ξηρομάμος για την κατάσταση και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Πέρα όμως από το αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Παγώνη ν’ αμφισβητήσει τη διαδικασία και να διαθέσει το πολιτικό του κεφάλαιο με τον τρόπο που αυτός θεωρεί καλύτερο, εκφράζεται επιτακτικά και το ερώτημα πως μπήκε στο παιχνίδι ένα στέλεχος που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και σήμερα τι θα επιδιώξει πολιτικά. «Έρχεται στο Λιδωρίκι και αμέσως φεύγει για το Ν.Αιγαίο. Ακόμη και στην εφημερίδα σας δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει αποφασίσει τι θέλει. Δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση αυτή», μας σχολιάζει στέλεχος με μεγάλη ιστορία στη ΝΔ.

Το κλίμα όμως δε είναι καλό ούτε για τον κ. Παγώνη, ο οποίος έχει κάνει σοβαρά πολιτικά λάθη μέχρι τώρα. Θα μπορούσε ν’ ανακοινώσει από αρχές καλοκαιριού την υποψηφιότητά του και το θέμα να έχει τελειώσει. Προτίμησε να περιμένει, θεωρώντας ότι θα ακολουθήσουν δημοκρατικές ενδοπαραταξιακές διαδικασίες, οι οποίες όμως δεν έγιναν.

Επιπλέον, η αντιπολιτευτική του τακτική όλα αυτά τα χρόνια, προς τον νύν δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε –και ενώ υπήρχε γόνιμο έδαφος-  ώστε να του δώσει αέρα και σαφές προβάδισμα για το «πηδάλιο» του επόμενου ψηφοδελτίου.

Ακόμη και τώρα όμως που γνωρίζει έντονη αμφισβήτηση δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει στην άκρη και ν’ αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν. Βέβαια, σήμερα έχει και το ζητούμενο ότι δεν διαφαίνεται άλλος υποψήφιος με δεδομένο ο κ Κόκκινος δεν ξεκαθαρίζει.

Στελέχη της περιοχής εκφράζουν μεγάλη δυσπιστία και ως προς τις κομματικές οργανώσεις προηγούμενη και νέα, που θεωρούν ότι άφησαν να τους ξεφύγει η κατάσταση. «Στην αρχή είχαμε δυο ενδιαφερόμενους, τους κ. Κουλούλα και Παγώνη. Στην πορεία βρεθήκαμε με τέσσερις, καθώς προστέθηκαν οι κ. Κουτσομίχος και Κόκκινος. Και σε όλα αυτά το κόμμα δεν αντέδρασε. Έπρεπε να είχαν ξεκαθαρίσει τα πράγματα τότε. Τώρα ξέρετε τι θα γίνει; Όποιος και αν επιλεγεί θα αμφισβητηθεί από το 50% των στελεχών. Ο κ. Ξηρομάμος σήμερα έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του κ. Κόκκινου και δεν το κρύβει. Αυτό λειτουργεί διασπαστικά στο χώρο μας. Όφειλε εκ της θέσεώς του να παρουσιάσει και τους δυο ενδιαφερόμενους, θα μπορούσε ακόμη και ν’ αναλύσει τα υπέρ και τα κατά τους και να μην πάρει θέση», μας λέει κομματικό στέλεχος, τονίζοντας ότι «με αυτά τα καμώματα βάζει μεγάλο μέρος των στελεχών απέναντι σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κόκκινου.

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται όμως και στο πρόσωπο της Βουλευτού κ. Ασπασίας Μανδρέκα. Στελέχη της περιοχής θεωρούν ότι με τη στάση της απαξιώνει το κόμμα και το δήμο Δωρίδας, αλλά και τους ανθρώπους της παράταξης. «Δεν μπορεί να μας βλέπει να γινόμαστε “μαλλιά – κουβάρια” και να μένει αμέτοχη. Έχουμε φτάσει στο σημείο να κινδυνεύουμε να μην κατεβάσουμε για πρώτη φορά ψηφοδέλτιο. Καλό είναι να μην ξεχνά ότι έχει την έδρα από τη Δωρίδα, διότι εδώ πήρε σαφές προβάδισμα έναντι του συνυποψήφιου της. Μέχρι τώρα με τη στάση της δείχνει να πιστεύει ότι δεν έχει καμιά υποχρέωση απέναντι στο κόμμα και στα τοπικά στελέχη. Αν φτάσουμε στο σημείο να μην κατεβάσουμε ψηφοδέλτιο θα υποστούν όλοι τις συνέπειες», τονίζει ο ίδιος άνθρωπος.

Επίσης θεωρούν ότι υποχρέωση ν’ ασχοληθεί έχει και ο πολιτευτής και υποδιοικητής του ΙΚΑ Κώστας Παπαθανασίου. «Είναι στέλεχος πρώτης γραμμής της ΝΔ τοπικά και νεντρικά. Είναι κοντά στον πρόεδρο και πρωθυπουργό. Σαφώς και έχει υποχρέωση ν’ ασχοληθεί. Όχι όμως με τον τρόπο που το έκανε την προηγούμενη φορά και το πλήρωσε. Το ξέρει και ο ίδιος. Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Ο κ. Παπαθανασίου και η κ. Μανδρέκα έχουν υποχρέωση απέναντι στην παράταξη που τους γαλούχησε πολιτικά και τους έδωσε τι θέσεις που κατέχουν σήμερα. Το ζήτημα του επικεφαλής πρέπει να λυθεί άμεσα. Ψηφοδέλτιο πρέπει πάση θυσία να κατεβεί και να είναι νικηφόρο, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο πια με τα λάθη που έχουν γίνει, ας μην κοροϊδευόμαστε», λέει στην εφημερίδα μας στέλεχος που κατείχε μεγάλα πολιτικά αξιώματα κατά το παρελθόν και απέχει πια από την πολιτική ζωή του τόπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…