Home Εικόνες Αρχικής Δημοτικές εκλογές – Εκλογικός Νόμος – ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 19 Σεπτεμβρίου, 2023

Δημοτικές εκλογές – Εκλογικός Νόμος – ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Οι προσεχείς Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε το 2021 (ν. 4804/21 ) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν θα κάνουμε εδώ λεπτομερή ανάλυση του νόμου σε όλες τις επιμέρους προβλέψεις του, παρά μόνο θα σταθούμε αδρά στα παρακάτω σημεία.
Επαναφέρεται το σύστημα της καλπονοθευτικής ενισχυμένης αναλογικής, με την πρόβλεψη ότι με ποσοστό 43%+1 ψήφο εκλέγεται Δήμαρχος και Περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή, τη στιγμή που ένα εργατικό σωματείο για να κηρύξει απεργία χρειάζεται 50%+1 των μελών του.
Ο πλειοψηφήσας, είτε την πρώτη Κυριακή, είτε σε τυχόν επαναληπτική εκλογή, λαμβάνει το 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην περίπτωση του Δήμου Δωρίδας, δηλαδή, παίρνει τις 15 από τις 25 συνολικά έδρες. Η αντιπολίτευση (μείζων και ελάσσων ) θα μοιραστούν – αναλογικά σύμφωνα με το ποσοστό τους – το υπόλοιπο 40%, ήτοι τις υπόλοιπες 10 έδρες.
Έτσι εξασφαλίζεται, στο όνομα της “κυβερνησιμότητας” στη Διοίκηση του Δήμου, η απόλυτη πλειοψηφία, η οποία ουδόλως έλειψε την παρελθούσα τετραετία, κι αυτό γιατί ο πλειοψηφήσας συνδυασμός του νυν Δημάρχου κ. Καπεντζώνη, αφ’ ενός γιατί δεν είχε ουσιαστικές διαφορές με την πολιτική που ευαγγελιζόταν η παράταξη του κ. Φλώρου (τρανό παράδειγμα η μεταπήδηση του επικεφαλής της στο ψηφοδέλτιο Καπεντζώνη φέτος ). Αφ’ ετέρου δε, όπως συνηθίζεται στην πολιτική μας σκηνή, κατά τη διάρκεια της δημοτικής θητείας, ο Δήμαρχος φρόντισε ώστε να γίνουν οι αναγκαίες “μετεγγραφές”, τόσο από το συνδυασμό του κ. Φλώρου όσο κι απ’ αυτόν του κ. Ασημάκη (πιθανά και με τα ανάλογα ανταλλάγματα ).
Συμπέρασμα: Ο νέος εκλογικός νόμος είναι τυπικά αλλά και ουσιαστικά αχρείαστος και για τους δυο συνδυασμούς, γιατί σε κάθε περίπτωση μπορούν ΑΝΕΤΑ να συνεργαστούν, αφού εκφράζουν την ίδια πολιτική και μόνον η εξυπηρέτηση προσωπικών και άλλων μικροσυμφερόντων τους οδηγεί στη λύση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων.
Η αναγωγή αυτών των μικροδιαφορών σε μείζον θέμα αναβιώνει την πάλαι ποτέ αναμέτρηση του “φωτός” με το “σκοτάδι”, πράγμα που μόνο θυμηδία προκαλεί στους σκεπτόμενους πολίτες της Δωρίδας. Όμως σε κάθε περίπτωση συντελεί στη συσπείρωση των, για πολλοστή φορά, παραπλανημένων ψηφοφόρων τους, οι οποίοι έχοντας την ψευδαίσθηση της “άλλης επιλογής” ή την υπόσχεση κάποιου μικροβολέματος, θα διαπιστώσουν – φυσικά κατόπιν εορτής- την συμμετοχή τους στο “έγκλημα” κατά των ουσιαστικών συμφερόντων τους. Αυτών που σήμερα με απελπισία συνειδητοποιούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.
Άλλο σοβαρό θέμα που προκύπτει εξαιτίας των διατάξεων του εκλογικού νόμου είναι ο τρόπος εκλογής των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Επιβάλλει στα Τοπικά Συμβούλια να εντάσσονται στα Δημοτικά ψηφοδέλτια και η δυνατότητα κατάθεσης συνδυασμού να εξαρτάται από την κατ’ ελάχιστον κάλυψη με υποψήφιους στο 60% των Τοπικών Κοινοτήτων. Εκβιάζουν έτσι τους λίγους εναπομείναντες κατοίκους των χωριών να μετέχουν στα ψηφοδέλτιά τους, αν θέλουν το χωριό τους να έχει κοινοτάρχη και να γίνονται “ψηφοκουβαλητές” των κυβερνητικών υποψηφίων.
Σε όλα τα παραπάνω είδατε καμιά αντίδραση, έστω και χλιαρή, από τους τάχα ανεξάρτητους, αλλά κομματικοποιημένους όσο δεν πάει άλλο, υποψήφιους δημάρχους κ. Καπεντζώνη και Γιαννόπουλο;
Φυσικά και όχι, γιατί τους βολεύει μια χαρά, τόσο το καλπονοθευτικό σύστημα όσο και οι επιμέρους αντιδημοκρατικές διατάξεις του.
Γι’ αυτό και για χίλιους άλλους λόγους, που δεν χωρούν σ’ αυτό το σημείωμα, οι πολίτες της Δωρίδας έχουν επιλογή:
Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, που απαρτίζεται από απλούς καθημερινούς και δοκιμασμένους αγωνιστές, που συμμετέχουν στις εκλογές χωρίς φανφάρες και ανούσιο θόρυβο στα κοινωνικά δίκτυα.
Για να ακουστεί πιο δυνατή η φωνή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μπουν στο κέντρο της συζήτησης οι ανάγκες τους.
Για να’χει ο λαός της Δωρίδας ανιδιοτελείς και ακούραστους συμπαραστάτες στους αγώνες για τα οξυμένα προβλήματά του.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΝΤΟΥ

Νικολογιάννης Νικ. Χρήστος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΊΔΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…