Home Στερεά Διάχυση στελεχών;
Στερεά - 20 Δεκεμβρίου, 2017

Διάχυση στελεχών;

 Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε προ ολίγου καιρού αποτυπώνει τη δημοφιλία του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη στα ύψη, ωστόσο για την Περιφερειακή του Αρχή, αλλά και τον ίδιο η περίοδος που διανύουμε δεν εκλαμβάνεται και ως η «καλύτερή του».

Αναβρασμός στο παρασκήνιο

 
Ο κ. Μπακογιάννης πριν ακόμη εκλεγεί καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες, τις οποίες από την πρώτη μέρα και μέχρι σήμερα προσπάθησε να κρατήσει ψηλά, χωρίς όμως να τα καταφέρει, αφού τα αποτελέσματα είναι πολύ κατώτερα των εξαγγελιών. Σε πολλά θέματα και διαφορετικούς τομείς, ο κ. Μπακογιάννης είχε την ευκαιρία να φέρει την πολυπόθητη κάθαρση που επιθυμούσε η κοινωνία, αλλά προτίμησε να μην οδηγηθεί σε συγκρούσεις σε μια λανθασμένη λογική, ότι μπορεί να τα έχει με όλους καλά, μια λογική που οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο ισχυρίζονται ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το επόμενο προσωπικό του βήμα , χωρίς να υπολογίζει την κοινωνία. 
Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η πλειοψηφία των Δημάρχων, ότι και αν γίνεται σε κάθε Δήμο, νομό, περιοχή, είτε είναι από δήμο, είτε από υπουργείο, είτε από ιδιώτη προσπαθεί να το οικειοποιηθεί, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει γιγάντιο έργο. “Φτάνει να έχει μια ελάχιστη ανάμειξη η Περιφέρεια, για να καπηλευτεί το έργο ως δικό του”, καταγγέλει στην ΩτΦ Δήμαρχος από την Εύβοια . Αυτό φυσικά προκαλεί συγκρουσιακές συνθήκες, ενώ έχουν αποτυπωθεί δημόσιες διαμαρτυρίες και καταγγελίες, ακόμη και μέσα από την ΠΕΔ, όπως στην περίπτωση που αφορά τη χρηματοδότηση Χαρίτση για την αγροτική οδοποιία. Η δυσαρέσκεια αυτή δεν περιορίζεται μόνο στους Δημάρχους, που πλέον αντιδρούν ακόμη και εκείνοι που του έχουν πιστωθεί ως στενά «συνεργαζόμενοι». Δημόσια αντιδρούν όμως και βουλευτές της Περιφέρειας, όπως ο κ Ακριώτης του ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζουν ότι ο κ. Μπακογιάννης ανακοινώνει και έργα υπουργείων.
Ακόμη, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα μεγάλα έργα, που έχουν εξαγγελθεί από την Περιφέρεια και είναι ενταγμένα στο πρόγραμμά της, δεν έχουν ξεκινήσει και αυτό συμβαίνει σε όλους τους Δήμους. 

 

Η μετακίνησή του
 
Στο κλίμα που δημιουργείται σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, ένα βασικό ζητούμενο είναι το ερώτημα αν μένει ή φεύγει από την περιφέρεια ο κ. Μπακογιάννης. Ένα ερώτημα που πρωτίστως απασχολεί τα δικά του στελέχη, τα περισσότερα εκ των οποίων βλέπουν την επόμενη τους μέρα, χωρίς την ισχυρή πολιτική του παρουσία και ο καθένας τους προσπαθεί να σχεδιάσει προσωπικά  το μέλλον του. 
Ο ίδιος , στις δημόσιες δηλώσεις του, επιμένει ότι μένει και όταν ερωτάται απαντά με το γνωστό λαϊκό άσμα «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», αλλά ουδείς πείθεται από τους καθησυχασμούς, αφού είναι γνωστή η τακτική του από το πρόσφατο παρελθόν, όταν δημοσιογράφοι της περιφέρειας τον ρωτούσαν ως δήμαρχο Καρπενησίου αν θα μετακινηθεί και απαντούσε ότι «δεν ισχύουν οι φήμες». Την παραπάνω δήλωση, λίγες μέρες πριν ανακοινώσει επίσημα είχε κάνει και στην ΩτΦ . 
Σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας και με τελείως θολή την τελική απόφαση του κ. Μπακογιάννη είναι λογικό στελέχη πρώτης γραμμής να κάνουν τα δικά τους σχέδια. Άλλωστε, πολλοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι δεν είναι ετερόφωτοι και δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά ακουμπώντας την πολιτική τους ύπαρξη στον ίδιο. Ακόμη όμως και κάποιοι από αυτούς που έκαναν ντεμπούτο μαζί του, έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους με την έως τώρα διαδρομή τους αποδεικνύουν ότι δεν του χρωστούν τίποτε και αυτό που τους έδωσε, πραγματικά το άξιζαν. 
 
Φημολογούνται μαζικές  μετακινήσεις στους δήμους
 
 
Στο δυναμικό του κ. Μπακογιάννη υπάρχουν κάποιοι που από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι είναι περαστικοί και με το πέρας της θητείας τους εγκαταλείπουν. Πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Γιάννη Κοτζιά, ο οποίος αποχωρεί από το Β βαθμό για να είναι υποψήφιος στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου και θα τον διεκδικήσει από τη σημερινή δήμαρχο κ. Λίνα Ευσταθίου. 
Σχεδόν καθαρά έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Βουλευτής ο κ. Θέμης Χειμάρρας, υιός του ισχυρού άνδρα της ΝΔ στη Φθιώτιδα. Σήμερα διανύει το τελευταίο διάστημα της θητείας του ως αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, αφού σύντομα θα έχουμε την ανακοίνωση των νέων θεματικών που θα ολοκληρώσουν την παρούσα περιφερειακή περίοδο. 
Η Εύβοια ωστόσο βράζει από τις φήμες για κάποιες άλλες υποψηφιότητες, οι οποίες οργιάζουν φέρνοντας τις σχέσεις νύν Δημάρχων και Περιφερειάρχη σε ευθεία ρήξη. Ο κ. Δημήτρης Βουρδάνος το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και πιο έντονα για ένα δήμο που γνωρίζει καλά και τον οποίο έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια ως υπάλληλος και προϊστάμενος υπηρεσίας του. Πρόκειται για το δήμο Δυρφίων – Μεσσαπίων, από τον οποίο κατάγεται. Οι φήμες ήταν υπέρ αρκετές για να οδηγήσουν τον νύν Δήμαρχο κ. Γιώργο Ψαθά να ξεφύγει από τα όρια κάνοντας μια κουβέντα έξω από τα δόντια με τον κ. Μπακογιάννη, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στην Εύβοια. 
Οι κ. Βουρδάνος και Κοτζιάς όμως, φαίνεται να μην είναι οι μόνοι που μετακομίζουν στον Α βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεγάλη βόμβα, φέρεται να είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος αν όντως ενδιαφέρεται, δεν έρχεται μόνο σε ευθεία ρήξη με τον νύν Δήμαρχο κ. Χρήστο Παγώνη, αλλά και τον εξίσου ισχυρό στη ΝΔ, π.Δήμαρχο κ. Θάνο Ζεμπίλη.    
Ανάμεσα στα στελέχη, που φημολογείται ότι μετακομίζουν, ακούγεται και το όνομα της π.Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μίνας Παπαναστασίου για το δήμο Κύμης Αλιβερίου.  
Μπορεί στην Εύβοια προς το παρόν να παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι λογικό, λόγω μεγέθους και πληθώρας στελεχών, αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες περιοχές δεν πάνε πίσω. Στο δήμο Λεβαδέων φέρεται να στρέφει το ενδιαφέρον της για την επόμενη μέρα, η νυν Αντιπεριφερειάρχης κ. Φανή Παπαθωμά, η οποία αν τελικά το τολμήσει θα βρεθεί αντιμέτωπη με την σημερινή δήμαρχο κ. Γιώτα Πούλου, σε μια σύγκρουση, που αν τελικά λάβει σάρκα και οστά αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. 
Μεγάλη φημολογία όμως, έχει αναπτυχθεί και στη Φθιώτιδα, όπου ο κ. Καραΐσκος αναφέρεται ως φαβορί για υποψηφιότητα στο δήμο Λαμιέων, απέναντι στον κ. Νίκο Σταυρογιάννη, με τον οποίο οι καλά γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις τους είναι από ψυχρές έως πολύ ψυχρές. . 
Από το στόχαστρο των περιφερειακών στελεχών φαίνεται προς το παρόν να γλιτώνουν οι δήμοι των δυο μικρών νομών, Ευρυτανίας και Φωκίδας, οι οποίοι προφανώς δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
 
Ο στόχος και οι ερμηνείες 

 

Από αυτή τη φερόμενη διάχυση στελεχών του Β βαθμού αυτοδιοίκησης στον Α, έχει αξία να μελετηθεί ο πραγματικός στόχος, αφού τίποτε δεν αποκλείει να μην είναι αυτό που φαίνεται. Προς το παρόν οι κινήσεις αυτές φαίνονται να είναι μεμονωμένες και να εξυπηρετούν το σενάριο αποχώρησης του κ. Μπακογιάννη από την Περιφέρεια. Δε λείπουν όμως και οι φωνές, λίγες αλλά ηχηρές, που δίνουν την ακριβώς αντίθετη ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι μένει ο κ. Μπακογιάννης και θέλει απόλυτα δικούς του ανθρώπους στους δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Ωστόσο, όλες οι κινήσεις του ιδίου του κ. Μπακογιάννη δείχνουν το εντελώς αντίθετο και αυτό ενισχύεται από την απροθυμία του να λύσει παθογένειες που χρονίζουν, τις οποίες εύκολα θα μπορούσε να αλλάξει. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…