Home Πολιτισμός ΕΒΕ Φωκίδας: Παρέμβαση Ε.Ε.Α. για τους ελέγχους στα σπίτια των Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Πολιτισμός - 17 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΒΕ Φωκίδας: Παρέμβαση Ε.Ε.Α. για τους ελέγχους στα σπίτια των Ελεύθερων Επαγγελματιών.

«Δεν υπήρχε λογική στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου»


Δικαιωμένο αισθάνεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, μετά τη χθεσινή αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης, στο θέμα των ελέγχων των ελεύθερων επαγγελματιών μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Με την ανακοίνωση της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου για «έφοδο» ελεγκτών χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα στα σπίτια ελεύθερων επαγγελματιών που τα δηλώνουν ως έδρα, είχαμε επισημάνει τον παραλογισμό αλλά και τους κινδύνους του εγχειρήματος.
Την άμεση αντίδραση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ακολούθησαν και άλλοι φορείς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να πράξει το αυτονόητο, να αποσύρει δηλαδή τη σχετική ρύθμιση.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι το σπίτι του κάθε πολίτη είναι άσυλο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το να δηλώσει την οικία του ένας επαγγελματίας ως έδρα της επιχείρησης του, γίνεται επειδή ακριβώς δεν αντέχει το κόστος συντήρησης κάποιου γραφείου ή άλλου επαγγελματικού χώρου. Δεν σημαίνει ότι αυτός ο επιχειρηματίας είναι φοροφυγάς. Και εάν «κόπτεται» το οικονομικό επιτελείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τι απλούστερο από το να καλέσει τον επαγγελματία για φορολογικό έλεγχο στη ΔΟΥ του; Τι θα μπορούσε δηλαδή να κρύψει αυτός ο άνθρωπος στο σπίτι του;
Δυστυχώς, τέτοιες αποσπασματικές ενέργειες, όπως και αυτή που προωθείται για το «πάγωμα» του ΑΦΜ επιχειρηματιών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αποδεικνύουν περίτρανα την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς ύφεσης οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Και σε συνδυασμό με την ανακολουθία των κυβερνητικών υποσχέσεων για την περιβόητη ενίσχυση της ρευστότητας που ακόμα την περιμένουμε, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν υπολογίζουν καθόλου τον χώρο μας, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Εκτός και αν επιδιώκουν να συνεχίσουν τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών ώστε να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το μερίδιο τους στην ασθμαίνουσα αγορά.
Για τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησε σε ΜΜΕ ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου:
«Κάποιοι έχουν βάλει στη γωνία των μικρομεσαίο επιχειρηματία και τον χτυπάνε αλύπητα. Αυτή η φοροεπιδρομή έχει ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και την εξαφάνιση μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μα πως μπορεί το οικονομικό επιτελείο να προχωρά στον φορολογικό θάνατο μίας επιχείρησης με το «πάγωμα» του ΑΦΜ; Εάν ο ουσιαστικός του στόχος είναι η είσπραξη των οφειλομένων και όχι ο αφανισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ας μας δώσει τη δυνατότητα να εργαστούμε για να μπορούμε και να αποπληρώσουμε. Γιατί δεν μπορεί να μιλάμε για τέτοια μέτρα, την ώρα που το ΑΕΠ συρρικνώνεται συνεχώς, άρα μειώνεται και η καταναλωτική δυνατότητα του Έλληνα, άρα και η κίνηση στην αγορά. Επιτέλους, λέμε το αυτονόητο. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θέλουν να είναι συνεπείς, αφήστε τους να εργαστούν για να πάρει και το Δημόσιο τα οφειλόμενα».  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…