Home Δήμος Δελφών «Ερευνήστε την οικονομική διαχείριση που ακολουθήθηκε»
Δήμος Δελφών - 14 Ιανουαρίου, 2019

«Ερευνήστε την οικονομική διαχείριση που ακολουθήθηκε»

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της ΩτΦ

 Εκ νέου ανοίγει, με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άμφισσας ο κ. Αργύρης Δεδούσης, ένα τεράστιο ζήτημα που απασχόλησε την περιοχή για πολλά χρόνια. Πρόκειται για τα κληροδοτήματα, κυρίως το Γηροκομείο και την διαχείριση που ακολουθήθηκε. 

 

Ο κ. Αργύρης Δεδούσης, όχι με την κομματική του ιδιότητα του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Δελφών, αλλά με το δικαίωμα του πολίτη, καθώς και τα δυο του παιδιά έχουν αριστεύσει και έχουν λάβει τα βραβεία των κληροδοτημάτων, ζητεί από τον Εισαγγελέα να μελετήσει το θέμα και αν το κρίνει σκόπιμο να προχωρήσει σε πιο ενδελεχή έρευνα της οικονομικής διαχείρισης που ακολουθήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα ο  κ. Δεδούσης εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε κατά τρόπο αρνητικό το ζήτημα των κληροδοτημάτων ευεργετών προς την πόλη της Άμφισσας, η συνολική περιουσία των οποίων ανήρχετο σε εκατομμύρια ευρώ. Από τη διαχείριση της περιουσίας όχι μόνο συντηρούνταν τα υλικά αντικείμενα (κινητά και ακίνητα πράγματα) των κληροδοτημάτων, αλλά έμενε σημαντικό διαθέσιμο υπόλοιπο, προκειμένου να διατεθεί σε κοινωφελείς κοινωνικές δράσεις, όπως οι υλικές αμοιβές αριστούχων μαθητών Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άμφισσας. «Προ ολίγων ετών οι αριστούχοι μαθητές ελάμβαναν το ποσό των 800-1600 ευρώ ανά έτος, ενώ σήμερα οι αριστούχοι  μεταξύ των οποίων η κόρη μου Κορίνα Δεδούση φοιτήτρια και ο υιός μου Αθανάσιος Δεδούσης μαθητής της Γ’ Λυκείου λαμβάνουν το συμβολικό ποσό των 60 ευρώ  και 40 ευρώ ανά έτος αντίστοιχα», τονίζει ο κ. Δεδούσης.

Ο κ. Δεδούσης τονίζει επίσης ότι «με το ως άνω ζήτημα συνδέεται άμεσα και η λειτουργία του Γηροκομείου Άμφισσας «ΣΤΑΛΛΕΙΟΝ ΓΑΤΕΙΟΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ». Το εν λόγω Ίδρυμα αποτέλεσε αντικείμενο σοβαρής και πολυετούς προπαρασκευής και μελέτης επιφανών πολιτών της πόλεώς μας, όπως οι αείμνηστοι Ζαφείρης Ζαφειρόπουλος και Χρήστος Βλάχος, δήμαρχος Άμφισσας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας αντίστοιχα,  που προετοίμασαν την έναρξη λειτουργίας του. Το Γηροκομείο άρχισε να λειτουργεί το έτος 2007 και σε λίγους μήνες καλύφθηκαν όλες οι διαθέσιμες θέσεις «φιλοξενίας» ηλικιωμένων, με τις έννομες συνέπειες, που επιφέρει η εν λόγω «φιλοξενία» (εκχώρηση συντάξεων, δωρεές κλπ). Εντός ελάχιστου χρόνου όμως το Γηροκομείο χρεοκόπησε, με συνέπεια να διακόψει αιφνιδίως τη  λειτουργία του, λόγω επισχέσεως εργασίας των εργαζομένων, η οποία είχε ως συνέπεια να διαδραματιστούν περιστατικά, που προκάλεσαν ντροπή στους δημότες της Άμφισσας, καθώς οι οικογένειες των ηλικιωμένων κλήθηκαν να παραλάβουν εντός ωρών τους οικείους τους. Η ολιγοετής λειτουργία του Γηροκομείου δημιούργησε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (π.χ ανεργία των εργαζομένων, διακοπή συμβάσεων με προμηθευτές, οι οποίοι δεν εξοφλήθηκαν κλπ) και τεράστια χρέη για την κάλυψη των οποίων εκπλειστηριάζονται μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία», υποστηρίζει.

 

«Από όσους διαχειρίστηκαν τα κληροδοτήματα ποτέ κανένας δεν μας εξήγησε γιατί κατέρρευσαν»

 

Επιπλέον ο κ. Δεδούσης αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά ότι ποτέ δεν δόθηκαν εξηγήσεις από τους διαχειριστές των κληροδοτημάτων τι δεν πήγε καλά και κατέρρευσαν οικονομικά. «Μέχρι σήμερα ουδείς από αυτούς, που κατά τους κρίσιμους χρόνους είχαν την ευθύνη διαχείρισης των κληροδοτημάτων και του Γηροκομείου, εξήγησε, όπως είχε υποχρέωση, τους λόγους της οικονομικής κατάρρευσής τους, ούτε διενεργήθηκε, όπως επιβάλλει ο νόμος, οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος.

     Δεδομένου ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα, καθώς οι εξελίξεις, που προκλήθηκαν από την εξαφάνιση της περιουσίας των κληροδοτημάτων και την διακοπή της λειτουργίας του Γηροκομείου, είναι ολέθριος για την τοπική κοινωνία, ενώ διακινούνται φήμες τις οποίες ενισχύει η προκλητική αδιαφορία και αποφυγή λογοδοσίας των υπευθύνων, για πράξεις και παραλείψεις προσώπων (αδιαφανείς και χωρίς κριτήρια προσλήψεις, παράλειψη των νομίμων διαδικασιών για τις μισθώσεις, προμήθειες κλπ) που είχαν ως αποτέλεσμα τεράστια ζημία στην περιουσία των κληροδοτημάτων, ζητώ όπως, στο πλαίσιο των καθηκόντων σας και προκειμένου να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες οποιουδήποτε εμπλεκόμενου στη διαχείριση της περιουσίας των Κληροδοτημάτων και του Γηροκομείου, διατάξετε κατά την κρίση σας να διενεργηθεί από ανεξάρτητη αρχή ή ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες  ενδελεχής έλεγχος των νομικών και διαχειριστικών πράξεων», καταλήγει.

                                                                            

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…