Home Πολιτικά - Φωκίδα Δημ.Κοΐβαρης: Σχόλιο για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα
Πολιτικά - Φωκίδα - 18 Μαρτίου, 2013

Δημ.Κοΐβαρης: Σχόλιο για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Με την ομιλία του με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση» ο Αλέξης Τσίπρας  παρουσίασε σε ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, στο LSE, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση, αλλά και την εναλλακτική πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ακόμη μίλησε για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο οικονομικό μοντέλο, το οποίο έχοντας ισχυρή δημοκρατική και λαϊκή νομιμοποίηση μπορεί να αποκρούσει την επικυριαρχία των αγορών στα κράτη και τους λαούς.
Οι επαφές του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, η παρουσίαση των αληθινών διαστάσεων του ελληνικού προβλήματος μπροστά σε ετερόκλητους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, είτε πρόκειται για τους Σοσιαλιστές ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, είτε για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, είτε για τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς στις μητροπόλεις του Καπιταλισμού, δείχνει πως σύγχρονη και φιλοευρωπαϊκή είναι η Αριστερά όταν αντιμάχεται την επιβολή της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που απομυζά τις οικονομίες των κρατών, απογυμνώνει τις χώρες από τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, οδηγεί τις κοινωνίες στον αυταρχισμό, στην περιστολή των κοινωνικών ελευθεριών και των πολιτικών δικαιωμάτων και αποτελεί τη βάση για την επιβολή αντιδημοκρατικών, αντιουμανιστικών και εν τέλει αντίθετων προς την ευρωπαϊκή παράδοση και κουλτούρα μοντέλων διακυβέρνησης. Και βέβαια η Αριστερά είναι σύγχρονη και φιλοευρωπαϊκή, όταν δεν εγκλωβίζεται στη δική της εσωστρέφεια και δεν γίνεται όμηρος αγκυλώσεων γραφειοκρατικού χαρακτήρα. 
Η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος και του πολιτικού και οικονομικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση, αλλά και το μοντέλο προοδευτικής διακυβέρνησης, αποτελούν την απάντηση στην καταστροφική, υφεσιογόνο, αδιέξοδη και καθορισμένη από τα υπερεθνικά οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας και από τους δανειστές πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά.
Όσοι λένε ότι ο Αλ. Τσίπρας υποδύεται τον ριζοσπάστη πολιτικό στο εσωτερικό, αλλά σπεύδει να δηλώσει νομιμοφροσύνη απέναντι στα κέντρα ισχύος στο εξωτερικό, δηλαδή εξαπατά τους πολίτες, δεν πλήττουν την πολιτική σοβαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αλλά τη δική τους. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει συνεπής στην πολιτική του γραμμή, φαίνεται από το περιεχόμενο και όχι από το μέρος στο οποίο γίνεται η όποια ομιλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει τη συζήτηση για το ελληνικό Μνημόνιο σε διεθνές επίπεδο και αυτό οφείλει να κάνει. Και το κάνει με επιτυχία, γεγονός που εκνευρίζει τους αντιπάλους του, ενισχύοντας έτσι την εναλλακτική κυβερνητική λύση για την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο ακυρώνει εκ των πραγμάτων την επίθεση λάσπης και ανοησίας που εξαπολύθηκε στις τελευταίες εκλογές, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διεθνώς απομονωμένος, χωρίς συμμάχους, χωρίς δυνατότητα να συνομιλήσει, και χωρίς κανένα διαπραγματευτικό κύρος.  
Με την ίδια ακριβώς λογική επιχειρείται να παρουσιαστεί ως «αντίφαση» και «διγλωσσία» η  ομιλία στο LSE. Η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ που έχει προκαλέσει η ομιλία αυτή (οι άδειες εισόδου εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από 15 λεπτά), αποδεικνύουν ότι από τον Αλ. Τσίπρα αναμένεται η παρουσίαση της εναλλακτικής άποψης και όχι το αναμάσημα των ήδη γνωστών κυρίαρχων πολιτικών αντιλήψεων.
Η ίδια αμηχανία είχε καταλάβει το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο, όταν ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Σόιμπλε, ή με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση επιθυμούσε διακαώς να μην γίνουν οι επαφές αυτές. Γιατί δείχνουν, όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει δύο γλώσσες, αλλά ότι οι πόλοι στους οποίους η κυβέρνηση αναζητά διεθνές στήριγμα, θεωρούν πιθανότατη την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.   
Ιτέα 14 Μαρτίου 2013

Δημ.Κοΐβαρης
Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Φωκίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…