Home Πολιτικά - Φωκίδα Διοίκηση Νοσοκομείου Άμφισσας για τους αρνητικούς δείκτες και το υψηλό κόστος:«Η έρευνα της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας περιέχει εμφανείς ανακρίβειες»
Πολιτικά - Φωκίδα - 20 Φεβρουαρίου, 2013

Διοίκηση Νοσοκομείου Άμφισσας για τους αρνητικούς δείκτες και το υψηλό κόστος:«Η έρευνα της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας περιέχει εμφανείς ανακρίβειες»

Για εμφανείς ανακρίβειες κάνει λόγο η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, αναφορικά με την έρευνα που εκπόνησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων, όπου το νοσηλευτικό μας ίδρυμα εμφανίζονταν σε υψηλές θέσεις στην κατανομή των πιο ακριβών νοσοκομείων της χώρας.

Να σημειώσουμε πως σε σχετικό μας ρεπορτάζ είχαμε αντλήσει και αναλύσει στοιχεία από την συγκεκριμένη έρευνα, όπου πράγματι διαπιστώνονταν ότι το Νοσοκομείο Άμφισσας εκτός του ότι καταλάμβανε τις πρώτες θέσεις με τις υψηλότερες τιμές, στα ποσοστά κάλυψης κατείχε την προτελευταία θέση με μόλις 32%. Ωστόσο η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου έρχεται να αντικρούσει την έρευνα με σχετική ανακοίνωση της, κατά την οποία τονίζει πως μια έρευνα θα πρέπει να αξιολογεί αξιόπιστους αντικειμενικούς  δείκτες, οικονομικά στοιχεία  με ενιαίο τρόπο και εκτιμώντας ότι το κάθε Νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί στα πλαίσια των ιδιαίτερων συνθηκών και χαρακτηριστικών της κάθε χωρικής ενότητας που καλύπτει. Παράλληλα επισημαίνεται πως η συγκριμένη έρευνα αποσύρθηκε μετά από εμφανείς ανακρίβειες που περιελάμβανε για τα περισσότερα νοσοκομεία, εξηγώντας λεπτομερώς τους λόγους που τα προβεβλημένα στοιχεία για το Νοσοκομείο της Άμφισσας είναι ανακριβή.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας για την αξιολόγηση των οικονομικών και στατιστικών δεδομένων του έτους 2011 έχει ως εξής:
Στα πλαίσια της  έγκυρης ενημέρωσης  και λαμβάνοντας υπόψη σχετικά δημοσιεύματα που αφορούσαν ερευνητική μελέτη διαμόρφωσης δεικτών αποτελεσματικότητας των Νοσοκομείων σε εθνικό επίπεδο,  επισημαίνουμε ότι:

Μια έρευνα θα πρέπει να αξιολογεί αξιόπιστους αντικειμενικούς  δείκτες, οικονομικά στοιχεία  με ενιαίο τρόπο και εκτιμώντας ότι το κάθε Νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί στα πλαίσια των ιδιαίτερων συνθηκών και χαρακτηριστικών της κάθε χωρικής ενότητας που καλύπτει. Η επιλεκτική άντληση αριθμητικών δεδομένων και η περαιτέρω αποκωδικοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
Τα στατιστικά και οικονομικά δεδομένα μας, μηνιαίως, υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής του ESYnet  για ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας και της 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, όπου εκεί με μεγάλη ακρίβεια και ολοκληρωμένα, εμφανίζεται η πραγματική εικόνα του νοσοκομείου μας.
Στην προβληθείσα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο μελέτη, η οποία αποσύρθηκε μετά από τις εμφανείς ανακρίβειες που περιελάμβανε για τα περισσότερα νοσοκομεία, το  νοσοκομείο Άμφισσας εμφανίζεται με αρκετούς  αρνητικούς δείκτες όπως υψηλό κόστος/νοσηλευόμενο, κόστος αναλωσίμων κ.λ.π.
 Όμως στους σχετικούς δείκτες δεν υπολογίσθηκαν για το νοσοκομείο μας, όπως συνέβη σε άλλα νοσοκομεία οι 30-35 ασθενείς της ΜΤΝ που αιμοκαθαίρονται συνολικά σε 500 συνεδρίες ανά μήνα ως νοσηλευθέντες μιας ημέρας. Αυτό έχει ως συνέπεια να επηρεάζεται ο δείκτης πληρότητας και το κόστος ανά νοσηλευόμενο δεδομένου ότι υπολογίζουν το κόστος αναλωσίμων της ΜΤΝ χωρίς τους ασθενείς της  και έτσι εκτοξεύεται στα ύψη το κόστος αυτό.
Ταυτόχρονα ένας σημαντικός  αριθμός πολιτών προσέρχεται στο τμήμα  επειγόντων περιστατικών, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, για εργαστηριακές εξετάσεις στο Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό εργαστήριο. Τα δεδομένα μας από τις υπηρεσίες αυτές δεν εμφανίζονται προς αξιολόγηση του προσφερόμενου έργου στο δείκτη μέσου κόστους /νοσηλευθέντα.
 Η δαπάνη για αγορά αντιδραστηρίων αφορά το σύνολο των εξετάσεων εσωτερικών ασθενών και εξωτερικών (70% των εξετάσεων). Ο  αντικειμενικός και ορθός τρόπος υπολογισμού της δαπάνης είναι να συσχετιστεί με τον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν και όχι με τον αριθμό των νοσηλευθέντων.  Για παράδειγμα το οικονομικό έτος 2011, το σύνολο βιοχημικών αιματολογικών ανοσολογικών και μικροβιολογικών εξετάσεων ανήλθε στις 301.408 εξετάσεις, το δε κόστος αντιδραστηρίων ανήλθε σε 275.324,67€( 0,91€/εξέταση).
Για αποκατάσταση της αλήθειας  ο δείκτης κόστους νοσηλείας/νοσηλευθέντα του  Γ.Ν. Άμφισσας για το οικονομικό έτος 2011,  συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευθέντων και των συνεδριών των ασθενών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού προκύπτει ως εξής :
Αγορές + Υπηρεσίες  = 3.358.034,14
Νοσηλευθέντες + Συνεδρίες ασθενών ΜΤΝ  = 7.887
Δείκτης Κόστους Νοσηλείας =425,76€
Το κόστος αυτό μας κατατάσσει στα νοσοκομεία με την χαμηλότερη σχέση απόδοσης κόστους ανά νοσηλευθέντα.
Είναι αυτονόητο ότι χρέος της  Διοίκησης του Νοσοκομείου είναι η χρηστή διαχείριση και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων προς όφελος της υγείας των πολιτών του Νομού μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Κύριοι και Κυρίες της νυν Περιφερειακής Αρχής, «τα καλά νέα» ξεκινούν από τις αλήθειες των πραγμάτων.

Διαβάζω στον τύπο τον απολογισμό – σχεδιασμό του νυν περιφερειάρχη & συνεργατών …