Home Δήμος Δελφών Η θέση που θέλει να πάει ο δήμος τους Ρομά

Η θέση που θέλει να πάει ο δήμος τους Ρομά

Η θέση που θέλει να πάει ο δήμος τους Ρομά

Συμφωνούν όλοι

-Το οικόπεδο των 50 στρ μπορεί να στεγάσει όλους τους Ρομά, οι οποίοι συμφωνούν να συνυπάρξουν!

-Με ανταλλαγή θα το αποκτήσει ο δήμος Δελφών! –Τι θα δώσει και τι θα πάρει!

-Ζητεί χρηματοδότηση για να στήσει «οικισμό» με «σπίτια» κοντέινερ!

Επιτέλους μάθαμε, αυτό που ο δήμος Δελφών κρατάει επτασφράγιστο μυστικό! Τη θέση στην οποία θέλει να μετακομίσει τον παράνομο καταυλισμό του ΒΙΟΠΑ, μαζί με το νόμιμο που είναι πίσω από το γήπεδο! Και ως εκ θαύματος του Μεγαλοδλύναμου, ξαφνικά ξέχασαν τα μίση και δέχονται να συνυπάρξουν, υπό τον όρο ν’ αποκτήσουν «σπίτια»!

Η θέση

Το σημείο που σκέφτονται να τους πάνε είναι δίπλα στο βιολογικό. Εκεί βρίσκεται αδειοδοτημένη έκταση 50 στρεμμάτων η οποία ανήκει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, προκειμένου «κάποτε» να φιλοξενήσει την επέκταση του ΒΙΟΠΑ. Όταν ο Δήμαρχος στην απάντησή του έκανε λόγο «ίσως για τη μοναδική εναλλακτική πρόταση» ήξερε τι έλεγε. Το συγκεκριμένο σημείο συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι σε αδειοδοτημένη έκταση, στην οποία μπορούν να εγκατασταθούν εργοστάσια. Είναι πολύ κοντά στον αστικό ιστό και μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από εκεί που είναι σήμερα. Δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις πλησίον τους. Προπάντων, ο καταυλισμός δεν είναι ορατός από την εθνική. Εδώ να σημειώσουμε ότι και μετά την αποπεράτωση του Διαγώνιου άξονα στο σύνολό του, το τμήμα αυτό δεν αλλάζει χάραξη, οποότε αποτελεί ακόμη έναν λόγο να μετακομίσει ο παράνομος καταυλισμός.

Η ανταλλαγή

Η έκταση ανήκει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και όπως είπαμε παραπάνω την προόριζε για την επέκταση του ΒΙΟΠΑ, εξ ου και είναι ήδη αδειοδοτημένη. Ο δήμαρχος κ. Π.Ταγκαλής φέρεται να είναι σε συνεννόηση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία προ 1,5 έτους, όπου τονίζεται ότι είναι θετική να το παραχωρήσει στο δήμο για αυτό το σκοπό. Μάλιστα, δε θέλει απο0ζημίωση. Ζητεί όμως ανταλλαγή. Για την ακρίβεια ζητεί να πάρει το περιβόητο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για ορισμένο χρόνο στο δήμο. Το οικόπεδο αυτό η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχεδίαζε να το κάνει πάρκινγκ βαρέων οχημάτων, μια εργολαβία που σταμάτησε η σημερινή δημοτική αρχή.

Η στάση των υπουργείων

Το συγκεκριμένο σημείο συγκεντρώνει τις «κατ’ αρχάς» θετικές απόψεις των συναρμοδίων υπουργείων, τα οποία βλέπουν με ανοχή θέματα που αφορούν τη στέγαση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά. Ως προς τις αδειοδοτήσεις ο δήμος δεν φαίνεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα, ούτε καν επειδή η έκταση είναι σε Β ζώνη Δελφικού Τοπίου.

Το βασανιστικό ερώτημα, το οποίο θ’ απαντηθεί αυτονόητα πιο κάτω, είναι γιατί ο δήμος Δελφών δεν υποβάλλει αίτημα, αφού όλα είναι θετικά και προοιωνίζονται καλές οι εξελίξεις. Προς το παρόν φαίνεται ότι ο χώρος είναι «ιδανικός» και μπορεί να αδειοδοτηθεί!

Η συναίνεση των Ρομά

Το ακόμη πιο θετικό στο ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης των Ρομά είναι ότι οι ίδιοι συμφωνούν να συνυπάρξουν. Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο χάθηκε ένα έργο 2,8 εκ ευρώ, το οποίο αποτελούσε ελπίδα να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία μετά τη λήξη του. Ο λόγος που χάθηκε είναι γιατί οι ίδιοι αντιδρούσαν και απειλούσαν Θεούς και Δαίμονες ότι θα πάρουν τα όπλα, ότι θα σκοτώνει ο ένας τον άλλον και άλλες τέτοιες μπούρδες! Εκείνη την εποχή το κλίμα είχαν πυροδοτήσει μέλη και οπαδοί της σημερινής Δημοτικής Αρχής που ξεσήκωναν τους Ρομά.

Η χρηματοδότηση

Όλα φαντάζουν ιδανικά και η προοπτική για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού σε ένα χώρο που θα είναι νόμιμος και μόνιμος φαντάζει άκρως δελεαστική. Μοναδικό μελανό σημείο είναι το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που θα χρειαστεί ο δήμος για να φτιάξει το χώρο. Οι Ρομά, για να «ξεχάσουν» τις μεταξύ τους διαφορές, αλλά και το γεγονός ότι έχασαν το δεκαετές πρόγραμμα με τα σπίτια, θέτουν ως προϋπόθεση συνύπαρξης, να τους φτιάξει ο δήμος «σπίτια». Κοινώς, ν’ ανακτήσουν αυτό που έχασαν, δηλαδή τα κοντέινερ!

Οι εκπρόσωποι του δήμου λοιπόν, έχουν απευθυνθεί και ζητούν τα χρήματα για τα αναγκαία έργα από το υπουργείο, ώστε να γίνει η μετεγκατάσταση. Μόνο, που τα έργα αυτά δεν είναι καθόλου φθηνά. Μιλάμε για οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης, δίκτυα αποχέτευσης, δίκτυα ηλεκτροδότησης, αλλά και την αγορά και εγκατάσταση των κοντέινερ.

Γιατί το κρύβουν

Εφόσον λοιπόν, έχουν βρει την ιδανική λύση, το ερώτημα είναι γιατί δεν την υλοποιούν; Οι λόγοι είναι δυο. Ο ένας είναι ότι περιμένουν να εξασφαλίσουν το αναγκαίο ποσό για την εκτέλεση του έργου. Ο δεύτερος είναι ο φόβος για την αντίδραση κάποιων που θα θεωρήσουν ότι στάθηκαν αφορμή να χαθεί το έργο των 2,8 εκ, τα οποία όχι μόνο δεν πήραμε, αλλά θα πληρώσουμε άλλες 500.000 ε τουλάχιστον από πάνω για εξασφαλίσουμε έναν οικισμό, που θα μπορούσαμε να έχουμε χωρίς ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία μας!

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το έχουν αποφασίσει καλά θα κάνουν να υποβάλλουν άμεσα αίτημα γιατί θέλει 3 χρόνια να βγει η ΚΥΑ, όπως τόνισε στην απάντησή της η υφυπουργός Πρόνοιας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου!

Από την έντυπη έκδοση της ΩτΦ

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …