Home Π.Ε. Φωκίδας Διαλύουν τη σύμβαση και προχωρούν στον επόμενο μειοδότη
Π.Ε. Φωκίδας - 4 Μαρτίου, 2019

Διαλύουν τη σύμβαση και προχωρούν στον επόμενο μειοδότη

Από την ‘εντυπη έκδοση της ΩτΦ
1-3-2019

 Η διάλυση της σύμβασης με τον ανάδοχο για τι έργο της παραλίας Τολοφώνος εγκρίθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ενώ ο Αντιπερειφερειάρχης κ. Βαγγέλης Κατσαγούνος απαντώντας σε ερώτηση του κ. Δρόσου Παρασκευά εξήγησε ότι θα κληθεί ο επόμενος μειοδότης, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

 

Η ερώτηση του κ Παρασκευά

 

Ειδικότερα στην ερώτησή που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Δρόσος Παρασκευάς αναφέρει τα εξής:

Ο ανάδοχος του έργου «Αποκατάσταση των ζημιών παραλιακής Οδού Ερατεινής – Τολοφώνας» (Αχαϊκή Παρασκευόπουλος) έχει αποχωρήσει.

Δεδομένου ότι η κατάσταση στην περιοχή, τόσο της ακτής όσο της παραθαλάσσιας επαρχιακής οδού και των κατοικιών – ιδιοκτησιών κατά μήκος της ακτής είναι χρόνια και απαράδεκτη και έχει χαρακτηριστεί από τις ατέρμονες παρεμβάσεις, δεσμεύσεις, υποσχέσεις και ημι-αποκαταστάσεις δοκιμάζοντας την υπομονή και επηρεάζοντας την ζωή κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

•Για τις συνθήκες διακοπής του έργου καθώς και για την τύχη του στο εξής, όπως και για τις ενέργειες στις οποίες προβήκατε.

•Για το κόστος μεταφοράς υλικού από απομακρυσμένα σημεία αμμοληψίας που υπέδειξε η Κτηματική Υπηρεσία, απορρίπτοντας τα αρχικώς προτεινόμενα αν και ήταν γνωστές οι απαγορεύσεις.

 

Η απάντηση του κ Κατσαγούνου

 

Στην απάντησή του ο κ. Κατσαγούνος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Το  έργο «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΩΝ ΑΚΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ «  προϋπολογισμού 800.000 ευρώ  ΕΝΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΕΠ 066.  . Η σύμβαση υπεγράφη με την ανάδοχο εταιρεία « ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ  ΑΤΕ – ΑΧΑΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ» στις 24/09/2018 αντί του ποσού των  300.865,45 ευρώ. Η τεχνική υπηρεσία με σχετικό έγγραφό της  ζήτησε από την αρμόδια Κτηματική  Υπηρεσία  να υποδείξει, με σχετική απόφαση της , από ποια  περιοχή του χείμαρρου Τολοφώνας  θα γίνει απόληξη του υλικού για το ανωτέρω έργο. 

Η κτηματική υπηρεσία με την υπάριθμ. 111218/24-12-2018   αποφασή της υπέδειξε τη περιοχή από την οποία θα γινόταν η απόληψη του υλικού. Όμως  παρήλθε   διάστημα  τριών  μηνών  , εντός  του οποίου  ο ανάδοχος δεν μπορούσε να εκτελέσει  καμία εργασία  διότι δεν είχε την απαιτούμενη έγκριση.  Σύμφωνα  με τις διατάξεις του άρθρου  161 παραγ.2 α του Ν.4412/2016 …. «Αν μετά την υπογραφή της σύμβασης καθυστερήσει  η έναρξη  των εργασιών περισσότερο από 3 μήνες  υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου ο  ανάδοχος μπορεί να ζητήσει διάλυση της εργολαβίας»

 Ο ανάδοχος από ότι με ενημέρωσε η υπηρεσία δεν είχε διάθεση να συνεργαστεί , ούτε και  να κατασκευάσει  το έργο, λόγω δε της μεγάλης έκπτωσης 62,39% αιτήθηκε προφορικώς συμπληρωματική σύμβαση. Τούτο δεν ήταν δυνατόν να γίνει καθότι  πάγια τακτική μας είναι η μη έγκριση συμπληρωματικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα ο ανάδοχος   με την από 5/2/2019 αίτησή του, να ζητήσει την διάλυση της σύμβασης του έργου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έργου και την ισχύουσα νομοθεσία επιλέχθηκε   η λύση να γίνει αποδεκτό το αίτημα του αναδόχου για διάλυση, αφού υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι  αποποιείται   την αποζημίωση του που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία  μέγιστου ύψους 15.000 ευρώ.

Η υπηρεσία προτείνει  την αποδοχή της διάλυσης της σύμβασης και την  εφαρμογή   του άρθρου 160  του ιδίου νόμου  βάσει του οποίου  η προϊσταμένη αρχή (οικονομική επιτροπή)  θα πρέπει να  αποφασίσει να προσκαλέσει και να  προτείνει να αναλάβει το έργο ο επόμενος κατά σειρά μειοδότη εργολάβος.  Ήδη θα εστάλη σχετική εισήγηση της υπηρεσίας προς την Οικονομική Επιτροπή για την λήψη σχετικής απόφασης στις 28/2/2019 (σ.σ. υπήρξε σχετική απόφαση χθες)», κατέληξε ο κ. Κατσαγούνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

«Θύελλα» προκάλεσε η απομάκρυνση του «θεάτρου» από το κάστρο

«Θύελλα» προκάλεσε η απομάκρυνση του «θεάτρου» από το κάστρο Έργο 100 χλδ ε με νέο θέατρο …