Home Πολιτικά - Φωκίδα ΕΠΑΛ Άμφισσας: Το μεγαλείο της κρατικής αθλιότητας το καθιστά επικίνδυνο
Πολιτικά - Φωκίδα - 27 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΑΛ Άμφισσας: Το μεγαλείο της κρατικής αθλιότητας το καθιστά επικίνδυνο

ΕΠΑΛ Άμφισσας: Το μεγαλείο της κρατικής αθλιότητας το καθιστά επικίνδυνο
ΚΙΝΔΥΝΟΣ -ΘΑΝΑΤΟΣ
-«Εάν μπαίνουν παιδιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κατά τη θέση μου κακώς τους επιτρέπεται», επισημαίνει ο κ. Ταγκαλής.
-Τόμοι η αλληλογραφία για την άμεση ανάγκη επισκευών, ενώ έχουν ήδη γίνει δυο αποτυχημένες απόπειρες για την αποκατάσταση ζητημάτων ενέργειας του σχολείου.
-«Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, που να εμπεριέχει θέματα στατικότητας και δεν ξέρω αν μπορεί να εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου», τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Ταγκαλής και σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο να
εξευρεθεί χρηματοδότηση άμεσα.
 
Ένα σχολείο με πολλά ετοιμόρροπα τμήματα, δυο αποτυχημένες απόπειρες μερικών επισκευών, καθηγητές και μαθητές που τρέμουν το ενδεχόμενο ενός σεισμού εν ώρα λειτουργίας του σχολείου και μια αλληλογραφία που μετρά πολλές εκατοντάδες σελίδες σε πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες είναι πολύ λίγα στοιχεία για να περιγράψουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΠΑΛ (Επαγγελματικό Λύκειο) Άμφισσας.
 

Tο κτίριο που κατασκευάστηκε το 1967 και αποτελεί ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα στην Άμφισσα, το οποίο συστεγάζει το ΕΠΑΛ, το ΣΕΚ (Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο) και το ΙΕΚ (Εργαστήρι Επαγγελματικής Κατάρτισης), είναι σε χείριστη κατάσταση, καθώς από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει συντηρηθεί αξιοπρεπώς. Στην πραγματικότητα αφέθηκε από την πολιτεία στην αδυσώπητη αγκαλιά του χρόνου και των φθορών που προκαλεί. Οι αρχικές κακοτεχνίες του έργου, σε συνδυασμό με τις κακοκαιρίες έχουν προσκαλέσει μύκητα, γνωστό ως μούχλα, να έχει φωλιάσει στις περισσότερες γωνίες, τοίχους, ακόμη και τα πατώματα του σχολείου. Τα χαλασμένα κεραμίδια και οι κοιλότητες από τις κακοτεχνίες στα πατώματα δημιουργούν πολλές μικρές λιμνούλες σε κάθε εξωτερικό, αλλά ακόμη και αρκετούς εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

 

Πέρα απόν τα καλοριφέρ και τα παράθυρα που αν γίνουν αντιληπτά δεν αμφιβάλλουμε ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για φιλοξενία τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το σχολικό συγκρότημα αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας. Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων πέρα από την υγρασία έχει και ένα μεγάλο τμήμα τοίχου στη σκηνή που έχει φύγει και κρατιέται από μερικούς διαβρωμένους από την υγρασία σοβάδες. Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και το πόσο επικίνδυνο φαίνεται ακόμη και από την εξωτερική πλευρά της αίθουσας και δε χρειάζεται να έχει ειδικές γνώσεις κανείς για να το καταλάβει. Στο ερώτημα δε, τι θα συμβεί με ένα μικρό σεισμό την ώρα που γίνεται μια εκδήλωση και είναι μαθητές επάνω στη σκηνή, η ιδέα και μόνο φέρνει ρίγη.

 

Σε πολλά δε σημεία που το μεμονωμένα κτίρια ενώνονται, έχουν ήδη χωριστεί με τεράστιες ρωγμές που φαίνονται από πάνω προς τα κάτω. Κάθε χρόνο δε αυτά τα χωρίσματα γίνονται μεγαλύτερα και βαθύτερα.

 

Το σχολικό συγκρότημα είναι τόσο σύγχρονων προδιαγραφών που διαθέτει και πισίνα, εφάμιλλη με των σχολείων του εξωτερικού. Η πισίνα έχει κατασκευαστεί αυτοβούλως και κατοικοεδρεύει στην αίθουσα των κομμωτών την οποία έχει βγάλει σε αχρηστία. Ακόμη και με κλειστή πόρτα η μούχλα που ώζει σε κυριεύει. Οι τοίχοι, οι κουρτίνες και όλο το πάτωμα έχουν βαφτεί πράσινα, ενώ το νερό λιμνάζει αρκετούς πόντους πάνω από το έδαφος. Είναι απορίας άξιο δε πως δεν έχει ακόμη καταληφθεί από αποικία βατράχων.

 

Όσο για τη στέγη του σχολείου, αρκετά κεραμίδια έχουν παραμερίσει από το χρόνο και την έλλειψη συντήρησης, δίνοντας τη σειρά τους στη βροχή που μπαίνει από όλα τα σημεία του σχολείου και τρέχει το νερό σε τοίχους και πατώματα.

 

 Η διαχρονική αγωνία των διευθύνσεων

 
 

Το μόνο που δε μπορεί κανένας να καταλογίσει στις διευθύνσεις των σχολείων που συστεγάζονται και μάλιστα διαχρονικά είναι αδιαφορία. Η αγωνία τους για την κακή κατάσταση του κτιρίων και τα αιτήματα για αποκατάσταση αριθμούν όχι μόνο πολλές σελίδες, αλλά ξεπερνούν και τη δεκαετία.

 

Ειδικά δε το τελευταίο διάστημα αυτές οι προσπάθειες έχουν ενταθεί. Τα έγγραφα και από τα τρία σχολεία πέφτουν βροχή προς όλες τις υπηρεσίες, αλλά αποτέλεσμα μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Κανένας όμως, όπως λένε οι ίδιοι οι διευθυντές των Σχολείων Κώστας Παπαδήμας (ΕΠΑΛ) και Ηλία Αναγνώστου (ΣΕΚ) δεν μπορεί να καταλογίσει στο δήμο έλλειψη ενδιαφέροντος. Έχουν γίνει ήδη προσπάθειες για την αποκατάσταση μερικών ζημιών, αλλά δεν ευοδώθηκαν.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια από αυτά τα έγγραφα. Στις 9/12/2011 η Δ/νση Δευτεροβάθμιας ζητεί από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου να ελέγξουν το κτίριο, με αφορμή έγγραφα των Δ/ντών των σχολείων και να ενημερώσουν σχετικά με την κατάστασή του. Ουσιαστικά ζητεί να πληροφορηθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις για εύρυθμη λειτουργία και φιλοξενία μαθητών και καθηγητών χωρίς αυτοί να διατρέχουν κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα ζητά τον έλεγχο στατικότητας, υδροθερμικής επάρκειας, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ενεργοβόρου και ασύμφορης λειτουργίας του.

 

Στις 21/9/2012 ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής επισκέπτεται το σχολείο και σε έγγραφό του προς τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών τονίζει ότι διαπίστωσε «μεγάλη διεύρυνση παλαιών ρηγματώσεων σε τοιχοποιίες και πιθανόν στο φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα σε δυο πτέρυγες» και ζητεί την περαιτέρω διερεύνησή τους.

 

Στο έλεγχο που διενήργησε η Πολεοδομία διαπιστώνει σωρεία προβλημάτων τα οποία αναφέρει αναλυτικά σε έγγραφό της προς τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών στις 31/10/2012. Η Πολεοδομία στις διαπιστώσεις της αναφέρει: «Στην ισόγειο αίθουσα εκδηλώσεων και συγκεκριμένα στον εσωτερικό χώρο του νοτιοανατολικού τμήματος αυτής, διαπιστώθηκαν ρωγμές στην εξωτερική τοιχοποιία, που εστιάζονται ως επί το πλείστον στη γωνία του κτίσματος και στην πλάκα δαπέδου, η διεύθυνση των οποίων καταδεικνύει διαφορετικές καθιζήσεις του εδάφους στην περιοχή έδρασης των φερόντων στοιχείων και στροφή προς τον εξωτερικό του τοίχο. Επίσης διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρωγμής στη βάση υποστυλώματος κυκλικής διατομής, το βάθος της οποίας πρέπει να διερευνηθεί. Τέλος, διαπιστώθηκε αποκόλληση του επιχρίσματος της πλάκας οροφής στο χώρο της θεατρικής σκηνής, ύπαρξη υγρασίας και οξείδωση του οπλισμού της, ο οποίος έχει ανεπαρκή επικάλυψη. Επίσης στην εξωτερική πλευρά της εξωτερικής τοιχοποιίας, η οποία έχει επενδυθεί με πέτρα, παρατηρήθηκαν οριζόντιες ρωγμές.

 

Στην ανατολική πλευρά της νότιας πτέρυγας, παρατηρήθηκαν τριχοειδείς ρηγματώσεις της τοιχοποιίας πλήρωσης από λιθοδομή.

 

Παρατηρήθηκε διατμητική ρωγμή σε δοκό του Α ορόφου της διωρόφου νότιας πτέρυγας, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο αρμός διαστολής του κτίσματος, το εύρος και το βάθος της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν.

 

Παρατηρήθηκαν ίχνη υπερχείλισης των οριζόντιων τμημάτων των υδρορροών της στέγης και διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατακόρυφων τμημάτων υδρορροών με μικρές διατομές, η παροχευτικότητα των οποίων θα πρέπει να εξεταστεί, ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής αποχέτευση των όμβριων υδάτων.

 

Η ξυλεία της στέγης έχει σαπίσει λόγω εισροής υδάτων και έλλειψης πισόπανων, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης από τεχνίτη για αντικατάσταση των φθαρμένων ή μετακινημένων κεράμων.

 

Τα κουφώματα, όλης της νότιας πτέρυγας (κυρίως) είναι φθαρμένα, λόγω παλαιότητας, κακής συντήρησης και χρήσης, με αποτέλεσμα σε κάθε βροχόπτωση να εισρέουν όμβρια ύδατα και να πλημμυρίζουν οι αίθουσες, οι διάδρομοι και το κλιμακοστάσιο», επισημαίνει η Πολεοδομία στις διαπιστώσεις της και τονίζει ότι «οι βλάβες πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, να αποκατασταθούν βάσει μελέτης που θα συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία και να υφίστανται περιοδικό έλεγχο για αποφυγή εξέλιξης των φαινομένων με ενδεχόμενες επιπλέον δυσμενείς συνέπειες» και ζητεί τις περαιτέρω ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας λόγω αρμοδιότητας, όπως αναφέρει.

 
 

Οι προσπάθειες που έπεσαν στο κενό

 
 

Ο δήμος προσπάθησε να εντάξει την αντικατάσταση των παραθύρων και της κεντρικής θέρμανσης στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για την αντικατάστασή τους, αλλά η πρόταση πάγωσε στο υπουργείο, καθώς αξιολογήθηκε κατά το ήμισυ, αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση για το πρόγραμμα.

 

Να σημειωθεί ότι όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής στην πρόταση προς το ΥΠΕΚΑ, ύψους 700.000 ευρώ περιλαμβάνονταν αποκαταστάσεις σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, όπως τζάμια, κουφώματα, ενεργειακή μόνωση.

 

Επιπλέον είχε γίνει ένας διαγωνισμός από τον ΟΣΚ. Μάλιστα είχε βγει ανάδοχος ο κ. Θύμιος Ξηρός, αλλά και πάλι δεν προχώρησε, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ταγκαλής. Στην ουσία ο διαγωνισμός πάγωσε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το έργο είχε προκηρυχθεί με 310.000 ευρώ, ενώ η σύμβαση που υπεγράφη με τον ανάδοχο έφτανε στις 173.634 ευρώ. Το έργο επρόκειτο να γίνει με προγραμματική σύμβαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του ΟΣΚ, ενώ όταν βγήκε ο πρώτος λογαριασμός στα 1850 ευρώ, δεν πληρώθηκε και το έργο ουσιαστικά δεν ξεκίνησε.

 

Ν’ αναφέρουμε ότι και στα δυο προγράμματα δεν είχαν ενταχθεί θέματα αποκατάστασης φθορών που αφορούν τη στατικότητα του κτιρίου.

 
 

Ακόμη και να υπήρχε χρηματοδότηση δεν θα εντασσόταν

 
 

Το μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορούν να αποκατασταθούν οι ζημιές είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, καθώς για να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές και να γίνει γενική επισκευή του κτιρίου το κονδύλι θα ξεπεράσει τα 2 εκ ευρώ. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μέσο ανοικτό, ούτε προβλέπεται ν’ ανοίξει. Ξέρω ότι στα τέλη του έτους ο Δήμαρχος είχε κάνει μια επαφή με τον κ. Στυλιανίδη για την αποκατάσταση του σχολείου μέσα από κονδύλια εκτάκτων αναγκών, αλλά ο Υπουργός το απέκλεισε», τόνισε ο κ. Ταγκαλής.

 

Ωστόσο, ακόμη και αν υπήρχε πρόγραμμα που να μπορεί να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση δεν θα γινόταν, αφού δεν έχει ολοκληρωμένη μελέτη. «Μελέτη που να περιλαμβάνει τα θέματα καθιζήσεων και στατικότητας γενικότερα δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει από την Τεχνική μας Υπηρεσία», υποστήριξε ο κ. Ταγκαλής και τόνισε ότι υπάρχουν μεμονωμένες μελέτες, κυρίως για ενεργειακά θέματα. Υποστήριξε δε ότι το θέμα της μελέτης θα πρέπει να το δούνε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απάντηση Ι. Μπούγα, σε Επίκαιρη Ερώτηση της “ΝΙΚΗ” για τηΣχολή Δικαστικών Λειτουργών

Στον προγραμματισμό πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κα…