Home Δήμος Δωρίδας Ενστάσεις για τα εισοδηματικά κριτήρια στο υπό ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου Δωρίδας
Δήμος Δωρίδας - 20 Απριλίου, 2015

Ενστάσεις για τα εισοδηματικά κριτήρια στο υπό ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου Δωρίδας

 Διαφωνίες εκφράστηκαν, σχεδόν από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων Δωρίδας, για το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν προβλεφθεί για την Λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. 

 
Όσοι αιρετοί έλαβαν το λόγο κατά την διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης έκαναν λόγο για αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια. Μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  κ. Γιώργος Κουλούλας επεσήμανε πως για το μειωμένο ρεύμα το κράτος βάζει κριτήριο 2.500 ευρώ το άτομο. 
Με τον κ. Κουλούλα συμφώνησε και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Παλασκώνης ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο Δήμος δεν έχει πόρους και δυνατότητα για τόσο μεγάλα ανοίγματα. Ο ίδιος τόνισε πως άλλοι δήμοι μπορεί να έχουν δυνατότητα να βάζουν σε τέτοιο υψηλό ποσό τα εισοδηματικά κριτήρια ωστόσο ο Δήμος Δωρίδας δεν έχει ούτε για καύσιμα. 
Ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αντωνόπουλος επεσήμανε πως όντως το ποσό των εισοδηματικών κριτηρίων είναι μεγάλο ενώ πρότεινε να μπει η δικλίδα της αρχής της αναλογικότητας, να αξιολογούνται οι περιπτώσεις ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Ζέτου ο οποίος ξεκαθάρισε πως πρέπει να τεθεί το θέμα σε διαφορετική βάση ώστε να μην μείνουν απέξω άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη. 
 Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού κοινωνικού Παντοπωλείου προβλέπεται να διανέμονται  σε άπορους κατοίκους του Δήμου Δωρίδος τα εξής προϊόντα: τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διάρκειας,  είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας,  είδη βρεφικής ανάπτυξης, νωπά τρόφιμα και είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού.
Τα παρεχόμενα είδη του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου προέρχονται κυρίως από χορηγίες και εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια ειδών, είναι δυνατή η προμήθειά τους με δαπάνη του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αξίζει να αναφερθεί πως τα προϊόντα  που θα παρέχονται από το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι εντελώς δωρεάν ενώ θα προέρχονται κυρίως από χορηγίες επιχειρηματιών, προμηθευτών, μεμονωμένων ατόμων, οργανωμένους φορείς.   
Βασικό κριτήριο για την ένταξη, μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών από τις κατηγορίες της προηγούμενης παραγράφου, στους δικαιούχους των υπηρεσιών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η διαπίστωση «απορίας», η οποία αποδεικνύεται από το εισόδημα σε συνδυασμό με την εξέταση και άλλων κοινωνικών κριτηρίων όπως  η ανεργία,  η οικογενειακή κατάσταση,  η ασθένεια, η αναπηρία, συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, καθώς και τυχόν άλλα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Για τις ανάγκες του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Δωρίδος θα μπορούν να συνδράμουν και εθελοντές. Για  το λόγο αυτό θα  τηρείται μητρώο εθελοντών μετά από αίτησή τους.
Επιπλέον θα χορηγείται στους δικαιούχους κάρτα η οποία θα είναι αυστηρά προσωπική  και αναγράφει  τα στοιχεία του δικαιούχου. Δύναται να αναγράφει εκτός από το όνομα του δικαιούχου και το όνομα ενός δευτέρου ατόμου, που ο δικαιούχους θα έχει ορίσει ως εκπρόσωπό του. Το άτομο αυτό,  το οποίο  θα μπορεί να είναι μέλος  της οικογένειάς του ή στενό φιλικό  του πρόσωπο και θα μπορεί να προμηθεύεται προϊόντα από το κοινωνικό Παντοπωλείο εκ μέρους του.
Η κάρτα δικαιούχου θα  εκδίδεται με ισχύ ενός εξαμήνου ενώ αναγράφεται το χρονικό διάστημα που ισχύει για τη χρήση των υπηρεσιών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η κάρτα θα ανανεώνεται εφόσον κρίνεται απαραίτητο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει επέλθει στο μεταξύ μεταβολή  της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης του δικαιούχου. Εάν ο  κάτοχος – δικαιούχος της κάρτας δεν είναι σε θέση να παρευρίσκεται ο ίδιος στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, λόγω ηλικίας ή άλλων προβλημάτων υγείας, η κοινωνική υπηρεσία, με μέριμνα του δήμου, μπορεί να αναλαμβάνει την μεταφορά των προϊόντων στην κατοικία του, εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα.
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…