Home Στερεά «Η εξυγίανση του Ασωπού έχει πολύ δρόμο ακόμη»
Στερεά - 29 Ιανουαρίου, 2018

«Η εξυγίανση του Ασωπού έχει πολύ δρόμο ακόμη»

 Για την επικείμενη νομοθετική διάταξη με την οριοθέτηση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης και την διαδικασία ίδρυσης του Επιχειρηματικού Πάρκου μιλάει ο κ. Γιάννης Ταγκαλέγκας, που ναι μεν πρόσφατα αντικαταστάθηκε ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, αλλά διατηρεί την αρμοδιότητα του Ασωπού και κατ’ επέκταση του επιχειρηματικού Πάρκου, για το οποίο δεν κρύβει την ευχαρίστησή του που με αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε τη θητεία του ως θεματικός.

Ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν διστάζουν να τηρήσουν το νόμο ακόμη και με προσωπικό κόστος, ενώ ως αντιπεριφερειάρχης ξεκίνησε να υπογράφει πρόστιμα από τη Βοιωτία. Ο ίδιος λέει «εργαστήκαμε σε περιβαλλοντικά προγράμματα με διάφορους φορείς και διαχειριστήκαμε, με αυστηρή τήρηση του νομικού πλαισίου, την καθημερινότητα των πολιτών σε θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος και ανάπτυξης».

Ανοίγει εν μέρει τα χαρτιά του για το επόμενο πολιτικό του βήμα αναφέροντας ότι παραμένει ερωτευμένος με την αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει ποιο βαθμό εννοεί!

 

 

ΩτΦ: Ο Ασωπός είναι μια μεγάλη επιτυχία αναντίρρητα. Μετά τον Ασωπό όμως, που στρέφεται το ενδιαφέρον σας;

 

Ι.Τ.: Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η εξυγίανση  της περιοχής του Ασωπού

έχει πολύ δρόμο ακόμη. Όπως επίσης ότι συμπεριφέρεται σαν χρόνιο νόσημα άρα χρειάζεται μεγάλο διάστημα αποθεραπείας. Από εκεί και περά είμαι ευχαριστημένος μιας και πολύ σύντομα, ίσως και τον επόμενο μήνα, περιμένουμε νομοθετική διάταξη για την οριοθέτηση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης και την διαδικασία ίδρυσης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης και Ανάπτυξης αλλά και την υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση και την διακυβέρνηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Ασωπού. Συνεχίζουμε με τις δράσεις μας, με τα παρατηρητήρια περιβάλλοντος και υγείας, με τον διεθνή διαγωνισμό για την διερεύνηση της ρύπανσης, με την οριοθέτηση και την διευθέτηση της κοίτης του Ασωπού. Βλέπετε λοιπόν ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε.

 

 

ΩτΦ: Η θητεία σας κάπου ολοκληρώθηκε. Υπάρχει κάτι που όλο αυτό το διάστημα σας έφερε σε δύσκολη θέση;

 

Ι.Τ.: Δεδομένου ότι η επαγγελματική  μου ιδιότητα δεν ταυτιζόταν με τις αρμοδιότητες μου ως Αντιπεριφερειάρχης, όλα ήταν λίγο πολύ δύσκολα. Όμως με μεγάλη προσπάθεια, σε συνδυασμό με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών μου στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος αλλά και όλων των τμημάτων της Περιφέρειας νομίζω καταφέραμε να περιορίσουμε τα λάθη μου. Γι’ αυτό και τους ευχαριστώ όλους. Δεν σας κρύβω ότι εξαρχής με ενέπνευσε η διάθεση του Κώστα Μπακογιάννη για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, χωρίς να καταπατά το ένα το άλλο και εκεί ακριβώς στηρίχθηκα όλο το προηγούμενο διάστημα.

 

 

ΩτΦ: Θέλω να μου πείτε τι πετύχατε και για ποια πράγματα χρειαζόσασταν περισσότερο χρόνο;

 

Ι.Τ.: Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, ότι έγινε το προηγούμενο διάστημα και πάντα με την συμβολή και καθοδήγηση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη.

Έτσι λοιπόν εκτός της μεγάλης προσπάθειας για την εξυγίανση της περιοχής του Ασωπού, ολοκληρώσαμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας περάσαμε στην υλοποίηση. Δουλεύουμε ήδη ένα χρόνο για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Θέλω να τονίσω την σπουδαιότητα αυτού του σχεδιασμού λόγω των συνεπειών του φαινομένου, οι οποίες δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις με αρνητικές συνέπειες τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην κοινωνία και την οικονομία. Εργαστήκαμε σε περιβαλλοντικά προγράμματα με διάφορους φορείς και διαχειριστήκαμε, με αυστηρή τήρηση του νομικού πλαισίου, την καθημερινότητα των πολιτών σε θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος και ανάπτυξης.

 

 

ΩτΦ: Στις επικείμενες αλλαγές του νόμου Καλλικράτη περιλαμβάνεται και η κατάργηση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη. Συμφωνείτε με αυτό και γιατί; Δημιουργούνται «μπερδέματα» ανάμεσα σε χωρικούς και θεματικούς;

 

Ι.Τ.: Θεωρώ ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι μεταξύ των Αντιπεριφερειαρχών στην βάση των αρμοδιοτήτων του καθενός. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και παράγοντες που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Βέβαια όλοι εμείς κληθήκαμε να υπηρετήσουμε τους πολίτες και αυτή η υπηρεσία μας  είναι ισχυρότερη από κάθε διαφωνία μας.   Οι αλλαγές που εξαγγέλθηκαν από τον Υπουργό των Εσωτερικών για τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης ίσως βοηθήσουν. Βέβαια θα δείξει η εφαρμογή τους.

 

 

ΩτΦ: Στην αυτοδιοίκηση, τι ρόλο παίζουν τα κόμματα και μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάζουν οι πολιτικές θέσεις;

 

Ι.Τ.: Στην αυτοδιοίκηση, η καθημερινότητα του πολίτη έχει τον πρώτο ρόλο. Η διαχείριση και η λύση των προβλημάτων απαιτούν σύνεση, συναίνεση και ομαδικό πνεύμα ξεπερνώντας πολιτικές ή κομματικές διαφοροποιήσεις και προσωπικούς τακτικισμούς.

 

 

ΩτΦ: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

 

Ι.Τ.: Αυτή την στιγμή τα σχέδια μου αφορούν την επαγγελματική μου πορεία μιας και τα δύο προηγούμενα χρόνια την παραμέλησα κάπως. Σε σχέση με την πορεία μου στην πολιτική και έχοντας μπροστά μου ακόμη δύο χρόνια στο περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, ίσως είναι προτιμότερο να μην προκαταλάβω τις επιλογές μου. Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψα τον “έρωτα μου” με την αυτοδιοίκηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…