Home Δήμος Δελφών «Η αναπτυξιακή στρατηγική για τον τουρισμό, πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη-αειφορία-ανταγωνιστικότητα»
Δήμος Δελφών - 15 Μαΐου, 2014

«Η αναπτυξιακή στρατηγική για τον τουρισμό, πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη-αειφορία-ανταγωνιστικότητα»

 «Οι πραγματικές λύσεις όμως, βρίσκονται στην ενεργό συμμετοχή νέων ανθρώπων με νοοτροπία που έχει ξεπεράσει “παλαιοκομματικά” στεγανά και μικροπολιτικές λογικές», επισημαίνει η Βάλια (Ευαγγελία) Ταμπάκη, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στους Δελφούς, με τον κ. Ταγκαλή.

Αναφέρεται στα προβλήματα του δήμου και των περιοχών που τον αποτελούν και τονίζει ότι» στον καλλικρατικό Δήμο Δελφών, αναμφισβήτητα έχουμε πολλές προοπτικές και δυνατότητες που πρέπει να μετατρέψουμε σε έργο». Τονίζει δε, ότι απαιτείται συμμετοχή στα κοινά για να μπορούν να δοθούν λύσεις. 
Σχετικά με την ενεργό συμμετοχή της στην ΟΝΝΕΔ υποστηρίζει ότι «δεν κρύβω τη διαδρομή μου, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν ασκώ κριτική για τη σημερινή κατάσταση της πολιτικής».

«Για κάθε δράση λοιπόν, χρειάζεται όραμα, σχέδιο και κυρίως λογοδοσία στους πολίτες»


ΩτΦ: Ένα νέο κορίτσι με τόσα πτυχία και εφόδια, τι κάνει στην αυτοδιοίκηση;


Βάλια Ταμπάκη:
Βιώνουμε μία περίοδο που η αντιμετώπιση της κρίσης από τους νέους εκδηλώνεται με μία πορεία προς την απόκτηση “υπερ-προσόντων”. Συνεπώς, σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν θεωρώ τη δική μου ακαδημαϊκή διαδρομή ως ιδιαίτερη ή ξεχωριστή. Περισσότερο θα μπορούσα να την σχετίσω με μία προσωπική μου θεώρηση, που ανταλακλάται στο “είμαστε ό,τι κάνουμε για να αλλάξουμε αυτό που είμαστε”. Το να γινόμαστε καλύτεροι για εμένα αποτελεί μονόδρομο και μία επιλογή, που θα μπορούσα να πω ότι ενίοτε μου προκαλεί μία αμηχανία. Αρκεί μάλλον να σας αναφέρω ότι μετά από κατατακτήριες εξετάσεις έχω εισαχθεί στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής Αθηνών, το οποίο πολλές φορές δεν αναφέρω καν. Τα πτυχία λίγη σημασία έχουν αν δεν έχουν να μας προσφέρουν κάτι απτό στην καθημερινότητα μας ή τουλάχιστον δε μας βοηθούν να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία.
Δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω φανταστεί ποτέ ότι θα γίνω. Αγαπάω όμως την πόλη μου και θέλω να προσφέρω σ’ αυτή. Ο τρόπος άλλωστε που τιμάς τις ρίζες σου, εν τέλει σε καθορίζει γι’ αυτό θέλω ως άνθρωπος να επιστρέψω κάποια πράγματα σ’ αυτό τον τόπο για όσα μου έχει προσφέρει. Έχοντας άλλωστε την εμπειρία από την ενεργή συμμετοχή σε πολλούς συλλόγους εθελοντών, θεωρώ ως φυσική εξέλιξη την ενασχόληση μου με τα κοινά της πόλης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.


ΩτΦ: Γνωρίζοντας την Δημοτική Ενότητα Δελφών, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του καλλικρατικού δήμου Δελφών, ποιές πιστεύετε ότι είναι οι αναπτυξιακές του δυνατότητες;

Β.Τ
.:Η ανάπτυξη αποτελεί σήμερα μια πολυφορεμένη λέξη, που κινδυνεύει να καεί επειδή πολλές φορές τη χρησιμοποιούμε λάθος. Ανάπτυξη δε σημαίνει κατ’ ανάγκη χρήματα ή κονδύλια, αλλά ποιότητα ζωής και ευκαιρίες για όλους. Δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με το Κράτος, αλλά εξαρτάται σημαντικά από τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουμε και τους ιδιωτικούς πόρους. Στον καλλικρατικό Δήμο Δελφών, αναμφισβήτητα έχουμε πολλές προοπτικές και δυνατότητες που πρέπει να μετατρέψουμε σε έργο. Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και σπάνια φυσική ομορφιά. Εάν θελήσουμε να ορίσουμε τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης πάνω στους οποίους πιστεύω πως πρέπει να βασιστεί η περιοχή μας, σταχυολογώ λοιπον: Κινητήριος μοχλός για την επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί η ανάπτυξη του κλασσικού τουρισμού, όπως και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενώ δεν θα πρέπει να υποβιβάσουμε τις δυνατότητες της περιοχής μας στον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα της οικονομίας, αναφερόμενη στην παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων. Κλειδί σε όλα αυτά, είναι μία λέξη. Βιωσιμότητα. Συνήθως την αποφεύγουμε και γι’ αυτό πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι απογητευτικά ή ολέθρια. Δεν έχει κανένα νόημα να επενδύουμε σε πόρους ή πράγματα που δεν έχουν ελπίδες να λειτουργούν ορθολογικά ή με τέτοιο τρόπο που θα προκαλεί άλλες απώλειες. Για κάθε δράση λοιπόν, χρειάζεται όραμα, σχέδιο και κυρίως λογοδοσία στους πολίτες. Αν οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι σύμμαχοι των προσπαθειών μας, δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας.


ΩτΦ:Ένα βασικό μειονέκτημα της παρούσας θητείας της Περιφερειακής Αρχής είναι ότι δεν υλοποίησε πρόγραμμα τουριστικής προβολής. Τι αντίκτυπο πιστεύετε ότι έχει αυτή η αδράνεια στην προώθηση και εκτέλεση του δημοτικού προγράμματος τουριστικής προβολής;

Β.Τ.
: Όπως ανέφερα και παραπάνω, ο τριτογενής τομέας, και ειδικότερα ο τουρισμός αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα για μία περιοχή, όπως ο Δήμος Δελφών, που είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός. Για μία επιτυχή πορεία με αξιόλογα αποτελέσματα καθίσταται απαραίτητη μία αναπτυξιακή στρατηγική για τον τουρισμό, βασιζόμενη στο τρίπτυχο ανάπτυξη-αειφορία-ανταγωνιστικότητα, στην οποία συμμέτοχοι θα πρέπει να είναι όλοι οι τοπικοί φορείς. 
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η μη υλοποίηση προγράμματος τουριστικής προβολής από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αποτέλεσε τροχοπέδη προς αυτή την κατεύθυνση. Από όσο γνωρίζω, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό, με τον κύριο όγκο του έργου αυτού επιφορτίστηκε ο Δήμος Δελφών. Τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αξιόλογα αν αναλογιστεί κανείς ότι τέθηκε σε ισχύ ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και μία τουριστική στρατηγική από εξειδικευμένους αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου. Σε αυτόν εντάσσονται η διαμόρφωση ενός ελκυστικού destination brand των Δελφών, η ανάπτυξη μορφών εναλλακτικού τουρισμού, η σχεδίαση σημαντικών τουριστικών προϊόντων όπως η “Ρουμελιώτικη Γαστρονομία”, οι “Δρόμοι του ’21”, το “Φεστιβάλ των Δελφών”.  Σαφέστατα, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για να διαφανούν χρειάζεται η συνέχιση της στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου μας από άτομα με τεχνογνωσία και εμπειρία στον χώρο. Και αυτό είμαι πεπεισμένη ότι μπορεί να το πράξει ο συνδυασμός μας.

 

 

«Τα πολιτικά κόμματα όπως και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένα εδώ και πέντε χρόνια»




 
ΩτΦ: Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Δελφών κατά την άποψή σας και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;



Β.Τ.: Το χθες είναι χθες και δε χρειάζεται να μοιρολογούμε. Σημασία έχει να αντιφθούμε όσα λάθη και αν μπορεί να έγιναν και να τα χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό στο μέλλον. Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και μεσούσης της οικονομικής ύφεσης, όλοι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να αντιμετωπίσουν παθογένειες μιας πρότερης εποχής. Αν χρειαστεί να εξειδικεύσουμε στην περίπτωση των Δελφών, θα ανέφερα ως εξαιρετικής σημασίας το ζήτημα του Δελφικού Τοπίου και των περιορισμών, που αυτό θέτει. Παρά ταύτα, σε αυτό το ζήτημα δεδομένου του νομοθετικού πλαισίου που το διέπει, οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολύ συγκεκριμένες. Σε αυτό που θα ήθελα να εστιάσω, συνεχίζοντας θεματικά την προηγούμενη ερώτηση είναι το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης. 
Οι Δελφοί καλούνται πλέον να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και αυτό είναι μία ξεκάθαρη πρόκληση, στην οποία θα πρέπει να απαντήσουμε με ταχείς ρυθμούς. Αναφέρομαι σαφώς στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος που εμείς προσφέρουμε, το οποίο πλέον πρέπει να ανταποκριθεί στα νέα ζητούμενα της εποχής. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε και εδώ θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε θέματα κουλτούρας και νοοτροπίας. Οφείλουμε όλοι μας να συνδράμουμε με τον τρόπο μας σε μία συνολική προσέγγιση των ζητημάτων που άπτονται του τουρισμού, καθώς μόνο μέσα από τη συνεργασία, την ανάπτυξη σύγχρονης τουριστικής συνείδησης, αλλά και τη συνέργεια φορέων μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί εκμεταλλευόμενοι όλους τους προς διάθεση πόρους και τις δυνατότητες για το καλό του τόπου μας και την ανάπτυξή του.
 -Η κρατική χρηματοδότηση προς τον Α και Β βαθμό αυτοδιοίκησης έχει μειωθεί δραματικά. Πως μπορεί ο δήμος να επιτελεί έργο και κυρίως στο σκέλος της κοινωνικής πολιτικής, όταν συνεχώς αυξάνονται οι αρμοδιότητές του, δίχως να συνοδεύονται από τους αναγκαίους πόρους;
Είναι ξεκάθαρο ότι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτή προέκυψε μετά την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων του σχεδίου του Καλλικράτη και με δεδομένη την υποχρηματοδότηση, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ΟΤΑ. Λαμβάνει χώρα η μετατόπιση του κέντρου βάρους της άσκησης κοινωνικής  πολιτικής από κεντρικό επίπεδο σε τοπικό, που δημιουργεί μια σειρά στρεβλώσεων και την ανάγκη για μια σειρά μεταρρυθμίσεων από αυτούς. Οι αλλαγές που θα προκύψουν θα πρέπει να βασίζονται σε σύγχρονες αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν τις πολιτικές του Δήμου και αφορούν στη δομή και την οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών (συντονισμός, ολοκληρωμένη διάσταση, εταιρικότητα). Με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με ενεργοποίηση του ατόμου και ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, με εξατομικευμένη προσέγγιση και κυρίως με την ενίσχυση του εθελοντισμού μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένα νέο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο ικανό για την αντιμετώπιση αναγκών και προβλημάτων του τόπου μας.  
 

ΩτΦ: Στο βιογραφικό σας είδα ότι είστε ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ. Με την οικονομική κρίση και την πολιτική διαχείριση, βλέπουμε ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, όπως το ξέραμε. Αυτό, δεν σας προβληματίζει και δεν σκέφτεστε ότι ενδεχομένως για κάποιους να λειτουργήσει αποτρεπτικά να σας προτιμήσουν;

Β.Τ.: Τα πολιτικά κόμματα όπως και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένα εδώ και πέντε χρόνια. Τι πρέπει να κάνουμε όμως; Να βάλουμε τα πιστεύω μας κάτω από το χαλί και να προσποιούμαστε κάτι που δεν είμαστε; Δεν κρύβω τη διαδρομή μου, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν ασκώ κριτική για τη σημερινή κατάσταση της πολιτικής. Τα πολιτικά κόμματα και οι νεολαίες, οφείλουν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να προσαρμοστούν στην νέα εποχή που η κοινωνία θέτει ως ζητούμενα τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση των εξελίξεων. Όμως αν είσαι έξω από όλο αυτό και πετροβολείς μόνο, τι θα καταφέρεις στο τέλος; Τίποτα. Μόνο αν είσαι μέρος της πολιτικής, διεκδικείς και προτείνεις θα μπορείς να πετύχεις να διορθωθούν μερικά από αυτά που μας απωθούν. 

Σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ πως όλα ξεκινούν από το να γνωρίζεις ποιος είσαι, από που προέρχεσαι και τι πρεσβεύεις. Οι πραγματικές λύσεις όμως, βρίσκονται στην ενεργό συμμετοχή νέων ανθρώπων με νοοτροπία που έχει ξεπεράσει “παλαιοκομματικά” στεγανά και μικροπολιτικές λογικές. Καλούμαστε να διαχειριστούμε μία κατάσταση και αυτό μπορούμε μόνο να το κάνουμε μέσα από εποικοδομητικό διάλογο με συμμέτοχες όλες τις πλευρές, παρελθόν και μέλλον, με εξειδικευμένες προτάσεις για τα προβλήματα του τόπου μας, στο πλαίσιο μιας υγιούς παραγωγής πολιτικής που ξεκινά από εμάς τους ίδιους χωρίς καμία ενοχοποίηση του ιδεολογικού μας προφίλ. Γιατί για να αλλάξει κάτι, πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε.
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Κύριοι και Κυρίες της νυν Περιφερειακής Αρχής, «τα καλά νέα» ξεκινούν από τις αλήθειες των πραγμάτων.

Διαβάζω στον τύπο τον απολογισμό – σχεδιασμό του νυν περιφερειάρχη & συνεργατών …