Home Εικόνες Αρχικής Δράσεις για την αναγέννηση του Ελαιώνα

Δράσεις για την αναγέννηση του Ελαιώνα

Με ερώτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Δρόσος Παρασκευάς ζητεί

Δράσεις για την αναγέννηση του Ελαιώνα

 

«Στα λόγια έμειναν οι υποσχέσεις», όπως ισχυρίζεται ο Δρόσος Παρασκευάς με ερώτησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας να αναλάβουν δράσεις για την αναγέννηση του Ελαιώνα.

Αναλυτικά αναφέρει:

« Παραδοσιακός ελαιώνας Άμφισσας»

Προς

Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Φάνη Σπανό

Λαμία, 30/06/2024

Κύριε Περιφερειάρχη,

Όπως γνωρίζετε όλοι τον Ιούλιο του 2022 που καιγόταν η Ελλάδα από άκρη σε άκρη δυστυχώς, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα χρόνια, κάηκε ο παραδοσιακός ελαιώνας Άμφισσας ακριβώς όπως και την πρώτη φορά το 2014. Για πρόληψη βέβαια ούτε κουβέντα όλα αυτά τα χρόνια. Τότε λοιπόν πάνω στα αποκαΐδια του ελαιώνα παρουσιάστηκαν ως συνήθως οι όψιμοι σωτήρες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμματα εξουσίας εκπροσωπήθηκαν σε υψηλότατο επίπεδο. Μιλάω για την Νέα Δημοκρατία και το Σύριζα. Μετά την έλευση του κυρίου Τσίπρα στον τόπο της καταστροφής, σε χρόνο μηδέν, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης και έταξε τα πάντα. Φυσικά όποιος έρθει σήμερα στον ελαιώνα θα δει με τα μάτια του ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα και οι πυρόπληκτοι αγρότες παλεύουν μόνοι τους να αναστήσουν τον ελαιώνα.

Για να μην γράφω πολλά, γιατί οι ελαιοπαραγωγοί τα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλο το περιφερειακό συμβούλιο, έταξαν τα πάντα δεν έδωσαν τίποτα. Από τις εννέα γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ Άμφισσας μία δουλεύει. Μία διαφορά υπάρχει. Ένα δίκτυο απλωμένο μες τα καμένα ελαιόδεντρα που πάλευε όλο το συμβούλιο του ΤΟΕΒ να το κάνει λειτουργικό με διάφορες πατέντες – τρεις ταμπέλες σε καταστραμμένες γεωτρήσεις ότι επισκευάστηκαν (εδώ γελάμε ή κλαίμε αναλόγως) – και ένα μνημείο στις εργατικές κατοικίες Άμφισσας να θυμίζει τα χάλια μας. Για να μην ξεχνιόμαστε ήρθαν και κάτι απίθανοι τύποι που έταξαν τα πάντα και τώρα εξαφανίστηκαν, αυτά θα τα πούμε στην ώρα τους. Έχουν απλήρωτα γραμμάτια ή υποσχέσεις όπως θέλετε το παίρνετε.

Με λίγα λόγια ερωτάται η περιφέρεια, αφού όλοι οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν τον αρχαιότερο ελαιώνα της Ευρώπης, έχει σκοπό να στηρίξει τον αγώνα αυτών των ανθρώπων που παλεύουν με το νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους να αναγεννήσουν τα Νεόφυτα δενδρύλλια μήπως και μετά από δεκαετίες αποκατασταθεί η εικόνα του ελαιώνα όπως φαίνονταν από τους Δελφούς και χαρακτηρίστηκε Δελφικό τοπίο προστατευόμενο από την UNESCO;

Το TOEB μετά από δεκαετίες απραξίας αποτελείται πλέον από ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά αλλά είναι χωρίς εφόδια. Το επιφανειακό δίκτυο καταστράφηκε από την πυρκαγιά και οι πλημμύρες που ακολούθησαν εξαφάνισαν τα δέματα στα ποτάμια που πότιζαν τον ελαιώνα δεκαετίες ολόκληρες. Η μοναδική γεώτρηση που χρησιμοποιείται καταναλώνει ρεύμα που το πληρώνει το TOEB παρά τις υποσχέσεις των τύπων που έταζαν λαγούς με πετραχήλια και τελικά δεν έδωσαν τίποτα από ότι υποσχέθηκαν. Ένα μηχάνημα έργου που είχε ο οργανισμός δόθηκε πριν χρόνια στο Δήμο Δελφών για να αποκαταστήσει το αγροτικό δίκτυο και κατέληξε ανταλλακτικά για τα υπόλοιπα μηχανήματα.

Βρέθηκε μια γωνιά στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας για να μπορέσει ο υπάλληλος να κάνει την δουλειά του την ώρα που σε ολόκληρο το κτήριο δεν χωρούσε πουθενά. Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά παραδείγματα της εγκατάλειψης και της απαξίωσης αλλά σταματάω εδώ και κλείνω με την παράκληση αυτή. Είστε οι μόνοι που μπορείτε να δράσετε για να αναγεννηθεί ο ελαιώνας, θα το κάνετε;

Να γνωρίζετε ότι θα σας χρωστάει αιωνία ευγνωμοσύνη όχι μόνο ο πυρόπληκτος αγρότης αλλά όλος ο πολιτισμένος κόσμος για αυτό το μνημείο που σήμερα είναι κατεστραμμένο.

 

Για την περιφερειακή παράταξη

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ

Ο ερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Δρόσος Παρασκευάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…