Home Δήμος Δελφών Εγκρίθηκαν οι αναθέσεις εργασιών που ήδη έχουν εκτελεστεί από την Οικονομική Επιτροπή Δ. Δελφών
Δήμος Δελφών - 8 Νοεμβρίου, 2013

Εγκρίθηκαν οι αναθέσεις εργασιών που ήδη έχουν εκτελεστεί από την Οικονομική Επιτροπή Δ. Δελφών

Εγκρίθηκαν οι αναθέσεις εργασιών που ήδη έχουν εκτελεστεί από την Οικονομική Επιτροπή Δ. Δελφών

Κατήγγελλε τη διαδικασία αλλά υπερψήφισε ο Δ. Καραγιάννης

– Ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει μόνο επειδή αφορούν έργα.  – Κατηγορηματικά αρνητικός ο κ. Δρακάκης.

 

Εγκρίθηκαν τελικά κατά πλειοψηφία -με την αρνητική ψήφο του κ. Δρακάκη- από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δελφών, οι τρεις «κατόπιν εορτής» απευθείας αναθέσεις, για την παροχή τεχνικής βοήθειας για έργα του ΕΣΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε πως στην Οικονομική Επιτροπή εκτός του ότι τέθηκαν τρεις διαφορετικές εισηγήσεις για απευθείας ανάθεση έργων, αξιοσημείωτο είναι ότι τα δύο από τα τρία, έχουν ήδη εκτελεστεί και τέθηκαν προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωσή τους, παρότι υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να γίνει η διαδικασία πιο ορθά, αφού οι πιστώσεις ύψους 50.000 είχαν κατανεμηθεί και ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών από το Νοέμβρη του 2012.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα, «Τεχνική βοήθεια για τα εκτελούμενα έργα ΕΣΠΑ» (περιλαμβάνονται 22 έργα), «Εργασίες Τεχνικού Συμβούλου για την καταγραφή βελτιστοποίηση και εξοικονόμηση ενέργειας Δημοτικού Φωτισμού» και «Τεχνική Βοήθεια για τα υπό υποβολή έργα στο ΕΣΠΑ».

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Ταγκαλής κατά την εισήγησή του, εξήγησε στα παρευρισκόμενα μέλη (κ.κ. Λεωνίδα Φάκο, Καραγιάννη Δημήτρη, Καραγιάννη Βασίλη και Γιώργο Δρακάκη) ότι πρόκειται για έργα τα οποία έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2012 και ότι είχε γίνει η αποδοχή και κατανομή πίστωσης 50.000 ευρώ. Τόνισε δε πως τις εργασίες αυτές δεν μπορούσε να τις εκτελέσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να ανατεθούν σε εξωτερικά γραφεία. Ξεκαθάρισε ακόμα πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να ομαδοποιηθούν και να δοθούν σε ένα γραφείο επειδή αφορούν εντελώς διαφορετικά έργα, ενώ τόνισε πως έτσι ακριβώς λήφθηκε και η απόφαση του Δ.Σ., δηλαδή διαχωρισμένα σε τρία.

Σε αυτό το σημείο ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης «Προοπτική» κ. Γιώργος Δρακάκης, εκτός του ότι εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στον τρόπο της απευθείας ανάθεσης, επεσήμανε πως διανύουμε την εκπνοή του ΕΣΠΑ και είναι παράλογο να ζητά Τεχνική βοήθεια ο Δήμος, την ίδια ώρα που οι προθεσμίες λήγουν σε ενάμισι μήνα. «Είχε εγκριθεί πριν ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπήρχε μεγάλο χρονικό περιθώριο να κάνουμε αυτές τις εργασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία εντελώς υποκριτική. «Από τη στιγμή που τα δύο από τα τρία έργα έχουν εκτελεστεί, δεν μπορώ να καταλάβω τι θα κάνει ο ανάδοχος. θα πηγαινοφέρνει τους φακέλους των έργων;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως η υπόθεση είναι τραγελαφική. Ο κ. Δρακάκης επεσήμανε ακόμα πως αυτά τα θέματα καταδεικνύουν την ανοργανωσιά της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας πως ανέκαθεν καταψήφιζε τις αναθέσεις και πως αν είχαν γίνει οι σωστές διαδικασίες θα ήταν σαφώς υπέρ των έργων. Καταδίκασε δε, το γεγονός ότι ήρθαν κατόπιν εορτής.

Απαντώντας ο κ. Ταγκαλής, επεσήμανε πως ο νόμος δίνει το δικαίωμα των απευθείας αναθέσεων ενώ ξεκαθάρισε πως το έργο των δικτύων φωτισμού δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και πως έχει περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Αναφορικά με τα υπόλοιπα δύο έργα, υποστήριξε πως επειδή πρόκειται για το Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, όταν βγαίνει η εκάστοτε πρόσκληση δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου εφόσον μπαίνουν τα έργα με σειρά προτεραιότητας. «Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το ‘όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε’. Αν δεν ακολουθούσαμε αυτή τη διαδικασία δεν θα μπορούσαμε να εντάξουμε τίποτα στο Πρόγραμμα. Συμφωνώ ότι υπήρξε ανακολουθία αλλά τρέχαμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Αντιδήμαρχος.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Καραγιάννης διαφώνησε με την διαδικασία, ωστόσο υπερψήφισε τα έργα για να μη χαθούν.

Ο κ. Λεωνίδας Φάκος από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως όντως άργησε η διαδικασία και τέθηκε ανάποδα, αλλά από τη στιγμή που υπήρχε ορατός κίνδυνος να χαθούν δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να καταψηφίσει και να σταματήσει η πορεία τους. «Αν καταψήφιζα θα ήταν σα να έλεγα όχι στα έργα. Θα το είχα βάρος στη συνείδησή μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Βασίλης Καραγιάννης έθεσε ερώτηση στον κ. Ταγκαλή για ποιο λόγο καθυστέρησαν να έρθουν προς ψήφιση τα έργα, ωστόσο ο κ. Αντιδήμαρχος επιφυλάχθηκε να απαντήσει, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…