Home Εικόνες Αρχικής “Δεν φανταζόμασταν ότι θα βάζαμε δεύτερα σε προτεραιότητα τα όνειρα για το Δήμο”

“Δεν φανταζόμασταν ότι θα βάζαμε δεύτερα σε προτεραιότητα τα όνειρα για το Δήμο”

Αν και αρχικά τονίζει ότι ως δημοτική αρχή “δε φανταζόμασταν ποτέ ότι θα έπρεπε να βάλουμε δεύτερα σε προτεραιότητα τα όνειρα και την πορεία που θα θέλαμε να έχει ο Δήμος Δελφών και να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πανδημία που μας έχει επηρεάσει όλους, στα χρέη από δικαστικές αποφάσεις που έσκασαν ακριβώς με την ανάληψη των καθηκόντων μας και στη συνεχόμενη μείωση του προσωπικού που δεν αναπληρώνεται.” εντούτοις στη συνέχεια δηλώνει: “πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα διαχείριση και τις σωστές επιλογές”
Ο λόγος για τον αντιδήμαρχο Άμφισσας και υπεύθυνο Οικονομικών κ Νίκο Λουπάκο ο οποίος στην Αποκλειστική του συνέντευξη μιλά για τις σχέσεις του με το Δήμαρχο, την πορεία των έργων στην περιοχή ευθύνης του, για τα οικονομικά του Δήμου αλλά και για τις διαπροσωπικές του σχέσεις με τον πρόεδρο της Δ.Κ. Άμφισσας κ Μερινόπουλο.
Για το πρόβλημα με τους Ρομά αν και τονίζει ότι “υπάρχει λύση στο τραπέζι”, δεν μας την ανακοινώνει λέγοντας μόνο ότι έχουν υποβάλλει πρόταση στην Ειδική γραμματεία και επίκειται έγκριση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030.

Δύο και πλέον χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας νιώθετε ικανοποιημένος από την πορεία της Δημοτικής Αρχής;

Κ. Γιαννούλη, ευχαριστώ για το χρόνο και τη δυνατότητα να μοιραστώ μαζί σας και με τους αναγνώστες σας τις σκέψεις, τις ανησυχίες αλλά και τα σχέδια ως Αντιδήμαρχος Άμφισσας και Οικονομικών Υπηρεσιών.
Δύο χρόνια πριν, έχοντας ουσιαστικά ξεκινήσει ως Δημοτική Αρχή, δε φανταζόμασταν ποτέ ότι θα έπρεπε να βάλουμε δεύτερα σε προτεραιότητα τα όνειρα και την πορεία που θα θέλαμε να έχει ο Δήμος Δελφών και να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πανδημία που μας έχει επηρεάσει όλους, στα χρέη από δικαστικές αποφάσεις που έσκασαν ακριβώς με την ανάληψη των καθηκόντων μας και στη συνεχόμενη μείωση του προσωπικού που δεν αναπληρώνεται. Όλα αυτά ο Δήμαρχος κι εμείς, ως συνεργάτες του, κληθήκαμε να τα διαχειριστούμε, να ανταποκριθούμε και να μείνουμε όρθιοι, τρέχοντας παράλληλα τον προγραμματισμό μας, κάτι που καθημερινά αποδεικνύεται Γολγοθάς. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα διαχείριση και τις σωστές επιλογές που έχουμε πάρει κι ευελπιστώ στη συντομότερη επαναφορά της καθημερινότητας και των συνθηκών της προ covid-19 εποχής, προκειμένου να αφιερωθούμε αποκλειστικά στο έργο μας.

Προεκλογικά είχατε πρόταση και από άλλη παράταξη. Αισθάνεστε δικαιωμένος που αποφασίσατε να πορευτείτε με το νυν Δήμαρχο Παναγιώτη Ταγκαλή;

Η επιλογή μου να είμαι με τον Παναγιώτη Ταγκαλή ήταν συνειδητή. Θαυμάζω τον τρόπο που δουλεύει, εκτιμώ το γεγονός ότι ζητάει την άποψή μου την λαμβάνει υπόψιν του καθώς επίσης το όραμά του για τη Δημοτική Ενότητα της οποίας είμαι Αντιδήμαρχος είναι πλούσιο και ρεαλιστικό. Μου έχει εμπιστευθεί ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια και θα συνεχίσω να δίνω ότι καλύτερο μπορώ για να τον βγάλω ασπροπρόσωπο. Μόνο δικαιωμένος μπορώ να αισθάνομαι.

Κοιτώντας την Άμφισσα, για ποια πράγματα αισθάνεστε δικαιωμένος;

Καταρχήν για όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν την πόλη της Άμφισσα που επιτέλους προχωράνε, ενώ προγραμματίζονται ακόμη περισσότερα και συγκεκριμένα:
Τροποποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ τη μελέτη της πλατείας Ησαία, τη δημοπρατήσαμε και την υλοποιήσαμε,
Υλοποιείται η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού,
Υλοποιείται –έστω και με καθυστερήσεις, λόγω αρχαιολογικής έρευνας- η προσθήκη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο,
Δημοπρατήσαμε, συμβασιοποιήσαμε και σύντομα ξεκινάει το αντιπλημμυρικό έργο,
Μελετήσαμε, δημοπρατήσαμε και σύντομα θα συμβασιοποιηθεί ένα έργο που περιλαμβάνει την αναβάθμιση του αύλειου χώρου του Γυμνασίου της Άμφισσας
Υλοποιήσαμε τις απαλλοτριώσεις της Περιφερειακής οδού της Άμφισσας και σύντομα θα δημοπρατήσουμε το μεγαλύτερο έργο της πόλης
Υπογράφουμε συμφωνητικό για το νέο αμαξοστάσιο του Δήμου μας, το οποίο πρακτικά σημαίνει αναβάθμιση για την Λεωφόρο Κων. Καραμανλή από την απομάκρυνση του υφιστάμενου τους επόμενους μήνες.
Έχουμε υποβάλει σημαντικές προτάσεις στο πρόγραμμα Αντ.Τρίτσης και αναμένουμε εντάξεις σύντομα.
Επίσης με την οδοποιία εντός της πόλης. Σε συνεργασία με την Κοινότητα έχουμε καταγράψει όλους τους δρόμους που χρήζουν επισκευής και όσο μπορούμε θα προχωράμε σε έργα ασφαλτοστρώσεων και σε έργα τσιμεντοστρώσεων κάθε χρόνο. Πέρυσι και φέτος ασφαλτοστρώθηκαν περίπου τέσσερις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (4.000τ.μ.) σε δρόμους και γειτονιές της Άμφισσας αξίας άνω των εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (70.000,00 ΕΥΡΩ), ενώ θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να διορθώνουμε την Δημοτική Οδοποιία.
Δικαιωμένος επίσης αισθάνομαι στο θέμα του ηλεκτροφωτισμού. Σε αυτό πολύ σημαντικό ρόλο έχει παίξει το γραφείο αιτημάτων που έχει δημιουργηθεί, το συνεργείο που αποκαθιστά τις βλάβες και η διαρκής προσπάθεια όλων μας να καταγράφουμε κάθε βλάβη και να την προωθούμε για την επιδιόρθωσή της.
Τέλος, μέσα σε πολλά άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω, ξεχωρίζω τις εργασίες που έχουν γίνει σε γειτονιές και σε σημεία ενδιαφέροντος από άκρη ως άκρη σε όλη την πόλη: βάφτηκαν σιδερένια και ξύλινα κάγκελα, παγκάκια, τοποθετήθηκαν κουπαστές, προστέθηκαν ηλιακά φωτιστικά σε σκοτεινά σημεία, επιδιορθώθηκαν λακκούβες, κλαδεύτηκαν δέντρα για τα οποία εκκρεμούσαν αιτήσεις για πολύ καιρό και γενικότερα ευπρεπίστηκαν πολλά σημεία στα οποία υπήρχε ανάγκη από χρόνια και θεωρούνταν αυτονόητα αλλά είχε αποδειχτεί πως δεν είναι.

Σε ποια ζητήματα πρέπει να προσπαθήσετε πιο πολύ;

Εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα είναι το κομμάτι της καθαριότητας. Ξεκινήσαμε καλά αλλά με τα προβλήματα που προέκυψαν, λόγω κακού χρονισμού προσλήψεων του προγράμματος Κοινωνικής εργασίας, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Η Άμφισσα και οι υπόλοιπες επτά (7) Κοινότητες έχουν ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από το λιγοστό προσωπικό του Δήμου.

Έχουμε βελτιωθεί σημαντικά, όμως δεν έχουμε φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Δίνουμε μάχη κάθε μέρα και δε θα σταματήσουμε.

Ένα από τα θέματα που δεν ακουμπήσατε είναι η εγκατάσταση των Ρομά σε νόμιμο χώρο. Γιατί διατηρείτε αυτό τον παράνομο καταυλισμό; Δε θεωρείτε ότι θίγει και σαμποτάρει την επιχειρηματικότητα, μιας που είναι μπροστά από το μοναδικό ΒΙΟΠΑ του Νομού;

Θέμα Ρομά: Ένα πολυσύνθετο και πολύπλοκο θέμα που έχει απασχολήσει και απασχολεί όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές του πρώην Δήμου Άμφισσας, αλλά και του Δήμου Δελφών. Πώς θα μπορούσαμε ένα τέτοιο θέμα να μην το ακουμπήσουμε; Μας απασχολεί και μας προβληματίζει και είμαστε σε θέση να πούμε ότι υπάρχει στο τραπέζι η λύση. Πριν προχωρήσουμε όμως, θα πρέπει να το εξετάσουμε νομικά αν η λύση αυτή είναι εφαρμόσιμη, κοινωνικά αλλά και οικονομικά και πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, να έχουμε βρει και να έχουμε εξασφαλίσει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κομμάτια όμως που είναι πολύ δύσκολο να ενωθούν.
Σας ενημερώνω πως για το θέμα των καταυλισμών και γενικότερα των Ρομά έχω αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο μέχρι στιγμής στη θητεία μου σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο θέμα. Έχουμε κάνει επανειλημμένες επαφές στο Υπουργείο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας έχει επισκεφτεί όλους τους καταυλισμούς και έχει πλήρη εικόνα. Έχουμε υποβάλλει πρόταση, η οποία εκκρεμεί στην Ειδική γραμματεία, καθώς επίκειται έγκριση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030.

Στο πρόγραμμα επιδότησης τελών λόγω πανδημίας, πόσοι καταστηματάρχες συμμετέχουν ανά δημοτική ενότητα;

Εφαρμόζοντας το νόμο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών πήρε την απόφαση να ενταχθούμε στην πλατφόρμα απαλλαγής των τελών για τις ε
πιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις και είχαν θιγεί λόγω της πανδημίας κάτι το οποίο δεν έκαναν άλλοι Δήμοι. Στον δικό μας Δήμο συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των καταστημάτων του Δήμου που έχουν θιγεί.

Ένα πολύ σοβαρό θέμα για όλους μας είναι τα τέλη. Τι θα γίνει με το έργο της αντικατάστασης λαμπτήρων με led, τα οποία θα φέρουν οικονομία στους δημότες και στο Δήμο; Είναι εξάλλου έργο με ανάδοχο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων σας, το οποίο σέρνεται δυόμισι χρόνια.

Υπεγράφη πριν λίγες ημέρες η σύμβαση της αντικατάστασης των λαμπτήρων με αυξημένες προμήθειες κατά 33%, μιας και η αρχική σύμβαση δεν προέβλεπε φωτιστικά σώματα για κοινόχρηστους χώρους και γήπεδα. Η Δημοτική Αρχή εδώ δικαιώνεται και πετυχαίνει μια εξαιρετική συμφωνία, η οποία έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στο Δήμο όσο και στους Δημότες του.

Στα οικονομικά, τα οποία και διαχειρίζεστε, να ρωτήσω σε ποια κατάσταση είμαστε σήμερα;

Αναλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2019 και λίγες ημέρες αργότερα -ενώ φαινόταν ο Δήμος να χρωστάει προς τρίτους και προμηθευτές ποσά περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000,00 ε.)- προστέθηκε η γνωστή υπόθεση της Πλατείας Θεάτρου βάζοντας άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000,00ε. ) χρέος στο Ταμείο.
Πέρυσι, ήρθε να προστεθεί άλλη μία δικαστική απόφαση τετρακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ (480.000,00 ε. ) και με την ταυτόχρονη είσπραξη όλων των προαναφερόμενων ποσών επήλθε ασφυξία.
Με τη βοήθεια του Κράτους ( πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών) αλλά και με τη σωστή μας διαχείριση έχουμε καταφέρει να πληρώνουμε τους προμηθευτές μας το αργότερο σε τρεις μήνες, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αγορά, ειδικά αυτή την εποχή. Επίσης το χρέος προς προμηθευτές και τρίτους δεν ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000,00ε. ) που καταδεικνύει την τεράστια δουλειά που έχει γίνει και που ο Δήμος Δελφών επιτέλους ανασαίνει. Είμαι αισιόδοξος για την πορεία των οικονομικών αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με τους ίδιους πιεστικούς ρυθμούς.
Ταυτόχρονα είμαστε πολύ κοντά στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2022 πριν βγει αυτό το έτος, κάτι το οποίο είναι αυτονόητο αλλά έχει γίνει μία φορά ακόμα τα τελευταία έντεκα (11) χρόνια.
Τέλος να πω πως γίνεται πραγματικά μία τεράστια προσπάθεια για την ολοκλήρωση των ισολογισμών- απολογισμών όλων των ετών μέχρι και σήμερα. Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε μόλις έρθει στην Οικονομική Επιτροπή από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ο ισολογισμός του 2014, ο οποίος ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2020 με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουμε ολοκληρώσει τρεις (3) ισολογισμούς (2015,2016,2017) και ευελπιστούμε πως μέχρι το τέλος του έτους θα φέρουμε προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή τον ισολογισμό- απολογισμό του 2018. Είναι στόχος μας, σε ένα χρόνο από τώρα, να έχουμε ολοκληρώσει και του τρέχοντος έτους (2021), κάτι που πέρυσι σε κάποιους φάνταζε ακατόρθωτο. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό εντατικά κι ενώ η σπουδαιότητα του δεν είναι ευρέως γνωστή, αποτελεί τεράστιο επίτευγμα και είναι σημαντικότατο για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Ποια η σχέση της παράταξής σας με τη ΝΔ και αν πιστεύετε ότι τη χρειάζεστε για τις επόμενες εκλογές;

Εξ’ όσων γνωρίζω, ο συνδυασμός μας στις εκλογές είχε άτομα κάθε πολιτικής προέλευσης και δε δόθηκε από κανέναν η αφορμή να μας κατατάξει σε κάποιο κόμμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπήρχε χρίσμα. Οπωσδήποτε λοιπόν υπήρχαν υποψήφιοι φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ αλλά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης νομίζω πως δε χωράνε οι κομματικές προτιμήσεις. Οι επόμενες εκλογές είναι μακριά και χρειαζόμαστε κατά τη γνώμη μου κάθε υγιή πολίτη μαζί μας.

Είστε ο μοναδικός Αντιδήμαρχος της κεντρικής περιοχής του Δήμου που έχετε άριστη σχέση με τον Πρόεδρο της πρωτεύουσας. Αυτό πού να το αποδώσουμε;

Κοιτάξτε: Έχω την άποψη πως όλοι όσοι εμπλέκονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε στην αρχή ως υποψήφιοι είτε στη πορεία ως εκλεγμένοι το κάνουν με ένα και μοναδικό γνώμονα: την αγάπη για τον τόπο τους. Εκτιμώ λοιπόν πως οποιαδήποτε άσχημη σχέση ή σύγκρουση, είναι προσωρινή και πως όλα γίνονται επειδή αγαπάμε τις πόλεις μας και τα χωριά μας.
Με αυτόν τον κανόνα έχω χτίσει τη σχέση αυτή με τον Παναγιώτη Μερινόπουλο Πρόεδρο της Άμφισσας, ο οποίος αγαπάει την πόλη, θέλει το καλύτερο γι’ αυτή και προσπαθεί κάθε μέρα με όλες του τις δυνάμεις. Έχω καθημερινή επικοινωνία μαζί του και κάθε πρόβλημα το εξετάζουμε και βρίσκουμε λύση από κοινού. Η Δημοτική Ενότητα Άμφισσας έχει άλλες επτά (7) Κοινότητες, Άγιο Γεώργιο, Αγία Ευθυμία, Άγιο Κωνσταντίνο, Δροσοχώρι, Ελαιώνα, Προσήλιο και Σερνικάκι. Είμαι τυχερός που έχω μαζί με τον Πρόεδρο της Άμφισσας άλλους επτά (7) ικανούς και φιλότιμους Προέδρους που αγαπάνε τα χωριά τους, δίνουν λύσεις, είναι κοντά στον κόσμο και προσπαθούν νυχθημερόν για το καλύτερο και με τους οποίους διατηρώ άριστες σχέσεις κι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή συνέχεια, καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές με υγεία σε όλο τον κόσμο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…