Home Δήμος Δελφών Διαφώνησε η μειοψηφία για το ύψος της πίστωσης των εκδηλώσεων στο Χάνι της Γραβιάς
Δήμος Δελφών - 2 Μαΐου, 2013

Διαφώνησε η μειοψηφία για το ύψος της πίστωσης των εκδηλώσεων στο Χάνι της Γραβιάς

Διαφώνησε η μειοψηφία για το ύψος της πίστωσης των εκδηλώσεων στο Χάνι της Γραβιάς
-«Αυτά τα ποσά είναι παλαβά τέτοιες εποχές», τόνισε ο κ. Μέγκος
-«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε και να μην τιμάμε αυτούς που θυσιάστηκαν για τούτη τη χώρα», απάντησε ο κ. Ασημακόπουλος.
 
Δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της έγκρισης πίστωσης ύψους 16.000 ευρώ για τον εορτασμό της 8ης Μαίου 1821, καθώς αντέδρασαν έντονα για το ύψος της πίστωσης οι σύμβουλοι της μειοψηφίας.
 
Οι εκδηλώσεις
Αναλυτικά σύμφωνα με την εισήγηση «ο εορτασμός της επετείου της ιστορικής μάχης του Χανίου της Γραβιάς της 8ης Μαίου 1821, θα γίνει φέτος στην Τοπική Κοινότητα Γραβιάς του Δήμου Δελφών στις 12/5/2013. Οι διήμερες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν τον εορτασμό   της   πιο πάνω επετείου θα συνδιοργανωθούν με την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και θα περιλαμβάνουν: Ηχητική και φωτιστική κάλυψη αναπαράσταση της μάχης στο Χάνι, προσέλευση επισήμων, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Οδ.Ανδρούτσου, προσκλητήριο αγωνιστών που συμμετείχαν στη μάχη, κατάθεση στεφάνων, ομιλία σχετική με το ιστορικό της μάχης, απαγγελία ποιημάτων παρέλαση μαθητών-προσκόπων-οδηγών – χορευτικών συγκροτημάτων με παρουσία φιλαρμονικών και παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών ενώπιον των επίσημων προσκεκλημένων και του κοινού που θα παρακολουθήσουν τις παραπάνω εκδηλώσεις.  
      Για τις παραπάνω εκδηλώσεις απαιτούνται δαπάνες όπως αναλυτικά αναφέρονται παρακάτω:
1)            Εκτύπωση προσκλήσεων, με χρηματοδότηση Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.
2)            Προμήθεια στεφάνων επίσημων προσκεκλημένων, με χρηματοδότηση Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.
3)            Προμήθεια στεφάνων Δήμου
4)            Ηχητική και φωτιστική κάλυψη, με χρηματοδότηση Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.
5)            Ενοικίαση εθνικών φορεσιών
6)            Ενοικίαση τραπεζοκαθισμάτων:
7)            Μεταφορά φιλαρμονικών, χορευτικών και μαθητών:
8)            Φιλοξενία επίσημων προσκεκλημένων, με χρηματοδότηση Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.
9)            Φιλοξενία χορευτικών, φιλαρμονικών και μαθητών: 
10)          Προμήθεια πυροτεχνημάτων για την αναπαράσταση της μάχης, με χρηματοδότηση Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.
11)          Λαϊκός Αγώνας δρόμου:
12)          Φεστιβάλ δημοτικού τραγουδιού & παραδοσιακών μουσικών οργάνων».
Οι αντιδράσεις
«Παλαβά» χαρακτήρισε τα ποσά για το Χάνι της Γραβιάς ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες στο Προσκήνιο κ. Παναγιώτης Μέγκος και τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν αυτά που είναι απολύτως αναγκαία για να τιμήσουμε την εκδήλωση». Ο κ. Γιώργος Δρακάκης τόνισε ότι τα τραπεζώματα και τα γλυκά δεν είναι τιμή, καθώς ένα στεφάνι των 150 ευρώ είναι υπέρ αρκετό. Ο Δήμαρχος Νίκος Φουσέκης διαφώνησε και παρατήρησε ότι η γιορτή αυτή είναι η πιο εμβληματική της Στερεάς μαζί με τη μάχη της Αλαμάνας. «Έγινε προσπάθεια επί δημαρχίας Μανανά η γιορτή αυτή να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο που να ενδιαφέρει όλη την Ελλάδα και πιστεύω ότι τα ποσά που βάζουμε είναι τα ελάχιστα για να την υποστηρίξουμε και σας καλώ και τους δυο να έρθετε να παρακολουθήσετε την αναπαράσταση που γίνεται την προηγούμενη μέρα από τους μαθητές του Γυμνασίου της Γραβιάς. Τα ποσά που ψηφίζουμε είναι τα μισά, τ’ άλλα τα βάζει η περιφέρεια. Η κ. Γαζή θα έβαζε περισσότερα, αλλά δεν μπορεί να τα περάσει από το δικό της Επίτροπο. Είναι κρίμα να τοποθετούμαστε έτσι για τέτοιες εκδηλώσεις», κατέληξε.
Ο αντιδήμαρχος κ. Στάθης Θάνος, τόνισε ότι οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να πάρουν τη θέση που τους ανήκει και να μην τις τσιγκουνευόμαστε. «Συνεχώς μειώνουμε, μειώνουμε, μειώνουμε τη χρηματοδότηση. Είναι από τις εκδηλώσεις που αξίζουν τον κόπο, θεσμοθετημένες και μεγάλες εκδηλώσεις», τόνισε. Ο αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Μανανάς υποστήριξε ότι λόγω απόστασης, τα έξοδα των εκδηλώσεων δεν είναι τα ίδια με την Άμφισσα και δεν συγκρίνεται. «Μόνο για να έρθει ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ θέλει να 400 ευρώ. Μετά τα παιδιά της Φιλαρμονικής δεν είναι κοντά στο σπίτι τους θέλουν και το χυμό, το νερό και το σάντουιτς.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μέγκος τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή γιορτάζεται για πολλά χρόνια και θα γιορτάζεται για πάρα πολλά χρόνια. «Τώρα οι συνθήκες είναι δύσκολες οικονομικά, άλλοθι σας δίνουμε. Την πρώτη χρονιά της Δημοτικής Αρχής είχαμε ξεφύγει και είχαμε φτάσει στις 280.000 ευρώ και ο Δήμαρχος έλεγε ότι δε μπορούμε να καταργήσουμε εκδηλώσεις των Δημοτικών Ενοτήτων που έχουν ξεκινήσει και είναι επιτυχημένες. Η Δημοτική Αρχή μπορεί να ορίσει κάποιες εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την κάθε δημοτική ενότητα, όπως μπορεί να είναι αυτή, και να καταλήξουμε σε μια σειράς εκδηλώσεων, αλλά συμμαζεμένα», τόνισε.
Ο κ. Νίκος Ασημακόπουλος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την τοποθέτηση του κ. Μέγκου, δηλώνοντας την έκπληξή του με όσα άκουσε. «Αυτή δεν είναι γιορτή. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής σε κάποιες καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα μας. Αυτό οφείλουμε να το δείχνουμε έντονα ότι είμαστε Έλληνες, ότι τους θυμόμαστε και ότι τιμάμε την προσφορά τους. Με τον ίδιο τρόπο θα ξεχάσουν και εμάς. Προτιμότερο να χαλάσουμε δυο – τρεις χιλιάδες παραπάνω και να ζήσουμε φτωχότερα», τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος.
Τέλος στην ψηφοφορία καταψήφισαν οι κ. Μέγκος και Δρακάκης, ενώ ο κ. Θάνος ψήφισε με την παρατήρηση της αύξησης προϋπολογισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…