Home Δήμος Δελφών Διευκρινίσεις για τα κληροδοτήματα δίνει η ΓΙΑΓΤΖΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ και το Ίδρυμα ΜΑΡΚΙΔΗ από τις Διαχειριστικές τους Επιτροπές -Επιχειρείται η αναγωγή της συζήτησης σε προεκλογικές σκοπιμότητες
Δήμος Δελφών - 23 Φεβρουαρίου, 2019

Διευκρινίσεις για τα κληροδοτήματα δίνει η ΓΙΑΓΤΖΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ και το Ίδρυμα ΜΑΡΚΙΔΗ από τις Διαχειριστικές τους Επιτροπές -Επιχειρείται η αναγωγή της συζήτησης σε προεκλογικές σκοπιμότητες

 Διευκρινίσεις για τα κληροδοτήματα δίνει η ΓΙΑΓΤΖΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ και το Ίδρυμα ΜΑΡΚΙΔΗ από τις Διαχειριστικές τους Επιτροπές

Επιχειρείται η αναγωγή της συζήτησης σε προεκλογικές σκοπιμότητες
-Με μεθοδευμένο τρόπο τα μέλη των Διαχειριστικών Επιτροπών προσπαθούν εντέχνως να αποδώσουν το έκδηλο και δικαιολογημένο ενδιαφέρον της Κοινής Γνώμης σε «πολιτικά παιχνίδια», αν και μέχρι στιγμής τίποτε δεν προδίδει κάτι τέτοιο.
-«Το συγκεκριμένο ίδρυμα όντως έχει εκποιήσει κάποια ακίνητα για λόγους επιβίωσης. Όλα με απολύτως διαφανή και νόμιμο τρόπο και ουδέποτε ασφαλώς σε πρόσωπο συγγενικό, είτε μέλους της Διαχειριστικής Επιτροπής είτε εργαζομένου», αναφέρει η Διαχειριστική του Επιτροπή.
 
Να μείνουν τα ιδρύματα εκτός προεκλογικής αντιπαράθεσης ζητούν με επιστολή τους οι Διαχειριστικές τους Επιτροπές, οι οποίες παρέχουν διευκρινήσεις σχετικά με το με την κατάστασή τους. 
Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα Κληροδοτήματα δεν έχουν εμπλακεί κατά κανένα τρόπο στην προεκλογική αντιπαράθεση, ασχέτως αν οι Διαχειριστικές Επιτροπές προσπαθούν να το αποδώσουν εκεί. Η διερεύνηση της διαχείρισης που ακολουθήθηκε είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη την οποία έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη, μετά από μηνυτήρια αναφορά του συμπολίτη μας κ. Αργύρη Δεδούση. 
Γενικότερα, για τα κληροδοτήματα –και δεν θα τα διαχωρίσουμε ονομαστικά- είναι έκδηλο και απολύτως δικαιολογημένο,  το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, αν αναλογιστούμε ότι το Γηροκομείο Άμφισσας ιδρύθηκε και λειτούργησε από κληροδοτήματα, τα οποία έχασαν την περιουσία τους για να αποζημιώνουν τα χρέη που δημιούργησε. Αυτό το ενδιαφέρον δεν έχει να κάνει με την προεκλογική περίοδο, όσο έντεχνα και αν επιχειρείται η σύνδεση τους. Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα να μάθει τι δεν πήγε καλά. Σήμερα, η διαχείριση είναι υπό διερεύνηση, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τη Δικαιοσύνη, οπότε δεν υπάρχει λόγος ο ένας να κατηγορεί τον άλλον. Λίγο υπομονή χρειάζεται και θα έχουμε όλοι τις απαντήσεις που ψάχνουμε τόσα χρόνια. Υπάρχει ένα δεδομένο. Διαμελίστηκαν περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ, αν διαπιστωθεί ότι έγινε κακοδιαχείριση και κάποιοι φταίνε, απλώς θα πληρώσουν!
Αναλυτικά στην  ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:   
 
ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ
 
Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει μια απίστευτη παραφιλολογία γύρω από τα κληροδοτήματα της πόλης της Άμφισσας με ανακρίβειες, αναλήθειες και κατηγορίες χωρίς υπόσταση.
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα κληροδοτήματα της πόλης μας ήταν και είναι μείζονος σημασίας. Αποτελεί όμως κοινή παραδοχή για τους γνωρίζοντες σχετικά με τα ιδρύματα, ότι η οικονομική κρίση είχε φοβερές επιπτώσεις σε όλα τα κληροδοτήματα της χώρας.
Το ίδρυμα «Γιάγτζειος Επαγγελματική Σχολή» όντως την τελευταία δεκαετία ταλανίζεται οικονομικά και είναι πολύ οι λόγοι. Ενώ βρισκόταν σε δεινή θέση τη χρονική στιγμή του θανάτου του Επισκόπου μας Αθηναγόρα και εκφράζοντας την επιθυμία του ο νέος μας Επίσκοπος κ.κ. Θεόκτιστος να μην αναλάβει την Προεδρία, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος ανέλαβε, παρά τις αντίθετες νομικές συμβουλές και με κίνδυνο της ίδιας της περιουσίας του, εθελοντικά την Προεδρία του γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αν δεν αναλάμβανε το ίδρυμα θα έκλεινε οριστικά. Από τότε και στο εξής η Διαχειριστική Επιτροπή με όλους τους εργαζόμενους δίνει ένα καθημερινό αγώνα επιβίωσης συναντώντας απίστευτες δυσκολίες όχι μόνο από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της χώρας μας αλλά και από τις απίστευτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των υπηρεσιών καθώς και από την υπέρογκη φορολογία στην οποία υποβάλλονται τα ιδρύματα.
Το συγκεκριμένο ίδρυμα ουδέποτε είχε μεγάλο αριθμό μετοχών και υπέρογκες καταθέσεις. Μάλλον κάποιοι συμπολίτες μας το μπερδεύουν με το ίδρυμα Πέτρου Μαρκίδη το οποίο έχει διαφορετική Διαχειριστική Επιτροπή στην οποία δεν είναι Πρόεδρος, ούτε καν μέλος ο Δήμαρχος Δελφών. Το Ίδρυμα Μαρκίδη σχεδόν αποκλειστικά στο παρελθόν συντηρούταν με το μέρισμα των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, που είναι δυστυχώς από δεκαετίας μηδενικό.
Το Ίδρυμα «Γιάγτζειος Επαγγελματική Σχολή» έχει όντως περίπου 4.000 στρέμματα (εκ των οποίων τα 2.493 είναι καλλιεργήσιμα) στην περιοχή Αυλακίου Στυλίδας στη Φθιώτιδα από τα οποία αντλούσε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του. Μετά το έτος 2007 άρχισαν οι δυσκολίες εκμίσθωσης των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων με τα προσφερόμενα μισθώματα να πέφτουν κάτω από 50 % των προηγουμένων ετών. Στη συνέχεια εξέλειψε το ενδιαφέρον από τους ντόπιους αγρότες για εκμίσθωση. Οι διαδικασίες και οι προκηρύξεις εκμίσθωσης κατέληγαν όλες άγονες . Ένα βήμα πριν την καταστροφή όντως εμφανίστηκε μια εταιρεία, η οποία εκμίσθωσε  το μεγαλύτερο τμήμα της με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και όλες τις απαραίτητες αποφάσεις.  Η εκμίσθωση δεν έγινε από κανένα Δήμαρχο αλλά με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, με έγκριση-απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας (εποπτεύουσα αρχή), με καταβολή του απαραίτητου ποσού εγγύησης (25.000,00 €) κλπ. 
Επίσης τα τελευταία δύο έτη έχει ξεκινήσει ένας απίστευτος αγώνας με το Δασαρχείο Λαμίας εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περισσότερα στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί δασικά σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες του 1945. Έτσι διορθώνουμε άλλη μία ανακρίβεια ότι στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσαν να γίνουν τουριστικές ή άλλου είδους επενδύσεις. Όσον αφορά στην τρέχουσα μίσθωση των αγροτεμαχίων, αυτή συνεχίζεται κανονικά με προοδευτική εκμετάλλευση των μισθίων ακολουθώντας όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές.
Το συγκεκριμένο ίδρυμα όντως έχει εκποιήσει κάποια ακίνητα για λόγους επιβίωσης. Όλα με απολύτως διαφανή και νόμιμο τρόπο και ουδέποτε ασφαλώς σε πρόσωπο συγγενικό, είτε μέλους της Διαχειριστικής Επιτροπής είτε εργαζομένου.
 
Επειδή οι διαχειριστικές επιτροπές των Ιδρυμάτων δίνουν κάθε μέρα μάχη στο πλευρό των εργαζομένων για την επιβίωση και τη συνέχιση της επιβίωσης των Ιδρυμάτων,
Επειδή ολόκληρη η Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος «Γιάγτζειος Επαγγελματική Σχολή», η οποία γνωρίζει όλα τα στοιχεία, βρίσκεται στο πλευρό τόσο του Προέδρου όσο και των εργαζομένων,
Επειδή οι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα δίνουν τη ζωή τους και την ψυχή τους ώστε να διατηρηθεί το ίδρυμα ανοιχτό και το Πνευματικό Κέντρο να λειτουργεί στην πόλη μας χωρίς οι περισσότεροι συμπολίτες μας να γνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο,
Επειδή δεν μπορούμε να σκεφτούμε την πόλη μας χωρίς το Πνευματικό Κέντρο,
Επειδή ολόκληρη η διαχειριστική επιτροπή του Ιδρύματος «Πέτρου Μαρκίδη» φροντίζει για την εύρυθμη και αδιάκοπη λειτουργία του ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες σύννομες διαδικασίες,
Επειδή πρέπει οι συμπολίτες μας να αναλογιστούν κι εκείνοι τις ευθύνες τους και να μην εξαντλείται το ενδιαφέρον τους σε κατηγορίες χωρίς υπόσταση,
Επειδή και τα δυο Ιδρύματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και πρέπει να αντιμετωπίσουν ακόμη πολλές δυσκολίες προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχειά τους,
 
ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ:
 
Αφήστε τα Ιδρύματα μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και αφήστε τον έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς να βγάζετε ελαφρά τη καρδία εσφαλμένα συμπεράσματα και να αποδίδετε κατηγορίες, βασιζόμενοι σε ανύπαρκτα γεγονότα και στοιχεία.
Αφήστε να δώσουμε τη μάχη που ξεκινήσαμε και μην μας προσθέτετε άλλες δυσκολίες.
Ας λειτουργήσουμε όλοι μαζί για μια φορά σαν υπεύθυνοι πολίτες και ας βοηθήσουμε τα Ιδρύματα να σταθούν στα πόδια τους χωρίς να τα πυροβολούμε πισώπλατα.
 
Εκ των Διαχειριστικών Επιτροπών των Ιδρυμάτων
 
«ΓΙΑΓΤΖΕΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ»
 
Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, Δήμαρχος Δελφών, Πρόεδρος
Νικόλαος Βενετσάνης, Πρόεδρος Δ.Κ. Άμφισσας, Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Δελμούζος, Δικηγόρος, Μέλος
Ευάγγελος Παπούλιας, Μέλος
Νικόλαος Παπούλιας, Μέλος
 
ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ «ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΚΙΔΗ»
 
Επαμεινώνδας Μακρυγιάννης, Δ/ντης Γενικού Λυκείου Άμφισσας, Πρόεδρος
Νικόλαος Βενετσάνης, Πρόεδρος Δ.Κ. Άμφισσας, Μέλος
Γεώργιος Δελμούζος, Δικηγόρος, Μέλος
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση δικτύωσης ΣΒΘΣΕ με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ…