Home Δήμος Δελφών Δημιουργούν συνθήκες ασυδοσίας για τους επιχειρηματίες και σκλαβιάς για τους εργαζόμενους
Δήμος Δελφών - 16 Ιανουαρίου, 2013

Δημιουργούν συνθήκες ασυδοσίας για τους επιχειρηματίες και σκλαβιάς για τους εργαζόμενους

Η επικείμενη κατάργηση του Τεχνικού Τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας στη Φωκίδα και η μεταφορά του στο Σχηματάρι ή τη Λειβαδιά, έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση.
Το σχέδιο είναι πανελλαδικό και αφορά στη συγχώνευση τμημάτων. Ωστόσο, διαχωρίζει την Επιθεώρηση Εργασίας σε δυο μέρη και πιο συγκεκριμένα την «Εργασιακών Σχέσεων (κοινωνικό τμήμα) και την Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (τεχνικό τμήμα), με την πρώτη να μη θίγεται σχεδόν καθόλου και τη δεύτερη να γίνεται πλήρης αναδιοργάνωση.
Σε πολλές περιπτώσεις σχεδιάζεται η συγχώνευση ακόμη και τριών τμημάτων διαφορετικών νομών, όπως την Καβάλα με την Ξάνθη και τη Δράμα, αλλά και την Πιερία με την Ημαθία και την Πέλλα.
Αναφορικά με τη Στερεά Ελλάδα συγχωνεύει τη Βοιωτία με τη Φωκίδα και την Ευρυτανία με τη Φθιώτιδα. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς στην Φωκίδα στο συγκεκριμένο τμήμα απασχολείται μόνο ένας υπάλληλος, καθώς οι άλλες δυο οργανικές θέσεις ήταν κενές και καταργήθηκαν.
Ούτως ή άλλως από το 2010 οι Επιθεωρήσεις Εργασίας απαξιώθηκαν από το κεντρικό κράτος, που φαίνεται ότι δεν επιθυμούσε την άσκηση ελέγχου στις επιχειρήσεις. Εξ ού και όταν ολοκληρώθηκε η σύμβαση leasing, τους απέσυραν τα αυτοκίνητα και δεν είχαν τρόπο να δουλέψουν, καθώς όταν πρέπει να γίνουν τυπικοί έλεγχοι είτε ο άλλος θα πάρει το αυτοκίνητό του και θα πάει με δικά του έξοδα, αν έχει αυτοκίνητο και θέλει να το κάνει, είτε δεν θα κάνει ελέγχους. Σήμερα, με το νέο οργανόγραμμα το υπουργείο έρχεται και ρίχνει τη χαριστική βολή, αφού ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση που το νέο συγχωνευμένο τμήμα δεν θα πάει στο Σχηματάρι και θα πάει στη Λειβαδειά, σίγουρα δεν θα μπορεί ο υπάλληλος να μετακινηθεί και μάλιστα με ίδια μέσα, στο Ευπάλιο για παράδειγμα που θα πρέπει να κάνει έλεγχο. Αυτό θα δημιουργήσει περιβάλλον ασυδοσίας για τους επιχειρηματίες και συνθήκες υποδούλωσης για τους εργαζόμενους, αφού θα ξέρουν ότι δεν θα ελεγχθούν σε θέματα ασφάλειας.
Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που κατέθεσαν 42 βουλευτές του ερώτηση στη Βουλή, όπου καταγγέλλει ότι μέσω της επικείμενης κατάργησης υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε πολλές περιοχές της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση θα ρίξει τη χαριστική βολή στα ελάχιστα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ τονίζουν την περίπτωση του Τμήματος της Λιβαδειάς που προτείνεται η συγχώνευθσή της με τη Φωκίδα, η οποία ελέγχει τη βιομηχανική μονάδα «Αλουμίνιον Α.Ε.» του Ομίλου Μυτιληναίου.
Στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 42 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εργασίας με το οποίο σχεδιάζεται η κατάργηση–συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του ΣΕΠΕ σε Αγρίνιο, Λευκάδα, Αρτα, Καρπενήσι, Λιβαδειά, Ηλεία, Ναύπλιο, Δράμα, Ημαθία, Πέλλα, Φωκίδα καθώς και στη Δάφνη και την Αγ. Παρασκευή στην Αθήνα κ.α. Ακολουθεί η ερώτηση.

Ερώτηση
   Προς τους Υπουργoύς:
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
– Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Απαράδεκτη και ακραία αντεργατική η σχεδιαζόμενη κατάργηση υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε πολλές περιοχές της χώρας».
Τη «χαριστική βολή» στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση μέσω της κατάργησης-συγχώνευσης των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε μια σειρά από περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, μέσω του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εργαζόμενους, προωθείται η κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) στο Αγρίνιο, στη Λευκάδα, στην Άρτα, στο Καρπενήσι, στη Λιβαδειά, στην Ηλεία, στη Δάφνη και στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα, στο Ναύπλιο, στη Δράμα, στην Ημαθία, στην Πέλλα, στη Φωκίδα, κ.α.
Τα αποτελέσματα αυτού του απαράδεκτου σχεδιασμού οδηγούν από τη μια πλευρά στην κατάργηση, επί της ουσίας, οποιουδήποτε ελέγχου σε σχέση με την παραβίαση των ήδη ισοπεδωμένων –ελέω μνημονίων- εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των κανόνων και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και από την άλλη πλευρά σπρώχνουν σε οικονομικό και οικογενειακό αδιέξοδο τους υπαλλήλους των εν λόγω υπηρεσιών, οι οποίοι είτε θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις είτε να διανύουν καθημερινά τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, επωμιζόμενοι δυσβάσταχτο κόστος, είτε να τεθούν ακόμα και σε διαθεσιμότητα για να μεταταχθούν.
Οι –υπό κατάργηση- υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικότατο έργο παρά την τραγική υποστελέχωσή τους και παρά τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί οι συνολικές αποδοχές των επιθεωρητών, οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελεγκτικές τους υποχρεώσεις, αφού έχουν εκμηδενιστεί οι αποζημιώσεις για τα έξοδα κίνησης και τις εκτός έδρας ελεγκτικές αποστολές τους.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ρόδου με 1 επιθεωρητή, Κορίνθου με 1 επιθεωρητή, Αρτας με 3 επιθεωρητές και Ηλείας (ΤΤΥΕ Ηλείας ή Τμήμα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηλείας), με μόλις 3 επιθεωρητές(!), το οποίο μάλιστα είναι κορυφαίο τμήμα σε απόδοση στην επικράτεια επί 12 συναπτά έτη, σε ποιοτική και ποσοτική απόδοση (της τάξεως του 200% των ελεγκτικών στόχων), με 3.644 ελέγχους κατά την εξαετία 2007-2012 (απόδοση: 190,39%) το οποίο – μεταξύ πολλών άλλων-καταργείται και συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Τμήμα της Αχαΐας.
Οι επιθεωρητές του εν λόγω Τμήματος επέμεναν και επιμένουν να διενεργούν ελέγχους και να επιβάλουν ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις (μηνύσεις, πρόστιμα) στην «οροφή» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συμφερόντων (εθνικής και διεθνούς εμβέλειας) του συγκεκριμένου Νομού χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και σε δημόσιους λειτουργούς και πολιτικά πρόσωπα και να ασκούν τα ελεγκτικά τους καθήκοντα κατά τους τελευταίους 18 μήνες μέσα σε όλη την έκταση του Ν. Ηλείας με δικά τους έξοδα (καύσιμα) και μεταφορικά μέσα. Να τονιστεί ότι όλο αυτό το διάστημα είχε ουσιαστικά καταργηθεί σχεδόν κάθε οικονομική δυνατότητα κίνησης των επιθεωρητών ανά την επικράτεια για τη διενέργεια ελέγχων (με μόνη προφανή εξαίρεση την περιοχή της έδρας της υπηρεσίας). Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 86 του νόμου 3996/2011 το ΤΤΥΕ Ηλείας, όπως και αυτά άλλων περιοχών, προβλεπόταν να ενισχυθεί με προσωπικό. Αντί της ενίσχυσης όμως, προωθείται τώρα η κατάργηση του τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ηλείας.
Χαρακτηριστική επίσης της απόλυτης έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη διενέργεια ελέγχων είναι και η περίπτωση της Επιθεώρησης Εργασίας Λιβαδειάς, η οποία καταργείται, παρά το ότι εδρεύει στην πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας και εποπτεύει τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της χώρας, το «Αλουμίνιον Α.Ε» του ομίλου Μυτιληναίου, καθώς και περιοχές με πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα (Παρνασσό, Λιβαδειά, Ορχομενό, Αλίαρτο κ.ά). Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι η εν λόγω Επιθεώρηση Εργασίας έχει επιβάλει τα περισσότερα πρόστιμα και έχει πραγματοποιήσει τους περισσότερους ελέγχους στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει τον όγκο και τη σημασία της δουλειάς που πραγματοποιεί.
Ακόμα πιο τραγική διαμορφώνεται η κατάσταση στις Κυκλάδες, όπου δρομολογείται η κατάργηση της Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου της Σύρου – η οποία ενεργούσε ως Συντονιστικό Κέντρο – και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Πειραιά για την κοινωνική επιθεώρηση και στην Αθήνα για την τεχνική επιθεώρηση. Καταργείται επίσης και το Τμήμα της Μήλου, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονταν 4 νησιά. Τα μεγάλα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, εργοδοτικής ασυδοσίας και εισφοροδιαφυγής, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που ήδη υφίστανται οι νησιωτικές κοινωνίες και ο καθείς αντιλαμβάνεται την επικείμενη κατάρρευση ακόμα και αυτής της υποτυπώδους -λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης- λειτουργίας του ΣΕΠΕ στις Κυκλάδες. Η δημιουργία μιας υπηρεσίας-μαμούθ που θα περιλαμβάνει από τα Δυτικά προάστια της Αττικής μέχρι τα Δωδεκάνησα θα είναι δυσλειτουργική, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων.
Επειδή, η κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σ.ΕΠ.Ε. σε πολλές περιοχές της χώρας αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στο «έλεος» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Επειδή, η πολύμηνη ακινητοποίηση των επιθεωρητών εργασίας ( με σχεδόν μηδενικές πιστώσεις για εκτός έδρας μετακινήσεις, κατάργηση του επιδόματος κίνησης, έλλειψη υπηρεσιακών αυτοκινήτων ή/και οδηγών) οδήγησε και οδηγεί αναπόφευκτα στην κατάργηση του ελεγκτικού έργου στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.
Επειδή, η έκθεση αξιολόγησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επισημαίνει την έλλειψη προσωπικού των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και θεωρεί κατάλληλη την υφιστάμενη αποκεντρωμένη δομή του.
Επειδή, είναι ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα (και) με εξειδικευμένο προσωπικό οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και όχι να καταργηθούν, οδηγώντας σε οικονομικοκοινωνικό αδιέξοδο τους υπαλλήλους.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
– Σκοπεύουν να απορρίψουν την προωθούμενη -μέσω του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας- απαράδεκτη και αντεργατική κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πολλών περιοχών της χώρας;
– Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβουν ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα οι υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε ανά τη χώρα και να υπάρξουν, επιτέλους, ουσιαστικοί έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας -και όχι μόνο σε ένα πάρα πολύ περιορισμένο τμήμα που αντιστοιχεί στις έδρες των υπηρεσιών- στο πεδίο της κατάφωρης καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των κανόνων και μέτρων ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Καραγιαννίδης Χρήστος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπόλαρη Μαρία, Σταθάς Γιάννης, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αμανατίδης Ιωάννης, Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαρεμένος Γεώργιος, Γαϊτάνη Ιωάννα, Γελαλής Δημήτρης, Γεροβασίλη Όλγα, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Δούρου Ρένα, Δρίτσας Θεόδωρος, Δριτσέλη Παναγιώτα, Ιγγλέζη Αικατερίνη, Κανελλοπούλου Μαρία, Κατριβάνου Βασιλική, Καφαντάρη Χαρά, Κουράκης Αναστάσιος, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Κυριακάκης Βασίλης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μητρόπουλος Αλέξης, Μιχαλάκης Νικόλαος, Ξανθός Ανδρέας, Ουζουνίδου Ευγενία, Παναγούλης Στάθης, Πάντζας Γεώργιος, Πετράκος Θανάσης, Σακοράφα Σοφία, Σαμοϊλης Στέφανος, Σταμπουλή Αφροδίτη, Συρμαλένιος Νίκος, Τριανταφύλλου Μαρία, Τσουκαλάς Δημήτριος, Χατζηλάμπρου Βασίλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…