Home Π.Ε. Φωκίδας Η ακτινογραφία των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων στα ψηφοδέλτια Σπανού, Αναγνωστάκη και Μπατζελή
Π.Ε. Φωκίδας - 2 Απριλίου, 2019

Η ακτινογραφία των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων στα ψηφοδέλτια Σπανού, Αναγνωστάκη και Μπατζελή

 Με το νέο εκλογικό σύστημα ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος πως θα στελεχωθούν τα πόστα διοίκησης, αλλά και όποιος είναι σε μια παράταξη, είτε έρθει πρώτος είτε όχι σε σταυροδοσία, η επιβράβευσή του από τον επικεφαλής δεν είναι δεδομένη.

Ειδικά στην περιφέρεια, έχουμε τέσσερις παρατάξεις που τα στελέχη τους δυνητικά θα μπορούσαν να προσανατολιστούν με στόχο τον τρίτο όροφο της Γιδογιάννου.

 

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι, ποια η εμπειρία τους και ποιες οι διοικητικές τους ικανότητες;

 

Το ψηφοδέλτιο Σπανού

Στο ψηφοδέλτιο του κ. Φάνη Σπανού περιλαμβάνονται μεγάλα και γνωστά ονόματα μαζεμένα. Ας τους πάρουμε με αλφαβητική σειρά να δούμε τις ικανότητές τους και πόσα μπορούν να προσφέρουν, ανάλογα με τη διοικητική τους επάρκεια και την εμπειρία τους. Ασφαλώς η επιλογή μας θα είναι κρίσιμη, καθώς η Φωκίδα 

 

Αραβαντινού Πέγκυ:

Αρχιτέκτων μηχανικός- Οικονομολόγος, MSc, MBA,PhD. Κάτοχος αρκετών μεταπτυχιακών διπλωμάτων, κάτι που την καθιστά από τους πλέον μορφωμένους περιφερειακούς σύμβουλους.

Αν και μπήκε στο περιφερειακό συμβούλιο μετά από μια σειρά ατυχών γεγονότων και αφού προηγουμένως είχε διοριστεί ειδική σύμβουλος του αείμνηστου Κώστα Μίχου, κατάφερε να διαγράψει μια πολύ καλή πορεία. Άνθρωπος εκρηκτικός που κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να γίνει γνωστή από άκρη σε άκρη στη Φωκίδα, κυρίως λόγω της εκπληκτικής αποτελεσματικότητά της στα τεχνικά  εργα, τα οποία πήρε  πάνω της με προσωπική εντολή Μπακογιάννη και όλα  σήμερα είναι σε φάση υλοποίησης . Στα μειονεκτήματα της η έλλειψη  πολιτικής εμπειρίας , η οποία κατά καιρούς την οδήγησε σε επικοινωνιακά λάθη .  Ωστόσο σήμερα έχει κάνει άλματα προόδου, παρότι παραμένει καθαρά τεχνοκράτισσα. Την ανάμειξή της στην πολιτική ξεκίνησε ως ειδική σύμβουλος στο πλευρό του τότε δημάρχου κ. Νίκου Φουσέκη. Σήμερα όμως οι σχέσεις των δυο πρώην συνεργατών δεν είναι από τις καλύτερες .

 

Αργυρίου Δέσποινα: είναι η νεότερη της εξάδας Σπανού, με όπλο τον ενθουσιασμό της ηλικίας της και τις φρέσκες ιδέες της. Θα μπορούσε να ξεκινήσει την πορεία της από το Δήμο, ώστε να κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση αλλά επέλεξε να βουτήξει κατευθείαν στα βαθιά. Κατάγεται από μια μικρή περιοχή που της εξασφαλίζει μικρή εκλογική βάση, αν και έχει ισχυρά ερείσματα στην ομάδα Φουσέκη, ενώ κάποια από τα στελέχη του στενού του πυρήνα εξηγούν ότι έχουν ήδη δεσμεύσει τους δυο τους ψήφους στην κ. Αργυρίου και τον κ. Δελμούζο.

 

Δελμούζος Γιώργος: Δικηγόρος και επί χρόνια νομικός σύμβουλος στην S&B, και Imerys από την οποια αποχώρησε το τελευταιο διάστημα λόγω της επιλογής του να ανακατευτε΄λι στα κοινά. Σήμερα διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην Άμφισσα.

 Άνθρωπος με έντονη κοινωνική ζωή και με μεγάλο κύκλο γνωριμιών. Ωστόσο πολιτικά και διοικητικά είναι εντελώς άπειρος, δεν έχει αναλάβει κανένα πόστο διοίκησης, καθώς μέχρι σήμερα είχε επιλέξει να μην είναι υποψήφιος σε δημοτικες, περιφερειακές ή άλλες εκλογές.

Μοναδική εξαίρεση η θητεία του στα κληροδοτήματα, όπου γενικότερα δεν άνθισαν οικονομικά, ενώ ειδικά το Γηροκομείο απεδείχθη φιάσκο και Βατερλό, καθώς εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η διοίκηση που ασκήθηκε δεν ήταν επιτυχημένη, χωρίς ωστόσο να μπορέσει κάποιος να του καταλογήσει όλες τις ευθύνες.

Πριν λίγους μήνες είχε ενδιαφερθεί να τοποθετηθεί πρόεδρος στην ΑΝΦΩ με τις ευλογίες Φουσέκη, θέση την οποία δεν κατέλαβε ποτέ γιατί είχε νομικό κώλυμα το οποίο δεν γνώριζε  . Ο κ. Δελμούζος δείχνει ότι του αρέσει να ζει καλά και δεν στεναχωριέται και πολύ για θέματα διοίκησης. Τον στηρίζουν ωστόσο πολύ δυνατά στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Ν.Φουσέκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δ.Τζήμας με τον οποίο είναι προσωπικοί φίλοι, όπως και πολλοί αυτοδιοικητικοί φίλοι του πρώην Νομάρχη και Δημάρχου.

 

Κάππος Στάθης: Ο πιο έμπειρος της παρέας, με πολλά χρόνια πολιτικής πορείας και πολλές εκλογικές νίκες στο ενεργητικό του, τόσο πολιτικές όσο και συνδικαλιστικές. Δείχνει να ξέρει τι θέλει και έχει τον κύκλο υποστηρικτών να το πετύχει. Η αλλεπάλληλη έκθεσή του σε εκλογικές διαδικασίες έχει φέρει κόπωση σε μερίδα του εκλογικού σώματος  . Στην παρούσα θητεία είχε θέμα ασυνεννοησίας με την κ. Αραβαντινού, ενώ πολλές φορές αυτή τους η κόντρα έχει διαφανεί δημόσια. Ο κ.Κάππος έχει αποδείξει τις διοικητικές του ικανότητες, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του διοικητική του νοσοκομείου Άμφισσας.

 

Κουτσούμπας Κώστας: Ό,τι και να πει κανείς για τον άνθρωπο αυτό είναι λίγο. Έχει δείξει την διοικητική του ικανότητα όταν διετέλεσε αντιδήμαρχος στον καποδιστριακό δήμο Λιδωρικίου, επί δημαρχείας κ Κουλούλα. Είναι τόσο αγαπητός στην τοπική του κοινωνία που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τον ψήφιζαν μαζικά αν και γνώριζαν ότι η παράταξή του δε βγαίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις του καποδιστριακού δήμου, συγκέντρωνε σε σταυροδοσία το 1/3 ακόμη και το ½ του συνολικού αριθμού των ψηφισάντων στη δημοτική ενότητα Λιδωρικίου. Ο κ. Κουτσούμπας είναι πετυχημένος επαγγελματίας και δεν έχει ανάγκη ούτε τα αξιώματα, ούτε τους μισθούς που τα συνοδεύουν. Και αυτό το έχει αποδείξει, όταν παρέμενε πιστός στην παράταξή του, παρότι ήξερε ότι το ψηφοδέλτιό τους θα χάσει!

 

Τριβήλος Νώντας: Αν και νεότατος έχει ικανοποιητική  διοικητική εμπειρία και επάρκεια. Στην παρούσα δημοτική περίοδο είναι ως συνεργάτης στο πλευρό του δημάρχου Δωρίδας κ. Γιώργου Καπεντζώνη, ειδικός για θέματα ΕΣΠΑ και η πρόοδος που έχει σημειώσει ο συγκεκριμένος δήμος, στην προετοιμασία έργων είναι αλματώδης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον δήμαρχο, η Δωρίδα έχει προετοιμάσει και έχει καταθέσει προτάσεις έργων συνολικού ύψους 20 εκ ευρώ, όπου η συμβολή και του κ. Τριβήλου ήταν καθοριστική. Είναι άνθρωπος συνεννοήσιμος και συνεργάσιμος, που ξέρει να ακούει τον συνομιλητή του.

 

Το ψηφοδέλτιο Αναγνωστάκη

Το ψηφοδέλτιο του κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, αν και είναι ομολογουμένως πολύ καλύτερο από αυτό που είχε καταθέσει ο κ. Αποστόλου το 2014 με ελάχιστες εξαιρέσεις δε διέπεται από ανταγωνιστικά φαινόμενα μεταξύ των υποψηφίων .

Αρτινόπουλος Γιώργος:

Στις προηγούμενες εκλογές ήταν επικεφαλής   της παράταξης “Κίνημα Ενεργών Πολιτών Δωρίδας” που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας το 6,33% των ψήφων . Η παρουσία του στα δημοτικά συμβούλια ήταν κάτι παραπάνω από εποικοδομητική και σε καμιά περίπτωση δεν εξέφρασε άρνηση για την άρνηση αλλά εκεί που συμφωνούσε είχε το θάρρος να το πει δημοσίως , κάτι που τον κατέστησε σοβαρό και αξιόπιστο συνομιλητή. Ιδεολογικά προέρχεται από την αριστερά και αρχικά με την διετέλεσε μέλος της νεολαίας του ΝΑΡ (“Νέο Αριστερό Ρεύμα”) που προέκυψε από τη διάσπαση της ΚΝΕ το 1991 όταν γραμματέας της ήταν ο αείμνηστος  Γράμψας.  Στη συνέχεια αδρανοποιήθηκε και επανήλθε στην ενεργό πολιτική σκηνή το 2010 ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα ως στέλεχος της περιφερειακής του οργάνωσης. Οι σύντροφοί του κάνουν λόγο για έναν μετριοπαθή και χωρίς ακρότητες συνομιλητή που εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη και καλλιεργεί την ενότητα και τη σύμπνοια, στοιχεία  που  τον κάνουν ικανό  να διαχειριστεί την Περιφέρεια σε περίπτωση που εκλεγεί .  Το πνεύμα του ταιριάζει γάντι με τη νοοτροπία του επικεφαλής του, εξ ου και η μεταξύ τους επικοινωνία φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Είναι καθηγητής Πληροφορικής και σήμερα είναι διευθυντής του Γενικού Λυκείου Ιτέας

 

Ιωάννου Αντώνης:

Ο κ. Ιωάννου, συνταξιούχος γυμναστής,  είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία από παλαιότερα, καθώς έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος του κ. Ασημάκη Ασημακόπουλου.  Στο πολιτικό κομμάτι είναι χρόνια στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς , ήταν από αυτούς που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ και εντάχτηκαν στη ΔΗΜΑΡ ενώ με την επιστροφή Κουβέλη στο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε και ο κ Ιωάννου.  Θεωρείται άνθρωπος που δέχεται τις ιδεολογικές συγκλήσεις  εξού και το γεγονός ότι κάποιες  φορές  ως συνεργαζόμενος είχε ενταχθεί σε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Οι δυνατότητές του είναι επίσης πολύ γνωστές, όπως και η νοοτροπία, η δημοκρατικότητά του και ο πολιτικός πολιτισμός του. Ενδεικτική των προαναφερθέντων είναι η απάντηση- επίθεση  μέσω facebook που έλαβε η εκδότρια της εφημερίδας μας κ Γιαννούλη  σε προηγούμενο άρθρο της σχετικά με τις περιφερειακές εκλογές.

 

Παππά Γιώτα: Είναι η έκπληξη των εκλογών, καθώς αν και δεν είχε αναμειχθεί ποτέ πριν η τοπική κοινωνία δείχνει ενδιαφέρον για την υποψηφιότητά της. Η ίδια δεν είναι πολύ γνωστή, αλλά ευνοείται σημαντικά από τη δημοφιλία του συζύγου της, γνωστού γιατρού της περιοχής.Εργάζεται στον ΟΤΕ Άμφισσας και ιδεολογικά φέρεται αν΄΄εκαθεν να ανήκε στο χώρο της κεντροαριστεράς 

 

Παρασκευάς Δρόσος: 

Συμπαθής αστυνομικός ο οποίος επί χρόνια ήταν πρόεδρος (σήμερα μέλος του ΔΣ) της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας

Λόγω του ευχάριστου χαρακτήρα του θεωρείται το   αγαπημένο παιδί  όχι μόνο στο ψηφοδέλτιο Αναγνωστάκη αλλά και μεγάλου μερους της τοπικής κοινωνίας , ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος. Συμπαθής και εξυπηρετικός άνθρωπος, που δε χαλάει καρδιές και δε φοράει παρωπίδες. Ιδεολογικά προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και μεταπήδησε στο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη της κυβέρνησής του και δε διστάζει να τα επισημαίνει δημόσια .

Η προσωπική του σταυροφορία αναμένεται καλή και θεωρείται σίγουρος για μια από τις πρώτες θέσεις.

 

Πυρπυρής Θανάσης:

Είναι γνωστός χειρουργός του νοσοκομείου, που έχει εξυπηρετήσει, στο πλαίσιο των καθηκόντων του πολλούς συμπολίτες μας. Η καταγωγή του είναι από την Αιτωλοακαρνανία .Αγαπητός άνθρωπος και ήπιων τόνων, που δεν έχει δηλωμένους εχθρούς. Προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και έχει διατελέσει γραμματέας της Τοπικής του Οργάνωσης στην Ιτέα

 

Παναγιώτου Κωνσταντίνα (Ντίνα)

Ανακοινώθηκε επίσημα μόλις χτες. Καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Ο πατέρας της έχει καταγωγή από την Αράχοβα και η μητέρα της από την Πολύδροσο στο οποίο διαμένει τα τελευταία χρόνια έχοντας φροντιστήριο ξένων γλωσσών Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος άλλα και αντιδήμαρχος της Δ.Ε Παρνασσού επί δημαρχίας Δημήτρη Τζιβάρα. Προέρχεται από το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και φιλοσοφία της πάντα ήταν η σύγκληση με της δυνάμεις της κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας

 

Το ψηφοδέλτιο Μπατζελή

 Το ψηφοδέλτιο της κ. Κατερίνας Μπατζελή είναι το πλέον πολυσυζητημένο στη Φωκίδα. Η πρόσφατη ένταξη της π.Βουλευτή κ. Αφροδίτης Παπαθανάση, που οδήγησε σε έξοδο τον κ. Χρήστο Τσαμαντάνη, έδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει συρρικνωθεί δραματικά, αλλά δεν έχει απολέσει το κακό του χαρακτήρα και ξέρει ακόμη μια χαρά να «τρώει τα παιδιά του». Ο κ. Τσαμαντάνης που θεώρησε πρέπον να παραιτηθεί από όλα τα κομματικά αξιώματα, στεκόταν με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια, προσδίδοντας κύρος στο χώρο του.

Βώτας Θανάσης: Ο γνωστός οδοντίατρος κ. Θανάσης Βώτας ήταν και αυτός αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Ασημάκη Ασημακόπουλου. Άνθρωπος χαμηλών τόννων, με μετριοπαθείς απόψεις, που όμως δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός. 

Καρακώστα Αργυρώ: Αναμειγνύεται έντονα με τα κοινά τα τελευταία χρόνια. Στην Ιτέα είναι καθοριστική η συμβολή της στον Εμπορικό Σύλλογο, ενώ παρ’ ολίγον θα ήταν και υποψήφια στο Επιμελητήριο στο πλευρό του κ. Μυταρά, ο οποίος απεσύρθη λίγο πριν καταθέσει ψηφοδέλτιο.  Η πολιτική της πορεία είναι ταυτισμένη με το ΠΑΣΟΚ  και θα πρέπει να τονιστεί ότι ποτέ δεν εγκατέλειψε το χώρο.

Καραχάλιος Αριστείδης: Αν και συμπαθής άνθρωπος, σίγουρα δεν είναι στα συν του η πολυετής απουσία του στο εξωτερικό. Δεν ανήκει στα γνωστά και προβεβλημένα στελέχη και δύσκολα θα μπορέσει να κάνει την έκπληξη στο ψηφοδελτιό του.

Παπαθανάση Αφροδίτη:

Η π. Βουλευτής είναι γνωστή σε όλους. Ξέρει μέχρι και ο κάτοικος του πιο απομακρυσμένου χωριού, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται η τεχνοκρατική της αντίληψη και πραγματικά σε θέση διοίκησης ξέρει να γίνεται αποτελεσματική. Το μεγάλο της πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ενωτική, κάτι που έχει αρχίσει να διαφαίνεται και σε αυτό το ψηφοδέλτιο. Της καταλογίζουν ότι δύσκολα  ξεπερνάει προβλήματα και συμπεριφορές που τη στεναχώρησαν στο παρελθόν, κάτι που  εν τέλει διχάζει το κομματικό – και όχι μόνο- ακροατήριο.   Πολιτικά  είχε προσχωρήσει στο κόμμα του κ Γιώργου Παπανδρέου και επέστρεψε μαζί με αυτόν στο ΚΙΝΑΛ. Ήταν από αυτούς που ήθελαν σύγκληση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς προκειμένου να κατεβάσουν ενιαίο ψηφοδέλτιο στο δήμο Δελφών, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό κυρίως από τη διαφωνία Κωστοπαναγιώτου   .

Φάκος Μπάμπης: Αγαπητός στη Δωρίδα ο κ. Φάκος, τόσο που όλοι βάζουν στοιχήματα, ότι αν η κ. Μπατζελή πάρει έδρα, αυτή είναι δική του. Ο τρόπος που χειρίστηκε τα έργα πάντως στην παρούσα δημοτική περίοδο ήταν εκπληκτικός και γόνιμος. Αν εκλεγεί θα είναι «εργαλείο» για τον επόμενο περιφερειάρχη. Προέρχεται από δεξιά οικογένεια και από τη ΝΔ από την οποία αποχώρησε το 1990 λόγω των έντονων πολιτικών του διαφωνιών με τον τότε βουλευτή κ Γκελεστάθη. Στη συνέχεια προσχώρησε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ από το οποίο δεν έφυγε ποτέ, ούτε τα χρόνια της μεγάλης πτώσης.

Είναι οικοδόμος στο επάγγελμα και ασχολείται και με τα αγροτικά

Θεωρείται από τους ιδρυτές του αθλητικού σωματείου ΔΩΡΙΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…