Home Πολιτικά - Φωκίδα Εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο τα τεύχη δημοπράτησης: Στην τελική ευθεία ο βιολογικός καθαρισμός Ιτέας – Κίρρας
Πολιτικά - Φωκίδα - 3 Απριλίου, 2013

Εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο τα τεύχη δημοπράτησης: Στην τελική ευθεία ο βιολογικός καθαρισμός Ιτέας – Κίρρας

 
 
 

Στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της επεξεργασίας των λυμάτων σε Ιτέα και Κίρρα, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών μπαίνοντας έτσι στην τελική ευθεία το έργο του βιολογικού καθαρισμού, το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια κατοίκους και αιρετούς της περιοχής.

 

Να σημειώσουμε πως το θέμα τέθηκε προς ψήφιση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου δόθηκε τελικά κατά πλειοψηφία το πράσινο φως για την προμήθεια του εξοπλισμού προκειμένου να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις της επεξεργασίας των λυμάτων της περιοχής.

 
 

Γιώτα Λαϊνη: «Είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα για την περιοχή»

 
 

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας η Αντιδήμαρχος κ. Γιώτα Λαΐνη επεσήμανε πως πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά έργα τόσο για την Ιτέα όσο και την Κίρρα, αφού η επεξεργασία των λυμάτων αναμένεται να καλύψει και τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου από τη στιγμή που έχει ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση αλλά και η αύξηση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια. «Είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους φτάσαμε στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης, το οποίο σημαίνει ότι σε λίγο καιρό το έργο θα βγει σε διαγωνισμό», τόνισε η κα Αντιδήμαρχος.

 

Η ίδια ανέφερε πως η διαδικασία για το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει ύστερα από σχετικό αίτημα του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Ιτέας προς το ΕΠΠΕΡΑΑ ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή Δελφών ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα ώστε να ενταχθεί το έργο. «Ήταν μια μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία, όπου απαιτούνταν πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες. Τελικά καταφέραμε να το εντάξουμε στις 24 Ιουνίου το 2011, έργο προϋπολογισμού 2.845.240,32 ευρώ. Από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα πέρασε 1,5 χρόνος, οι αντιπαραθέσεις και ενστάσεις από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πάρα πολλές, και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις. Προσωπικά είχα πολλές φορές εκφράσει φόβο ότι υπάρχει περίπτωση να χάσουμε το έργο γιατί στο ΕΣΠΑ είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Αισίως όμως φτάσαμε τελικά στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης», τόνισε η κα Λαΐνη.

 

Συνεχίζοντας και σε ότι αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, η κα Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε πως πρόκειται να γίνει προμήθεια και εγκατάσταση αντλιοστασίου και μονάδας μηχανικής επεξεργασίας, θα τοποθετηθούν δεξαμενές αερισμού, εγκατάσταση ειδικών οργάνων για τη λάσπη και τη θολότητα, χλωριωτές και το πιο σημαντικό είναι ότι όλη η λειτουργία θα ελέγχεται από ένα ηλεκτρολογικό πίνακα με πλήρες σύστημα ελέγχου για το τις συμβαίνει μέσα στον βιολογικό.

 

Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια στην Ιτέα και την Κίρρα με τον βιολογικό, υπενθύμισε ότι από τις αρχές του 2011 προέβηκαν στην εξέταση των εγκαταστάσεων του, τονίζοντας πως η ίδια μαζί με μηχανικό από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου είχαν επισκεφτεί το σημείο προκειμένου να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκεται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κατάσταση η οποία βρισκόταν ήταν άθλια από τη στιγμή που διαχύτες αέρα δεν είχαν αλλαχθεί από την κατασκευή του βιολογικού, ήταν σκουριασμένα και κατεστραμμένα. Έτσι ο Δήμος προέβη στην αντικατάσταση όλων των διαχυτών ώστε να γίνεται σωστός αερισμός και κατ’ επέκταση σωστή επεξεργασία λυμάτων. Σε αυτό το σημείο επεσήμανε πως από την αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε πως επειδή δεν γίνονταν σωστά η επεξεργασία των λυμάτων, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν ανοίξει τρύπες στους διαχύτες, θεωρώντας πως έτσι θα οξυγονωθούν κάτι που ήταν εντελώς λάθος από τη στιγμή που δεν γίνονταν η διάσπαση όπως έπρεπε.

 

Η κα Λαΐνη αναφέρθηκε και στη ζημιά του υποθαλάσσιου αγωγού, επισημαίνοντας πως κατόρθωσαν να αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι που είχε καταστραφεί.

 
 

Δρακάκης VS Φουσέκης

 
 

«Μύλος» έγιναν για μία ακόμη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος κ. Νίκος Φουσέκης με τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργο Δρακάκη. Αυτή τη φορά επίκεντρο της διαμάχης ήταν ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας.

 

Κατ ατην τοποθέτησή του λοιπόν ο κ. Δρακάκης υποστήριξε πως η δημοτική αρχή είχε «επιστρατεύσει» ακόμα και την πρώην Βουλευτή για να πάρει τη διαχειριστική επάρκεια, ενώ τόνισε πως φτάσαμε στον Μάρτιο, μετά από δύο χρόνια και ακόμα συζητείται ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να είχε τελειώσει. Ανέφερε δε, πως η δημοτική αρχή έφτασε σε σημείο να παρακαλά ακόμα και τους εργολάβους για να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης. «Κάνατε δημοπρασία για ένα έργο που έχει ήδη εκτελεστεί. Πρωτοφανές φαινόμενο σε όλη τη χώρα. Φτάστε σε σημείο να μοιράζεται φυλλάδια μέσω της αντιδημάρχου προτείνοντας να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αποδεικνύεται πλέον έμπρακτα ότι το έργο εξ αρχής δεν περπάτησε σωστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας.

 

Από την μεριά του ο δήμαρχος Δελφών χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Δρακάκη «μνημείο» τονίζοντας πως έφτασε σε σημείο να εγκαλεί στην ουσία τη δημοτική αρχή επειδή διόρθωσε τη μελέτη και επειδή συνεργάστηκε με την πρώην βουλευτή για να σωθεί το έργο και όχι για την επάρκεια όπως επικαλέστηκε ο σύμβουλος της μειοψηφίας. Ανέφερε δε πως το έργο εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2011 με τρία υποέργα, τον Τεχνικό σύμβουλο το οποίο ολοκληρώθηκε, την αποχέτευση της Κίρρας που βρίσκεται σε τελική φάση η δημοπρασία για την ανάδειξη του αναδόχου. Σχετικά με το υποέργο 3 που αφορά το βιολογικό, ξεκαθάρισε πως έγιναν συνεχείς παρεμβάσεις στο υπουργείο, και με την εκεί κατεύθυνση μπόρεσε τελικά να εγκριθεί το έργο. «Εκεί που μας χρωστάγανε μας έφαγαν και το βόδι», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Δρακάκη, ενώ αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που ασχολείται χρόνια με την αυτοδιοίκηση, να μην έχει ιδέα από έργα.

 

Στην ανταπάντησή του ο κ. Δρακάκης επεσήμανε πως για την βελτίωση της αποχέτευσης της Ιτέας θα μπορούσε να είχε ενταχθεί το έργο από το 2011 καθώς και η αναβάθμιση των αγωγών των ακαθάρτων, επισημαίνοντας πως η δημοτική αρχή για μια ακόμα φορά διάλεξε την εύκολη λύση και οδό. Αναφέρθηκε δε για μια ακόμα φορά στην αντιδήμαρχο κ. Λαΐνη, λέγοντας πως γέμισε φέιγ βολάν την Ιτέα για επικοινωνιακούς λόγους,

 
 

Παναγιώτης Μέγκος: «Θα χαθούν τα χρήματα αν δε δουλέψει η επεξεργασία

 

λυμάτων»

 
 

Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες στο Προσκήνιο» κ. Παναγιώτης Μέγκος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιτέα τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας πως ταλαιπωρείται και η πόλη αλλά και η δημοτική αρχή από τη στιγμή που προσπαθεί με δικά της μέσα να φτιάξει τα σπασίματα που σημειώνονται στους αγωγούς. Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε φόβους πως θα χαθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα αν δε δουλέψει το έργο σωστά στο επόμενο στάδιο που είναι η επεξεργασία των λυμάτων. Σε απάντησή του ο δήμαρχος κ. Νίκος Φουσέκης επεσήμανε πως ο Βιολογικός καθαρισμός δέχεται συγκεκριμένα φορτία τονίζοντας πως από την κατασκευή του υπάρχει μόνο μία δεξαμενή αερισμού ενώ θα έπρεπε να διαθέτει δύο.

 

 

 

Οι προβλεπόμενες από τη μελέτη προμήθειες και εργασίες

 

 

 

Με την συγκεκριμένη μελέτη πρόκειται να γίνει η προμήθεια, η εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Ιτέας. Το αντικείμενο των τευχών δημοπράτησης που θα εγκριθούν στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής αποτελεί υποέργο της πράξης «Ολοκλήρωση Αποχετευτικού Δικτύου Λυμάτων Κίρρας- Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Ιτέας» η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ

 

Συγκεκριμένα θα γίνει η προμήθεια και η εγκατάσταση κατά μονάδα ως εξής:

 

– Αντλιοστάσια Α2 και Β2: Προμήθεια 2 υποβρυχίων αντλητικών συγκροτημάτων μετά των παρελκόμενων.

 

- Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας: Προμήθεια ολοκληρωμένου συμπαγούς (compact) συστήματος βιομηχανικού σχεδιασμού για την λειτουργία της προεπεξεργασίας (εσχάρωση- εξάμμωση)

 

– Δεξαμενές αερισμού: Προμήθεια και εγκατάσταση πλήρους συστήματος αερισμού και ανάδευσης των λυμάτων στις δεξαμενές.

 

– Καθίζηση: Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση:: Ξέστρο ιλύος, Ξέστρου και λοιπού μηχανισμού απαγωγής επιπλεόντων, Ένα όργανο μέτρησης θολότητας, Συντήρηση πλήρης της γέφυρας και των λοιπών μηχανολογικών στοιχείων, Αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών στοιχείων

 

– Χλωρίωση: Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση: Δύο δοσομετρικών αντλιών υποχλωριώδους Νατρίου, Προκατασκευασμένης δεξαμενής αποθήκευσης απολυμαντικού 5 m3, Ενα (1) όργανο μέτρησης TOC, στο φρεάτιο εξόδου. Το σύστημα θα συνοδεύεται από πλήρη ηλεκτρικό πίνακα.

 

– Αντλιοστάσιο ιλύος: Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία του Α/Σ, δηλαδή: Δύο (2 ) υποβρυχίων αντλιών ανακυκλοφορίας ιλύος παροχής 140 m3/h, με μανομετρικό 5 m, Δύο (2 ) υποβρυχίων αντλιών περίσσειας ιλύος παροχής 15 m3/h, με μανομετρικό 8 m, Ηλεκτρικός πίνακας

 

– Πάχυνση και αφυδάτωση ιλύος, Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση του πλήρους συστήματος επεξεργασίας (αφυδάτωσης) ιλύος αποτελούμενο από: Ένας φυγοκεντρικός διαχωριστήρας αφυδάτωσης ιλύος, Ζεύγος αντλιών τροφοδοσίας ιλύος του συστήματος αφυδάτωσης από τον παχυντή βαρύτητας, Αυτόματο σύστημα προετοιμασίας, ωρίμανσης και τροφοδότησης πολυηεκτρολύτη, Κοχλίας μεταφοράς πίτας, Κάδοι αποθήκευσης πίτας (1 m3), Ηλεκτρικός πίνακα ελέγχου λειτουργίας και τους αυτοματισμούς, Προκατασκευασμένο Α/Σ στραγγιδίων με δύο αντλίες παροχής 20 m3/h, με μανομετρικό 8 m

 

– Συστήματα ελέγχου του έργου-Κεντρικός ηλεκτρολογικός πίνακας: Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση νέου πλήρους συστήματος ελέγχων και αυτοματισμού αποτελούμενο από: Τρία (3) PLC που κατανέμονται από ένα στη μονάδα προεπεξεργασίας, στον αερισμό-καθίζηση και στο σύστημα αφυδάτωσης, Ένα σύστημα SCADA με πλήρη ανεπτυγμένο κώδικα ανοικτής αρχιτεκτονικής, ελεύθερο για μελλοντικές παρεμβάσεις από το φορέα λειτουργίας του έργου, Ένα σύστημα τηλεματικής παρακολούθησης και ελέγχου, Έναν Η/Υ με τα παρελκόμενά του και έναν εκτυπωτή.

 

Επίσης απαιτείται η προμήθεια και εγκατάσταση ενός πλήρους κεντρικού ηλεκτρολογικού πίνακα σύμφωνου προς τις απαιτήσεις του προς εγκατάσταση εξοπλισμού καθώς και όλων των απαιτούμενων ηλεκτρολογικών εργασιών σύνδεσης των μονάδων με τον κεντρικό πίνακα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…